Όποιος ψάχνει τα… λίγα, χάνει και τα ελάχιστα (Napoli – Liverpool 1-0)

Η Liverpool ήθελε να διαχειριστεί τις δυνάμεις της ενόψει City. Προφανές, κατανοητό. Αλλά η διαχείριση απέχει πολύ από την αδιαφορία. Plus, ο Pep Guardiola πήρε ένα πολύ χρήσιμο μάθημα από τον Carlo Ancelotti. Γράφει ο Νίκος Γιαμπολδάκης. 

Η σημερινή ήττα ήταν ντροπιαστική για τη Liverpool. Αιτία της ντροπής δεν είναι, φυσικά, το αποτέλεσμα, αφού κανείς δεν απαίτησε από τους Reds ούτε τρεμπλ, ούτε αήττητα σερί ή κάτι τέτοιο (άσχετα αν φουσκώνει με αυτά). Αιτία της ντροπής αλλά ταυτόχρονα και αιτία της ίδιας της ήττας είναι η αδιάφορη εμφάνιση των ποδοσφαιριστών. Η Liverpool θέλησε να κάνει διαχείριση ενόψει του τεράστιας σημασίας derby με τη City και έχοντας την κάλυψη της νίκης της πρεμιέρας κόντρα στην PSG, αλλά όταν ψάχνεις τα λίγα, χάνεις και τα ελάχιστα, που εν προκειμένω ήταν η λευκή ισοπαλία. Ο Jurgen Klopp κατάφερε να χάσει τον Keita, να χάσει το ματς και να τελειώσει την αναμέτρηση με 9 βασικούς που έκαναν ικανοποιητικά τρεξίματα, τουλάχιστον στην άμυνα. Κι αυτό δεν είναι καλό, είναι άσχημο. Α, κατάφερε επίσης να μην κάνει τελική στην αντίπαλη εστία, για πρώτη φορά σε παιχνίδι των Reds για το Champions League μετά τον Φλεβάρη του 2006! Η Liverpool φάνηκε μικρή, ξεμπροστιάστηκε από την Napoli. Επαναλαμβάνω, όχι λόγω ήττας, αλλά λόγω ανυπαρξίας.

Και εδώ έρχεται να «κολλήσει» το δεύτερο μέρος της λεζάντας μου. Το μάθημα του Ancelotti προς τον Pep Guardiola που πασχίζει να βρει τρόπο να κερδίζει και να ξεμπερδεύει με τη Liverpool. Θα έγραφα ότι το 3-5-2 είναι το αντίδοτο για να βγαίνεις νικητής στις κόντρες σου με τον Klopp ήδη από το πρώτο ημίχρονο, με το 1-0 στο τέλος να επιβεβαιώνει τη σκέψη μου. Η άνεση και η ευκολία με την οποία η Napoli ξεπερνούσε τις γραμμές της Liverpool ήταν εντυπωσιακές. Γιατί, βέβαια, διαχείριση διαχείριση, αλλά η πειθαρχία σε διάφορα τακτικά σημεία ήταν εκεί για τους παίκτες του Klopp. Ο Salah και ο Mane έκλειναν πχ με καμπύλη την πάσα στον wing back όταν πήγαιναν να πιέσουν τον stopper, έκαναν δηλαδή ό,τι και πάντα. Όμως, το γεγονός πως το 3-5-2 προσφέρει αμέτρητα τρίγωνα, βοηθούσε τους Ναπολιτάνους να προσπερνούν την γραμμή της επιθετικής τριάδας της Liverpool απλώς πασάροντας στον Hamsik, ο οποίος έσπαγε την μπάλα με μία στον wing back. Αμέσως δημιουργόταν υπεραριθμία, ο wing back τραβούσε πάνω του είτε τον back είτε έναν κεντρικό μέσο και συνεπώς δημιουργούνταν κενά, τα οποία η αποτελεσματική City του Pep Gueardiola θα μπορέσει δυνητικά να εκμεταλλευτεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την φλύαρη Napoli… 

Στα καθαρά αγωνιστικά, ένα πολλά υποσχόμενο παιχνίδι κατέηξε σε μονόλογο συνδυασμένο με αμέτρητα λάθη. Σε έναν κακό αγωνιστικό χώρο, ο οποίος επιβαρύνθηκε μετά τη βροχόπτωση που ξεκίνησε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου, οι δύο ομάδες μπήκαν με τρομερή όρεξη αλλά και πρωτοφανή επιπολαιότητα, γεγονότα που έδωσαν ρυθμό για τα πρώτα δεκαπέντε λεπτά, μέχρι τον τραυματισμό του Keita στην μέση, που οδήγησε στην αναγκαστική αντικατάσταση του από τον Henderson. Μέχρι τότε, οι γηπεδούχοι είχαν κάνει τη μεγαλύτερη φάση, με τον Insigne να βγαίνει μόνος από πλάγια θέση και να αστοχεί για λίγο με αριστερό σουτ. 


Η Napoli ήταν πολύ ανώτερη. Κατοχή 58%-42%, εκπληκτικές επιστροφές με τουλάχιστον 8 παίκτες να προστατεύουν κάθε φορά την εστία του Ospina και προσεκτική ανάπτυξη. Στον αντίποδα, η Liverpool, που έκανε την πρώτη της φάση στο 26′ με χλιαρό σουτ του Wijnaldum εκτός περιοχής, ήταν εντελώς κλειδωμένη στον ίδιο της τον προσανατολισμό. Και εξηγώ: οι πλαϊνοί backs έμεναν χαμηλά, αφού ο Klopp επιθυμούσε προφανώς να αποκλείσει τους κινδύνους. Αυτό, όμως, είχε ως αποτέλεσμα οι wingers (Salah και Mane) να πρέπει να παραμένουν ανοιχτά (αντί να συγκλίνουν ως συνήθως), διατηρώντας το πλάτος, γεγονός που με τη σειρά του απομόνωνε τον Roberto Firmino. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον δισταγμό για ντρίμπλες και μονομαχίες 1v1, καταδίκαζε τη Liverpool στο να μην μπορεί με τίποτα να τελειώσει φάση (οι περισσότερες αντ-επιθέσεις της είχαν την μορφή 3v8)…Ταυτόχρονα, εξαιτίας των μεγάλων αποστάσεων της μπροστινής τριάδας, η συγκέντρωση στον άξονα ήταν μικρότερη, άρα και η δυνατότητα εφαρμογής άμεσου transition – βασικού στοιχείο του παιχνιδιού της Liverpool με το οποίο βρίσκει τελικές – περιοριζόταν στο ελάχιστο, με αποτέλεσμα να μην κλέβονται καθόλου χαμένες μπάλες.

Η Napoli είχε κι άλλη καλή στιγμή, στο 32′ με στροφή και σουτ του Milik που απέκρουσε ο Alisson, ενώ οι φιλοξενούμενοι το πήραν επιτέλους απόφαση όταν μπήκαμε στο τελευταίο δεκάλεπτο του ημιχρόνου: ο Milner «φόρτωνε» την αριστερή πλευρά επιτρέποντας στον Robertson να προωθηθεί κοντά στον Mane δημιουργώντας περιστασιακές υπεραριθμίες. Το παιχνίδι ισορρόπησε σε εκείνο το σημείο και συνέχισε να είναι μοιρασμένο μέχρι και τα μέσα περίπου του δευτέρου μέρους, με τον Milner, πριν βγει, να «φορτώνει» πλέον την δεξιά πλευρά. 

Ο Klopp προσπαθούσε μάταια να βάλει στο παιχνίδι τους Mane και Salah, την ώρα που η Napoli γινόταν όλο και πιο απειλητική. Στο 59′ χρειάστηκε σωτήριο τάκλιν του Alexander-Arnold για να σταματήσει ο Milik, ενώ στο 72′ ο επόπτης ανέκοψε λανθασμένα – υποδεικνύοντας σε θέση offside – τον Callejon στο τελείωμα του το οποίο απέκρουσε ο Alisson. Στο 74ο λεπτό, ο Koulibaly βρήκε ιδανικά τον Callejon που με sdrop σουτ προσπάθησε να νικήσει τον Alisson. Για κακή του τύχη, όμως, ο Gomez απομάκρυνε πάνω στη γραμμή ως από μηχανής θεός. Οι φάσεις της Napoli είχαν μια πρόοδο προς το απειλητικότερο και αποκορύφωμα ήταν αυτή του 81ου λεπτού, όταν ο Mertens έστειλε την μπάλα εξ επαφής στο οριζόντιο δοκάρι, μετά από σέντρα του Mario Rui. Στο rebound, μάλιστα, οι γηπεδούχοι ζήτησαν penalty για σπρώξιμο στον Insigne. Στον αντίποδα, η Liverpool των αμέτρητων λαθών είχε στο μεταξύ δύο υποψίες φάσεων, όταν ο Ospina έκοψε αποτελεσματικά δύο κάθετες πάσες που έβγαζαν τους Mane και Salah μόνους απέναντι του.

Η δικαιοσύνη, τελικά, αποδόθηκε στο 89ο λεπτό. Η Napoli έκλεψε, ο Mertens έσπασε όμορφα στον επερχόμενο Callejon, που πάτησε περιοχή από πλάγια και έκανε τέλεια συρτή σέντρα στον Insigne. Ο τελευταίος, έχοντας περάσει το ύψος του Alisson, δεν δυσκολεύτηκε να στείλε με προβολή την μπάλα στα δίχτυα και να γράψει το τελικό 1-0, δίνοντας ένα υπερπολύτιμο τρίποντο στους Ιταλούς. 

Έτσι, και μετά τη νίκη της PSG κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, η Napoli βρίσκεται πρώτη στον όμιλο με 4 βαθμούς, PSG και Liverpool ισοβαθμούν με 3 στη δεύτερη θέση, ενώ ο Ερυθρός Αστέρας είναι τελευταίος με 1 βαθμό. Η αποψινή ήττα θα μεταφραστεί ως «κακή» μόνον αν η Liverpool παρουσιαστεί επιπόλαιη και στις επόμενες της αναμετρήσεις. Κατά τα άλλα, πρωταρχικός στόχος είναι το πρωτάθλημα και οι Reds σίγουρα θα «κατεβούν» πιο άμεσοι, πιο δραστήριοι και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον κόντρα στην Manchester City την Κυριακή. Ήττα τότε, ναι, θα είναι κακή. Εις το επανιδείν, λοιπόν, για τις επόμενες κρίσεις μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *