Μπορεί ένα ντεφορμάρισμα να είναι… ηθελημένο;

Η Liverpool διανύει περίοδο παρατεταμένου ντεφορμαρίσματος. Όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι λογικό και αναμενόμενο σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε. Μήπως, λοιπόν, προκύπτει από κάτι που δεν μάθαμε ποτέ; Γράφει ο Νίκος Γιαμπολδάκης.

Όλα ξεκίνησαν από την επιμονή του Jurgen Klopp να τηρηθεί το πρόγραμμα των διακοπών της πρώτης ομάδας και να μην παίξει κανείς κόντρα στη Shrewsbury για το FA Cup. Όλοι αναρωτηθήκαμε πως «εντάξει να θέλει να ξεκουράσει τους παίκτες του, το έχουν ανάγκη, αλλά γιατί τέτοια επιμονή και εμμονή με το θέμα;». Εκεί κρύβεται η απάντηση μας αλλά θα το πάμε… διά της ατόπου απαγωγής για να γίνουμε ακόμη πιο πειστικοί.

ΤΟ ΝΤΕΦΟΡΜΑΡΙΣΜΑ

Καταρχάς, οφείλουμε να ξεκινήσουμε την κουβέντα από την αποτύπωση της κατάστασης ντεφορμαρίσματος που διανύει η Liverpool. Είναι κάτι περισσότερο από φανερό ότι οι έντεκα του Klopp τρέχουν λιγότερο (δεν ήταν δυνατό να βρούμε στοιχεία με τα ακριβή χιλιόμετρα), έχουν χάσει το ρυθμό από το παιχνίδι τους και παρουσιάζουν εμφανώς λιγότερα διαστήματα έντασης στα ενενηντάλεπτα τους μετά την διακοπή του πρωταθλήματος. Μια διακοπή που ακολούθησε η δύσκολη επικράτηση κόντρα σε Norwich και West Ham, καθώς και οι ήττες από Atletico, Watford και Chelsea, πέντε παιχνίδια όπου οι «κόκκινοι» σχεδόν δεν… παρουσιάστηκαν στο γήπεδο.

Η Liverpool παίζει σε ένα τέμπο, το πιο ισχυρό της πλεονέκτημα, η ένταση, έχει κάνει φτερά τον τελευταίο μήνα, αδυνατεί να επιβάλλει ρυθμό – τον δικό της ρυθμό – στο παιχνίδι και η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με λάθη και έλλειψη συγκέντρωσης στην άμυνα, οδηγεί σε τρεις ήττες στα τελευταία πέντε παιχνίδια. Και στις τρεις δεν έχει σκοράρει, ενώ είναι αμφίβολο αν θα κατόρθωνε ανατροπή κόντρα στη West Ham εφόσον το παιχνίδι γινόταν στο Λονδίνο και όχι στο Anfield.

Μπορεί να μην βρήκαμε τα χιλιόμετρα των παικτών, αλλά δε γινόταν να τοποθετούμαστε εντελώς στον «αέρα», γι’ αυτό και προχωράμε στη σύγκριση μερικών σχετικών και κρίσιμων στατιστικών κατηγοριών που αποτυπώνουν ακριβώς την εικόνα που περιγράφηκε παραπάνω.

Ο πίνακας παρουσιάζει σε δύο στήλες – χωρισμένες αναφορικά με τα πέντε παιχνίδια μετά την διακοπή και τα πέντε πριν από αυτήν (εξαιρουμένων για ευνόητους λόγους των αναμετρήσεων κόντρα στη Shrewsbury) – την κατοχή μπάλας, τις πάσες-κλειδιά και τα λάθη (σε παρένθεση όσα οδήγησαν σε γκολ) των παικτών του Klopp, αλλά και τα κλεψίματα (αφαίρεση κατοχής) και τα κοψίματα (παρεμβολή στην πορεία της πάσας, απόκτηση κατοχής από «ανοιχτό» κοντρόλ) των αντιπάλων τους. Με κόκκινο χρώμα επισημαίνονται οι σημαντικές διαφορές, το πρόβλημα.

Παρά το γεγονός πως πριν τη διακοπή η Liverpool είχε λιγότερη κατοχή, εντούτοις βρήκε 4 πάσες-κλειδιά περισσότερες σε κάθε παιχνίδι της, δείγμα του ότι υπήρχε κίνητικότητα και ετοιμότητα για μεταβιβάσεις, κάτι που λείπει τον τελευταίο μήνα.

Επιπλέον, το ανώτερο ποσοστό κατοχής των «κόκκινων» στην μετά διακοπής περίοδο δε δικαιολογεί σε καμία περίπτωση το ότι οι αντίπαλοι τους τους έκοβαν τέσσερις φορές περισσότερες σε κάθε παιχνίδι σε σχέση με πριν, δείγμα της έλλειψης συγκέντρωσης σε κοντρόλ και μεταβιβάσεις, της έλλειψης ετοιμότητας και φρεσκάδας. Τα 7 – συνολικά – παραπάνω κλεψίματα (αφαίρεση κατοχής), στην περίοδο προ διακοπής, είναι φυσιολογικό νούμερο, δεδομένου ότι ομάδες όπως οι Tottenham, η Manchester United και η Wolves είναι πιο επιθετικές στο μαρκάρισμα τους, εν συγκρίσει με West Ham, Norwich και Watford.

Τέλος, το μόνο κοινό στις δύο περιόδους είναι τα έξι λάθη που οδήγησαν σε σουτ. Είναι όμως πράγματι κοινό αυτό το στατιστικό; Από τα έξι λάθη προ διακοπής, τα τρία συνέβησαν πολύ μακριά από την περιοχή του Alisson, και τα τρία έξω από αυτήν. Αντίθετα, από τα έξι λάθη στη μετά διακοπής περίοδο (τα οποία έξι συσσωρεύθηκαν μόνο στις αναμετρήσεις κόντρα σε Watford και Chelsea), τα τρία συνέβησαν ΕΝΤΟΣ περιοχής, τα δύο ακριβώς έξω από αυτήν και μόλις ένα μετά το κέντρο. Τρία από αυτά οδήγησαν απευθείας σε γκολ…

(Τα σημεία όπου συνέβησαν τα έξι λάθη της Liverpool που οδήγησαν σε σουτ – και σε γκολ – στη μετά διακοπής περίοδο)

ΔΙΑ ΤΗΣ… ΑΤΟΠΟΥ

Και πάμε να καταρρίψουμε σιγά σιγά τα πολύ λογικά επιχειρήματα που έρχονται να πουν πως το ντεφορμάρισμα αυτό… έτυχε, πως ήταν αναμενόμενο, πως «κάθε ομάδα κάνει κοιλιά».

«Έλλειψη κινήτρου»: Σωστό, μέχρι μια διοργάνωση. Το +22 στο πρωτάθλημα είναι αρκετό για να πει ένας παίκτης «δε χάθηκε κι ο κόσμος αν δεν κυνηγήσω αυτό το κόρνερ». Το +22 στο πρωτάθλημα, μόνο. Γιατί στο κύπελλο και στο Champions League η έλλειψη κινήτρου δεν αποτελεί δικαιολογία. Και οι εμφανίσεις της Liverpool κόντρα τόσο στην Atletico όσο και στην Chelsea, δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα. Κυκλοφορία σε αργό τέμπο, απουσία κάθετου παιχνιδιού και αυτοματισμών, μέτρια έως κακή συγκέντρωση τόσο σε επίθεση όσο και σε άμυνα. Περισσότερο με έλλειψη ρυθμού μοιάζει, παρά με έλλειψη κινήτρου, σωστά;

«Έλλειψη ρυθμού»: Σωστό, μέχρι ένα σημείο. Μια διακοπή πάντα βάζει φρένο στο ρυθμό. Σε ένα ματς, σε δύο ματς, σε τρία ματς. Αλλά σε πέντε; Ακόμη κι αν οι παίκτες του Klopp έχασαν το ρυθμό και τους αυτοματισμούς τους κατά το εφταήμερο ρεπό που τους έδωσε ο Γερμανός, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τα είχαν ξαναβρεί όλα πριν περάσει ένας μήνας και πέντε αγώνες. Κι αν δεν είχαν επιστρέψει πλήρως στα επίπεδα προ διακοπής, τουλάχιστον θα τα πλησίαζαν. Η σημερινή τους εικόνα, όμως, δεν δείχνει σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο. Περισσότερο με κούραση μοιάζει, άρα μιλάμε για την αναμενόμενη «κοιλιά»;

«Κούραση από τη σεζόν, αναμενόμενη κοιλιά»: Σωστό, αν δεν είχαμε την διακοπή. Πώς ακριβώς «βαλτώνει» μια ομάδα μετά από δύο εβδομάδες διακοπής υποχρεώσεων και μία εβδομάδα διακοπών σε εξωτικά νησιά; Πώς ακριβώς «βαλτώνει» τώρα – στο δεδομένο χρονικό σημείο – η ομάδα που ήταν αήττητη στην Premier League από τον περυσινό Γενάρη;

Δύο τα τινά, λοιπόν. Ή βαρέθηκαν να παίζουν ή το ντεφορμάρισμα είναι… προγραμματισμένο.

ΕΝΑ… ΤΕΧΝΗΤΟ ΝΤΕΦΟΡΜΑΡΙΣΜΑ

Τι μπορεί να έγινε, δηλαδή, ώστε, παρά την ύπαρξη κινήτρου, παρά τη θεωρητική ξεκούραση και παρά την αναμενόμενη απόκτηση ρυθμού (που δεν ήρθε ποτέ), η Liverpool εξακολουθεί να είναι… ντεφορμέ;

Αποτέλεσμα εικόνας για klopp v chelsea

Προετοιμασία. Μίνι, χειμερινή προετοιμασία. Και μαζί με αυτήν, συμφωνία μεταξύ των μελών του συλλόγου και αποδοχή του επικείμενου ντεφορμαρίσματος, αλλά και των συνεπειών του στα αποτελέσματα. Κι αν οι επιπτώσεις είναι μηδαμινής σημασίας στην Premier League, από το βράδυ της Τρίτης η Liverpool μετρά ήδη έναν αποκλεισμό. Αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα (βλ. τέλος).

Η χειμερινή προετοιμασία είναι το… τρεντ στα γερμανικά πρωταθλήματα που κατεβάζουν ρολά για ένα μήνα, ώστε να επιτρέψουν στους συλλόγους να ξεκουραστούν αλλά και να… φορτσάρουν ενόψει άνοιξης. Ο Klopp έχει διεξάγει δεκατέσσερις τέτοιες στο παρελθόν, κερδίζοντας ανόδους, εξόδους στην Ευρώπη, πρόκριση σε τελικό Champions League και εγχώριους τίτλους, με Mainz και Dortmund. Δεν είναι απίθανο, λοιπόν, να θέλησε να επαναλάβει τη συνήθεια, εκμεταλλευόμενος την καινοτομία της Premier League να διακόψει κι αυτή για πρώτη φορά το πρωτάθλημα, έστω και για δύο εβδομάδες. Απλώς ο Γερμανός θα χρησιμοποιούσε κάποιες επιπλέον ημέρες από τις αγωνιστικές εβδομάδες που θα ακολουθούσαν.

Γιατί άλλωστε να ενοχλήθηκε τόσο πολύ ο Klopp από τον ορισμό του επαναληπτικού με τη Shrewsbury μέσα στις διακοπές; Οι μέρες ήταν προγραμματισμένες αυστηρά: Τόσες για διακοπές, τόσες για προετοιμασία. Αν «κατέβαζε» την πρώτη ομάδα στις 4 Φεβρουαρίου για το FA Cup, θα έχανε μισή εβδομάδα τουλάχιστον, κάτι που θα έδινε παράταση στην προετοιμασία και την ανάγκη να «θυσιαστούν» περισσότερα παιχνίδι μέχρι να βρει η ομάδα τον ρυθμό της.

Μόνο μια τέτοιου είδους επιβάρυνση είναι, λοιπόν, ικανή να προκαλέσει παρατεταμένη έλλειψη ρυθμού μετά από διακοπές. Γιατί μπορεί οι ποδοσφαιριστές να άρπαξαν την ευκαιρία για… απόδραση, αλλά όταν επέστρεψαν δεν μπήκαν σε χαλαρό «κοροϊδάκι» και «πασούλες», αλλά σε ένα σύντομο πρόγραμμα προετοιμασίας, το οποίο βάρυνε ως ήταν αναμενόμενο τα πόδια τους και τα βαραίνει ακόμη.

Την ίδια ώρα, ο Klopp αποφεύγει να απαντήσει τα ερωτήματα των δημοσιογράφων σχετικά με την έλλειψη ρυθμού της ομάδας του, σχολιάζοντας μόνον ότι «δεν παίξαμε καλά» και εστιάζοντας στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Ο Γερμανός δεν είναι τόσο βλάκας για να μη βλέπει το «πρόβλημα» στην φυσική κατάσταση των παικτών του. Μόνο που δεν είναι πρόβλημα, αλλά μια συνθήκη που δημιουργήθηκε… ηθελημένα και φυσικά αυτός το γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους, ως εμπνευστής της ιδεάς για προετοιμασία. Δεν είναι τόσο βλάκας για να πει «Welcome to Anfield» στους φιλάθλους της Atletico, αν δεν ήξερε ότι η εικόνα της ομάδας του θα είναι διαφορετική σε 20 μέρες.

Αποτέλεσμα εικόνας για klopp to atletico fans welcome to anfield

Η επιβάρυνση είναι εμφανής και στις διαφορετικές κατηγορίες παικτών. Ο Lallana έκανε πολλά περισσότερα στο γήπεδο κόντρα στην Chelsea απ’ ό,τι ο Chamberlain και ο Keita μαζί στα προηγούμενα τέσσερα παιχνίδια μετά διακοπής. Ο νεαρός Williams έμοιαζε πιο φρέσκος από τον Robertson, ο Firmino έμοιαζε πιο κουρασμένος από τη στιγμή που μπήκε σε σχέση με τον Origi τη στιγμή που έβγαινε. Παίκτες που παίζουν σταθερά βασικοί σε σύγκριση με αναπληρωματικούς. Όλα τα λάθη, η έλλειψη συγκέντρωσης, τα άσχημα κοντρόλ, όλα τα στατιστικά που αναλύθηκαν στο πρώτο μέρος, είναι αποτέλεσμα της επιβάρυνσης.

Αρνητικές επιπτώσεις της προετοιμασίας αποτελούν και οι μυικοί τραυματισμοί που προέκυψαν: ο Keita (ναι, πες μας και κάτι καινούριο) ένιωσε πόνο στο ισχύο, ο Gomez ενοχλήσεις, ο Henderson – που βέβαια χτυπήθηκε και λίγο – αποχώρησε από τη Μαδρίτη με ελαφρυά θλάση. Μετά από μια εβδομάδα διακοπών, τέτοιοι τραυματισμοί δεν δικαιολογούνται, παρά μόνον με τη μεσολάβηση μιας διαφορετικού είδους επιβάρυνσης, ήτοι προετοιμασίας.

Τέλος, και το πρόγραμμα του μήνα ήταν αρκετά βολικό ώστε η επιβάρυνση με την προετοιμασία να μην ενέχει τεράστιο ρίσκο: η Liverpool αντιμετώπισε τους τρεις τελευταίους του πρωταθλήματος, παίρνοντας σχεδόν δίχως να τις αξίζει δύο νίκες και γνωρίζοντας ήττα από Watford. Γενικότερα παίζει χωρίς ρίσκο στο πρωτάθλημα, λόγω της τεράστιας διαφοράς από τη City, αλλά το να παίζεις τρία διαδοχικά ματς με τους τελευταίους, το λες και εύνοια…

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Από την άλλη, ωστόσο, το πρόγραμμα είχε και Atletico και Chelsea, με δύο τίτλους να διακυβεύονται. Και πάλι, όμως, υπάρχει μια λογική: η Atletico είναι ομάδα που δεν «τρέχει» τον αντίπαλο, οπότε η Liverpool δεν θα έπαιρνε μεγάλο ρίσκο να παίξει κουρασμένη απέναντι της (δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα λάθη της Liverpool έγιναν στο μισό των Ισπανών, ενώ κανένα δεν οδήγησε σε σουτ, το δε γκολ προήλθε από κόρνερ). Την ίδια ώρα, ο αγώνας με την Chelsea αργούσε, οπότε οι «κόκκινοι» θα είχαν πιάσει τα στάνταρ απόδοσης μέχρι τις αρχές Μάρτη. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, βέβαια, παρά και το μερικό rotation, με τους Λονδρέζους να χτυπούν μια μεγάλη καμπάνα στον Klopp…

Το μήνυμα που πήρε ο Γερμανός τεχνικός από το παιχνίδι κόντρα στην Chelsea είναι πολύ απλό: Πόσο μάταιη θα είναι μια προετοιμασία, αν δεν απομείνουν διοργανώσεις να κυνηγήσεις μέχρι να αποβάλλεις την επιβάρυνση που σου προκάλεσε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *