Το «δώρο» του Mourinho και ο κορυφαίος στο κάθετο παιχνίδι Shaqiri (Match Review)

Ο Νίκος Γιαμπολδάκης προσπαθεί να βρει απάντηση στο γιατί ο Mourinho κατέστρεψε τον πανέξυπνο σχεδιασμό του στο ημίχρονο, αποθεώνοντας το μεγαλύτερο ατού του Xherdan Shaqiri, το κάθετο ποδόσφαιρο.

Υπό συνεχώς αυξανόμενη βροχόπτωση, το derby ξεκίνησε πολύ δυνατά, με αρκετό ρυθμό και φάσεις! Η αμυντικά προσανατολισμένη Manchester – που κατά προσωπική μου άποψη έκανε άσχημα να επιλέξει τον Lukaku αντί του Martial – έπαιζε με 4-2-3-1 με δεξί χαφ τον Dallot (συνολικά δύο δεξιά μπακ πάνω στον Robertson δηλαδή) και τους Matic-Herrera σε ρόλο κόφτη να προσπαθήσουν να κλέψουν και να τροφοδοτήσουν την αριστερή πτέρυγα, ώστε Rashford και Lingard να συνεργαστούν.

Στον αντίποδα, το ίδιο σύστημα επέλεξε και ο Jurgen Klopp, αποφασίζοντας να «γύρει» συνολικά το 4-2-3-1 του προς την δεξιά μεριά. Με τον Salah στην κορυφή να πλαγιάζει προς τα δεξιά ώστε να δημιουργήσει κοντινές σχέσεις με τους Mane και τον Firmino που έπαιζε ως 10άρι, η Liverpool «ακύρωσε» τον Andy Robertson που έχει πολλές επιθετικές δυνατότητες, τοποθετώντας και τον Keita κλειστά (αν και αριστερός χαφ στην αρχική διάταξη), κλείνοντας συνολικά το παιχνίδι της σε ένα μικρό καρέ και εμποδίζοντας από μόνη της τις προσπάθειες της. Σε όλα αυτά προστίθεται και η ανετοιμότητα του Nathaniel Clyne, ο οποίος βέβαια ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων κάνοντας ένα πολύ καλό ημίχρονο.

Οι μοναδικές ευκαιρίες της Liverpool, ακριβώς εξαιτίας των παραπάνω, προήλθαν μετά από αναχαίτιση κατοχής ή με στατικές φάσεις, γενικά όταν αποκτούσε momentum και όχι με οργανωμένο παιχνίδι. Οι ορεξάτοι Mane και Firmino άρχισαν να δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις, ενώ μακρυνά σουτ δοκίμαζε και ο Fabinho. Η Manchester έκανε αισθητή την παρουσία της μόνον στο τρίτο λεπτό, όταν ο Rashford εκτέλεσε πλαϊνό φάουλ, ο Lukaku προσπάθησε να βρει την μπάλα από θέση offside, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το γκολ που προέκυψε, με την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα απευθείας και τον Alisson να έχει παραπλανηθεί από την κίνηση του φορ της United.

Το σκορ άνοιξε για τους Reds στο 24ο λεπτό σε μια καταπληκτική φάση. Μετά από πλάγιο στα αριστερά, η μπάλα πήγε στον άξονα στον Fabinho, ο οποίος είδε την διαγώνια κίνηση του Mane και του πέρασε μια καταπληκτική, χειρουργική μπαλιά. Ο Σενεγαλέζος κατέβασε υπέροχα και τελείωσε τον De Gea για το 1-0! Ακολούθησε μεγάλη ευκαιρία από εκτέλεση foul του Robertson στο 27′, με τον Firmino να κατεβάζει στο δεύτερο δοκάρι, να γυρίζει στο πρώτο και ο Lovren να στέλνει την μπάλα από κοντά πολύ ψηλά άουτ.

Η απάντηση για τους «κόκκινους διαβόλους» ήρθε άμεσα, όταν στο 33′ οι παίκτες του Mourinho άλλαξαν πολύ γρήγορα την μπάλα, ο Lukaku βγήκε από τα αριστερά σε θέση για σέντρα, με τον Alisson να χάνει την μπάλα μέσα από τα χέρια του και τον Lingard να την στέλνει από κοντά στα δίχτυα για το 1-1!

Όταν η Liverpool έχασε το momentum της, φάνηκε πλέον πιο καθαρά πόσο δυσκόλευε η ίδια τον εαυτό της όσον αφορά στην διάσπαση της άμυνας της United, με το επόμενο τέταρτο να κυλά δίχως φάσεις.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Mourinho χάλασε τις ισορροπίες, βάζοντας στο παιχνίδι τον Fellaini αντί του Dallot και τοποθετώντας στα πλάγια τον Lingard. Με την κίνηση αυτή ενίσχυσαι έτι παραπάνω τον άξονα του, όμως αποδυνάμωσε την αριστερή πλευρά, με τον Lingard να ανεβαίνει πολύ περισσότερο από τον Dallot και να αφήνει κενά στην βοήθεια που όφειλε να δείνει στον Darmian. Η Liverpool άργησε να καταλάβει το πλεονέκτημα αυτό και επέμενε να προσπαθεί από τον άξονα, απειλώντας με μακρυνά σουτ των stoppers της (!) και δύο φορές, αρχικά με τον Firmino, στο 51′, που ελίχθηκε ανάμεσα σε τέσσερις και προσπάθησε να νικήσε με το μυτάκι τον De Gea που απέκρουσε και μετά με τον van Dijk, που μετά απο στατική φάση προσπάθησε να σουτάρει με το αριστερό, όμως το σουτ του κόντραρε στα σώματα.

Η αλλαγή του Keita και η προσθήκη του Shaqiri στον άξονα, με τον Firmino να βγαίνει στα πλάγια, ήταν αυτή που άλλαξε το παιχνίδι για την Liverpool. Ο Robertson άρχισε σταδιακά να παίρνει περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες και να συνεργάζεται με τον Bobby, αντιλαμβανόμενος το κενό, την ώρα που η United έμοιαζε να μην θέλει να βγει μπροστά. Από τα αριστερά ήρθε, λοιπόν, και το 2-1 για τους Reds στο 73′. Ο Mane βρέθηκε στο ένας με έναν με αντίπαλο τον Herrera (!) και έξυπνα τον έπαιξε στα πόδια, προσπερνώντας τον εύκολα από τα αριστερά. Ο Σεναεγαλέζος έσπασε συρτά προς το πρώτο δοκάρι, η μπάλα κόντραρε και πήγε προς την εστία με τον De Gea να διώχνει ενστικτοδώς με το πόδι. Για κακή του τύχη, όμως, την φάση ακολουθούσε ο Shaqiri που σούταρε με το δεξί και έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και στα δίχτυα, μετά από κόντρα στον Ashley Young! 2-1!

Ο Ελβετός, γνωστός για την δεινότητα του στο κάθετο παιχνίδι, αποτελούσε τακτική απειλή για την άμυνα των φιλοξενουμένων. Από τα πόδια του ξεκίνησε και το 3-1, όταν σε μια αντεπίθεση στο 80′ επέλεξε την πιο σωστή πάσα, κάθετα προς τον Firmino. Ο Βραζιλιάνος προσπάθησε να στρώσει στον Salah που όμως δεν μπόρεσε να βρει βήμα και η μπάλα κατέληξε στον Shaqiri που εκτέλεσε και σκόραρε ξανά με κόντρα στην επέμβαση του Bailly. 3-1 και το παιχνίδι τελείωσε!

Η Manchester πέταξε λευκή πετσέτα και παράτησε το παιχνίδι, με την Liverpool να διαχειρίζεται με κυκλοφορία της μπάλας τα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού.

Επιστροφή, λοιπόν, για την ομάδα του Klopp στην κορυφή της βαθμολογίας, με μια σημαντική νίκη σε ντέρμπι, όπου η λύση ήρθε από τον πάγκο. Ήταν ένα παιχνίδι όπου ο Klopp δυσκόλεψε τα πράγματα για την ομάδα του με τον τρόπο επίθεσης από τον άξονα και ο Mourinho του έκανε «δώρο» στο δεύτερο ημίχρονο την απελευθέρωση της δεξιάς του πλευράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *