Από μηχανής… DIVOCK! |Liverpool -Everton 1-0 (Match Review)

Σήμερα έλαβε χώρα στο Anfield ένα από τα πιο τρελά ματς στην ιστορία της Premier League, αλλά και των Merseyside Derby γενικότερα. Η Liverpool πήρε νίκη 1-0 στην εκπνοή με χρυσό σκόρερ τον Divock Origi και διατήρησε την απόστασή της από την κορυφή στο -2.

Τι να πρωτοπούμε για το αποψινό παιχνίδι. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα από τα πιο κωμικοτραγικά φινάλε που έχουμε δει σε αγώνα ποδοσφαίρου ιστορικά. Ένα πραγματικό ντέρμπι πήγαινε προς την μάλλον δίκαιη ισοπαλία, αλλά ένα από τα πιο απίθανα γκολ έμελλε να χαρίσει στην Liverpool μια ανέλπιστη νίκη με 1-0 απέναντι στην Everton.

Πλέον, η ομάδα του Jurgen Klopp έχει αισίως συγκεντρώσει 36 βαθμούς μετά από 14 αγώνες πρωταθλήματος και συνεχίζει να καταδιώκει την Manchester City, που βρίσκεται στην κορυφή με μόλις 2 βαθμούς παραπάνω.

Ας δούμε όμως την συνολικότερη εικόνα του ματς, από την αρχή μέχρι το τρομακτικό του τέλος:

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ

Ο Klopp στο Παρίσι απέναντι στην PSG είχε γυρίσει στο παλιό 4-3-3 με συμπαγές κέντρο και πιο συντηρητική αμυντική γραμμή. Ωστόσο, σήμερα επέστρεψε στο εσχάτως καθιερωμένο 4-2-3-1. Κάτω από τα γκολπόστ ξεκίνησε όπως πάντα ο Alisson Becker, με τον Trent Alexander-Arnold να επιστρέφει στο δεξί άκρο της άμυνας και τον Andy Robertson στο αριστερό. Κεντρικό αμυντικό δίδυμο ήταν ο Gomez με τον van Dijk δίπλα του.

Η δυάδα του κέντρου ήταν Fabinho σε ρόλο 6αριού και Wijnaldum λίγο πιο μπροστά. Μοναδικός προωθημένος ήταν ο Mohamed Salah, με τον Roberto Firmino ακριβώς πίσω του σε ρόλο 10 και τους Sadio Mane και Xherdan Shaqiri αριστερά και δεξιά αντίστοιχα.

Από την άλλη ο Marco Silva, παρέταξε μια πολύ διαφορετική Everton σε σχέση με τις παλαιότερες επισκέψεις της στο Anfield. Πιο επιθετικογενές πλάνο, δεν κλείστηκε πίσω και διεκδίκησε στα ίσα τη νίκη μέχρι το τέλος.

Ο Jordan Pickford ήταν στην εστία, με τον Seamus Coleman και τον Lucas Digne στα άκρα της άμυνας και τους Michael Keane και Yerry Mina στο κέντρο αυτής.

Ακριβώς μπροστά τους βρίσκονταν οι Andre Gomes και Idrissa Gueye στα χαφ, με τον Gylfi Sigurdsson ως 10άρι και τους Theo Walcott και Bernard στα άκρα της επίθεσης. Μοναδικός προωθημένος σε ρόλο ψευτοεννιαριού ήταν ο Richarlison.

ΔΥΝΑΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ Η EVERTON, ΕΦΤΑΣΕ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΟΛ

Το παιχνίδι ξεκίνησε πολύ δυνατά και μόλις στο 4ο λεπτό της συνάντησης, οι φιλοξενούμενοι θα μπορούσαν να ανοίξουν το σκορ. Ο Digne εκτέλεσε το φάουλ από πλάγια θέση, με τον Mina να πετάγεται μόνος του για την κεφαλιά και να στέλνει την μπάλα μόλις άουτ. Ωστόσο, ο Κολομβιανός ήταν σε θέση οφσάιντ, που δεν υπέδειξε ο βοηθός.

Η Liverpool αφυπνίστηκε από την καλή ευκαιρία της Everton και απόλεσε κι αυτή με τη σειρά της μια μεγάλη ευκαιρία να πάρει κεφάλι στο σκορ. Ο Salah έβγαλε με μαγική πάσα τον Mane στην πλάτη της άμυνας, αλλά ο Σενεγαλέζος έστειλε ψηλά άουτ την μπάλα.

Στο 21ο λεπτό ήρθε και η πιο μεγάλη ευκαιρία των Ζαχαρωτών στο ματς. Ο Andre Gomes προωθήθηκε, έσπασε την μπάλα αριστερά στον Bernard και ο Βραζιλιάνος έβγαλε σέντρα στο δεύτερο δοκάρι. Ο Walcott έκανε κεφαλιά-πάσα προς τον Gomes στην μικρή περιοχή και εκείνος επιχείρησε επίσης με κεφαλιά να σκοράρει, ωστόσο ο Alisson επενέβη σωτήρια. Η μπάλα από την απόκρουση του Alisson προσέκρουσε στο κεφάλι του πεσμένου Andre Gomes και πήρε πορεία προς τα δίχτυα, όμως ο Joe Gomez με σωτήριο τάκλιν την απομάκρυνε, για να βρει στη συνέχεια πάνω στον επερχόμενο Sigurdsson και να καταλήξει άουτ.

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ Ο SHAQIRI ΚΑΙ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΣΤΟ 0

Μετά και την απίθανη ευκαιρία της ομάδας του Silva, οι Reds πήραν τα πάνω τους και ανέβασαν ρυθμό, επιχειρώντας να φτάσουν και αυτοί με τη σειρά τους κοντά στην εστία του Pickford.

Στο 30′ ο Richarlison δεν ανησύχησε τον Alisson και 4 λεπτά μετά ο Shaqiri έχασε τεράστια ευκαιρία να δώσει προβάδισμα στην Liverpool.

Ο Salah έκανε πανέμορφη ενέργεια και σέρβιρε ιδανικά την μπάλα στον Ελβετό, που μπήκε ανενόχλητος στην περιοχή, αλλά το δεξί σουτ που επιχείρησε σταμάτησε πάνω στον τερματοφύλακα των Μπλε.

Λίγο αργότερα, ο Walcott βγήκε υπό καλές προϋποθέσεις μπροστά μετά από μαγική μπαλιά του Sigurdsson, αλλά ο Alisson βγήκε γρήγορα στα πόδια του και τον σταμάτησε πριν γίνει απειλητικός.

Μ’αυτά και μ’αυτά οι δυο ομάδες πήγαν με το 0-0 στα αποδυτήρια, αφήνοντας πίσω τους ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον και γεμάτο ένταση πρώτο μέρος.

ΨΥΧΩΜΕΝΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ Η LIVERPOOL, ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΗ Η EVERTON

Με την έναρξη της επανάληψης, οι Κόκκινοι έδειξαν πως ήθελαν να πάρουν τη νίκη! Μόλις στο 48′ ο Salah έπιασε φαλτσαριστό αριστερό σουτ με την μπάλα να φεύγει λίγο έξω.

6 λεπτά αργότερα ο Fabinho έκοψε την μπάλα στο κέντρο, ο Firmino που έγινε αποδέκτης στόπαρε και μοίρασε αριστερά, ο Keane δεν υπολόγισε καλά και ο Mane βγήκε σε θέση τετ-α-τετ, αλλά έστειλε την μπάλα άουτ.

Η Liverpool συνέχισε την πίεση και στο 59′ έφτασε και πάλι κοντά στο γκολ. Ο Mane έδωσε στον Salah, εκείνος έβαλε πλάτη τον Keane και με όμορφη ενέργεια ξαναβρήκε στην κίνηση τον Mane, που πλάσαρε εκτός περιοχής, αλλά ήταν και πάλι άστοχος.

Η Everton, που φαινόταν να αντεπεξέρχεται εξαιρετικά στην πίεση των γηπεδούχων, βγήκε μπροστά στο 66′, όμως το δεξί σουτ που επιχείρησε ο Bernard έξω από την περιοχή κατέληξε αρκετά άουτ! Στιγμές πιο πριν, ο Silva είχε προχωρήσει στην πρώτη του αλλαγή με τον Lookman αντί του Walcott.

ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ, ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ SALAH

Όσο περνούσε η ώρα, το τέμπο του αγώνα έπεφτε και η Everton φαινόταν ικανή να το πάει μέχρι τέλους.

Η επικίνδυνη σέντρα του Robertson στο 68′ πέρασε οριακά άουτ πριν την βρει ο Mane. Μερικά λεπτά μετά ήρθε και μια φάση που σήκωσε διαμαρτυρίες από πλευράς Liverpool.

Μετά από σέντρα του Robertson από αριστερά και πάλι, η μπάλα πήρε ύψος και ο Salah προσπάθησε να την διεκδικήσει από τον Andre Gomes, με τον Πορτογάλο να βρίσκει καθαρά με το χέρι στο πρόσωπο τον Αιγύπτιο, αλλά τον διαιτητή Kavanagh να μην καταλογίζει παράβαση.

Λίγο νωρίτερα, ο Klopp είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του αλλαγή, περνώντας στο ματς τον Keita αντί του Shaqiri, ενώ στο 75′ έριξε στο γήπεδο και τον Daniel Sturridge ελπίζοντας να του δώσει πράγματα που δεν βρήκε από τους άλλους επιθετικούς του.

Στο 82′ η Liverpool απόλεσε μια ακόμη ευκαιρία. Μετά από στημένη φάση της Everton, η άμυνα απομάκρυνε, ο Sturridge έγινε αποδέκτης της μπάλας λίγο πίσω από την μεσαία γραμμή και με πανέμορφη πάσα έβγαλε υπό καλές προϋποθέσεις τον Firmino μπροστά. Ο Βραζιλιάνος όμως δεν είχε δυνάμεις και το αριστερό σουτ που επιχείρησε κατέληξε έξω!

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΟ ΦΙΝΑΛΕ ΚΑΙ ΠΑΝΔΑΙΜΟΝΙΟ 

Το 0-0 έμοιαζε μονόδρομος από ένα σημείο και μετά. Οι παίκτες του Klopp έμοιαζαν κουρασμένοι και αυτοί του Silva αρκούνταν να κρατήσουν και την ισοπαλία.

Στο 84′ όμως, ο Γερμανός προχώρησε σε μια κίνηση που έμελλε να κρίνει το ματς. Πέρασε στο ματς τον…ξεχασμένο Divock Origi αντί του κακού Firmino και τα όσα ακολούθησαν ξεπερνούν κάθε φαντασία!

Στο 88ο λεπτό ο Arnold εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά, ο van Dijk πήρε την κεφαλιά και ο Origi ολομόναχος από την μικρή περιοχή έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, στην εξέλιξη της φάσης το μονοκόμματο σουτ του Sturridge σταμάτησε στο χέρι του Sigurdsson, με τον Kavanagh να δείχνει λανθασμένα “παίζεται”.

Κάπου εκεί οι ελπίδες όλων στέρεψαν, ωστόσο η Liverpool είχε μια τελευταία ζαριά να ρίξει…

Στο 90+5′ και με τον χρόνο των καθυστερήσεων να έχει οριακά εκπνεύσει, ο Arnold γέμισε την μπάλα από την άμυνα, ο Mina έκοψε με το κεφάλι και ο van Dijk έπιασε ένα κάκιστο σουτ έξω από την περιοχή.

Όλοι νόμιζαν πως η μπάλα κατέληξε απελπιστικά άουτ, όμως με τα ανάποδα φάλτσα που είχε έπεσε κοντά στην εστία. Ο Pickford έκανε λάθος υπολογισμό, η μπάλα έκανε δεύτερο γκελ στο οριζόντιο δοκάρι, έπεσε μέσα στο γήπεδο και ο Origi που είχε ακολουθήσει την φάση την έσπρωξε στα δίχτυα με το κεφάλι και χάρισε ένα αξιομνημόνευτο τρίποντο στους Reds

Οι σκηνές που ακολούθησαν είναι πέρα για πέρα μοναδικές! Το κοινό εξερράγη και μαζί με αυτό και ο Jurgen Klopp, που έτρεξε μέσα στο γήπεδο για να αγκαλιάσει τον Alisson! Οι παίκτες έγιναν ένα κουβάρι μπροστά από το Kop μη μπορώντας να συνειδητοποιήσουν τι είχε μόλις συμβεί!

Περίπου ένα λεπτό μετά ο Kavanagh σφύριξε την λήξη και έδωσε τέλος σε ένα derby που θα μείνει στην ιστορία για το απίθανο φινάλε του. Ο τρόπος με τον οποίο ήρθε αυτή η νίκη θα μείνει αξέχαστος σε όσους παρακολούθησαν το παιχνίδι. Ένα ανέλπιστο γκολ με έναν ακόμη πιο ανέλπιστο σκόρερ και όπως είπε και ο Άγγλος εκφωνητής κατά την ώρα των πανηγυρισμών: “The forgotten man is certainly remembered now!”.

Πλέον, οι Reds συνεχίζουν δυναμικά την πορεία τους στο πρωτάθλημα με 36 βαθμούς μετρώντας 11 νίκες και 3 ισοπαλίες στις 14 πρώτες αγωνιστικές. Απόσταση από την κορυφή -2.

Επόμενος σταθμός το Turf Moor με αντίπαλο την προτελευταία, αλλά πάντα επικίνδυνη Burnley με το ηθικό να βρίσκεται για τα καλά στα ύψη! Walk on!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *