«Ξεμπούκωσε» με δύο νέα συστήματα και με το ζιζάνιο που λέγεται Shaqiri

Η Liverpool πέτυχε χθες βράδυ την δεύτερη εφετινή της νίκη στο Champions League, νικώντας με 4-0 τον Ερυθρό Αστέρα και πλέον βρίσκεται στην κορυφή του τρίτου ομίλου! Αυτό, όμως, έγινε χάρη σε μια ευφυέστατη κίνηση του Klopp. Γράφει ο Νίκος Γιαμπολδάκης.

Κόντρα στον πρωτοπόρο του σερβικού πρωταθλήματος Ερυθρό Αστέρα, η Liverpool επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις, από τις οποίες ελπίζω να μην εκτροχιαστεί ξανά, καθώς επίσης και στις νίκες στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, μετά το «στραπάτσο» απέναντι στην Νάπολι. H Liverpool που «χώλαινε» δεν βρέθηκε σήμερα στο γήπεδο, αφού αντικαταστάθηκε από μια ομάδα φρέσκια, με γρήγορο ποδόσφαιρο και υπέροχους συνδυασμούς! Πώς έγινε αυτό; O Jurgen Klopp έβαλε το χεράκι του. Και το μυαλουδάκι του…

Μετά από διάστημα μεγαλύτερο του μηνός με τον Salah ντεφορμέ, τον Mane να μην σκοράρει (επί εφτά συνεχόμενα παιχνίδια μέχρι το χθεσινό), τον Firmino απομονωμένο, εκτός παιχνιδιού και με τους πλάγιους μπακ να αποδίδουν μέτρια, μάλλον είχε έρθει η ώρα για κάτι καινούριο. Ποιο είναι αυτό; 4-2-3-1 με Firmino ως 10άρι, Shaqiri και Mane στις πτέρυγες και τον Salah στην κορυφή. Ο Klopp έβαλε τον πιο ντεφορμαρισμένο παίκτη του (Salah) μακρυά από την μπάλα, γνωρίζοντας ότι λίγες επαφές μπορεί να είναι πιο χρήσιμες και λιγότερο καταστροφικές των επιθέσεων από τις πολλές που έκανε έως τώρα με την συμμετοχή που είχε στο παιχνίδι.

Ταυτόχρονα, επανέφερε στη ροή των αγώνων τον Roberto Firmino, ο οποίος – εκτός του ότι προσφέρει περισσότερα στην άμυνα μιας και είναι πιο κοντά στους πυρήνες των επιθέσεων – είναι από τη θέση 10 απελευθερωμένος και έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει περισσότερο το παιχνίδι. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον τεχνίτη και με διάθεση να δημιουργήσει, Xherdan Shaqiri, στα άκρα.

Ο παραπάνω σχηματισμός μετατρεπόταν πότε πότε σε 4-4-2 με ρόμβο, κάτι που χρησιμοποιήθηκε αρκετά στο πρώτο ημίχρονο. Salah και Mane ήταν πιο κοντά από ποτέ, με τον Firmino, από την κορυφή του ρόμβου, να τους τροφοδοτεί συνεχώς. Το ίδιο και ο Shaqiri. «Ξεμπουκώνοντας», λοιπόν, με αυτόν τον τρόπο την ομάδα και έχοντας τους Robertson, Arnold, Fabinho, Shaqiri, Salah (ίσως και Wijnaldum) στις κορυφαίες τους φετινές αγωνιστικές βραδιές, ο Klopp κατάφερε να οδηγήσει την Liverpool σε μια άνετη επικράτηση κόντρα στους πρωταθλητές Σερβίας.

Το ξεκίνημα ήταν, βέβαια, χλιαρό, με τους φιλοξενούμενους να παίζουν για τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά παθιασμένα και πιέζοντας τις γραμμές της Liverpool. Οι Reds, όμως, δεν δυσκολεύτηκαν να επιβληθούν και ξεκίνησαν να απειλούν την εστία του Borjan, αρχικά με ένα σουτ του Firmino στο 9ο λεπτό και στη συνέχεια με το τετ-α-τετ του Salah κατόπιν εκπληκτικής λόμπας του Shaqiri, όταν και ο τερματοφύλακας των Σέρβων κατάφερε να κόψει τον Αιγύπτιο άσο (11′). 

Τελικά το σκορ άνοιξε στο 19ο λεπτό. Σε μια οργανωμένη επίθεση, ο Shaqiri πέρασε ιδανική κάθετη πάσα στον Robertson, εκείνος έσπασε την μπάλα από την τελική γραμμή προς το πέναλτι και εκεί την παρέλαβε ο Firmino, ο οποίος, αφού προσποιήθηκε, σούταρε και ευστόχησε για το 1-0!

Η Liverpool ήταν γρήγορη όταν έπρεπε, οι παίκτες της είχαν καλές τοποθετήσεις που τους βοηθούσαν στην ανάπτυξη και το κλειδί της όλης υπόθεσης ήταν η συμμετοχή του Firmino στην τελευταία, ως 10άρι. Οι Reds δημιούργησαν δις πολύ καλές προϋποθέσεις στην περιοχή με τον Reobertson να τις εξανεμίζει με λανθασμένες επιλογές, ενώ την ετοιμότητα του Borjan τέσταρε στο 37′ με σουτ εκτός περιοχής ο Shaqiri.

Στο 44′, και με τη Liverpool να πολιορκεί διαρκώς την άμυνα του Ερυθρού Αστέρα, ο Wijnaldum βρήκε ωραία κάθετα τον Shaqiri και ο Ελβετός έστρωσε καταπληκτικά με την μία στον Salah. Ο Αιγύπτιος τελείωσε τη φάση με το δεξί και έκανε το 2-0 για τους γηπεδούχους σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο πριν την ανάπαυλα! Ήταν η 5η ασίστ σε 4 αγώνες για τον Shaq! 

Στο δεύτερο μέρος, νωρίς, μόλις στο 50ό λεπτό, ο Mane κέρδισε από τον Stojkovic ένα πολύ αμφισβητούμενο πέναλτι, το οποίο, μάλιστα, ο κ. Siebert σφύριξε ιδιαίτερα καθυστερημένα. Ο Salah ανέλαβε την εκτέλεση και πέτυχε το 50ό του γκολ σε 65 αγώνες με την Liverpool, καταφέρνοντας ναι σπάσει το ρεκόρ του συγκεκριμένου φράγματος τερμάτων στα λιγότερα δυνατά παιχνίδια (δεύτερος πλέον ο Albert Stubbins που σκόραρε τα 50 γκολ σε 77 παιχνίδια)! 

Κάπου εκεί η αναμέτρηση τελείωσε, με τους Σέρβους να κουράζονται και τους Reds να προπονούνται. Στο 75′ σε προφανές χέρι του Ben, ο Siebert υπέδειξε και πάλι πέναλτι, με τον Mane (αφού ο Salah είχε βγει αλλαγή) να εκτελεί. Αυτή τη φορά, όμως, ο Borjan απέκρουσε εντυπωσιακά στέλνοντας την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι, ενώ ο Mane δεν κατάφερε να σκοράρει στην επαναφορά. Ό,τι δεν έκανε, πάντως, από το 11 βήματα τότε, το έκανε ο Σενεγαλέζος άσος τρία λεπτά αργότερα, λαμβάνοντας την ασίστ από τον Sturridge και σκοράροντας ολομόναχος απέναντι στον έμπειρο Καναδό πορτιέρο

Ο Sturridge, μάλιστα, θα μπορούσε να κάνει και δεύτερη ασίστ, αν στο 80ό λεπτό ο Lallana είχε καταφέρει να κάνει το 5-0 μετά από μια γρήγορη κούρα του τρέχοντας πίσω από την εκπληκτική κάθετη πάσα του DS. Ο Borjan, όμως, νίκησε και αυτόν. Στο 89′, ο Sturridge δοκίμασε ένα ωραίο φαλτσαριστό σουτ για να δει τον τερματοφύλακα των γηπεδούχων να εκτινάσσεται εντυπωσιακά, ενώ η τελευταία μεγάλη στιγμή σμειώθηκε στο 92ο λεπτό, όταν ο αναγεννημένος DS πέρασε τρομερή πάσα με το εξωτερικό στον Firmino, εκείνος ακόμα καλύτερη στον Mane – βγάζοντας τον μόνο απέναντι στον Borjan – όμως το πλασέ του Σενεγαλέζου πέρασε λίγο άουτ.

Ήταν μια βραδιά με πολλά θετικά δεδομένα για την Liverpool: επιστροφή στις καλές εμφανίσεις, επίτευξη του καθήκοντος της νίκης, κορυφή στον όμιλο μετά την ισοπαλία στο Παρίσι (2-2), μεταξύ PSG και Νάπολι, χάρη στο γκολ του Di Maria στο 89′! Επόμενο παιχνίδι το Σάββατο στο Anfield, με αντίπαλο την Cardiff City (17:00 Ελλάδος).


Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Gomez, van Dijk, Robertson (82′ Moreno) – Fabinho, Wijnaldum, Shaqiri (68′ Lallana) – Mane, Salah (73′ Sturridge), Firmino.

Ερυθρός Αστέρας: Borjan – Stojkovic, Babic, Degenek, Gobeljic – Krsticic, Jovicic (75′ Causic), Srnic, Ben Nabouahane (80′ Simic), Ebecilio (65′ Jovancic) – Boakye.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *