Klopp: «Ήξερα ότι η φετινή χρονιά θα είναι μεταβατική/ Δεν ήθελα να αφήσω έτσι την ομάδα»

Ο Jurgen Klopp στη σημερινή συνέντευξη τύπου, αναγνώρισε για ακόμη μια φορά ότι πρόκειται για μια δύσκολη σεζόν για τους Reds, ενώ παράλληλα παραδέχθηκε ότι είναι εδώ για να παλέψει για να γίνει η σεζόν όσο γίνεται καλύτερη.

Ο Γερμανός τεχνικός σχολίασε λίγο περισσότερο τη βαριά ήττα από τη Real Madrid, τονίζοντας ότι οι παίκτες του πρέπει να βγάλουν την απαιτούμενη αντίδραση στο αυριανό εκτός έδρας παιχνίδι με την Crystal Palace, για την Premier League.

Δείτε τι είχε να πει ο Klopp:

Για το πως μπορεί να αντιδράσει η Liverpool μετά το ‘χαστούκι’ από τη Real Madrid και το αν παρακολούθησε η ομάδα ξανά το παιχνίδι αμέσως μετά…

«Ναι φυσικά και παρακολουθήσαμε το παιχνίδι ξανά – όχι ολόκληρο το παιχνίδι με τους παίκτες μαζί, δεν υπάρχει πραγματικά χρόνος για αυτό. Όπως και με την προπόνηση, δεν είναι ότι μπορείς να δουλέψεις και πάρα πολλά πράγματα όταν παίζεις Τρίτη και Σάββατο, δεν είναι πιθανό. Αλλά όπως και να έχει, χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που πήραμε από το παιχνίδι, αυτό είναι ξεκάθαρο. Το καταλαβαίνω 100% και το έχω πει αρκετές φορές, δεν διαβάζω και πολύ τι γράφεται μετά από ένα παιχνίδι, αλλά όταν χάνεις ένα τέτοιο παιχνίδι δεν έχει κανένα νόημα να διαβάσεις ή να ακούσεις ανθρώπους που μιλάνε για μας. Ξέρω 100% τι αντιδράσεις υπάρχουν μετά από τέτοια αποτελέσματα».

«Το να δέχεσαι πέντε γκολ εντός έδρας στο Champions League δεν είναι καθόλου αποδεκτό, το ξέρω, αλλά δυστυχώς συνέβη και δε μπορούμε να το αλλάξουμε πλέον. Ο τρόπος που δεχθήκαμε τα γκολ, μπορεί να αλλάξει. Όχι για αυτό το παιχνίδι αλλά γενικά – και πρέπει να αλλάξουμε. Αλλά η αρχή που κάναμε στο παιχνίδι ήταν καλή. Δεν ήταν μόνο 20 λεπτά – ξέρω ότι αμέσως μετά δεχθήκαμε γκολ αλλά το πρώτο ημίχρονο που κάναμε ήταν πραγματικά καλό και θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει ακόμη ένα γκολ, ίσως και να έπρεπε να σκοράρουμε σε εκείνη τη φάση. Και μετά το δεύτερο ημίχρονο ήταν η χειρότερη αρχή για μας».

«Αυτό που είδα σε αυτό το παιχνίδι είναι ότι μερικά πράγματα έχουν επιστρέψει, αλλά δεν έχουμε σταθερότητα ακόμη. Αυτή είναι η σύνοψη που μπορείς να κάνεις. Για αυτό μετά δεχθήκαμε τα γκολ, είσαι πίσω στο σκορ με 3-2 είναι ξεκάθαρο ότι θες ένα αποτέλεσμα για τον επαναληπτικό, αλλά όταν χάνεις 3-2 είναι πολύ καλύτερο από το να χάνεις 5-2. Οπότε ναι, δεν ήταν ένα πολύ βοηθητικό βράδυ για μας, αλλά και πάλι πρέπει να δουλέψουμε με αυτό, και αυτό κάναμε τις επόμενες μέρες για να είμαστε έτοιμοι για το παιχνίδι με την Crystal Palace και ευελπιστώ να έχουμε μάθει αυτά που πρέπει, να τα χρησιμοποιήσουμε όπως πρέπει ώστε να πάρουμε βαθμούς».

Για το πόσο σημαντικό είναι να κερδίσει η Liverpool τα επόμενα δύο παιχνίδια…

«Έτσι έχουν τα πράγματα τώρα όπου έχουμε διπλή αγωνιστική, αλλά δεν πρέπει να συζητάμε για το παιχνίδι με τη Wolves τόσο γρήγορα, ούτε και θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένους τους 3 βαθμούς αύριο ή οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι έτσι. Είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Η Crystal Palace δεν είχε και το καλύτερο διάστημα όσον αφορά τα αποτελέσματα μετά το World Cup, αλλά όσον αφορά τις εμφανίσεις είναι πολύ καλύτερη. Κάναμε βαθιά ανάλυση για το τι κάνουν. Είναι μία πολύ ταλαντούχα ομάδα, και πολύ καλά οργανωμένη, παίζοντας αυτό το 4-2-3-1, με αρκετή ταχυτήτα και τεχνική μαζί με εμπειρία. Σέβομαι απεριόριστα το τι κάνει η Palace όλα αυτά τα χρόνια και το πως φέρνουν αυτούς τους επιθετικογενείς παίκτες και τους κρατάνε για αρκετά χρόνια. Είναι πολύ καλό για αυτούς. Οπότε ναι, θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι, αλλά για μας πλέον όλα τα παιχνίδια είναι σαν προκριματικά Champions League, έτσι έχουν τα πράγματα. Κανείς δεν ξέρει αν θα τα καταφέρουμε γιατί δεν εξαρτάται πλήρως από εμάς, αλλά το να πάρουμε τους 3 βαθμούς θα μας φέρει στη σωστή κατεύθυνση και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε, αλλά ξέρουμε ότι είναι δύσκολο».

Για το πρόσφατο πολύ καλό ρεκόρ της ομάδας στο Selhust Park και το αν απολαμβάνει το ταξίδι εκεί…

«Δε μπορώ να πω ότι το απολαμβάνω, μου αρέσει όμως. Άκουσα ότι έχουμε πολύ καλό ρεκόρ εκεί, αλλά αν με ρωτούσατε για τα παιχνίδια εκεί θα έλεγα ‘Ουάου, πολύ δύσκολα παιχνίδια, πάντα δίναμε μάχη για να κερδίσουμε’. Ναι η ατμόσφαιρα είναι φανταστική. Στην πραγματικότητα εύχομαι να μην έρθει ο κόσμος στο γήπεδο επειδή είναι Σάββατο βράδυ και στο Λονδίνο βγαίνουν έξω, για να είμαι ειλικρινής. Αλλά πιθανότατα πρώτα θα πάνε στο γήπεδο. Είναι ένα πολύ ωραίο μέρος για να παίξεις ποδόσφαιρο. Σέβομαι πολύ αυτό που κάνουν, επειδή θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίζεις στο Λονδίνο με τόσο πολλές ομάδες και παρόλα αυτά να βρίσκεις τρόπο να κάνεις κάτι ενδιαφέρον. Ανά τα χρόνια έμαθα ότι οι ακαδημίες τους είναι φανταστικές, δεν ξέρω βέβαια πως είναι τώρα αλλά έχουν κάποιους αρκετά ενδιαφέροντες νεαρούς παίκτες. Είχαμε και κάποιους εδώ σε μας που προήλθαν από αυτές τις ακαδημίες. Ναι, είναι ένα πολύ cool club με ένα πολύ cool γήπεδο. Μόνο δύσκολα παιχνίδια έχω να θυμάμαι εδώ».

Για το πως η τριάδα Salah-Gakpo-Nunez εξελίσσεται και αν αυτό κάνει δύσκολη τη ζωή των Firmino και Jota για να μπουν στην ενδεκάδα…

«Δεν είναι δύσκολο, έχουμε αρκετά παιχνίδια για να είναι δύσκολο. Δε μπορούμε να παίζουμε σε όλα τα παιχνίδια με τους ίδιους παίκτες. Υπήρχαν στιγμές προφανώς όπου οι Mane, Salah και Bobby ήταν πιο νέοι και έπαιζαν αρκετά παιχνίδια, αλλά ακόμη και τότε χρειαζόμασταν αλλαγές. Είναι καλό να έχεις επιλογές. Τα γκολ απέναντι στη Newcastle ήταν όμορφα ομαδικά γκολ και αυτό βοηθάει πολύ. Αλλά πρέπει να κάνουμε αλλαγές, δεν αλλάζει αυτό. Αλλά κάθε λεπτό που μπορούν να παίξουν μαζί, όλα τα παιδιά, είναι προφανώς πολύ βοηθητικό επειδή βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ τους και μπορούσατε να το δείτε και στα γκολ αυτό».

Για το πως να χτιστεί και πάλι η αυτοπεποίθηση έπειτα από μία τόσο βαριά ήττα όπως αυτή της Τρίτης…

«Οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή, επηρεάζει την αυτοπεποίθηση. Πρόσφατα, γρατζούνισα το αυτοκίνητό μου, έκτοτε οδηγάω στις στροφές αργά. Στα 37 χρόνια που έχω δίπλωμα οδήγησης δεν είχα ποτέ κάποιο ατύχημα, αλλά το οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή σου. Κάνοντας λίγα χιλιόμετρα συνηδητοποιείς ότι ήταν ατυχία. Οπότε οδηγάω και πάλι κανονικά. Κανείς δε σου δίνει αυτοπεποίθηση, πρέπει απλώς να συμβεί. Αν σας πω ότι θέλω, αλλά εσείς σκέφτεστε ότι είμαι άχρηστος έτσι κι αλλιώς δε μπορώ να σας αλλάξω άποψη μέσα σε 5 λεπτά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα πρέπει τα παιδιά να έχουν αυτοπεποίθηση. Είδα πολλούς από αυτούς τους λόγους στο τελευταίο παιχνίδι. Αν φυσικά αφαιρέσεις την απογοήτευση από τον κόσμο, ειδικά τον κόσμο της Liverpool, και τα 5 γκολ και το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι λένε ότι δεν είμαστε πλέον καλοί και άλλα τέτοια πράγματα. Μπορούμε να μην τα ακούμε αυτά και τότε έχεις το δικαίωμα να επικεντρωθείς στα καλά πράγματα επίσης. Μετά ξεκινάμε από εκεί. Υπάρχει μια ευκαιρία αλλά στο τέλος είναι πάντα μια πρόκληση. Δε θα είναι ποτέ εύκολο και δεν είναι και τώρα, επειδή δεν είμαστε ακόμα σταθεροί σε απόδοση. Και πρέπει να δουλέψουμε πάνω στη σταθερότητα επειδή τα καλά πράγματα θα παραμείνουν καλά αλλά μετά πρέπει να σιγουρέψουμε ότι δε θα υποφέρουμε από τα πράγματα που δεν κάνουμε σωστά».

Για την ψυχολογία της ομάδας μετά το παιχνίδι με τη Real και πως πρέπει να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους…

«Βλέπω τους παίκτες και τους λέω ακριβώς πως αισθάνομαι, αλλά δεν τους ρωτάω ατομικά. Για αυτό και έχω πει πολλές φορές ότι όταν τα πράγματα πάνε καλά, αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι οι παίκτες, ενώ όταν δεν πάνε, αποκλειστικά υπεύθυνος είμαι εγώ. Οπότε, δική μου δουλειά είναι να με ακούσουν όταν κάτι είναι καλό, και ναι υπήρχαν καλά δείγματα από αυτό το παιχνίδι. Πάντα αυτό ίσχυε μέχρι τώρα. Προσπαθώ να βοηθήσω όπως μπορώ τα παιδιά, αλλά δε μπορώ να κρύψω τα social media από αυτούς και το τι γράφεται. Δηλαδή να μην τα κοιτάνε αυτά τα πράγματα, και όλα αυτά. Δε μπορώ γενικά να κλείσω τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και προσπαθώ πάντα να τους περάσω στο μυαλό να μην ακούν αυτά που λέγονται αλλά αυτά που τους λέω εγώ. Δεν είναι παιδιά πλέον, τουλάχιστον οι περισσότεροι. Ξέρουν πως να το αντιμετωπίσουν. Δεν είναι το πρώτο πισωγύρισμα που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Ναι, φέτος φαίνεται ότι έχουμε πάρα πολλά, και όντως είναι – αλλά θα πάμε στη Μαδρίτη για να κερδίσουμε και θα δούμε που θα μας οδηγήσει αυτό».

«Αλλά αυτό είναι σε λίγες εβδομάδες, τώρα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να γυρίσουμε την κατάσταση σε μια περίεργη σεζόν για μας και στην Premier League. Πρέπει να κυνηγήσουμε τους πάντες, πρέπει να κυνηγήσουμε όλο το πρωτάθλημα. Έτσι έχουν τα πράγματα. Ο καθένας πρέπει να νιώθει την ανάσα μας γιατί είναι σημαντικό να επανέλθουμε. Το είχαμε αυτό στις δύο νίκες στο πρωτάθλημα, και μετά ήταν μια διαφορετική διοργάνωση στην οποία θέλαμε να διατηρήσουμε το momentum, οπότε όταν κερδίζεις θες να χτίζεις πάνω στα θετικά αποτελέσματα. Και όταν χάνεις, θέλεις να το αποβάλλεις αυτό το αποτέλεσμα. Ναι στο Champions League δεν πήγαν τα πράγματα όπως θα θέλαμε, αλλά ο αντίπαλος ήταν πολύ καλός. Δεν ξέρω πολλές ομάδες που θα χρησιμοποιούσαν τόσο καλά τα λάθη μας, όσο η Real Madrid, ή όσο Vinicious Jr ή ο Karim Benzema. Για αυτό και δεν παίζουμε μαζί τους συνέχεια. Τώρα παίζουμε με την Crystal Palace και τους σεβόμαστε αρκετά, αλλά πρέπει να τους προκαλέσουμε προβλήματα, τουλάχιστον όσα θα μας δημιουργήσουν».

Για το τι πιστεύει ο ίδιος ότι πρέπει να γίνει το καλοκαίρι και αν η φετινή σεζόν άλλαξε κάτι στον μελλοντικό σχεδιασμό…

«Όχι και τόσο. Όλοι επηρεαζόμαστε από πράγματα που έγιναν πρόσφατα, αλλά δεν ήμαστε και χαζοί, δεν είναι ότι τώρα δεν πήγαν καλά τα πράγματα και τώρα πρέπει να αλλάξουμε. Οπότε αυτό είναι ξεκάθαρο, ήταν ήδη ξεκάθαρο. Αυτή η ομάδα έχει μια πανέμορφη ιστορία…Ο τρόπος που αυτή η ομάδα λειτουργεί με το να μη δίνει υπέρογκα ποσά ή οτιδήποτε, κάτι που θα πρέπει να δούμε αν δουλεύει ή όχι, σημαίνει ότι πρέπει κάθε μας μεταγραφή να είναι πετυχημένη. Αυτό το κάνει λίγο παραπάνω δύσκολο. Δε μπορούμε να κάνουμε 4 μεταγραφές χωρίς να ξέρουμε ποιος θα φύγει και άλλα τέτοια πράγματα. Πέρσι, το είπα μερικές φορές, και δε θυμάμαι πόσο συχνά πρέπει να το λέω, αλλά ήξερα ότι θα είναι μια δύσκολη σεζόν για αυτό και υπέγραψα την ανανέωση, για να σιγουρέψω ότι δε θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πουν ‘ήξερε την κατάσταση και έφυγε’. Και όχι επειδή είμαι τόσο καλός σαν προπονητής, αλλά φανταστείτε την ίδια κατάσταση με έναν καινούργιο προπονητή. Ο καθένας θα είχε πει ‘Φέρτε πίσω τον Klopp’. Είναι καλό που δεν το έχουμε αυτό. Υπάρχει κόσμος που θέλει να φύγω, είναι εντάξει, μπορώ να το καταλάβω και αυτό επίσης, αλλά δεν έχει να κάνει με αυτό. Πάνω από όλα είναι το club και η σταθερότητα και το τι πρέπει να φέρουμε στην ομάδα».

«Η περσινή σεζόν δεν ήταν σεζόν για μεγάλες αλλαγές. Παίξαμε μέχρι τέλους και αν θες να κάνεις αλλαγές, στη δική μας περίπτωση δε μπορείς απλώς να φέρεις παίκτες και μετά να συνηδειτοποιήσεις ότι κανείς παίκτης δε θέλει να φύγει. Δε δουλεύει έτσι το πράγμα εδώ. Οπότε για αυτόν τον λόγο δε μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από νωρίς τον μεταγραφικό σχεδιασμό γιατί είχαμε τον έναν τελικό μετά τον άλλο, όπου φτάσαμε στον τελικό τόσο του FA Cup όσο και του Champions League. Μετά είχαμε ένα μικρό διάλλειμμα, μετά πολλούς τραυματισμούς και μετά το Παγκόσμιο. Μέσα σε όλα τα προβλήματα που ξέραμε ότι θα έχουμε, αυτό ήταν το πιο δύσκολο. Και τώρα είμαστε σε αυτό. Ξέρω ότι έχει διαρκέσει πολύ όλο αυτό, και για μένα, επειδή κάθε φορά πρέπει να αντιμετωπίσω αυτές τις ερωτήσεις σας εδώ στις συνεντεύξεις τύπου. Πιστέψτε με, δε μου αρέσει να μιλάω συνέχεια για αυτό, για να είμαι ειλικρινής, αλλά πρέπει να το σκέφτομαι συνέχεια. Αυτό δεν είναι το ίδιο κακό όσο το να μιλάς για αυτό, για να είμαι ειλικρινής, επειδή δε θα πρέπει να διαβάσω την επόμενη μέρα για το τι σκέφτομαι. Αυτή είναι η κατάσταση. Δε μπορώ να το αλλάξω, το γεγονός ότι ο κόσμος δεν είναι χαρούμενος με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας».

«Προσπαθούμε να παλέψουμε για να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε σε αυτήν τη σεζόν, αυτή είναι η ιδέα και το να παραμείνεις ο καλύτερος άνθρωπος που μπορείς σε αυτήν την περίοδο. Όπως έχω πει, όσο καλύτερα συμπεριφερθείς σε μια τέτοια στιγμή, τόσο καλύτερες θα είναι οι στιγμές μετά από αυτό. Και περισσότερο χρήσιμες θα είναι οι κακές στιγμές, και θα πρέπει να είναι γιατί αλλιώς δε θα έχει νόημα. Φανταστείτε σε όλη μας τη ζωή να μη μαθαίναμε από τις αποτυχίες ή από στιγμές που δεν πήγαιναν καλά. Δε θα ήμασταν οι ίδιοι άνθρωποι, οπότε πρέπει να μάθουμε και από αυτό επίσης. Αλλά τώρα είμαστε μέσα σε αυτήν την τεταμένη ατμόσφαιρα όπου χάνεις ένα παιχνίδι και πρέπει να φύγεις. Ή κερδίζουμε ένα παιχνίδι – να του δώσουμε νέο συμβόλαιο. Όλα αυτά τα πράγματα, με το να βγάζεις γρήγορα συμπέρασμα, είμαι πολύ μεγάλος για αυτά. Πρέπει να κάνουμε τα δικά μας πλάνα και αυτό θα κοιτάξουμε. Αλλά με βάση τον τρόπο που λειτουργεί το club. Είναι προφανώς διαφορετικός από άλλες ομάδες , έτσι έχουν τα πράγματα, αλλά δούλεψε μέχρι τώρα και θα πρέπει να δούμε αν θα συνεχίσει να δουλεύει ή αν θα πρέπει να προσαρμοστούμε, ας το πούμε έτσι, αλλά αυτό είναι κάτι για εμάς για τα γραφεία όταν δε θα είμαστε στον αγωνιστικό χώρο. Δηλαδή οι συζητήσεις που θα έχουμε με τους ιδιοκτήτες και όλα αυτά τα πράγματα. Αυτό είναι όλο. Τώρα απλώς θα πρέπει να δουλέψουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *