Ευρωπαϊκή Κούπα στην Πόλη, όπως τότε | Liverpool 2-2 Chelsea (5-4 πεν.): Match Review

Σε έναν τελικό με τα όλα του στην Κωνσταντινούπολη, η Λίβερπουλ έκαμψε την αντίσταση της Τσέλσι και επικράτησε 5-4 στα πέναλτι (1-1 κ.δ., 2-2 παρ.), κατακτώντας το τέταρτο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ της ιστορίας της. Δύο γκολ ο Μανέ, ήρωας στα πέναλτι ο Αντριάν.

Επόμενος αγώνας για τους Reds το Σάββατο 17/8 (17:00 – Cosmote Sport 2 HD) με τη Σαουθάμπτον στο St Mary’s Stadium για τη 2η αγωνιστική της Premier League.

Τελικός Uefa Super Cup

Κάτι έχει αυτή η Πόλη. Μια γλυκάδα για… Ευρωπαϊκές Κούπες.

14 χρόνια μετά το ανεπανάληπτο έπος της Κωνσταντινούπολης και την κατάκτηση του Champions League στα πέναλτι κόντρα στη Μίλαν, η Λίβερπουλ επέστρεψε στην Πόλη των Θαυμάτων, έφτασε πάλι στα πέναλτι, και σήκωσε άλλο ένα Ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Στο Vodafone Park της Μπεσίκτας αυτή τη φορά (κι όχι στο Ataturk όπως το 2005), η Λίβερπουλ “λύγισε” την Τσέλσι στα πέναλτι με 5-4, με τον Αντριάν να γίνεται ήρωας και να αποκρούει το τελευταίο πέναλτι του Άμπραχαμ, και να δίνει στη Λίβερπουλ το 4ο Σούπερ Καπ Ευρώπης στην ιστορία της μετά το 1977, 2001 και 2005.

Στην κανονική διάρκεια το σκορ έμεινε στο 1-1 με τον Ζιρού να δίνει το προβάδισμα στην Τσέλσι στο πρώτο μέρος και τον Μανέ στο ξεκίνημα της επανάληψης να ισοφαρίζει για τη Λίβερπουλ και να κάνει την ανατροπή στην παράταση, αλλά με πέναλτι ο Ζορζίνιο στο 101′ έκανε το 2-2 και οδήγησε το ματς στα πέναλτι. Μοιραίος για τους “μπλε” ο Άμπραχαμ που δεν ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι, με τον Αντριάν να αποκρούει και να γίνεται ο ήρωας της Λίβερπουλ.

Ο τελικός τα είχε όλα. Κυριολεκτικά.

Τη Στέφανι Φραπάρ, την πρώτη γυναίκα διαιτητή που σφυρίζει παιχνίδι ανδρών σε ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Δοκάρια και σπουδαίες ευκαιρίες εκατέρωθεν.

Τα δύο (ορθώς) ακυρωθέντα γκολ της Τσέλσι.

Και φυσικά, τον ήρωα που γεννήθηκε χτες βράδυ στην Πόλη, τον Αντριάν, ο οποίος έκανε σπουδαίες επεμβάσεις στον τελικό, με αποκορύφωμα αυτή στα πέναλτι.

Ο 32χρονος Ισπανός γράφει τη δική του ιστορία, καθώς στις 5 Αυγούστου υπέγραψε με τη Λίβερπουλ (ως αντικαταστάτης του Μινιολέ), τέσσερις μέρες μετά, έκανε το ντεμπούτο του μετά τον τραυματισμό του Άλισον, και χτες βράδυ έδωσε στη Λίβερπουλ τη δεύτερη ευρωπαϊκή της κούπα μέσα σε λίγους μήνες.

Γεννά όμορφα παραμύθια το ποδόσφαιρο.

Μπλοκαρισμένη και αδρανής

Η Λίβερπουλ ξεκίνησε πιο δυναμικά στον τελικό και έχασε την πρώτη καλή ευκαιρία στο 16′ με τον Σαλάχ να μπαίνει στην περιοχή από δεξιά, να κάνει το πλασέ αλλά ο Κέπα απέκρουσε. Η Τσέλσι, από την πλευρά της, ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις, με κύριο εκφραστή των προσπαθειών τον Πέδρο, ο οποίος έφτασε κοντά στο γκολ αλλά σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι του Αντριάν στο 22′.

Φαν Ντάικ (29′) και Μανέ (30′) είχαν ευκαιρίες με κεφαλιές αλλά η Τσέλσι έχασε τρομερή ευκαιρία με τον Πέδρο να βρίσκει εξαιρετικά με κάθετη πάσα τον Κόβασιτς μες την περιοχή αλλά ο Αντριάν είχε καταλάβει και βγήκε έγκαιρα να αποσοβήσει τον κίνδυνο στο 32′.

Λίγο αργότερα όμως, οι “μπλε” πήραν το προβάδισμα. Ο Πούλισιτς βρήκε ωραία με διαγώνια μπαλιά τον Ζιρού μες την περιοχή, κι αυτός από τα αριστερά πλάσαρε τον Άντριαν για το 0-1 στο 36′.

Ο Φρανκ Λάμπαρντ έβλεπε την ομάδα του να πατάει καλύτερα στο γήπεδο και να παίζει πιο απελευθερωμένα μετά το γκολ, και μάλιστα η Τσέλσι πέτυχε και δεύτερο γκολ πριν το ημίχρονο με τον Πούλισιτς αλλά ορθώς ακυρώθηκε λόγω οφσάιντ.

Γρήγορη ισοφάριση, σπουδαίες ευκαιρίες και… παράταση

Ο Κλοπ έπρεπε να δράσει. Πέρασε τον Φιρμίνο στη θέση του Τσάμπερλεϊν, μια κίνηση-ματ καθώς με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, ο Φαμπίνιο βρήκε τον Φιρμίνο στην περιοχή, αυτός άφησε ωραία στον Μανέ που ήταν δίπλα του κι ο Σενεγαλέζος έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 1-1 στο 48′.

Το γκολ του Μανέ έδωσε ώθηση στους Reds που έδειξαν άμεση βελτίωση και στην αμέσως επόμενη φάση, ο Φαμπίνιο σούταρε αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Η Λίβερπουλ ήταν καλύτερη και πίεζε για την ανατροπή, φτάνοντας μια… ανάσα στο 75′, σε μια τρελή φάση, όπου ο Κέπα έδιωξε με δυσκολία το σουτ του Σαλάχ μες την περιοχή και στη συνέχεια ο Κέπα απέκρουσε ξανά το κοντινό πλασέ του Φαν Ντάικ, στέλνοντας την μπάλα και στο δοκάρι.

Η Τσέλσι ανέβηκε στα τελευταία λεπτά, κυκλοφορούσε καλύτερα την μπάλα και σκόραρε στο 83′ με τον Μάουντ αλλά κι αυτό το γκολ ακυρώθηκε ορθώς ως οσφάιντ, ενώ η τελευταία ευκαιρία του παιχνιδιού ανήκε στον Ζούμα ο οποίος προσπάθησε με κεφαλιά να νικήσει τον Αντριάν αλλά η μπάλα πέρασε ψηλά.

Οι δυο ομάδες έμοιαζαν να είναι συμβιβασμένες με την παράταση κι εκεί οδηγήθηκε το παιχνίδι. Σε μια παράταση που είχε ένταση, πέναλτι και γκολ εκατέρωθεν.

Η Λίβερπουλ μπήκε πιο αποφασισμένη και κατάφερε να πετύχει την ανατροπή με τους Μανέ-Φιρμίνο να συνεργάζονται μες την περιοχή, η μπάλα κατέληξε στον Μανέ ο οποίος με εξαιρετικό πλασέ δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδραση στον Κέπα, για το 2-1 στο 95′.

Η Τσέλσι όμως δεν τα παράτησε, είχε απάντηση. Ο Ζορζίνιο βρήκε ωραία τον Άμπραχαμ, αυτός μπήκε στην περιοχή, υπό το μαρκάρισμα του Φαν Ντάικ, έκανε το πλασέ αλλά ο Αντριάν έκανε μεγάλη επέμβαση και κράτησε το 2-1 για τη Λίβερπουλ στο 98′.

Όχι για πολύ όμως. Ένα λεπτό αργότερα, ο Πέδρο βγήκε στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, έδωσε στον Άμπραχαμ, ο οποίος ανετράπη στην περιοχή από τον Αντριάν, με τη Στέφανι Φραπάρ να δείχνει το σημείο του πέναλτι. Ο Ζορζίνιο ευστόχησε για το 2-2 στο 101′ και όλα πάλι στα ίσα.

Η Τσέλσι έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 104′ με τον Πέδρο να βγάζει από τα δεξιά και τον Άμπραχαμ να μην πλασάρει σωστά σε κενή εστία και στο 113′ ο Αντριάν έσωσε ακόμη μια φορά τη Λίβερπουλ καθώς απέκρουσε ωραία το σουτ του Μάουντ.

Η κούραση είχε αρχίσει να φαίνεται σε όλους τους παίκτες και όλα θα κρίνονταν στη “ρώσικη ρουλέτα”. Εκεί, σκόραραν όλοι εκτός του Άμπραχαμ, με τον Αντριάν να γίνεται ξανά ήρωας και να αποκρούει το τελευταίο πέναλτι, δίνοντας την κούπα στη Λίβερπουλ.

Η διαδικασία των πέναλτι

Φιρμίνιο 1-0

Ζορζίνιο 1-1

Φαμπίνιο 2-1

Μπάρκλει 2-2

Οριγκί 3-2

Μάουντ 3-3

Αλεξάντερ Άρνολντ 4-3

Έμερσον 4-4

Σαλάχ 5-4

Άμπραχαμ – Αποκρούει ο Άντριαν – νικήτρια η Λίβερπουλ

Οι συνθέσεις

Λίβερπουλ: Αντριάν, Γκόμεζ, Μάτιπ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον (91’ Αλεξάντερ Άρνολντ), Φαμπίνιο, Χέντερσον, Μίλνερ (64’ Βαϊνάλντουμ), Τσάμπερλεϊν (46’ Φιρμίνο), Σαλάχ, Μανέ (103′ Οριγκί)

Τσέλσι: Κέπα, Αθπιλικουέτα, Έμερσον, Κρίστενσεν (85’ Τομόρι), Ζούμα, Καντέ, Ζορζίνιο, Κόβασιτς (101′ Μπάρκλεϊ), Πέδρο, Πούλισικ (74’ Μάουντ), Ζιρού (74’ Άμπραχαμ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *