Της «κόπηκε» ο τσαμπουκάς, όχι τα φτερά… (Man.City – Liverpool 2-1)

Ο Νίκος Γιαμπολδάκης κάνει την ανασκόπηση μιας ήττας καθαρής, όχι απόλυτα δίκαιης, σίγουρα κακής, αλλά όχι και αποθαρρυντικής.

Fact νούμερο ένα: ο φετινός πρωταθλητής δεν θα είναι αήττητος. Fact νούμερο δύο: είμαστε τυχεροί που ζούμε την περιόδο όπου City και Liverpool είναι στα καλύτερα τους. Αυτό δεν το αποδεικνύουν μόνο οι εικόνες των πρόσφατων αναμετρήσεων τους, που είναι πάντα γεμάτες και απολαυστικές, αλλά και στοιχεία όπως το ότι οι Reds ήταν αυτοί που κατάφεραν πέρυσι να σπάσουν το αήττητο των «Πολιτών», την 22η αγωνιστική, ενώ οι παίκτες του Pep ήταν οι πρώτοι που νίκησαν αυτούς του Klopp φέτος, στην 21η! Δεν υπάρχουν άλλοι στην Αγγλία…

Σε μια αναμέτρηση do or die για την Manchester City, οι γηπεδούχοι πήραν όπως αναμενόταν την κατοχή και προσπάθησαν να βρουν τον Aguero μέσα στην περιοχή, όπως ψάχνουν ομάδες μπάσκετ το ψηλό πεντάρι τους κάτω από τη ρακέτα. Η Liverpool, ωστόσο, ήταν ήρεμη και ώριμη, αποσωβώντας κάθε κίνδυνο. Οι αντεπιθέσεις της δεν δούλευαν καλά, αλλά οι Reds δεν έπαιρναν τα χέρια τους από τον έλεγχο της αναμέτρησης. Τελικά, στο 18′, η Liverpool φτιάχνει την φάση της σεζόν, ξεκινώντας από την άμυνα, με εξαιρετική ντρίμπλα του Wijnaldum επάνω στον Sane, προχωρώντας μπροστά με αντίστοιχο ξεμαρκάρισμα του Salah από τον Fernadinho, υπέροχο 1-2 με τον Firmino και κάθετη στην well-timed κίνηση του Mane. Ο Σενεγαλέζος τελείωσε τη φάση  με το μυτάκι προ του Ederson, αυτή πήγε στο δοκάρι και Ederson-Stones μπερδεύτηκαν, στέλνοντας την μπάλα προς την εστία τους, με τον τελευταίο να την διώχνει στην έσχατη στιγμή!

Η City συνέχισε να έχει την πρωτοβουλία αλλά να μην απειλεί απέναντι στο οργανωμένο 4-3-3 της Liverpool, μέχρι το 40ό λεπτό: ο Bernardo Silva υποδέχτηκε την μπάλα έξω από την περιοχή, την οδήγησε ανενόχλητος εξαιτίας της πολύ χαλαρής επιτήρησης του Wijnaldum και έβγαλε εύκολα σέντρα προς την περιοχή. Ο Lovren δεν αντιλήφθηκε την παρουσία του Aguero που τσίμπησε την μπάλα και από πλάγια θέση εκτέλεσε με δύναμη στέλνοντας την στην κορυφή των διχτύων του Alisson για το 1-0!

Στο δεύτερο μέρος, ήταν η City αυτή που, αν και οπισθοχωρημένη, κατάφερε να δημιουργήσει περισσότερες συνθήκες ουσιαστικής απειλής στην εστία του Alisson, με τους ποδοσφαιριστές της όμως να τα «χαλούν» πριν το τελείωμα. Η Liverpool είχε την στιγμή της με ένα σουτ του Alexander-Arnold όταν του στρώθηκε η μπάλα στο ύψος της περιοχής, για να πάρει τελικά ο Klopp την απόφαση να αλλάξει το σύστημα σε 4-2-3-1 πετώντας μέσα τον Fabinho. Τοποθέτησε, λοιπόν, τον Βραζιλιάνο δίπλα στον Henderson, κρατώντας έτσι περισσότερο την μπάλα στον άξονα για την ομάδα του και έστειλε έξω αριστερά τον Wijnaldum, κάνοντας μας να πιστέψουμε ότι θα έβαζε τον Shaqiri στη θέση του σχεδόν αμέσως. Ωστόσο, ο Ολλανδός παρέμεινε σε ρόλο αριστερού χαφ μέχρι το 86′ (!) όταν και στη θέση του μπήκε ο Sturridge. 

Το σύστημα απέδωσε, η Liverpool έκλεισε την City και σκόραρε σε μία σχετικά ανύποπτη φάση στο 63ο λεπτό: ο Arnold προσποιήθηκε επάνω στον Sane, σέντραρε στο δεύτερο δοκάρι ιδανικά και εκεί βρέθηκε ο Robertson που με τέλεια πάσα στον αέρα έδωσε πάρε-βάλε γκολ στον Firmino για το 1-1!

Μέχρι εκεί, όμως, για την ομάδα του Klopp, η οποία όχι μόνον δεν μπόρεσε να διασπάσει την άμυνα της City, αλλά δέχθηκε πολύ επικίνδυνες επιθέσεις και τελικά δεύτερο γκολ. Στο 72′, ο Sterling βγήκε στην κόντρα, κινήθηκε παράλληλα προς την περιοχή και πάσαρε στον Sane, ο οποίος εξαπέλυσε δυνατό συρτό σουτ στην απέναντι γωνία στέλνοντας την μπάλα δοκάρι και μέσα για το 2-1. Η συχνότητα των επιθέσεων αυτών ήταν τόσο μεγάλη που ουσιαστικά αποτελεί και την αιτία που η Liverpool δεν μπόρεσε να απειλήσει σοβαρά έκτοτε, αφού δεν συγκέντρωνε ποτέ το momentum και την απαιτούμενη προσοχή.

Με εξαίρεση ένα σουτ του Salah στο 84′, το οποίο απέκρουσε σχετικά εύκολα ο Ederson, το υπόλοιπο του παιχνιδιού ανήκε στους «Πολίτες», που με την λογική της αντεπίθεσης και χάρη στα σοβαρά λάθη του Lovren, κατάφεραν να απειλήσουν αρχικά με τον Aguero, όταν ο Αργεντίνος πέρασε τον Alisson και εκείνος απέκρουσε το σουτ του και στη συνέχεια με τον Bernardo Silva και τον Sterling σε διπλή, μοναδική ευκαιρία.

Ο Shaqiri που μπήκε στο 77′ βοήθησε, αλλά δεν είχε τον χρόνο ώστε να αλλάξει τα πράγματα για μια Liverpool που είχε κορυφαίους τον τερματοφύλακα και τον ένα της stopper και χειρότερους τους δύο αμυντικούς της δεξιάς πλευράς (Lovren και Arnold). Πολύ καλός σε απόδοση ήταν και ο Henderson, αλλά και το ένα γκολ μοιάζει αρκετό για μια επιθετική τριάδα που δεν κατέβηκε ποτέ στο γήπεδο… 

Πρώτη ήττα στο πρωτάθλημα για την τρέχουσα σεζόν και το +7 έγινε +4. Η Liverpool έχει άλλα 17 παιχνίδια ώστε να υπερασπιστεί το προβάδισμα της, άλλα τρία ντέρμπι (Chelsea-Tottenham εντός, United εκτός) για να μην χάσει βαθμούς. Τον τίτλο, πάντως, θα τον δώσουν και τα μικρά παιχνίδια, όπως επίσης και τα αποτελέσματα της City στα αντίστοιχα ντέρμπι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *