Klopp: «Η κατάστασή μας είναι συναρπαστική, για αυτό και πρέπει να την απολαύσουμε – αρχίζοντας με την Bournemouth»

Ο Jürgen Klopp συζήτησε την κατάσταση στην κορυφή της Premier League, την ανάγκη για όλους στη Liverpool να «πολεμήσουν» στη σύγκρουση με τη Bournemouth, τον στόχο για τον Alex Oxlade-Chamberlain και πολλά άλλα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου πριν από το παιχνίδι …

Για τη μάχη του τίτλου…

Είναι προφανώς τώρα συναρπαστικό. Δεν υπήρχε ποτέ αμφιβολία ότι θα συνέβαινε, αυτό ήταν πάντα σαφές. Νομίζω ότι κανείς δεν σκέφτηκε ότι θα είμαστε στην κορυφή με 12 πόντους διαφορά από τις άλλες ομάδες, με τρία παιχνίδια για το τέλος, παράδειγμα. Ήταν πάντα σαφές ότι θα ήταν κοντινές οι αποστάσεις μέχρι το τέλος. Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε ακόμα εκεί. Αλλά η μόνη ευκαιρία να βελτιώσουμε τη θέση μας – ακόμα και όταν είναι καλή θέση – είναι να κερδίσουμε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Έχουμε μια άλλη ευκαιρία αύριο, αν και είναι ένα πολύ σκληρό παιχνίδι ενάντια σε μια πραγματικά καλή πλευρά. Αυτό είναι το σχέδιο, στην πραγματικότητα.

Για τα πλεονεκτήματα μιας ‘μεγάλης’ ατμόσφαιρας στο Anfield…

Νομίζω ότι ποτέ δεν άφησα αμφιβολίες για το πόσο εκτιμώ την υποστήριξη και πόσο πιστεύω στη βοήθεια της υποστήριξης των φιλάθλων μας. Είναι πάντα ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Μου έγινε ερώτηση λίγο μετά από το τελευταίο παιχνίδι εντός έδρας. Πραγματικά δεν υπήρχε τίποτα για να ‘γκρινιάζω’, ήταν ένα είδος νευρικού παιχνιδιού. Το είχαμε πριν, έτσι είναι. Ήμασταν 1-0 και στη συνέχεια έγινε 1-1, ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι και όλα αυτά. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Ξέρουμε τη δουλειά μας, ξέρουμε ότι πρέπει να αποδίδουμε στο υψηλότερο επίπεδο, να αγωνιστούμε για κάθε μέτρο μέσα στο γήπεδο, πρέπει να παλέψουμε πραγματικά και όλα αυτά, είναι σαφές. Τότε ο κόσμος μας είναι εκεί. Δεν είμαι σίγουρος αν έχω βιώσει ακόμα ότι οι υποστηρικτές είναι εκεί νωρίς. Είναι εντελώς διαφορετικό από τη Γερμανία, πολλοί από εκείνους είναι 1,5 ώρα νωρίτερα. Αλλά είμαι αρκετό καιρό εδώ για να το συνηθίσω, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αλλά φυσικά θα ήταν ωραίο.

Όταν είπα ότι είναι συναρπαστικό, έτσι είναι. Ήταν πάντα σαφές ότι θα υπάρχουν παιχνίδια όπου θα πρέπει πραγματικά να κρατήσεις τα νεύρα σου, όλοι στις κερκίδες και στο γήπεδο – το είχαμε στο παρελθόν και θα το έχουμε στο μέλλον, αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού. Το καλό είναι ότι γνωρίζουμε λίγο-πολύ τι πρέπει να κάνουμε, εμείς στο γήπεδο, και ο κόσμος από την κερκίδα. Πραγματικά ανυπομονούμε για αυτό. Ξέρω ότι είναι στις 15:00(17:00 ώρα Ελλάδος), δεν είναι σκοτάδι, οπότε δεν είμαι σίγουρος αν χρειαζόμαστε τους προβολείς. Αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα και όλοι όσοι είδαν αγώνες στο παρελθόν γνωρίζουν πόσο μεγάλη είναι η επιρροή. Δεν ξέρω αν πρέπει να το ζητήσω ή οτιδήποτε άλλο, αλλά μπορώ μόνο να πω, όποιος θέλει να πετύχουμε σε αυτό το παιχνίδι και σε γενικές γραμμές και θέλει να βοηθήσει, δεν έχω το αγγλικό ρητό γι ‘αυτό – είναι όπως λέμε στη Γερμανία, να βγάλετε και την ψυχή σας μέσα στο γήπεδο.

Είναι μεγάλο, όπως όλοι οι άλλοι. Έχουμε 15 + πλέον παιχνίδια, αυτό είναι το αποφασιστικό τρίτο της σεζόν. Δημιουργήσαμε μια βάση για αυτόν τον τερματισμό, μια πολύ καλή βάση και είχαμε μερικά προβλήματα τραυματισμών και ιώσεων. Αυτό οδήγησε σε μια μη τέλεια απόδοση. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Όλοι όμως αγωνίζονται για κάτι στο πρωτάθλημα: η καλύτερη θέση τα τελευταία δύο χρόνια, το Europa League, το Champions League ή το πρωτάθλημα. Το σεβόμαστε αυτό πάντα. Πρέπει να το δείξουμε στο γήπεδο ότι είμαστε πραγματικά έτοιμοι να πολεμήσουμε και οι φίλαθλοι στις κερκίδες πρέπει να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν, αν θέλουν να το δείξουν.

Για την εκτεταμένη συζήτηση γύρω από τα τελευταία 2 αποτελέσματα της Liverpool, και την κατάστασή της για τον τίτλο…

Το αστείο για αυτό είναι ότι δεν το διάβασα, δεν το παρακολούθησα και το ξέρω ακόμα! Αυτό είναι cool γιατί αυτό είναι όπως με όλες τις ερωτήσεις που μου έχουν γίνει, τα μηνύματα που έχω, ακόμη και από φίλους, το νιώθεις – κάτι άλλαξε κατά την άποψή τους. Αυτή είναι η αλήθεια, αλλά ήταν πάντα σαφές ότι θα μπορούσε να συμβεί, οπότε δεν είναι σημαντικό όταν θα συνέβαινε. Μπορεί να συμβεί, όχι ότι θα συμβεί. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αν θέλεις να είσαι κορυφαίος και πρωταθλητής στο τέλος μιας σεζόν, πρέπει να δείξεις σε καταστάσεις όπως αυτή – και υπήρξαν χειρότερες καταστάσεις στη ζωή μου, στη ζωή σου, στη ζωή όλων των ανθρώπων μάλλον από αυτό – πραγματικά πάθος, πραγματική επιθυμία, πρέπει να πολεμήσεις. Αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε, δεν μπορείς να το περάσεις με το να είσαι παθητικός, πρέπει να το αντιμετωπίσεις.

Πήρα ένα μήνυμα αυτή την εβδομάδα – και αυτό είναι ένα άλλο σημάδι ότι κάποιοι άνθρωποι σκέφτονται ότι χρειάζομαι βοήθεια, αλλά δεν χρειάζομαι βοήθεια! Ευχαριστώ πολύ! Είμαι καλά – στα 10 τελευταία παιχνίδια, η City έχει χάσει 12 πόντους ενώ εμείς επτά. Δεν το ήξερα αυτό γιατί δεν σκέφτομαι έτσι. Είναι ενδιαφέρον για μένα; Όχι, δεν είναι πραγματικά ενδιαφέρον, αλλά προφανώς η θέα από τον έξω κόσμο είναι εντελώς διαφορετική. Τότε ήταν κάτι για τα παιχνίδια πέρα από το top 6 – η City έχασε τρία, εμείς φέραμε ισοπαλία δύο φορές, αλλά το νιώθετε διαφορετικά. Αυτός είναι ο κόσμος έξω και ζούμε και σε αυτόν τον κόσμο, οπότε ξέρω ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτά τα πράγματα, οι παίκτες αντιμετωπίζουν τέτοια πράγματα και είναι απολύτως φυσιολογικό.

Το μόνο πράγμα, πάντα, το μόνο εργαλείο που πραγματικά πρέπει να βοηθήσουμε για την κατάστασή μας είναι το ποδόσφαιρο, το πάθος, ο σωστός αγώνας, είναι το να είμαστε επιθετικοί με τον πιο νόμιμο τρόπο. Πραγματικά είναι δύσκολο, βάλτε το πόδι σας σε αυτό και σε αυτή την κατάσταση – και αυτό θα κάνουμε. Είναι αυτό που κάναμε πέρυσι σε μια παρόμοια κατάσταση, όχι μόνο με τον ίδιο στόχο. Η Chelsea μας κυνηγούσε σαν τρελή και θέλαμε να πάμε στο Champions League. Ήταν μια παρόμοια κατάσταση, είχαμε μια πολύ μικρή ομάδα σε εκείνη την στιγμή και έπρεπε να παίξουμε ημιτελικούς του Champions League, τελικό και όλα αυτά, και να κερδίσουμε σχεδόν κάθε παιχνίδι της Premier League, κάτι που είναι δύσκολο έργο. Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό και τώρα πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε ακόμα, αυτό είναι όλο.

Για το πως η ομάδα θα χρησιμοποιήσει το διάστημα των 10 ημερών, μεταξύ των παιχνιδιών με Bournemouth και Bayern… Θα φύγουμε για μερικές μέρες μόνο για να μπορέσουμε πραγματικά να επικεντρωθούμε στην προπόνηση, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να οδηγούμε μεταξύ των προπονήσεων, στο σπίτι και ξανά εδώ, τέτοια πράγματα. Απλά μια μικρή αλλαγή σκηνικού και να κάνουμε σκληρή δουλειά. Πάντα δούλεψε αρκετά καλά για μένα ως προπονητής, όταν είχα την ευκαιρία να το κάνω –  το να επικεντρώνεσαι στο 100%, σε μερικές συναντήσεις. Θα το κάναμε αν είχαμε 10 βαθμούς παραπάνω, είναι ακριβώς το ίδιο. Δεν είναι ότι το κάνουμε λόγω της φόρμας μας, όχι, το κάνουμε επειδή έχουμε χρόνο και μπορούμε να το κάνουμε γιατί παίζουμε το παιχνίδι του Champions League μια εβδομάδα αργότερα. Αυτό είναι όλο.


Για το πότε περιμένει τον Alex Oxlade-Chamberlain να επιστρέψει, μιας και μπήκε στη λίστα των παικτών για το Champions League…


Αν πάμε στο ημιτελικό, νομίζω ότι είναι διαθέσιμος. Ίσως στον προημιτελικό, δεν είμαι 100% σίγουρος, αλλά χρειάζεται ακόμα χρόνο. Όλα φαίνονται καλά, αλλά τώρα περιμένω το πράσινο φως του ιατρικού τμήματος. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο αυτήν τη στιγμή. Όταν είμαστε σε αυτό το σημείο δεν θα το πιέσουμε πραγματικά, αλλά φυσικά θα τον βοηθήσει πολύ. Τότε πρέπει να δούμε πώς αντιδρά και όλα αυτά τα πράγματα. Τον βάζουμε μόνο στην ομάδα του Champions League, επειδή νομίζουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να παίξει. Προφανώς πρέπει να περάσουμε τουλάχιστον έναν ακόμα γύρο, αλλά αυτό είναι το σχέδιο ούτως ή άλλως.

Για την αντίδρασή του σχετικά με το ρεκόρ της Liverpool όσον αφορά τα ετήσια οικονομικά κέρδη, που ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής…

Δεν είμαι ένας άνθρωπος των αριθμών, αλλά ο Mike Gordon βρίσκεται στο Melwood και δεν πήγε σε μένα και είπε: “Οι αριθμοί είναι εξαιρετικοί, έλα, ας ξοδέψουμε όλα τα χρήματα”. Δεν κερδίσαμε μόνο πολλά, ξοδέψαμε και λίγο τα τελευταία δύο χρόνια. Όλα είναι ωραία και ήταν πάντα σαφές ότι έπρεπε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Αυτό κάναμε με διαφορετικά πράγματα. Έχουμε δημιουργήσει μια πραγματικά ισχυρή ομάδα – δυστυχώς δεν έχουμε πολλά διαθέσιμα αυτή τη στιγμή, αλλά έχουμε μια ισχυρή ομάδα. Είναι μια ομάδα που χτίστηκε για το μέλλον, όχι μόνο για αυτή τη σεζόν, γι ‘αυτό νιώθω ωραία και ελπίζω ότι δεν χρειαζόμαστε πάρα πολλά χρήματα τα επόμενα χρόνια, για να είμαστε ειλικρινείς, γιατί αν έχεις τους σωστούς παίκτες για να συνεργαστείς μαζί τους, τότε δουλεύεις μαζί τους, και βγάζεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Για την Bournemouth και την επιστροφή του Solanke ως αντίπαλος…

Είναι πάντα λίγο παράξενο και τρομακτικό αν παίζεις εναντίον ενός πρώην παίκτη σου. Ο Dom ήταν εδώ πριν από τέσσερις εβδομάδες και τον βλέπαμε κάθε μέρα. Είναι ένας υπέροχος τύπος και ένα μεγάλο, μεγάλο, μεγάλο ταλέντο, αλλά δεν μπορούσαμε να του δώσουμε αρκετό χρόνο, γι ‘αυτό για την ανάπτυξή του είναι απίστευτα σημαντικό να παίρνει αυτά τα λεπτά. Είχε την πρώτη του αρχή την περασμένη εβδομάδα. Αυτό είναι καλό. Το άλλο είναι ότι είμαστε πάντα προειδοποιημένοι, ξέρουμε τι κάνουν οι άλλες ομάδες. Εάν μια ομάδα δεν έχει καλό ρεκόρ, για παράδειγμα, δεν πιστεύουμε ότι θα είναι ένα εύκολο παιχνίδι. Όλοι εργάζονται για την αλλαγή κακών αποτελεσμάτων. Η Bournemouth είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ομάδα σε γενικές γραμμές και μαζί με τον Eddie Howe – το λέω σχεδόν σε κάθε συνέντευξη Τύπου αλλά είναι η αλήθεια, κάνουν εξαιρετική δουλειά. Αν έχουν κακές στιγμές σε μια εποχή ή περιόδους, πάντα επιστρέφουν πιο δυνατοί. Το κάνουν εξαιρετικά καλά. Από τη μία πλευρά, είναι πάντα μια απειλή για αντεπιθέσεις, παίζουν ποδόσφαιρο. Από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούν το χρόνο χωρίς να παίζουν το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο για στημένα, είναι πάντα δημιουργικοί σε αυτό. Η προετοιμασία για την Bournemouth είναι πάντα δύσκολη. Αλλά προσπαθούμε ακόμα να το κάνουμε και αυτή τη στιγμή νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι γι ‘αυτό. Θα είναι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *