Η κατάσταση με τον Bellingham προκαλεί ερωτήματα…

Η Liverpool εισέρχεται σύντομα στο τελευταίο στάδιο μιας απογοητευτικής σεζόν και καλείται να παίξει τα «ρέστα» της για να κερδίσει μια θέση στην προνομιούχο 4αδα. Παράλληλα όμως, η κουβέντα για τις μεταγραφές «φουντώνει» και ορισμένα δημοσιεύματα προκαλούν δικαιολογημένα απορία. Γράφει ο Ματθαίος Παλαιοχωρλίδης.

Η ανάγκη για μεταγραφική ενίσχυση για τη Liverpool είναι δεδομένη και ειδικά στο χώρο του κέντρου. Δεδομένο είναι επίσης και το έντονο ενδιαφέρον των Reds για τον μέσο της Borussia Dortmund, Jude Bellingham, ο οποίος παρουσιάζεται εδώ και περίπου ένα χρόνο ως ο κορυφαίος μεταγραφικός στόχος της ομάδας και ως ο παίκτης που θα ηγηθεί του λεγόμενου «rebuild» στον άξονα.

Τις τελευταίες ώρες, ωστόσο, ολοένα και περισσότερα δημοσιεύματα βγαίνουν στο φως που αναφέρουν πως η μετακίνηση του 19χρονου μέσου στο Anfield δεν είναι και τόσο πιθανή. Οι λόγοι; Προφανείς ως ένα βαθμό, το ποσό που ζητά η Dortmund (πάνω από 100 εκατομμύρια) αρχικά, καθώς και η οικονομική δύναμη των υπόλοιπων ενδιαφερόμενων (πχ. Manchester City) με τη Liverpool να αδυνατεί να τα βάλει (όπως λέει) με αυτούς σε αυτό το επίπεδο.

Απ’ όλα αυτά τα στοιχεία προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα. Τα ίδια δεδομένα δεν υπήρχαν και πριν ένα χρόνο καθώς και σε όλη τη χρονική διάρκεια μέχρι σήμερα; Όλοι γνωρίζαμε πως η περίπτωση Bellingham ούτε απλή είναι, ούτε φθηνή. Το είχαμε αναφέρει εξάλλου πριν 9 περίπου μήνες στο podcast μας, Poetry in Motion. Γνωρίζαμε πως και το ποσό που θα ζητηθεί θα ήταν πολύ μεγάλο και πως οι ανταγωνιστές θα ήταν αρκετοί. Τι άλλαξε λοιπόν σε αυτό το διάστημα;

Αν άλλαξε κάτι, τότε γιατί η Liverpool δεν έβγαλε από το «κάδρο» την υπόθεση Bellingham εξ’ αρχής και δεν στράφηκε σε άλλες περιπτώσεις είτε το καλοκαίρι είτε τον χειμώνα; Αν όμως δεν άλλαξε κάτι, τότε γιατί τον Μάρτιο και δυόμιση μήνες πριν την λήξη της σεζόν τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως η περίπτωσή του δυσκολεύει για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω; Δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής από κάπου πως ο Bellingham έχει απορρίψει μια ενδεχόμενη μετακίνηση στην Αγγλία και τη Liverpool. Από το περασμένο καλοκαίρι πάντως έχει επικοινωνηθεί πως ο διεθνής Άγγλος αποτελεί τον top στόχο της ομάδας, οπότε το να κάνεις ένα βήμα πίσω τώρα θεωρείται επικοινωνιακό φάουλ.

Η ενδεχόμενη απουσία από το Champions League της επόμενης σεζόν θα μπορούσε να αποτελεί δικαιολογία μόνο στην περίπτωση που ο ίδιος ο Bellingham ήθελε να παίξει αποκλειστικά στο Champions League. Προφανώς και είναι πλήγμα οικονομικά o μη τερματισμός στην 4αδα, αλλά τα παραδείγματα που αντικρούουν αυτό το επιχείρημα είναι αρκετά.

Αρχικά, η Liverpool ήταν η 3η παγκοσμίως ομάδα σε έσοδα για την περασμένη σεζόν σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Deloitte μένοντας πίσω μόνο από την Manchester City (που ελέγχεται για την προέλευση πολλών από τα έσοδά της) και τη Real Madrid, που καλώς ή κακώς αποτελεί το ισχυρότερο brand στον κόσμο.

Πιο χειροπιαστά είναι τα παραδείγματα των Arsenal και Manchester United που αν και πέρυσι δεν τερμάτισαν στην πρώτη τετράδα, το καλοκαίρι κινήθηκαν δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι και φέτος παρουσιάζουν πολύ πιο βελτιωμένη εικόνα, με τους πρώτους να διεκδικούν το πρωτάθλημα και τους δεύτερους να έχουν σταθεροποιηθεί ψηλά και να έχουν ήδη κατακτήσει τίτλο.

Δε θα έπρεπε λοιπόν η ενδεχόμενη απουσία από το Champions League της σεζόν 2023/24 να περιορίσει την κινητικότητα της Liverpool στο κομμάτι των μεταγραφών, το αντίθετο μάλιστα. Το οικονομικό πλάνο της FSG είναι πολύ αυστηρό και προσωπικά το θεωρώ και σωστό, αρκεί η ομάδα να βρίσκεται σε ένα κορυφαίο επίπεδο και να μην απαιτούνται αρκετές κινήσεις για να διατηρηθεί εκεί.

Για τη Liverpool του σήμερα όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Όταν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το πλάνο, θα πρέπει η διοίκηση να βοηθήσει ενεργά και να προσφέρει ό,τι και όσα χρειάζεται το αγωνιστικό κομμάτι. Το ερχόμενο καλοκαίρι ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να γίνει κάτι τέτοιο…

Ένας Bellingham δε θα φέρει την άνοιξη, αν δεν πλαισιωθεί και με επιπλέον κινήσεις ουσίας. Ούτε και η μη απόκτησή του απ’ την άλλη θα οδηγήσει απαραίτητα σε χειρότερες καταστάσεις. Επικοινωνιακά όμως αυτό που προβάλλεται από τον σύλλογο, προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *