VAR: Ο αγαπημένος μας εχθρός

Το VAR είναι η επανάσταση στο τομέα της «δικαιοσύνης» του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Τουλάχιστον έτσι νομίζουν οι περισσότεροι… Για να ακριβολογούμε, δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μία βοήθεια στον διαιτητή του αγώνα σε δύσκολες, απαιτητικές και κρίσιμες φάσεις του αγώνα. Άρα και πάλι, η τελική απόφαση ανακοινώνεται από τη σφυρίχτρα του διαιτητή.

Φτάνει όμως με τις γενικολογείες προκειμένου να μεγαλώσει η εισαγωγή. Η ποδοσφαιρική γη γυρνάει γύρω από το παιχνίδι Everton – Liverpool. Και όχι για το αποτέλεσμα. Τα θέματα «τρέχουν» γύρω από τους τραυματισμούς που αποκόμισαν οι Reds, αλλά και από τις διαιτητικές αποφάσεις. Και για να γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι, οι Κόκκινοι – καθώς και η φίλαθλη ποδοσφαιρική κοινότητα – έχουν αρκετά ερωτηματικά σχετικά με δύο – κυρίως – φάσεις του παιχνιδιού. Το offside και η μη καταλόγηση κόκκινης κάρτασ στον Jordan Pickford για το εγκληματικό φάουλ στον Van Dijk, καθώς και το offside στον Mane και την ακύρωση του γκολ του Henderson στη τελευταία φάση του παιχνιδιού. Ερωτήματα είναι απολύτως φυσιολογικό να δημιουργούνται και θα εξηγήσουμε το γιατί.

Richard Keys shares what he's heard about Van Dijk injury after Liverpool  game – HITC

Όλοι πιστεύαμε πως με τη χρήση VAR , οι τυχόν αμφιβολίες θα είχαν εκμηδενιστεί και δε θα υπήρχαν ούτε διαμαρτυρίες, ούτε αλλοιώσεις αποτελεσμάτων του εκάστοτε αγώνα. Καθαρή ουτοπία όπως καταλαβαίνετε. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει καθώς πολλές ομάδες, αλλά και παράγοντες και άνθρωποι του ποδοσφαίρου, παρόλο που είναι υπέρ της χρήσης του, έχουν εναντιωθεί και έχουν εκφράσει τα παράπονά τους για αρκετές αποφάσεις του διαιτητή σε συνεργασία με τον VAR. Οι αποφάσεις του διαιτητή πρέπει πάντα να ανακόπτουν το «αθέμιτο» πλεονέκτημα του επιτιθέμενου, το οποίο μπορεί να αποκτηθεί από μία αντικανονική θέση.

Ως εδώ μια χαρά, αλλά πώς θα μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι την απαγόρευση του «αθέμιτου» πλεονεκτήματος δε τη μετατρέπουμε σε απαγόρευση «αθέμιτου» μειονετήματος; Δηλαδή, δε μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται φάσεις, σαν αυτή του Mane στο τέλος του παιχνιδιού, να ακυρώνονται όντας οριακές σε σημείο παρεξηγήσεως και δεν προκύπτει ξεκάθαρο επιθετικό πλεονέκτημα.

Jordan Henderson accuses VAR of 'bending the lines' after late goal is  ruled offside | Daily Mail Online

Πιστεύω πως όταν οι διαιτητές φτάνουν στο σημείο να θεωρούν φάσεις ζήτημα εκατοστών, ακόμα και χιλιοστών, και το Frame («πάγωμα») της φάσης να παίζει καθοριστικό ρόλο στη λήψη της απόφασης, θα ήταν προτιμότερο και αποτελεί προσωπική τοποθέτηση να δεχθούν μία από τις παρακάτω δύο προτάσεις:

  1. Συνέχιση του αγώνα. Η ροή του αγώνα είναι από τα πιο σημαντικά κριτήρια στη λήψη της απόφασης από τον διαιτητή. Οπότε πιθανολογώ, πως ίσως είναι η δικαιότερη και ευκολότερη λύση.
  2. Εξέλιξη του συστήματος VAR με περιορισμό – όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο – της χειροκίνητης κίνησης σε οποιαδήποτε χρήση του. Θέλω να πιστεύω ότι η τεχνογνωσία φτάνει και περισσεύει.
    Οποιαδήποτε εξέλιξη έρχεται για να βοηθάει το ίδιο το ποδοσφαιρο, καθώς και τους άμεσους συντελεστές του, θα βρίσκει σύμφωνη τη μεγαλύτερη μερίδα του ποδοσφαιρικού κόσμου. Η στασιμότητα και εξάντληση των τωρινών τεχνολογικών πόρων, χωρίς διάθεση για εξέλιξη ακόμα και όταν τα «λάθη» είναι εμφανή, δημιουργεί την ανάγκη για αναδιάρθρωση.

Υ.Γ.: Ομοσπονδίες, διαιτητές, επιτροπές, εκτελεστικά όργανα κλπ. Όλα δουλεύουν και λαμβάνουν αποφάσεις με κεντρικό γνώμονα τους ποδοσφαιστές και την υγεία τους. Ελπίζω αυτό να μη το έχει ξεχάσει η FA..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *