Klopp: «Όσο υπάρχει δημιουργία δεν αμφιβάλλω για το σκοράρισμα»

Τις τακτικές του απόψεις αναφορικά τόσο με την ομάδα του και το πρόσφατο επιθετικό της ξεμπλοκάρισμα, αλλά και αναφορικά με την Arsenal του Unai Emery, είχε την ευκαιρία να καταθέσει ο Klopp στην συνέντευξη τύπου ενόψει του αγώνα με τους Λονδρέζους στο Emirates.

Μια νίκη στο Emirates κόντρα στην φρέσκια και αναζωογονημένη επί Emery, Arsenal, θα στείλει ακόμη ένα (πόσα χρειάζονται πια;) μήνυμα προς το ποδοσφαιρικό κοινό πως η φετινή Liverpool δεν αστειεύεται καθόλου όσον αφορά στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Στα τελευταία παιχνίδια, μάλιστα, οι Reds έπαιξαν με διαφορετικά συστήματα, αλλάζοντας τα ακόμα και στον ίδιο αγώνα, συστήματα που δεν περιμέναμε και σίγουρα δεν είχαμε ξανα δει, όπως πχ. το 4-2-3-1 με Firmino 10 και Salah φορ, όπου η ομάδα έπαιξε με δύο εξάρια αντί για ένα, εξαιτίας της απουσίας Henderson και Keita. Τι λέει ο Klopp για αυτά;

«Για αυτόν τον λόγο χτίζεις το ρόστερ σου. Δύο τραυματισμοί θα έπρεπε πάντοτε να μην σε επηρεάζουν, αλλά φυσικά ένας τρίτος θα ήταν λίγο πιο προβληματικός. Αναφορικά με την επιλογή 11άδας, ποτέ δεν είναι πραγματικό πρόβλημα [σ.σ οι τραυματισμοί], αλλά μετά έρχεται το πώς μπορείς να αλλάξεις κατά την διάρκεια ενός αγώνα, πράγμα που οφείλουμε να κάνουμε εξαιτίας της έντασης όλων των παιχνιδιών».

«Αλλά ναι, είναι φυσικά καλό για μας το ότι ανταπεξήλθαμε σε αυτά με τον τρόπο που το κάναμε και τα παιδιά τα πήγαν πραγματικά πολύ καλά. Προσαρμοστήκαμε, αλλάξαμε συστήματα λίγο, όπως επίσης και άλλα πράγματα, οπότε ήταν καλό που το είδαμε έτσι. Δεν υπήρχε αμφιβολία για αυτό προηγουμένως, για να είμαι ειλικρινής, αλλά τώρα έρχεται η πιο έντονη περίοδος της χρονιάς – και νομίζω είχαμε ήδη μερικές έντονες περιόδους. Έχουμε μια έντονη εβδομάδα, μετά την διακοπή για τις εθνικές και ύστερα είναι που θα τα δώσουμε όλα. Νιώθουμε σαν να έχουμε ματς ανά δύο μέρες μέχρι τον Μάρτιο».

«Αυτή είναι η κατάσταση για όλους μας [σ.σ όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος], όχι μόνο για εμάς, αλλά τότε θα τους χρειαστούμε όλους έτοιμους. Οπότε ελπίζω να τους έχουμε όλους έτοιμους. Δεν θα πρέπει να κοιτάξουμε για δικαιολογίες, κάτι που ποτέ δεν κάνουμε, και να προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται».

Ειδικότερα για την ποικιλία στην διαμόρφωση των συστημάτων, ο Klopp είπε:

«Οι παίκτες δεν θα πρέπει να χάνουν σε ρυθμό αν αλλάξεις λίγο το σύστημα. Δεν είναι ότι παίζουμε με μόνο δύο πίσω και τους άλλους οκτώ μπροστά ή κάτι τέτοιο, πραγματικά δεν είναι τόσο δραματική η διαφορά. Ένα σύστημα είναι εκεί για να φέρνει τους παίκτες στις θέσεις όπου νιώθουν πιο άνετα, αλλά αν μένουν σε αυτήν την θέση, θα είναι ένα πολύ βαρετό παιχνίδι, οπότε πρέπει να κινούνται, να κάνουν διάφορα πράγματα. Πρέπει να εξασκήσεις ένα σύστημα άμυνας όπου όλοι θα ξέρουν τι να κάνουν και, στο κομμάτι της επίθεσης, πρέπει να βρεις ένα σύστημα όπου όλοι θα είναι στην περιοχή του γηπέδου που προτιμούν».

«Μπορούμε να το κάνουμε αυτό με διαφορετικούς τρόπους, προφανώς, αλλά έχουμε ένα ρόστερ: αν σκεφτείτε για παράδειγμα τον αριθμό των μέσων μας όταν όλοι είναι καλά, τότε έχει νόημα να βάλουμε κάποιους που θα κάνουν διαφορετικές δουλειές μπροστά. Δεν επιμένουμε πολύ στο σύστημα, ποτέ δεν το κάναμε. Ακόμα κι αν δεν το καταλάβατε, παίξαμε ήδη με ρόμβο σε αυτήν την σεζόν και κανείς δεν μίλησε για αυτό μετά. Για εμάς ήταν ρόμβος, αλλά μάλλον δεν ήταν τόσο εμφανές γενικά, γιατί αλλιώς θα είχαν γραφτεί πάρα πολλά (σ.σ: κάνεις λάθος Jurgen, εμείς το γράψαμε ΕΔΩ). Οπότε, προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε τους παίκτες μας με τον καλύτερο τρόπο και να τους δίνουμε την θέση όπου μπορούν να λάμψουν».

Για την Arsenal, είπε:

«Κάθε χρόνο έχουν διαφορετική θέση. Θυμάμαι πολλά καλά και δύσκολα παιχνίδια εναντίον τους. Πάντα με σωστό και όμορφο ποδόσφαιρο. Υπήρχαν πάντα σκληρές μονομαχίες για εμάς εναντίον τους. Αν με ρωτούσατε, δεν θα ήξερα ότι έχουμε 11/15 πόντους απέναντι τους. Το μόνο που ήξερα είναι ότι πάντα χρειαζόταν σκληρή δουλειά για να τους κερδίσουμε και αυτό ισχύει και τώρα. Είναι πραγματικά πολύ δυνατοί».

«Ο Unai Emery είχε την δύσκολη αποστολή να έρχεται στην Arsenal μετά τον Arsene Wenger, μετά από μια περίοδο που έμοιαζε με μισό αιώνα του Arsene Wenger στο Λονδίνο. Τα πήγε πολύ καλά. Μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα, έχουν κάνει εντυπωσιακή πορεία – ελπίζω να μην την συνεχίσουν! Θα είναι ένα πολύ, πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι. Είναι καλά οργανωμένοι με καθαρό πλάνο, καλοί στις αντεπιθέσεις – ότι κάνουν γενικά με ταχύτητα είναι εκπληκτικό – και καλοί στους μικρούς χώρους επίσης. Είναι δύσκολο ματς. Κανείς δεν τους έδωσε τους πόντους που έχουν για δώρο, έπρεπε να δουλέψουν για αυτούς και τους άξιζαν. Πρέπει σίγουρα να είμαστε έτοιμοι για να τους αντιμετωπίσουμε».

Για το γεγονός πως η Liverpool βρήκε ξανά την επιθετική της παραγωγικότητα στα δύο παιχνίδια της περασμένης εβδομάδας:

«Δημιουργήσαμε πολλές ευκαιρίες και πριν απο αυτά επίσης, με εξαίρεση το παιχνίδι με την Napoli και ίσως αυτό με τη City, όπου δεν υπήρχαν πολλές ευκαιρίες γενικά στην αναμέτρηση. Αλλά μόνον δημιουργούσαμε, δεν σκοράραμε. Όσο υπάρχει δημιουργία, αν είσαι προπονητής δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλεις για το σκοράρισμα, αφού οι παίκτες δεν αλλάζουν μέσα σε μια νύχτα ή σε μια εβδομάδα ή σε έναν μήνα ή σε μια σεζόν. Είναι οι ίδιοι. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα να βελτιωθείς και να αναπτυχθείς, φυσικά, αλλά πρέπει να αποδέχεσαι ότι μπορεί να υπάρχουν και μερικές “πτώσεις” στην αποδοτικότητα επίσης».


«Αν είμαι σίγουρος ότι από εδώ και στο εξής θα σκοράρουμε πολλά γκολ σε κάθε αγώνα; Όχι, δυστυχώς όχι. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα δημιουργούμε ευκαιρίες και αν το κάνουμε αυτό θα έχουμε και την ευκαιρία να σκοράρουμε. Αυτό μόνο χρειάζομαι. Δεν θέλω να έχω 38 νίκες με 1-0. Θα το διάλεγα, βεβαίως, αλλά σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού είναι και να σκοράρουμε συχνά».

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ σχετικά με αυτό πριν το παιχνίδι με την Arsenal, γιατί αυτοί δεν αφήνουν πολλές ευκαιρίες στους αντιπάλους τους. Αλλά, φυσικά, αν παίξουμε καλά τότε θα έχουμε μερικές τέτοιες και, αν τις αξιοποιήσουμε και αμυνθούμε καλά, τότε θα έχουμε άλλη μια ευκαιρία για 3 βαθμούς. Νομίζω πως αυτό είναι θετικό και φιλόδοξο αρκετά, το να πηγαίνεις στην Arsenal και να ελπίζεις πως μπορείς να πάρεις κάτι σπουδαίο αν είσαι στην καλή σου μέρα. Προσδοκούμε να είμαστε σε καλή μέρα κάθε φορά, οπότε δεν αμφιβάλλω ότι θα τα δώσουμε όλα. Όμως, ακόμα, υπάρχουν 90, 95, ίσως 100 λεπτά για να δούμε τι θα γίνει. Τρομερό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *