Jurgen Klopp: «Η αγάπη της οικογένειας μου για τον σύλλογο, είναι απερίγραπτη!»

Ο Jurgen Klopp ανανέωσε το συμβόλαιο του με τη Liverpool μέχρι το 2026 σε μια τεράστια στιγμή για τον σύλλογο και αμέσως μετά έδωσε συνέντευξη για την επίτευξη της συμφωνίας.

Σε μια πολύ σημαντική στιγμή βαδίζει αυτή τη στιγμή ο οργανισμός της Liverpool, με τον Jurgen Klopp να επεκτείνει το συμβόλαιο του για ακόμα δύο χρόνια, παραμένοντας κάτοικος Anfield μέχρι το 2026, σκορπώντας χαμόγελα στους φιλάθλους της ομάδας.

Αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας, ο Klopp έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη, μη μπορώντας να κρύψει την ευτυχία του, ενώ μεταξύ άλλων είπε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για αυτόν, την οικογένεια του, τον σύλλογο και τους οπαδούς, την ιδιοκτησία και τους συνεργάτες του.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Jürgen Klopp:

Jurgen, είναι μια μεγάλη μέρα για σένα, είναι μια μεγάλη μέρα για την Liverpool. Πώς αισθάνεσαι;

«Υπέροχα! Αυτό είναι εύκολο να το πω. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα ήμουν τόσο ενθουσιασμένος για κάτι τέτοιο, αλλά στην πραγματικότητα είμαι. Προφανώς είχαμε ένα μεγάλο παιχνίδι χθες το βράδυ, είναι δύσκολο να πέσεις για ύπνο μετά από τέτοια παιχνίδια. Ξύπνησα σήμερα το πρωί στις 5.30π.μ. και για να είμαι ειλικρινής, ήμουν σε έξαψη. Νιώθω τον εαυτό μου, δεν θα μπορούσα να εκτιμήσω περισσότερο αυτό που έχει συμβεί τα τελευταία εξήμισι, σχεδόν επτά, χρόνια. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έβρισκα ξανά ένα μέρος που αισθανόμαστε τόσο ευπρόσδεκτοι και που ίσως είμαι και χρήσιμος. Είναι υπέροχο. Ήταν μια πολύ εύκολη απόφαση. Έπρεπε να διευθετηθούν κάποια πράγματα, αλλά όχι με τον σύλλογο. Είναι υπέροχα».

Τι είναι αυτό που αγαπάς σ’ αυτόν τον σύλλογο; Πολλοί πίστευαν ότι θα έφευγες από εδώ το 2024…

«Αυτό, φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την αγάπη μου για τον σύλλογο. Όταν είπα γύρω από την τελευταία επέκταση του συμβολαίου, ότι το 2024 θα αποχωρήσω, ήταν στην πραγματικότητα μια ιδιωτική συμφωνία με το πιο σημαντικό συμβόλαιο που υπέγραψα ποτέ στη ζωή μου, με τη σύζυγό μου, Ulla. Από εκεί ξεκίνησε και πάλι. Καθίσαμε στην κουζίνα στο τραπέζι και η Ulla είπε: “Δεν μπορώ να μας δω να φεύγουμε το 2024”. Κι εγώ έλεγα: “Τι;!” “Όχι, δεν γίνεται να φύγουμε με όλο αυτόν τον κόσμο γύρω μας”.

Όταν ξεκίνησε η συζήτηση για την ανανέωση μου, τότε έπρεπε να το σκεφτώ. Και όταν το έκανα, ήταν ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνω μία ακόμη πολύ σημαντική συζήτηση και αυτή ήταν με τον Pep Lijnders. Αυτός είναι ίσως ο κύριος λόγος για αυτό που συνέβη σήμερα, αυτός ο άνθρωπος ξέρει να σε ενεργοποιεί, τον γνωρίζετε και εσείς, αυτός ο άνθρωπος καίγεται για το ποδόσφαιρο και η σχέση μας είναι πέρα από τα ποδοσφαιρικά πράγματα. Όταν είπε: “Ω, ναι, είμαι μέσα!”, τότε ήταν ξεκάθαρο ότι είμαστε ανοιχτοί για κάθε είδους συζήτηση. Γι’ αυτό καθόμαστε εδώ τώρα.

Όλοι οι συνεργάτες μου είναι σαν αυτό το μείγμα που είναι εξαιρετικοί άνθρωποι και απίστευτα καλοί στα πράγματα που κάνουν σε επαγγελματική βάση. Αυτό το κάνει τόσο ευχάριστο να βρίσκεσαι εδώ. Και πάλι, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το θέμα της ενέργειας δεν είναι πλέον θέμα, επειδή δίνουμε ώθηση ο ένας στον άλλον κάθε μέρα και το να δουλεύεις για αυτόν τον σύλλογο είναι πολύ ιδιαίτερο. Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από το ποδόσφαιρο εκεί έξω, αλλά όταν έχεις την ευκαιρία να δουλέψεις στο ποδόσφαιρο, τότε δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο μέρος για να βρίσκεσαι. Είναι συναρπαστικό, αυτή είναι μόνο η αρχή, όπως το περιγράψαμε εσωτερικά. Νιώθουμε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και είναι ωραίο».

Υποθέτουμε ότι δεν είναι μόνο το προπονητικό επιτελείο, είναι όλοι σε αυτό το κτίριο που έχουν τη δική τους συνεισφορά προς την ομάδα…

«Ναι είναι. Κοιτάξτε, είμαστε ενάμιση χρόνο εδώ (στο προπονητικό κέντρο AXA). Ανησυχήσαμε λίγο όταν φύγαμε από το Melwood γιατί μερικές φορές όταν μετακομίζεις, χάνεις λίγο την ψυχή σου. Ζεις σε ένα παλιό σπίτι και ξέρεις τα πάντα γι’ αυτό, μετά μετακομίζεις σε ένα νέο σπίτι, που μπορεί να είναι συναρπαστικό, αλλά είναι λίγο κρύο και δεν είσαι σίγουρος. Εδώ όμως δεν το νιώσαμε καθόλου αυτό γιατί φέραμε όλους τους ανθρώπους μαζί μας. Η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε συνολικά  ήταν και πάλι απαράμιλλη. Είναι πραγματικά ωραίο να είσαι μέρος αυτής της οικογένειας. Αυτό θέλω να γίνω κι εγώ, οπότε είναι και μια εγωιστική απόφαση. Θέλω να έρχομαι εδώ κάθε πρωί, να βλέπω αυτούς τους ανθρώπους και να προσπαθώ να βοηθήσω τον σύλλογο να είναι όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένος τώρα, αλλά και στο μέλλον.

Αυτό είπαμε με τους συνεργάτες μου, δουλεύουμε με την ομάδα του σήμερα, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε και την ομάδα του αύριο. Η ομάδα που έχουμε τώρα, είναι προφανώς μια πολύ καλή και συναρπαστική ομάδα, αλλά στα επόμενα τέσσερα χρόνια υπάρχουν πολλά να κάνουμε, μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές. Δεν αποτελεί απειλή, πρέπει να υπάρξουν κάποιες αλλαγές, προφανώς, και θέλω να είμαι και εγώ μέρος αυτού. Δεν είναι μόνο ότι μου αρέσει να βρίσκομαι εδώ, αλλά αισθάνομαι επίσης μαζικά υπεύθυνος για όλα, οπότε είναι μέρος της συμφωνίας».

Το ανέφερες κατά κάποιο τρόπο και στις προηγούμενες απαντήσεις σου, δεν είναι μόνο αυτό που συμβαίνει στο γήπεδο, αλλά σε όλο τον οργανισμό…

«Αυτός ο σύλλογος είναι κάτι πολύ περισσότερο από το γήπεδο, το ξέρουμε αυτό. Αυτό είναι δύσκολο να το καταλάβεις όταν δεν είσαι μέρος μας. Κοιτάξτε, ήρθα από την Dortmund και ήμουν στη Mainz, αυτό είναι επίσης κάτι περισσότερο από το ποδόσφαιρο. Ήμουν πραγματικά, πραγματικά, πραγματικά ευλογημένος με τους συλλόγους που έχω προπονήσει. Νομίζω ότι το είπα στην πρώτη συνέντευξη Τύπου, αυτό που μου αρέσει είναι το πώς οι άνθρωποι ζουν το ποδόσφαιρο στο Liverpool και δεν είχα ιδέα πόσο αληθινό είναι αυτό. Είχα σκεφτεί ήδη “Ναι, έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο, το οποίο είναι ένα τεράστιο πράγμα εδώ”, αλλά στο Liverpool είναι προφανώς κάτι τεράστιο. Το σπουδαιότερο είναι ότι όπου κι αν πάμε στον κόσμο, οι άνθρωποι μας είναι εκεί. Είναι απλά υπέροχο όταν το μόνο πράγμα στη ζωή όπου είσαι πραγματικά καλός και σου επιτρέπεται να δουλέψεις σε αυτόν τον τομέα μπορείς να το κάνεις για έναν σύλλογο όπως η Liverpool. Νομίζω ότι ως σύλλογος και ως κοινότητα ή ως μια μεγάλη, πολύ μεγάλη οικογένεια, βελτιωθήκαμε πολύ τα τελευταία χρόνια. Δεν ξέρω ακριβώς πώς ήταν πριν έρθω εδώ, ήταν ένας φανταστικός σύλλογος προφανώς, αλλά από τότε που είμαι εδώ νιώθω ότι κάθε μέρα ερχόμαστε λίγο πιο κοντά, καταλαβαινόμαστε λίγο καλύτερα, εκτιμούμε ο ένας τον άλλον λίγο περισσότερο. Αυτός ο σύλλογος πέρασε δύσκολες στιγμές, αλλά φυσικά τις βιώνουμε και τώρα σε αυτό το σύντομο διάστημα, με τον Covid-19 και τέτοια πράγματα.

Είναι υπέροχο και ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου. Όταν λήξει αυτό το συμβόλαιο, όποτε κι αν λήξει, θα είναι σίγουρα το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ζωής μου σε ποδοσφαιρικό σύλλογο ως προπονητής. Αυτό είναι μεγάλο. Ακόμα και τώρα που το λέω, με κάνει περήφανο και δεν το νιώθω συχνά αυτό. Όπως είπα, αυτό που είναι πολύ σημαντικό και είναι ίσως το πιο σημαντικό, είναι ότι στην οικογένειά μου και ειδικά στην Ulla, τους αρέσει εδώ. Δεν θα μπορούσα να δουλέψω πηγαίνοντας κόντρα στην οικογένεια μου. Αν η Ulla μου έλεγε: “Ειλικρινά, μου αρέσει το ποδόσφαιρο και μου αρέσει να το παρακολουθώ, αλλά στην πραγματικότητα θέλω να πάω σπίτι μου”, τότε θα φεύγαμε, αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή το ξεκίνησε και είμαστε εδώ τώρα».

Τον Οκτώβριο συμπληρώνονται επτά χρόνια από τότε που ήρθες εδώ. Με το πρόγραμμα και όλα όσα συμβαίνουν, υπάρχει πολύ λίγος χρόνος για να σκεφτείς οτιδήποτε άλλο εκτός από τους αγώνες και την προετοιμασία της ομάδας. Αλλά πώς θα αναλογιζόσουν αυτά τα επτά χρόνια μέχρι τώρα; Μπορείς να πιστέψεις το ταξίδι που έχουμε κάνει;

«Έχεις δίκιο, είναι λίγο κρίμα που δε μπορώ να κοιτάξω πίσω… Αλλά δεν είναι σημαντικό στην πραγματικότητα, γιατί θα έρθει η ώρα που θα τελειώσει όλο αυτό και θα μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω. Δεν θα περίμενα ότι θα ήταν τόσο καλή η θητεία μας εδώ. Αλλά αν δεν ήταν τόσο καλή, δεν θα καθόμασταν τώρα εδώ. Όσο καλός τύπος κι αν ίσως είμαι, αν δεν κερδίζω αγώνες, τότε μπορούμε να παραμείνουμε φίλοι, αλλά δεν θα δουλεύουμε πια μαζί. Αυτή είναι η βάση για τα πάντα.

Αυτό που κάναμε, δημιουργήσαμε μια ατμόσφαιρα ανάμεσα σε εμάς και τους οπαδούς μας που νομίζω ότι καταλαβαίνουν τα βήματα που πρέπει να κάνουμε. Όλοι θέλουν να είναι όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένοι, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά έπρεπε να μάθουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα μαζί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πάντα να προσαρμόζουμε τις προσδοκίες μας σε αυτό που είναι εφικτό. Αν κάτι μεγάλο είναι δυνατό να συμβεί, τότε πάμε για το μεγάλο. Αλλά αν δεν συμβεί, ας το ξαναδοκιμάσουμε. Όπως για παράδειγμα το ότι δε μπορέσαμε να γίνουμε πρωταθλητές για έναν βαθμό, τότε είπαμε “εντάξει, έλα, ας προσπαθήσουμε ξανά”. Ένα χρόνο αργότερα μπορέσαμε να αποδώσουμε επειδή μείναμε ενωμένοι, και αυτό είναι ένα ωραίο μάθημα για τη ζωή. Όλοι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αυτό και για άλλες καταστάσεις στη ζωή μας, και αυτός είναι ίσως ο κύριος λόγος για το ποδόσφαιρο υψηλού προφίλ, ότι κάνουμε όλα όσα κάνουμε υπό πίεση και με τα μέγιστα φώτα της δημοσιότητας, όλοι παρακολουθούν όλα όσα κάνουμε, όσα λέμε και μπορούμε ακόμα να έχουμε μια καλή ζωή».

Είναι σημαντικό να πούμε ότι όλοι σε αυτό το κτίριο θα πρέπει να πιστεύουν ότι έπαιξαν κάποιο ρόλο σε αυτό το ταξίδι…

«Και φυσικά το έκαναν. Ποτέ δεν ξέρεις όμως τι πιστεύουν, θα πρέπει να βγούμε έξω και να τους ρωτήσουμε όλους, αλλά πραγματικά ελπίζω ότι όλοι γνωρίζουν ότι αυτός είναι ο τρόπος που ζούμε εδώ κάθε μέρα. Περιμένουμε ακόμα τα μετάλλια από το Carabao Cup. Μπορείτε προφανώς να τα παραγγείλετε όμως ποτέ δεν θα το καταλάβω αυτό, αν ήμουν υπεύθυνος για αυτές τις διοργανώσεις θα έδινα κατευθείαν σε όλους 60 μετάλλια, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα για να μπορούμε να τα δώσουμε σε όλους τους παίκτες από την Ακαδημία και σε όλους που βρίσκονται στον σύλλογο. Είναι τόσο ωραίο που η ιδέα που είχαμε όταν ήρθαμε εδώ ήταν να φέρουμε την Ακαδημία και την πρώτη ομάδα πιο κοντά. Έχουμε μια συγκλονιστική σχέση με τον Barry Lewtas από την U23. Τώρα σκέφτομαι την πρώτη μου μέρα εδώ που δεν ήξερα ούτε ένα όνομα και αυτό ήταν πραγματικά δύσκολο. Όταν νομίζεις ότι όλοι σε ξέρουν και εσύ δεν έχεις ιδέα με ποιον μιλάς. Είναι πολύ πιο άνετα τώρα που ξέρω όλους τους ανθρώπους και όλα τα ονόματα, ακόμη και τα ονόματα των οικογενειών, των συζύγων και των παιδιών».

Ξέρω ότι μίλησες γι’ αυτό σε μια συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα, οι οπαδοί έχουν ένα νέο τραγούδι για σένα και είπες ότι αρέσει αρκετά στα παιδιά σου…

«Λοιπόν, μου αρέσει το τραγούδι, αλλά εξακολουθώ να μην το πιστεύω ότι είναι για μένα. Είμαι κάθε μέρα μπροστά σε μια κάμερα, οπότε προφανώς δεν είμαι ντροπαλός και δεν παλεύω με την αυτοπεποίθηση. Αλλά αυτή τη στιγμή, είναι αντίθετο με την αντίληψη μου για μια ποδοσφαιρική ομάδα. Δεν είμαι ο βασικός κρίκος, παίζουν οι παίκτες στο γήπεδο και είναι λίγο περίεργο να τραγουδάει κάποιος συνέχεια το όνομα μου. Αλλά μου αρέσει το τραγούδι, είμαι πολύ, πολύ ευγνώμων για την ιδέα. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα προκύψουν και άλλα, νέα τραγούδια και τότε θα τα ανακατέψουμε λίγο περισσότερο. Συνήθως δεν ακούω τα τραγούδια, τα συνειδητοποιώ λίγο αργότερα. Αλλά με αυτό τώρα είναι διαφορετικά, το ακούω συνέχεια, είναι πραγματικά στο αυτί μου. Τότε σκέφτομαι “Πάλι;”, αυτό είναι ένα μικρό πρόβλημα. Αλλά το λατρεύω, το τραγούδι είναι υπέροχο. Όποιος το έγραψε, τον ευχαριστώ πολύ».

Είπες νωρίτερα ότι ουσιαστικά ξεκινάμε πάλι από την πρώτη μέρα, αλλά υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά που πρέπει να πετύχουμε αυτή τη σεζόν, τόσα πολλά για τα οποία πρέπει να παίξουμε…

«Φυσικά, ξέρουμε ότι αυτή η σεζόν δεν έχει τελειώσει, οπότε δεν ξεκινάμε τη σεζόν από την αρχή. Προσπαθήσαμε να αποσπάσουμε ό,τι μπορούμε από αυτή τη σεζόν. Θα μπορούσε κάποιος να σχεδιάσει μια κατάσταση όπως αυτή που βρισκόμαστε τώρα πριν από το ξεκίνημα σεζόν και να πει: “Ναι, τέλη Απριλίου, πέντε ή έξι παιχνίδια για την Premier League, έχετε ήδη κερδίσει το Carabao Cup, βρίσκεστε στον τελικό του FA Cup, στον ημιτελικό του Champions League”; Δεν μπορείς να το προγραμματίσεις αυτό, οπότε δεν υπάρχει κανένα βιβλίο για το πώς να το αντιμετωπίσεις. Αυτό που μας έφερε εδώ είναι ότι κάθε φορά ρίχναμε τη συγκέντρωση μας στο επόμενο παιχνίδι. Αλλά ακόμα και αυτό είναι αρκετά δύσκολο με τον αριθμό των αγώνων που έχουμε.

Χθες το βράδυ συνειδητοποίησα στη συνέντευξη Τύπου, ότι ενώ όλοι με ρωτούσαν για το παιχνίδι με τη Villarreal, η σκέψη μου ήταν ήδη σε αυτό με τη Newcastle. Έχουμε μια πολύ σημαντική συνάντηση ανάλυσης της Newcastle, η οποία είναι στην πραγματικότητα το κύριο σημείο για αυτή τη μέρα, επειδή παίζουμε εκεί σε 49 ώρες και πρέπει να τα δώσουμε όλα».

Το συναίσθημα των οπαδών είναι ότι αυτή είναι η στιγμή της ζωής μας. Τέλος, τι θα έλεγες στους οπαδούς που διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη;

«Ελπίζω να μην είναι αυτή! Ίσως έρθει η ώρα της ζωής μας και ίσως γίνει ακόμα καλύτερη. Αλλά ναι, είναι μια πολύ καλή στιγμή. Το είπα μερικές φορές, είναι απολύτως καλό να είσαι ένας “Κόκκινος” αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι όλοι το ξέρουμε αυτό, όλοι το εκτιμούμε και όλοι το αγαπάμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *