Τσιμίκας: «Έκανα το όνειρό μου και της οικογένειάς μου πραγματικότητα»

Πάντα υπήρχε κάτι από Liverpool στον «Greek Scouser» του συλλόγου.

Χρόνια πριν ένας φίλος επινοήσει το δημοφιλές ψευδώνυμο για τον αριστερό μπακ Κώστα Τσιμίκα που συνδυάζει την πατρίδα του με την υιοθετημένη γη του-και τώρα συνοδεύει πολλές από τις αναρτήσεις του στο Instagram-μεγάλωσε σε μια οικογένεια φιλάθλων των Reds.

Ο πατέρας και ο αδελφός του, συγκεκριμένα, ήταν οι κύριοι ακόλουθοι των γεγονότων στο Anfield, ευχόμενοι πως μια μέρα ένας Τσιμίκας θα πατήσει το χορτάρι που έβλεπαν στην τηλεόραση.

Τον Αύγουστο του 2020, ο Κώστας έκανε το όνειρο της οικογένειας πραγματικότητα.

Μετά από πέντε χρόνια και 86 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού – με δανεισμούς στη Δανία και την Ολλανδία – ο αριστερός μπακ έγινε το Νο.21 της Liverpool.

«Ήταν μια έκπληξη για κάθε άνθρωπο στην Ελλάδα γιατί η μεταγραφή στη Liverpool είναι ένα πολύ, πολύ μεγάλο βήμα. Κάποιοι δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ήταν αληθινό», λέει ο Τσιμίκας στο Liverpoolfc.com.

«Είμαι πολύ χαρούμενος και πολύ περήφανος γιατί όλη αυτή η δουλειά που έκανα όλα αυτά τα χρόνια, απέδωσε. Πρώτα απ ‘όλα, κάνω την οικογένειά μου ευτυχισμένη γιατί γι’ αυτούς ήταν κάτι πραγματικά ξεχωριστό και κάτι πολύ μεγάλο. Και για μένα επίσης, και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό».

«Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά μου να παίξω σε έναν μεγάλο σύλλογο και χαίρομαι που ήταν η Liverpool, γιατί η οικογένειά μου ήταν μεγάλοι υποστηρικτές της Liverpool από τότε που ήμουν μικρός – ο αδερφός μου και ο πατέρας μου. Και κάνω το όνειρό τους πραγματικότητα. Είμαι διπλά χαρούμενος».

Για το παρατσούκλι «Greek Scouser», προσθέτει: «Μου αρέσει όταν βλέπω τους οπαδούς να με αποκαλούν έτσι, επίσης μερικές φορές τους ακούω στο γήπεδο όταν παίζω».

«Αυτό με κάνει χαρούμενο, αυτό μου δίνει επιπλέον δύναμη όταν γνωρίζετε ότι οι οπαδοί της ομάδας σε υποστηρίζουν και σε φωνάζουν έτσι. Αυτό με βοηθάει πολύ και μου δίνει επιπλέον δύναμη στο παιχνίδι».

Υπάρχει μια πολύ καλή διάθεση καθώς ο Τσιμίκας απάνταει στις ερωτήσεις μετά από προπονήσεις στο AXA Training Centre.

Χωρίς αμφιβολία, προήλθε από μια πολλά υποσχόμενη αρχή της σεζόν 2021-22 που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά την πρώτη του χρονιά.

Η μόλυνση από τον COVID-19, ο τραυματισμός και η ανάγκη του Jurgen Klopp για σταθερότητα στα πλάγια λόγω των τραυματισμών των «κόκκινων» στο κέντρο της άμυνας σήμαινε ότι ο Κώστας εμφανίστηκε μόλις επτά φορές την περασμένη σεζόν, με μόλις 3 φορές ως βασικός.

Σε αυτή την σεζόν, ωστόσο, ο 25χρονος έχει ήδη παίξει πέντε παιχνίδια-το ντεμπούτο του στην Premier League μεταξύ αυτών ως βασικός-και ανέδειξε το οπλοστάσιό του ως επιθετικό μπακ, συμπεριλαμβανομένων των ασίστ εναντίον της Burnley και της Norwich City.

«Το πρώτο πράγμα που είχα στο μυαλό μου όταν ξεκίνησε η σεζόν ήταν να παίξω περισσότερα παιχνίδια από πέρυσι», εξηγεί για τους στόχους του που έρχονται στη σεζόν.

«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα σε αυτή τη ζωή είναι να παραμείνεις υγιής. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί πέρσι είχα κάποια θέματα. Πρώτα απ ‘όλα είναι να παραμείνω υγιής, το δεύτερο είναι να κάνω ασίστ και το τρίτο να κερδίσω όλα τα παιχνίδια, αυτοί είναι οι στόχοι μου για όλα τα παιχνίδια. Και ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά μου είναι να κερδίσω τρόπαια με αυτήν την ομάδα».

«Πάντα μιλάω με τον προπονητή για να είμαι σίγουρος στο μυαλό μου τι θέλει από μένα. Δούλεψα σκληρά κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών στη χώρα μου για να είμαι όσο πιο έτοιμος μπορώ εδώ, να προπονηθώ και να είμαι έτοιμος για αυτό που θέλει ο μάνατζερ και να είμαι έτοιμος αν μου δώσει την ευκαιρία και την ευκαιρία να βελτιωθώ και να δείξω τι μπορώ να κάνω στο γήπεδο».

«Πέρυσι δεν μπορούσα γιατί είχα τους τραυματισμούς και είχα επίσης COVID, και η ομάδα ήταν σε δύσκολη κατάσταση. Άλλωστε, είμαι πολύ χαρούμενος γιατί δουλεύω σκληρά και έδειξα ότι μπορώ. Έδειξα πρώτα απ ‘όλα στον εαυτό μου ότι μπορώ να κάνω τα πάντα. Και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό».

Το περιπετειώδες ποδόσφαιρο έρχεται φυσικά σε έναν παίκτη που ήταν πάντα ψηλά στην αριστερή πλευρά του γηπέδου μέχρι να αλλάξει θέση σε ηλικία 15 ετών.

Ήταν τότε που ένας προπονητής έδωσε έμφαση στον νεαρό Τσιμίκα-ο οποίος μέχρι τώρα είχε επικεντρωθεί σε “πιο επιθετικούς παίκτες … επιδέξιους παίκτες” όπως ο Ronaldinho-την πιθανή καταλληλότητά του για τον ρόλο του μπακ.

Άκουσε και τα κατάφερε, πετυχαίνοντας ένα ντεμπούτο για τον Ολυμπιακό πριν από την εφηβεία του και την αποχώρησή του από τον Πειραιά, από την πρωταθλήτρια της Super League της Ελλάδας πέρυσι.

«Άλλαξε τη θέση μου γιατί πίστευε ότι μπορούσα να παίξω αριστερό μπακ. Και μετά από αυτή τη στιγμή μου άρεσε αυτή η θέση και έπαιζα πάντα εκεί», θυμάται ο Κώστας.

«Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτό γιατί στα 15 μου χρόνια μου έμαθε πώς να παίζω [τη θέση]. Νομίζω ότι αυτή η θέση μου ταιριάζει και μπορώ να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό».

Ο χρόνος παιχνιδιού του Τσιμίκα στην αρχή της σεζόν περιλάμβανε μια πρώτη ευκαιρία να βγει μπροστά στο πλήθος του Anfield από τότε που ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του το περασμένο καλοκαίρι.

Ήταν μια δύσκολη αναμονή για να συνδεθεί πλήρως με τους νέους φιλάθλους του, αλλά όταν ρωτήθηκε αν η τελική εμπειρία – εναντίον της Burnley στις 21 Αυγούστου – άξιζε τέτοια υπομονή, η απάντησή του είναι εξίσου εμφατική και ποιητική.

«Ο κόσμος ήταν καταπληκτικός, ειλικρινά», λέει. «Άκουσα πολλά για αυτόν τον κόσμο, για τους ανθρώπους εδώ, αλλά όταν μπήκα στον αγωνιστικό χώρο και έπαιξα με το γεμάτο γήπεδο, η αίσθηση ήταν καταπληκτική».

«Ήταν σαν να είχες φτερά στα πόδια σου, σου δίνουν την επιπλέον ώθηση για να ‘πετάξεις’ στο γήπεδο, να κερδίσεις κάθε πρόκληση και να σου δώσουν το επιπλέον κίνητρο, την επιπλέον δύναμη να δώσεις τα πάντα».

«Όταν παίζουμε σε αυτό το γήπεδο με κόσμο, ο καθένας δίνει τα πάντα, οι φίλαθλοί μας, μας ωθούν πολύ».

Ο Έλληνας διεθνής έχει προσαρμοστεί πλέον και εκτός γηπέδου στο Merseyside.

Βρήκε ζεστά και φιλόξενα αποδυτήρια κατά την άφιξή του στον σύλλογο και έγινε ιδιαίτερα στενός φίλος με τους Adrian, Thiago Alcantara και Mohamed Salah στην ομάδα – σημειώνοντας τον τελευταίο, «Χτίσαμε μια καλή σχέση, μιλάμε [για] πολλά πράγματα μαζί. Είναι πολύ καλός τύπος, πολύ φιλικός και με βοήθησε πολύ από τότε που ήρθα εδώ».

Κατά τη διάρκεια των διακοπών μακριά από το ποδόσφαιρο, ο Κώστας είναι μαθητής γλωσσών, προσθέτοντας λίγα κομμάτια από ισπανικά και ιταλικά μαζί με τα ελληνικά και αγγλικά που ήδη γνωρίζει.

Το ψάρεμα είναι ένα άλλο από τα χόμπι του αμυντικού, αν και ο απρόβλεπτος τοπικός καιρός κάνει την αναψυχή να ξαναρχίσει κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών του.

Οι περιορισμοί και τα πρωτόκολλα για τον COVID-19 έχουν περιορίσει τις δυνατότητές του να εξερευνήσει το Liverpool ως πόλη, αλλά η καλύτερη γνωριμία με το σημερινό του σπίτι είναι ψηλά στη λίστα υποχρεώσεων του Τσιμίκα.

«Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα μπορώ να πηγαίνω πιο συχνά για να συναντώ ανθρώπους εκεί», λέει.

«Όλοι όσοι εργάζονται σε αυτόν τον σύλλογο είναι πολύ φιλικοί, όλοι βοηθούν τους παίκτες να είναι στην καλύτερη κατάσταση, σε βοηθούν σε όλα. Είναι πολύ ευγενικό από αυτούς, πάντα σε προσέχουν».

«Σε κάνουν να σκέφτεσαι μόνο το ποδόσφαιρο γιατί διαχειρίζονται τα πάντα. Είναι πολύ φιλικό και ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα σε αυτόν τον σύλλογο είναι ότι όλοι είναι σαν οικογένεια, όλοι προσπαθούν να σε βοηθήσουν».

Μέχρι στιγμής, όλα καλά για τον υιοθετημένο Scouser, λοιπόν.

Αλλά μην αμφιβάλλετε για το φιλόδοξο σερί που διατρέχει την προσωπικότητα του Τσιμίκα. Το να φτάσει στη Liverpool ήταν ένα από τα πολλά όνειρα για αυτόν.

«Θέλω να κατακτήσω πολλά τρόπαια με αυτήν την ομάδα», δηλώνει. «Επειδή αγάπησα αυτήν την ομάδα από το πρώτο λεπτό εδώ και θέλω να πανηγυρίσω με τους οπαδούς μας και να κερδίσω όσα περισσότερα τρόπαια μπορώ. Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους στόχους μου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *