Ο Salah και η υπόσχεση που κράτησε

Το ημερολόγιο έγραφε 14 Φεβρουαρίου και ήταν η επόμενη ακόμα μιας ήττας για τη Liverpool. Είχε δει τη Leicester να της ανατρέπει το προβάδισμα και να την αφήνει με άδεια χέρια. Ο Mohamed Salah έδωσε μια υπόσχεση στον κόσμο της ομάδας, την οποία κράτησε. Γράφει ο Δημήτρης Σκλαβενίτης.

Η Liverpool τερμάτισε στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα στην Premier League, εξασφαλίζοντας παράλληλα την παρουσία της στους ομίλους του Champions League για ακόμα μια σεζόν. Όμως, ξέρω και ξέρετε ότι για να φτάσουμε μέχρι εδώ, περάσαμε από… χίλια κύματα.

Το κακό διάστημα της ομάδας ξεκίνησε από εκείνο το παιχνίδι με την West Brom στο Anfield, το περιβόητο 1-1, την επόμενη των Χριστουγέννων. Ακολούθησε η ισοπαλία με τη Newcastle, η ήττα από τη Southampton και όσο ο καιρός περνούσε τα πράγματα εξελισσόταν όλο και χειρότερα. Ήττα από τη Burnley στο αήττητο για 3,5 χρόνια μέχρι τότε Anfield, ήττα στο «σπίτι μας» από Brighton, από Manchester City και πάει λέγοντας. Λίγες μέρες μετά, στις 13 Φεβρουαρίου, η Liverpool είχε το προβάδισμα στο «King Power» κόντρα στη Leicester, το οποίο και είδε να χάνεται μέσα σε λίγα λεπτά και να γίνεται 3-1.

Την επόμενη μέρα, ο Mohamed Salah βγήκε μπροστά και σαν πραγματικός ηγέτης έδωσε μία μεγάλη και πάνω απ’ όλα δύσκολη -σύμφωνα με την εικόνα της ομάδας- υπόσχεση.

«Είναι μία δύσκολη περίοδος για πολλούς λόγους. Είμαστε πρωταθλητές και θα πολεμήσουμε ως πρωταθλητές μέχρι το τέλος. Δεν θα επιτρέψουμε αυτή η σεζόν να χαρακτηριστεί από τα πρόσφατα αποτελέσματα που είχαμε. Αυτή είναι η υπόσχεση μου σε όλους εσάς». Αυτά ήταν τα λόγια του superstar της Liverpool.

Πολλοί, ανάμεσά τους και εγώ, το θεωρήσαμε ως ενα «post παρηγοριάς» και σκεφτήκαμε «χορτάσαμε από λόγια, πράξεις θέλουμε». Όμως, τα λόγια του «Mo» κάθε άλλο παρά τυπικά ή της παρηγοριάς ήταν. Εννοούσε κάθε λέξη που έγραψε.

Ήρθαν ακόμα μερικά «στραπάτσα» και αυτό ήταν: η Liverpool άλλαξε εικόνα προς το καλύτερο. Θέλω να πω πέντε πράγματα για τον Αιγύπτιο.

Καταρχάς, δύο ημέρες μετά από την… υπόσχεση, ο Salah σκόραρε στο παιχνίδι με τη Leipzig στο Champions League.

Δεν είναι θέμα στατιστικών, γκολ, ασίστ και γενικά αριθμών. Να σας πω για το τυπικό ότι από το post υπόσχεσης μέχρι και το τέλος της σεζόν, ο διεθνής επιθετικός της ομάδας μας «μέτρησε» οκτώ γκολ και τρεις ασίστ. Θα πει κάποιος «εντάξει, σιγά τα νούμερα ρε φίλε. Γι’ αυτό κάνεις άρθρο;»

Από τότε μέχρι και το τέλος της σεζόν, νομίζω ότι μιλάμε για τον πιο ώριμο Salah από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Anfield. Με εξαίρεση μερικά κακά τελειώματα και κάποιες λάθος σκέψεις, βλέπουμε έναν Salah που ξέρει τι θα κάνει στο γήπεδο, πριν το κάνει. Στις χαμένες ευκαιρίες του, δε βλέπουμε πλέον τη -μέχρι τότε- κλασσική αντίδρασή του. Δηλαδή, τράβηγμα μαλλιών και νεύρα. Αντιθέτως, θα συνεχίσει μέχρι να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε στην προηγούμενη φάση. Όταν δει ότι δε μπορεί, θα πασάρει την κατάλληλη στιγμή. Όταν η μπάλα είναι στην κατοχή της αντίπαλης ομάδας θα γυρίσει πίσω σαν σκύλος, προκειμένου να ασκήσει press σε όλη την δεξιά πτέρυγα. Αν χάσει τη μπάλα; Πολύ πιθανό να τον δούμε να κάνει sprint μέχρι το δικό μας μισό για να πιέσει και να ανακτήσει την κατοχή. Επιπροσθέτως, παρουσιάζεται φανερά πιο ομαδικός σε σχέση με άλλες χρονιές, κάτι που καταδεικνύει ότι το «εμείς» έχει μπει πολύ πιο πάνω από το «εγώ».

Αντιλαμβάνεστε όπως προείπα ότι δεν είναι θέμα αριθμών, αφού με γρήγορους υπολογισμούς το πιθανότερο είναι ότι στο πρώτο μισό είχε περισσότερα γκολ και περισσότερες ασίστ. Είναι η ωριμότητα που έχει προσθέσει στο παιχνίδι του, είναι η θέληση που δείχνει προκειμένου να καταφέρει μαζί με την υπόλοιπη ομάδα να εκπληρώσει όλα όσα υποσχέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Πράγματι, η ομάδα λίγες μέρες αργότερα ξεκίνησε ένα πολύ καλό δίμηνο το οποίο κράτησε μέχρι και χθες (23/05) όταν οι Reds υπερκέρασαν εύκολα (2-0) το «εμπόδιο» της Palace και τερμάτισαν στην 3η θέση εξασφαλίζοντας και για τη νέα σεζόν την παρουσία στα αστέρια.

Ο Mohamed Salah τελείωσε τη σεζόν με 31 γκολ, 6 ασίστ, μα πάνω απ’ όλα έχει βάλει νέα και σημαντικότατα στοιχεία στο παιχνίδι του, τα οποία έλειπαν.

Αφού ο αρχηγός Henderson έλειπε, ο Salah βγήκε μπροστά. Για την ομάδα, για την πόλη, για τον κόσμο, για τον εαυτό του. Δίδαξε πως πρέπει να παίζει ένας ολοκληρωμένος επιθετικός. Σκύλιασμα, πάθος, δύναμη, πίστη, Liverpool!

Εν κατακλείδι, για να σας αφήσω να συνεχίσετε ό,τι κάνατε και να μην καταχραστώ άλλον από τον πολύτιμο χρόνο σας, ο Mohamed Salah έδωσε μία υπόσχεση σε ένα σημείο της σεζόν που κανείς δεν ήξερε τι θα συμβεί στο επόμενο ματς με όλα αυτά που βλέπαμε. Κι όμως, ο ίδιος μαζί με τους συμπαίκτες του, φυσικά, έκαναν μία «επανεκκίνηση» και μπορούν να απολαύσουν τις -ελάχιστες- μέρες διακοπών τους έχοντας κάνει ένα μικρό θαύμα. Γιατί ως τέτοιο μπορεί να χαρακτηριστεί όταν μια ομάδα βρίσκεται στην 8η θέση 10 μόλις αγωνιστικές πριν το τέλος της σεζόν και τελικώς να τερματίζει 3η στην κατάταξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *