Πρόεδρε βάλε λεφτά #4: Δεξί Μπακ

Η σειρά “Πρόεδρε βάλε λεφτά” προχωρά και στο σημερινό άρθρο, θα ασχοληθεί με την θέση του δεξιού μπακ, έχοντας τον διεθνή και κορυφαίο στη θέση του Trent-Alexander Arnold, και τον φέρελπη Neco Williams.

Για την συγκεκριμένη θέση, τα πράγματα είναι λίγο περίπλοκα, όχι τόσο ως προς την θέση του βασικού δεξιού μπακ όπως αυτό είναι εύκολα κατανοητό, όσο για αυτή του αναππληρωματικού, αυτόν που θα δίνει τις «ανάσες» στον Trent και θα επιτρέπει στην Liverpool να κερδίζει ενέργεια από τον νεαρό Άγγλο μπακ χωρίς να χάνει την ποιότητα και τα «ατού» της.

Trent Alexander-Arnold to captain Liverpool v Midtjylland - Liverpool FC

Αλλά ας αρχίσουμε από τον Arnold. Φέτος ξεκίνησε κάπως νωθρά, προβληματίζοντας, αλλά όχι σε τεράστιο βαθμό με τις εμφανίσεις του, κάτι το οποίο έγινε ακόμη πιο έντονο στα μέσα της σεζόν. Παρόλα αυτά, ένα ήταν το κοινό σημείο στο μεγαλύτερο κομμάτι της φετινής σεζόν, και αυτό δεν είναι άλλο από την άμυνα. Οι ανασταλτικές υποχρεώσεις του Trent δείχνουν όχι μόνο να έχουν αυξηθεί, αλλά και να φέρονται εις πέρας σε πολύ καλό βαθμό, και σίγουρα αρκετά βελτιωμένο από όλες τις σεζόν του στην πρώτη ομάδα.

Παρατηρούσαμε από την αρχή της σεζόν, τον Arnold να είναι αρκετά οπισθοχωρημένος, τουλάχιστον σε σχέση με τις τοποθετήσεις που τον έχουμε συνηθίσει, και να μην έχει μεγάλη «ποικιλία» ως προς το είδος της προσφοράς του στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου, αλλά και καθόλου συχνές προωθήσεις. Ο Klopp ήξερε ότι μπορούσε να πάρει παραπάνω πράγματα στον αμυντικό τομέα από τον ταλαντούχο μπακ και τελικά είχε και σε αυτό δίκιο. Πλέον, το ψεγάδι του Arnold που καλείται «άμυνα» σταμάτησε να υπάρχει. Ο Trent πλέον είναι ένα ολοκληρωμένο δεξί μπακ, χωρίς χώρο για αμφισβήτηση, αλλά δεν παύει να έχει, ούτε ξέχασε τις επιθετικές του αρετές, πράγμα το οποίο μας έδειξε κυρίως στον δεύτερο γύρο της Premier League, στον οποίο όχι απλά ήταν καλός, αλλά ήταν ίσως ο καλύτερος παίκτης της ομάδας συνολικά, με φοβερό πλουραλισμό στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, και με ηγετικά στοιχεία που πλέον είναι συνηθισμένα και τα περιμένουμε από αυτόν.

Neco Williams, a brutally honest Instagram post and his perfect chance to  shut up Liverpool trolls - Wales Online

Έπειτα, το αναπληρωματικό δεξί μπακ είναι ο Neco Williams και η επιλογή του χρειάζεται συζήτηση, και σίγουρα αρκετή σκέψη από τον Jurgen Klopp. Ο Neco έχει παίξει φέτος συνολικά σε 14 παιχνίδια εκ των οποίων στα 9 ως βασικός, 2 στο Champions League, 3 στην Premier League, 2 στο EFL Cup, 1 στο FA Cup και στο παιχνίδι κόντρα στην Arsenal για το Community Shield. Αν εξαιρέσουμε το πρώτο του παιχνίδι, το πρώτο της σεζόν κόντρα στην Arsenal, τα παιχνίδια που ακολούθησαν και τον χρησιμοποίησε ο Jurgen Klopp χαρακτηρίζονται από αρκετούς προβληματισμούς. Τα ακραία μπακ αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία των τέως Πρωταθλητών Αγγλίας όσον αφορά την ανάπτυξή τους, τόσο στην κανονική εκδήλωση επίθεσης, όσο και στο επιθετικό transition. Ο νεαρός διεθνής Ουαλός μπακ δείχνει να υστερεί σε αρκετά στοιχεία από αυτά που ζητάει ο Klopp από τα μπακ του, μιας και έχει περιορισμένο ρεπερτόριο στις επιθετικές του λειτουργίες, το οποίο πολλές φορές κρατάει πίσω ολόκληρη την δεξιά πλευρά της Liverpool, και σε μεγαλύτερο βαθμό τον Salah.

Όσον αφορά στις αμυντικές του ικανότητες, ο Neco δείχνει να είναι προς το παρόν ένας παίκτης αρκετά soft, υστερεί σε διεκδκήσεις και στο «ένας εναντίον ενός», ενώ παράλληλα έχει προβλήματα και στις τοποθετήσεις του. Η μεταφορά του κατά το αμυντικό transition στο 1/3 της ομάδας του δεν είναι και η καλύτερη, καθώς παρατηρούνται αρκετά ρήγματα, γεγονός το οποίο προβληματίζει τόσο τον Jurgen Klopp, όσο και εμάς.

Καταλήγοντας, ίσως είναι η θέση με την μεγαλύτερη δυσκολία ως προς την απόφασά μου για το αν χρειαζόμαστε μία λύση, διαφορετική του Neco, και οι λόγοι είναι σχεδόν οι ίδιοι με αυτούς του Τσιμίκα. Οπότε θα επιχειρήσω να πάρω μία πιο διπλωματική θέση και να πω ότι ιδανικά χρειαζόμαστε έναν παίκτη για back-up του Arnold, με τον Neco να συνεχίζει την χρονιά του αλλού, πιθανότατα ως δανεικός. Γνωρίζω όμως πως κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο, μιας και ο Klopp δείχνει να έχει εμπιστοσύνη στον συγκεκριμένο παίκτη, και να πιστεύει ότι οι καλές του εμφανίσεις με τα χρώματα των Reds δεν αργούν να έρθουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *