Η Liverpool απέκτησε με μεταγραφή από την Porto τον Luis Diaz και ο 25χρονος αναμένεται να γίνει ο πρώτος Κολομβιανός στην ιστορία που θα φορέσει τη φανέλα των Reds. Το LiverpoolFans.gr σας παρουσιάζει όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο μεταγραφικό απόκτημα του συλλόγου.

Κυριολεκτικά από το πουθενά έσκασε η μεταγραφή του Luis Diaz στη Liverpool και ενώ άπαντες περιμέναμε τις τελευταίες τέσσερις μέρες του Ιανουαρίου να περάσουν χωρίς κάποια άφιξη στο Anfield, καθώς αυτή ήταν η εντύπωση που μας έδινε ο σύλλογος, όπως και οι… insiders που γνωρίζουν τα ρεπορτάζ της ομάδας.

Όμως ο Ιανουάριος θα κλείσει με μεγάλη διάθεση καθώς τα ξαφνικά είναι και τα καλύτερα, με την ομάδα του Jurgen Klopp να κλείνει τον Luis Diaz από την Porto και μαζί θα μάθουμε τα πάντα για τον Κολομβιανό, την καριέρα του, τα στοιχεία του παιχνιδιού του καθώς και για το χρονικό της μεταγραφής!

WHO-IS-WHO

Ο Luis Diaz γεννήθηκε στο Barrancas, πόλη που ανήκει στην περιοχή της La Guajira. Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα έκανε στην Atlético Junior, η οποία πείστηκε το 2016 να τον κάνει δικό της έπειτα από δοκιμαστική περιόδο στο τουρνουά Copa Americana. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Diaz αρχικά διαγράφηκε λόγω κιλών από το τουρνουά, όμως ξεχώρισε από το ταλέντο του στις προπονήσεις. Ήταν αρκετά αδύνατος και ακολούθησε ειδική διατροφή στην ομάδα ώστε να πάρει τουλάχιστον δέκα κιλά και να είναι έτοιμος για τον σύλλογο. Μέχρι να συμβεί αυτό, κατέβηκε ένα σκαλοπάτι, στην Barranquilla FC, η οποία είναι ουσιαστικά η θυγατρική ομάδα της Atletico Junior. Αγωνίζεται ως αριστερός εξτρέμ και στο γήπεδο μπορεί να κάνει κυριολεκτικά τα πάντα στην πλευρά του.

Αρκετοί στην Κολομβία θεωρούν ως θαύμα που ο Diaz είχε αυτή την εξέλιξη και αυτή την καριέρα, καθώς ήταν ένα παιδί αρκετά αδύνατο, μεγαλώνοντας σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Κολομβίας και στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην παιδική του ηλικία αγωνιζόταν σε μία τοπική ομάδα που διοικούσε η οικογένεια του. Στα 17 του θεωρούταν λιποβαρής και έπρεπε να αλλάξει πολλά πράγματα για να κάνει καριέρα, σύμφωνα με τις εντολές των γιατρών. Όμως δεν το έβαλε κάτω, πάλεψε, δούλεψε, δυσκολεύτηκε αλλά δικαιώθηκε και ο θρύλος του ποδοσφαίρου στην Κολομβία, Carlos Valderrama ξεχώρισε το ταλέντο του και τον πρότεινε στην Atletico Junior, η οποία πείστηκε να τον υπογράψει.

Η σεζόν του στην Barranquilla ήταν αρκετά μεταβατική για εκείνον, πραγματοποίησε 34 συμμετοχές σκοράροντας τρεις φορές, όμως όσο περνούσε ο καιρός άρχιζε να εντυπωσιάζει τους ανθρώπους της Atletico Junior και το καλοκαίρι του 2017 έκανε το μεγάλο βήμα και πήρε την προαγωγή του στη μεγάλη ομάδα του συλλόγου. Οι υπεύθυνοι της Atletico που πίστεψαν στο ταλέντο του, δεν πρέπει να τομετάνιωσαν ποτέ!

Από την πρώτη του στιγμή στον συλλογο ο Diaz ξεχώρισε και ήταν ξεκάθαρο ότι η Atletico είχε ένα νέο αστέρα στα χέρια της και στα περίπου 2,5 χρόνια στην ομάδα αγωνίστηκε 67 φορές στο πρωτάθλημα, πετυχαίνοντας 15 γκολ, κατακτώντας μάλιστα δύο πρωταθλήματα, ενώ ενδιάμεσα ήρθε και η πρώτη του κλήση στην εθνική ομάδα της Κολομβίας. Και κάπου εκεί ξεκινάει να μπαίνει το όνομα του στα μπλοκάκια των σκάουτερς των ευρωπαικών ομάδων.

Το καλοκαίρι του 2019 το όνομα του έπαιζε καθημερινά στα μεταγραφικά ρεπορτάζ αρκετών ομάδων, όμως η Porto ήταν εκείνη που κατάφερε να εξασφαλίσει την υπογραφή του, έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ, προλαβαίνοντας στην… στροφή την Zenit!

Στην πρώτη του σεζόν με την Porto στην Πορτογαλία, είχε 50 συμμετοχές και 14 τέρματα, με την ομάδα του να κάνει το νταμπλ. Ο Diaz κατευθείαν ξεχώρισε και άρχισε να γίνεται αγαπητός στον κόσμο του συλλόγου. Στο ντεμπούτο του στο UEFA Champions League, σκόραρε κόντρα στην Manchester City. Από εκεί και πέρα, η απόλυτη καθιέρωση, με τον 25χρονο να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Porto την τελευταία τριετία, με αποκορύφωμα τη φετινή του σεζόν, έχοντας με την Porto σε όλες τις διοργανώσεις 16 γκολ και 6 ασίστ σε 27 αναμετρήσεις και μάλιστα τα 14 από αυτά είναι στο πρωτάθλημα (σε 18 συμμετοχές).

Την ίδια στιγμή, ο τεχνικός της Porto, Sergio Conceicao είναι έξαλλος με την εξέλιξη της μεταγραφής, καθώς δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να χάσει τον κορυφαίο του ποδοσφαιριστή στη μέση της σεζόν.. Αυτό δείχνει το πόσο σημαντικός ήταν ο Luis Diaz για ολόκληρο τον οργανισμό που λέγεται Porto.

ΤΟ COPA AMERICA, ΟΙ ΓΚΟΛΑΡΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ

Ο Diaz συστήθηκε ακόμα περισσότερο στο ποδοσφαιρικό κοινό το καλοκαίρι του 2021 στο Copa America, στο οποίο ξεχώρισε με το ταλέντο του και τις… γκολάρες του, οδηγώντας την Κολομβία στην 3η θέση της διοργανώσης. Σκόραρε κόντρα σε Αργεντινή και Βραζιλία, ενώ χάρισε μόνος του την 3η θέση στην χώρα του στο μικρό τελικό με το Περού, σκοράροντας δύο φορές, με το δεύτερο τέρμα να είναι καταπληκτικό, κυριολεκτικά στο τελευταίο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης. Όμως, το γκολ που τον σύστησε ακόμα περισσότερο σε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, ήταν αυτό κόντρα στην Βραζιλία, το οποίο ήταν και υποψήφιο για γκολ της χρονιάς, αφήνοντας μας όλους άφωνους εκείνο το βράδυ!

Στο τέλος του Copa America, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με τέσσερα τέρματα, έχοντας συγκάτοικο στην κορυφή τον σπουδαίο Lionel Messi.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ

Η Liverpool είχε δείξει ενδιαφέρον από την αρχή του Ιανουαρίου για τον Κολομβιανό και παρακολουθούσε την περίπτωση του, με μία κίνηση το καλοκαίρι να είναι αρκετά πιθανή. Οι άνθρωποι των Reds ήταν ενθουσιασμένοι με τις εμφανίσεις του και τον είχαν ψηλά στο μπλοκάκι με τους μεταγραφικούς στόχους. Όμως, τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου το όνομα του συνδεόταν με τα ρεπορτάζ των Tottenham και Manchester United, με τους Λονδρέζους να ήταν αρκετά κοντά σε συμφωνία με την Porto, καθώς υπήρχαν προχωρημένες συζητήσεις, κάτι που σε καμία περίπτωση η Liverpool δεν ήθελε να συμβεί. Από κοντά παρακολουθούσαν την περίπτωση του κι άλλες μεγάλες ομάδες, όπως η Bayern και η Inter.

Έτσι, ήταν άμεση η επικοινωνία με την Porto και η συμφωνία ήταν θέμα χρόνου να επιτευχθεί, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η επιθυμία του ίδιου του ποδοσφαιριστή, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θέλει μόνο Liverpool, απορρίπτοντας τις άλλες προτάσεις που ενδεχομένως είχε στα χέρια του.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Ο Luis Diaz μπορεί να θεωρηθεί ως ένας ποδοσφαιριστής που διαθέτει τα πάντα στο παιχνίδι του. Είναι γρήγορος, αρκετά δυνατός και βρίσκεται συνεχώς μέσα στην περιοχή, προκαλώντας πονοκεφάλους στους αντίπαλους αμυντικούς.

Μεγάλο προσόν στο παιχνίδι του είναι η ντρίμπλα, καθώς του αρέσει να ντριμπλάρει αρκετά και να δημιουργεί επιθέσεις για την ομάδα του από την αριστερή πλευρά του γηπέδου, καθώς και το να συγκλίνει και να εκτελεί. Εκτός από τη ντρίμπλα και την ταχύτητα, έχει το ένστικτο του εκτελεστή και γνωρίζει πώς να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα. Είναι ένας παίκτης που, να το πούμε πιο λαϊκά, «μυρίζεται» το γκολ και δίνει σημαντικές βοήθειες στον κεντρικό επιθετικό, παίρνοντας και αρκετές φορές τον ρόλο του!

Φυσικά δεν γίνεται να μην αναφέρουμε και τη δύναμη που διαθέτει στο ψηλό παιχνίδι. Έχοντας ύψος στο 1.80μ. ο Diaz δεν διστάζει να μπαίνει στις μονομαχίες, είτε στη μεσαία γραμμή είτε στην επίθεση. Όπως επίσης ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι η καλή πάσα που έχει στο παιχνίδι του, την οποία έχει δουλέψει πολύ όλα αυτά τα χρόνια.

Στα αρνητικά τώρα, μπορούμε να διακρίνουμε την αμυντική του ασυνέπεια καθώς σε περιπτώσεις άμυνας δεν είναι ο εξτρέμ που θα γυρίσει άμεσα για να βοηθήσει την άμυνα και τον μπακ του. Όμως είναι δεδομένο ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να βελτιωθεί στη Liverpool.

ΤΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗ LIVERPOOL

Ο Luis Diaz είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει εντυπωσιάσει τον Jurgen Klopp και ο Γερμανός τεχνικός επέμεινε για τη μεταγραφή του. Βλέπει στο πρόσωπο του όλα τα στοιχεία που θέλει να έχει ο εξτρέμ του. Ήταν δεδομένο ότι αν όχι τον Ιανουάριο, τότε σίγουρα το καλοκαίρι η Liverpool θα έκανε επίσημη κρούση στην Porto.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία της σεζόν, η Liverpool θα χρειαστεί επιλογές παικτών ώστε να διεκδικήσει με τις ίδιες πιθανότητες και τα τέσσερα τρόπαια (Premier League, Champions League, FA Cup, Carabao Cup). Δε μπορούμε να γνωρίζουμε εάν ο Diaz πάρει άμεσα φανέλα βασικού, όμως είναι σίγουρα μία κίνηση που θα δώσει πολλά στον Jurgen Klopp.

Το ροτέισον θα είναι μεγάλο και απαιτητικό τους επόμενους μήνες, ο Diaz προέρχεται από μία εξαιρετική σεζόν στο πρώτο μισό της και θα παλέψει ισάξια για τη θέση του στην ομάδα, στην οποία αναμένεται να δώσει πολλά στοιχεία και φρεσκάδα. Η ταχύτητα, η ντρίμπλα και τα τελειώματα του θα βοηθήσουν, κυρίως σε αναμετρήσεις με κλειστές άμυνες, που όλοι γνωρίζουμε το πόσο δυσκολεύεται η Liverpool όταν ο αντίπαλος είναι με έντεκα ποδοσφαιριστές πίσω από τη μπάλα.

Επίσης, αυτό που θα δώσει ο Diaz, είναι ο ανταγωνισμός και θα κάνει πολύ καλό και στον Sadio Mane να έχει έναν τόσο καλό «αντίπαλο» για τη θέση του. Ένας υγιής ανταγωνισμός μόνο καλό μπορεί να κάνει και το έχουμε δει και φέτος, με τρανό το παράδειγμα των Andy Robertson – Κώστα Τσιμίκα.

Ο Luis Diaz λοιπόν γίνεται ο πρώτος Κολομβιανός ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Liverpool και του ευχόμαστε τα καλύτερα με τον σύλλογο μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *