Στην «άλλη πλευρά» του Wijnaldum βρίσκεται (?) και ο Klopp

Η συνέντευξη του Georginio Wijnaldum σχετικά με την αποχώρηση του από τη Liverpool γέννησε ερωτηματικά. Ο Νίκος Γιαμπολδάκης προσπαθεί να τα απαντήσει ώστε να εντοπίσει την αλήθεια.

Μιλώντας για τις αιτίες εκείνες που τον οδήγησαν στην απόφαση να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του με τη Liverpool, ο Gini Wijnaldum εξήγησε ότι υπήρχαν δύο «εχθροί» που τάχθηκαν απέναντι του: αφενός η – εντός ομάδας – «άλλη πλευρά», αφετέρου ο κόσμος των social media.

Ο Ολλανδός μέσος της Paris Saint-Germain επέλεξε να μη μιλήσει ξεκάθαρα για το πρώτο σκέλος, αλλά από την άλλη να αναλύσει υπερβολικά το δεύτερο, στρέφοντας την προσοχή του φιλάθλου κόσμου στη δικαιολογία των social media, με τους περισσότερους να υποπίπτουν σε μια άστοχη ανάγνωση της συνέντευξης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Gini, «υπάρχει επίσης και ένα άλλο κομμάτι, αυτό του κόσμου στα social media». Η κριτική των επιδόσεων του και της επιλογής του να μην ανανεώσει, ήταν για τον Wijnaldum κάτι που ήρθε και κόλλησε «επίσης», επιπρόσθετα δηλαδή, σε μια άλλη αιτία για την αποχώρηση του, καθιστώντας απλώς τα πράγματα δυσκολότερα. Όμως για την άλλη αιτία, ο Ολλανδός δεν είπε παρά μόνο τις εξής κουβέντες:

«Υπήρξε μια στιγμή που δεν ένιωθα αγαπητός και ότι με εκτιμούν. Όχι από τους συμπαίκτες μου, ούτε από τους ανθρώπους στο Melwood. Για αυτούς, ξέρω… Μπορώ να πω ότι με αγαπούν όλοι και τους αγαπώ κι εγώ. Δεν ήταν απ’ αυτήν την πλευρά, αλλά περισσότερο από την άλλη πλευρά».

Με μια πιο προσεκτική ανάγνωση, αντιλαμβάνεται κανείς ότι, σύμφωνα με τον Wijnaldum, στο πλευρό του υπήρχαν οι συμπαίκτες και οι άνθρωποι του Melwood, με τον Ολλανδό να επιλέγει στοχευμένα να αναφερθεί μόνο στις συγκεκριμένες κατηγορίες. Τι λείπει; Η διοίκηση και το προπονητικό επιτελείο.

Για την διοίκηση είναι ξεκάθαρο, μιας και είναι προφανές πως αν την είχε με το μέρος του (στο οικονομικό και όχι μόνο) θα υπέγραφε. Για το προπονητικό επιτελείο, προσωπικά ακολουθώ την εξής σκέψη: είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι, κατά τις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση, ο Ολλανδός δεν έλαβε τις απαραίτητες εγγυήσεις που επιθυμούσε. Οι χρηματικές απολαβές δεν αποτελούν εγγυήσεις, δηλαδή υποσχέσεις, αλλά ρητές δεσμεύσεις από την πρώτη μέρα της υπογραφής. Σε μια ομάδα, υποσχέσεις μπορούν να αφορούν μόνο το ρόλο, τις αρμοδιότητες, το χρόνο συμμετοχής κάθε ποδοσφαιριστή σε μια σεζόν ή σε βάθος χρόνων. Εκεί εντοπίζω το πρόβλημα και το μεγαλύτερο χάσμα, ειδικά όταν ο Wijnaldum έχει χρησιμοποιήσει τη φράση «ένιωθα ότι δε με εκτιμούν». Ένιωθε δηλαδή ότι, ενώ αυτός προσδοκά διαφορετικά πράγματα και πιστεύει άλλα για τον εαυτό του και όσα μπορεί να προσφέρει, η «άλλη πλευρά» βλέπει τα πράγματα αλλιώς, θεωρώντας ότι ο ρόλος του Ολλανδού στην ομάδα θα πρέπει σιγά σιγά να περιοριστεί, ακολουθώντας και την προχωρημένη σιγά σιγά ηλικία του.

Μην ξεχνάμε ότι και ο Henderson, όταν μίλησε για το «πάγωμα» των συζητήσεων για την ανανέωση του δικού του συμβολαίου, ανέφερε ότι θέλει να τον εκτιμούν, συμπληρώνοντας (και εξειδικεύοντας τη δήλωση αυτή δηλαδή) το εξής: «δε θέλω να κουβαλώ νερά για τους μικρούς». Το πρόβλημα δηλαδή είναι ο περιορισμός του ρόλου του, όπως του προτείνεται από την «άλλη πλευρά».

Τέλος, η ταυτόχρονη αναφορά του «συμπαίκτες και τεχνικό επιτελείο» σε πολλές δηλώσεις πολλών ποδοσφαιριστών αποδεικνύει ότι αυτά τα δύο συνήθως ενώνονται και ότι η παράλληλη χρησιμοποίηση τους είναι πλέον εύκολη εν τη ρύμη του λόγου. Ο Wijnaldum είναι ξεκάθαρο ότι επέλεξε να αναφερθεί ΜΟΝΟ στους συμπαίκτες του, αφήνοντας απ’ έξω το προπονητικό staff, τον Klopp και, φυσικά, τη διοίκηση. Ο όρος «άνθρωποι του Melwood» δε συμπεριλαμβάνει βεβαίως τους προπονητές. Ποιος θα αναφερόταν στον Klopp τόσο ειδικά, λες και τον βλέπει μόνο στο Melwood; Δε χρειάζεται αυτή η εξειδίκευση. Άρα είναι και εδώ φανερό ότι εννοεί προφανώς τους εργαζόμενους του προπονητικού κέντρου, μαγείρισσες, καθαριστές και καθαρίστριες, φύλακες, διατροφολόγο, φροντιστές και φυσικοθεραπευτές-μασέρ.

Πολύ φοβάμαι, λοιπόν, ότι στην «άλλη πλευρά» που δεν εκτιμά τον Wijnaldum εντάσσονται εκτός από τη διοίκηση και οι κεντρικοί προπονητές, που σχεδιάζουν το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας, Klopp, Lijnders και Krawietz. Είτε αναγκαστικά, κατόπιν ανωτέρας εντολής, είτε από δική τους επιλογή όσον αφορά στη διαχείριση του ρόστερ και τη μετάβαση προς μια νεότερη ηλικία ομάδα, τη μετάβαση στην επόμενη φουρνιά που ακολουθεί. Ναι, σε δημόσιες δηλώσεις του ο Klopp ανέφερε ότι ήθελε την ανανέωση του Gini, αλλά δεν ανέφερε ποτέ αν του υποσχόταν τον ρόλο που ήθελε ή κάποιον μικρότερο. Το πρόβλημα, λοιπόν, φαίνεται πως δεν είναι ούτε οικονομικό, ούτε ψυχολογικό από τα social media.

Και το φοβάμαι αυτό γιατί, αν έγινε ήδη με έναν «30άρη» της ομάδας, θα πρέπει μάλλον να το περιμένουμε και με τους υπόλοιπους. Και θυμίζω ότι η φουρνιά που κατέκτησε πρωτάθλημα και Champions League είναι αυτή που στρίβει τώρα στα 30 της…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *