Ομάδες που ξοδεύουν χωρίς έλεος με την ανοχή του FFP, παίκτες χωρίς φιλοδοξίες και μία Liverpool σε πανικό
Μετά από ένα τρελό μεταγραφικό τριήμερο με ποδοσφαιριστές να αλλάζουν ομάδα ανά δύο ώρες, φτάσαμε στο τέλος δύο σήριαλ που μόνο κακό έκαναν στη Liverpool και κατάφερε να χάσει πολύτιμο χρόνο. Οι περιπτώσεις των Moises Caicedo και Romeo Lavia αποτελούν παρελθόν και πλέον οι Reds ακροβατούν σε ένα τεντωμένο σχοινί. Επίσης, γεννιούνται εύλογα ερωτήματα με το τι συμβαίνει με το (ανύπαρκτο) FFP και τους παίκτες που στα 20 τους χρόνια προτιμούν να είναι 4-5η επιλογή σε ομάδες.
Ήρθε η στιγμή να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά και να αναλύσουμε το χρονικό των δύο «αποτυχιών» (Caicedo, Lavia) της Liverpool. Έχει περάσει στο περίπου ένας μήνας από τη στιγμή που η Liverpool ξεκίνησε τις κρούσεις στη Southampton για την απόκτηση του Romeo Lavia και περίπου τρεις εβδομάδες από την πρώτη επίσημη πρόταση που απορρίφθηκε. Η Southampton ζητούσε αποκλειστικά 50 εκατομμύρια λίρες, ποσό που η Liverpool δεν έδωσε ποτέ στις συνολικά τρεις προτάσεις που πραγματοποίησε. Εδώ γεννιούνται πολλά ερωτήματα: Γιατί η Liverpool επέμεινε τόσο πολύ στην περίπτωση του Lavia εφόσον δεν είχε σκοπό να δώσει όσα ζητάει η Southampton; Η ομάδα της Championship το έκανε εξ αρχής ξεκάθαρο: ή 50 εκατομμύρια λίρες ή τίποτα. Παρόλα αυτά, οι Reds συνέχισαν με ακατανόητες προτάσεις και έχασαν πολύτιμο χρόνο αντί να προχωρήσουν μπροστά. Εφόσον η ομάδα δεν «καιγόταν» για να κάνει δικό της τον Lavia, γιατί έμεινε μέχρι τα μέσα Αυγούστου στην περίπτωση του; (Θυμίζουμε ότι ο Lavia επέλεξε την Chelsea)
Περνάμε τώρα στην περίπτωση του Moises Caicedo. Η Liverpool προσέφερε 110 εκατομμύρια λίρες στη Brighton για να κάνει δικό της τον ποδοσφαιριστή, ο οποίος εδώ και δύο μήνες περιμένει καρτερικά την Chelsea, με τις προτάσεις των μπλε του Λονδίνου να πέφτουν στο κενό. Την ίδια στιγμή, ο Caicedo είχε κάνει γνωστή την πρόθεση του να αγωνιστεί για την Chelsea. Μόλις οι Reds έκαναν την πρόταση, ήταν δεδομένο ότι θα γίνει αποδεκτή από τη Brighton και οι συζητήσεις με τον παίκτη θα είναι δύσκολες. Σαφώς, ο Caicedo επέλεξε να απορρίψει την Liverpool και να περιμένει την ομάδα του Pochettino να «ματσάρει» την προσφορά, κάτι που έγινε και ο παίκτης από το Εκουαδόρ θα γίνει κάτοικος Λονδίνου. Με βάζει σε ερωτήματα γιατί η Liverpool έχασε τρεις ολόκληρες μέρες περιμένοντας τον Caicedo, τη στιγμή που ο ίδιος απέρριψε κατευθείαν την ομάδα. Δεύτερο φάουλ.
Εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον 110 εκατομμύρια διαθέσιμα, γιατί η Liverpool «κόλλησε» στην περίπτωση του Lavia και δεν κάλυψε τη διαφορά των 5 εκατομμυρίων λιρών που υπήρχε με τη Southampton εφόσον δεν ήταν διακαής πόθος της ομάδας; Και γιατί έμεινε στην περίπτωση του Caicedo εφόσον ο ίδιος από την πρώτη κιόλας στιγμή απέρριψε τον σύλλογο; Επικοινωνιακά μόνο χαμένη βγήκε η Liverpool και ο χρόνος που χάθηκε ήταν υπερπολύτιμος. Σε λίγες μέρες θα συμπληρωθεί ένας μήνας από τις αποχωρήσεις του Jordan Henderson και του Fabinho και η Liverpool βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο σημείο που βρισκόταν την πρώτη μέρα που έφυγαν: στο σημείο μηδέν.
Περνάμε στο δεύτερο θέμα του άρθρου. Βλέπουμε ομάδες να ξοδεύουν ανενόχλητες τρελά χρηματικά ποσά για μεταγραφές και δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τους υπεύθυνους του Financial Fair Play. Είναι περιττό να αναφέρουμε τα ποσά που έχει δώσει η Chelsea για μεταγραφές από το προηγούμενο καλοκαίρι μέχρι και σήμερα. Αν ανοίξουμε αυτή τη λίστα δεν θα κλείσει ποτέ. Καλό θα ήταν κάποια στιγμή να καταργήσουν και επίσημα το FFP καθώς υπάρχει μόνο στα λόγια και στα χαρτιά. Η Chelsea είναι απλά ένα παράδειγμα σε ένα πρόβλημα που είναι τεραστιών διαστάσεων. Την ίδια στιγμή, δε μπορώ να καταλάβω πώς κάποιοι παίκτες στα 19 τους χρόνια επιλέγουν να γίνουν τέταρτη και πέμπτη επιλογή σε ομάδες, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος που θα βρουν θα είναι μόνο στα κύπελλα ή στο τέλος των αναμετρήσεων. Δυστυχώς, τα χρήματα έχουν «αγοράσει» κάθε πιθανή φιλοδοξία που μπορεί να έχει μέχρι και ένας νεαρός ποδοσφαιριστής.
Φτάνοντας στο τέλος, η Liverpool βρίσκεται σε κατάσταση πανικού και πλέον πρέπει να δώσει αγώνα δρόμου για να αποκτήσει τουλάχιστον ένα αμυντικό χαφ πριν το τέλος της μεταγραφικής περιόδου σε δύο εβδομάδες. Ήδη η λίστα των μεταγραφικών στόχων έχει μικρύνει επικίνδυνα και πλέον θεωρείται δεδομένο ότι οι ομάδες θα ζητήσουν υπεραξία για να πουλήσουν, έχοντας δει ότι η FSG ήταν διατεθειμένη να δώσει 110 εκατομμύρια λίρες για την απόκτηση μόλις ενός ποδοσφαιριστή. Οι απαιτήσεις αναμένονται να είναι μεγάλες και οι διαπραγματεύσεις δύσκολες. Και πρέπει να σταματήσει να διαρρέει το οτιδήποτε πριν η Liverpool αποσπάσει το πολυπόθητο «ναι» από ομάδα ΚΑΙ παίκτη.