Jurgen Klopp, σε ευχαριστώ που με βοήθησες να αλλάξω τη ζωή μου

Από τη μέρα που ο Klopp ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τη Liverpool, ευχόμουν να συμβεί κάτι και να μην φτάσουμε ποτέ στις 19 του Μαίου. Να γίνει κάτι και να αλλάξει την απόφαση του, να αναθεωρήσει, να μεταπειστεί. Κάτι βρε παιδί μου που θα τον κρατήσει περισσότερο στο Anfield. Όμως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και το ημερολόγιο γράφει 18 Μαίου 2024 και πλέον βρισκόμαστε στις τελευταίες ώρες του Jurgen Klopp ως τεχνικός της Liverpool. Αυτό το άρθρο θα περιέχει λόγια καρδιάς και ψυχής, λόγια ευγνωμοσύνης και θα προσπαθήσω να περιγράψω λέξη προς λέξη τι σημαίνει για μένα ο Γερμανός, γιατί κάποια πράγματα είναι πολύ πιο πάνω από το ποδόσφαιρο. Γράφει ο Μάνος Χαχλιούτης…

Αρχικά θέλω να αναφέρω ότι ο τίτλος δεν έχει καμία υπερβολή και περιγράφει την πραγματικότητα και ακριβώς ότι συνέβη από τον Οκτώβριο του 2015 έως και σήμερα.

Όταν ο Jurgen Klopp ανακοινώθηκε από τη Liverpool ως ο νέος τεχνικός της ομάδας, ήμουν 16 ετών και ποτέ δεν πίστευα ότι θα δεθώ τόσο πολύ με έναν άνθρωπο που δεν έχω γνωρίσει ποτέ στη ζωή μου, που η μόνη επαφή μαζί του θα ήταν από την τηλεόραση και από το κινητό, το laptop και όλα τα σχετικά. Όπως επίσης, δεν φαντάστηκα ποτέ ότι θα είναι ο λόγος που θα μάθω τη γλώσσα των Αγγλικών. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…

Μετά από πολλές προσωπικές δυσκολίες, η εκμάθηση των αγγλικών πέρασε σε δεύτερη μοίρα στη ζωή μου, μην γνωρίζοντας ούτε τα απολύτως απαραίτητα. Για αυτόν τον λόγο δεν μπορούσα να βρω το σθένος και το θάρρος να κυνηγήσω το όνειρο μου, την αθλητική δημοσιογραφία και κατά συνέπεια να στείλω ένα μήνυμα στην οικογένεια του LiverpoolFans.gr και να τους πω ότι ενδιαφέρομαι να ενταχθώ στην ομάδα τους. Όμως αυτό άλλαξε τη στιγμή που διάβασα την πρώτη συνέντευξη του Jurgen. Η ατάκα «from doubters to believers» μου έδωσε το ψυχολογικό κίνητρο να παλέψω για τα όνειρα μου και να πολεμήσω τις φοβίες μου. Έτσι, από τον Σεπτέμβριο του 2016 είμαι μέλος αυτής της οικογένειας και ξεκίνησα να μαθαίνω αγγλικά, βήμα – βήμα, από την αρχή, από τα απολύτως βασικά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις στιγμές που για να βοηθήσω τον εαυτό μου να μάθει πιο γρήγορα τη γλώσσα καθόμουν και έγραφα σε τετράδιο τις συνεντεύξεις των ποδοσφαιριστών κάνοντας μετάφραση λέξη προς λέξη.

Κάπως έτσι, όχι μόνο μπήκα σε αυτή την οικογένεια και γνώρισα άτομα που στην πορεία έγιναν φίλοι μου και πλέον θεωρούνται αδέλφια μου, αλλά έμαθα απολύτως μόνος μου μία γλώσσα που ήταν ο λόγος να φτιάξω την προσωπική μου ζωή το 2021, γνωρίζοντας την αρραβωνιαστικιά μου η οποία κατάγεται από τη Γαλλία και πλέον είναι θέμα χρόνου να μετακομίσω μόνιμα εκεί. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο τρόπος επικοινωνίας μας είναι η αγγλική γλώσσα. Όπως καταλαβαίνετε, αν ο Klopp δεν γινόταν ο τεχνικός της Liverpool, όλα θα ήταν διαφορετικά καθώς το motivation και η αυτοπεποίθηση δεν ήταν και στα καλύτερα επίπεδα, βιώνοντας μία περίοδο της ζωής μου που βρισκόμουν στο σκοτάδι.

Αναφέροντας την προσωπική μου ιστορία, θέλω να σας δώσω να καταλάβετε πόσα πολλά σημαίνει για κάποιους ανθρώπους ο Klopp. Δεν είναι το παν το ποδόσφαιρο σε αυτή τη ζωή, όμως είναι το έναυσμα για κάποια άλλα πράγματα, σημαντικότερα και ομορφότερα. Σε αυτόν τον άνθρωπο χρωστάω πολλά. Χρωστάω το ποιος είμαι σήμερα και πώς πορεύομαι στη ζωή μου. Δεν ξέρω πώς θα εξελισσόταν η ζωή μου, δεν ξέρω αν θα έμπαινα στον κόπο να μάθω αγγλικά και κατά συνέπεια να γνωρίσω τη γυναίκα μου. Δεν ξέρω αν θα γνώριζα την familia του LiverpoolFans.gr και αν θα έκανα τόσο όμορφα πράγματα με εκείνους στο πλευρό μου. Δεν ξέρω αν χωρίς τον Klopp θα είχα κάποιον εκεί έξω που θα μου έδινε δύναμη να συνεχίσω. Και είναι ακραίο όλο αυτό καθώς όπως είπα παραπάνω μιλάμε για έναν άνθρωπο που δεν είχα την τύχη να δω ποτέ από κοντά. Για έναν άνθρωπο που με μόλις μία ατάκα, ένα μορφασμό, έναν πανηγυρισμό, ένα βίντεο ή μία φωτογραφία, μου έδινε αυτό ακριβώς που χρειαζόμουν για να παλέψω για το όνειρο μου.

Ίσως σε κάποιους να ακούγονται υπερβολικά τα όσα αναφέρω, αλλά το ανθρώπινο κομμάτι είναι πολύ πιο πάνω από το ποδοσφαιρικό και κάποια πράγματα είναι σημαντικότερα στη ζωή μας. Για εννέα ολόκληρα χρόνια ο Jurgen ήταν ο φίλος μου. Ήμουν 16 όταν ήρθε και έφτασα 25. Δεν έχω χάσει συνέντευξη του από τότε και τις περισσότερες είχα την τύχη να τις μεταφράσω. Αισθάνομαι ότι τον ξέρω περισσότερο και από δικούς μου ανθρώπους. Ξέρω κάθε του μορφασμό, αντιλαμβάνομαι στο μέγιστο πώς εννοεί το κάθε πράγμα που λέει, το πότε είναι σοβαρός, το πότε έχει την όρεξη για χιούμορ και πολλά άλλα. Όταν επί εννέα χρόνια τον παρακολουθείς σε συνέντευξη τύπου ανά τρεις μέρες και μεταφράζεις το οτιδήποτε λέει, τότε φτάνεις σε ένα σημείο να τον θεωρείς πολύ κοντινό σου άνθρωπο.

Έτσι τον αισθάνομαι. Κοντινό μου άνθρωπο και ας μην τον γνωρίσω ποτέ. Και ας μην ζω στο Λίβερπουλ. Και ας ζω σε άλλη χώρα. Πάντα θα χρωστάω σε εκείνον την αλλαγή της ζωής μου. Από τα χαμένα, από τα ερωτηματικά και τα σύννεφα πάνω από το κεφάλι μου, στο χαμόγελο, στην πίστη, στην αισιοδοξία και στην δύναμη να διεκδικήσω ότι αγαπώ. Αυτά και άλλα πολλά τα οφείλω μόνο στον άνθρωπο Jurgen Klopp.

Δεν χρειάζεται να πω εγώ τι σημαίνει ο Klopp για τους φιλάθλους της Liverpool ούτε για την ίδια την πόλη. Για να το θέσω διαφορετικά, ο Klopp σημαίνει πολλά για ολόκληρη την ποδοσφαιρική Αγγλία. Όπου κι αν πήγε, σε όποια πόλη ή στάδιο κι αν βρέθηκε, έκανε μόνο φίλους. Είναι πολύ δύσκολο να μην συμπαθείς αυτόν τον άνθρωπο. Ότι ομάδα κι αν υποστηρίζεις, ότι (ποδοσφαιρικές) διαφορές μπορεί να έχεις με τη Liverpool. Οι φιλανθρωπικές του δράσεις μιλάνε από μόνες του. Μία βόλτα στο youtube και μπορείς να βρεις πάνω από 100 διαφορετικά βίντεο με τον Jurgen να μοιράζει χαμόγελα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Σε ανθρώπους που πήραν δύναμη από εκείνον και πάλεψαν για την επιβίωση τους σε αυτή τη ζωή. Δεν ξέρω αν το έχει αντιληφθεί και ο ίδιος, αλλά έδωσε δύναμη και πίστη σε πολλούς ανθρώπους.

Για το ποδοσφαιρικό κομμάτι νομίζω θα είναι περιττό αν επεκταθώ, έκανε πράξη αυτό που είπε στην πρώτη του μέρα και μας έβγαλε από την αμφιβολία, μας επανένταξε στο ποδοσφαιρικό στερέωμα και βήμα – βήμα έχτισε τη Liverpool που επιθυμούσε και την έκανε την Liverpool των ονείρων μας. ‘Ηταν ένα απίστευτο ταξίδι με χαρές, λύπες, χαμόγελο, δάκρυα, επιτυχίες, αποτυχίες, πίστη, πίεση, δικαίωση, άγχος και άλλα πολλά. Ήταν ένα ταξίδι εννέα χρόνων που τα είχε όλα. Είχε τρόπαια και χαρές, είχε χαμένα κύπελλα και λύπες. Και κάθε φορά έβρισκε τη δύναμη να συνεχίσει και μας μετέδιδε την ενέργεια του. Μία ενέργεια που δυστυχώς μετά από τόσα χρόνια, έσβησε…

Το αντίο του Klopp στη Liverpool μας έπιασε απροετοίμαστους αλλά όταν το σκέφτεσαι με καθαρό μυαλό μπορείς να το θεωρήσεις φυσιολογικό. Ο Jurgen ξέμεινε από ενέργεια. Όταν σε εννέα συνεχόμενα χρόνια δίνεις ότι έχεις για τον σύλλογο σου, φτάνει το σημείο που λες ”I need a break”. Και αυτό φαίνεται και αγωνιστικά, με τη φετινή Liverpool να έχει χάσει ενέργεια και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Μιλώντας καθαρά ποδοσφαιρικά, νομίζω ότι οι Reds χρειάζονται μία αλλαγή – ηλεκτροσόκ και ο Γερμανός δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να βρίσκεται κάπου χωρίς να αντλεί άλλη ενέργεια από τον εαυτό του. Για το μέλλον της Liverpool και τον νέο (Arne Slot) τεχνικό θα μιλήσουμε άλλη μέρα και σε ένα τελείως διαφορετικό άρθρο.

Γράφοντας αυτές τις γραμμές περνάνε τόσα πολλά από το μυαλό μου, τόσες πολλές στιγμές και αναμνήσεις που θέλω να γράψω και να τις θυμηθούμε μαζί αλλά θα το κάνω μόνο περιληπτικά: Από το παιχνίδι με τη West Bromwich στο Anfield, τον χαμένο τελικό με την Sevilla και έναν χρόνο μετά από την Real, από την ανατροπή με την Barcelona και το 6ο Champions League της ιστορίας μας. Από το Super Cup με τον Adrian να χαρίζει το τρόπαιο και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Από την ασυναγώνιστη ομάδα του 2019/20 και το πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια (που έμελλε να πανηγυριστεί χωρίς φιλάθλους). Από τους τελικούς του κυπέλλου με Kelleher και Τσιμίκα μέχρι και τα δύο χαμένα πρωταθλήματα για έναν βαθμό την τελευταία αγωνιστική και για τον χαμένο τελικό και πάλι από την Real. Είναι τόσες πολλές οι στιγμές που πραγματικά δεν γίνεται να χωρέσουν σε ένα άρθρο.

Δεν θα σας κουράσω περαιτέρω γιατί η συγκίνηση έχει κάνει για τα καλά την εμφάνιση της. Σκοπός του άρθρου ήταν να σας δώσω έστω και λίγο την εικόνα του τι σημαίνει για μένα ο Γερμανός και ελπίζω να το έκανα. Από το 2015 μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά και αν οφείλω σε κάποιον ένα ευχαριστώ αυτός δεν είναι άλλος από τον Jurgen Klopp.

Αγαπημένε μου Jurgen, σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που με βοήθησες να αλλάξω τη ζωή μου και εύχομαι μία μέρα να σε γνωρίσω από κοντά και να σου πω τα πάντα. Τότε, ένα από τα όνειρα μου θα έχει πραγματοποιηθεί. Τα υπόλοιπα, τα πραγματοποίησα μαζί σου. Εις το επανιδείν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *