Premier League: Σκέψεις για επιστροφή στα γήπεδα από Ιούλιο και δίχως κόσμο

Διαβάστε τις εξελίξεις για το αγγλικό πρωτάθλημα όπως προκύπτουν από το ρεπορτάζ της νέας τηλεδιάσκεψης των τριών «κεφαλών» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου της Αγγλίας με την κυβέρνηση της χώρας το Σάββατο (28/03).

Premier League, EFL και PFA συνήλθαν σε τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή (27/03), όπου συζήτησαν κατευθύνσεις σχετικά με τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της διακοπής στις λίγκες, τους συλλόγους, τους υπαλλήλους και τους ποδοσφαιριστές τους.

Σήμερα (28/03), οι τρεις κυβερνώσες αρχές είχαν τηλεδιάσκεψη με στελέχη της αγγλική κυβέρνησης, αναφορικά με το ζήτημα της επανέναρξης ή όχι της σεζόν και της κανονικής ολοκλήρωσης, πρόθεση για την οποία είχαν εκφράσει οι τρεις «κεφαλές» στην πρώτη τους διάσκεψη επί κορωνοϊού.

Το πλάνο

Στη σαββατιάτικη αυτή τηλεδιάσκεψη, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, κυριάρχησε η επιθυμία να ολοκληρωθεί η σεζόν κανονικά, με προτεινόμενο πλάνο αυτό της επανέναρξης της τον Ιούλιο και για 4-6 εβδομάδες, με αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Ο βασικότερος λόγος που οι σύλλογοι επιθυμούν την φυσιολογική εξέλιξη και κατάληξη της σεζόν, είναι η αποφυγή των τεράστιων οικονομικών ζημιών που θα επιφέρει η ξαφνική και οριστική ματαίωση της.

Φυσικά, καλά τα πλάνα αλλά όταν ο αντίπαλος είναι η πανδημία, τότε τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο. Τα δεδομένα τώρα είναι αφενός ότι υπάρχει αναβολή των πρωταθλημάτων ως – το λιγότερο – τις 30 Απρίλη, αναβολή που οπωσδήποτε θα επεκταθεί, αφετέρου ότι ναι μεν εκδηλώνεται πρόθεση συνέχισης της σεζόν, μόνον εφόσον το επιτρέψουν, όμως, οι συνθήκες. Και αυτό είναι κάτι που θα εκτιμάται συνεχώς, πριν οι αρχές στείλουν τις ομάδες ξανά στα γήπεδα.

Φυσικά, αν η σεζόν επανεκκινήσει από Ιούλιο και ολοκληρωθεί αρχές Αυγούστου, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον αποσυμφορισμό της επόμενης σεζόν, 2020/21. Μεταξύ αυτών, δεν αποκλείεται να είναι η κατάργηση των επαναληπτικών αγώνων στα κύπελλα, έως και η κατάργηση για μία σεζόν των Carabao Cup και του EFL Trophy (όχι φυσικά του FA Cup, και για ιστορικούς λόγους). Η επόμενη τηλεδιάσκεψη θα λάβει χώρα την ερχόμενη Παρασκευή.

Η… βρώμα από την τηλεδιάσκεψη

Όλα τα παραπάνω βασίζονται σε μερικά στοιχεία που φέρνει στο φως το ρεπορτάζ. Αφενός, το football.london ήρθε σε επαφή με λονδρέζικους σύλλογους για να αφουγκραστεί το κλίμα που επικράτησε στην τηλεδιάσκεψη αλλά και που επικρατεί γενικότερα, μαθαίνοντας πως ουσιαστικά δεν υπάρχει τελική πρόταση από τις αρχές αναφορικά με το τι θα επακολουθήσει την προσωρινή (;) διακοπή, ωστόσο υπάρχει γενικευμένη πρόθεση απ’ όλους τους συμμετέχοντες στα πρωταθλήματα συλλόγους για επιστροφή στα γήπεδα, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Το πλάνο περί Ιούλιο και αγώνων κεκλεισμένων των θυρών προήλθε και από αυτές τις επαφές.

Αφετέρου, η αντιπρόεδρος της West Ham, Karren Brady, η οποία είχε εκφράσει έντονα την αντίθεση της με την ολοκλήρωση της σεζόν και τάχθηκε υπέρ της ματαίωσης του πρωταθλήματος γράφοντας στη στήλη της στην… αποφράδα εφημερίδα, σήμερα (28/03) έκανε στροφή 180 μοιρών, σημειώνοντας – και αφήνοντας μας έκπληκτους – τα εξής:

«Είναι παράδοξο να μην υπάρχουν αγώνες σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο θα μπορούσε να αποτελεί παρηγοριά, αν και αυτό είναι το σωστό μιας και η υγεία των ανθρώπων είναι η προτεραιότητά μας. Αυτό που γίνεται δεν το έχουμε ξανά βιώσει ούτε στην πατρίδα μας ούτε παγκοσμίως και το ποδόσφαιρο δεν είναι αναγκαιότητα όπως το φαγητό ή το σύστημα υγείας.

Αλλά για εκατομμύρια ανθρώπων η απώλεια της μπάλας είναι πολύ σημαντική. Οπότε πρέπει να επαναφέρουμε την δράση το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να κριθεί και η Premier League, όχι φυσικά ο τίτλος ο οποίος ανήκει στην Liverpool. Αλλά ούτε στην Premier League ούτε στις κατηγορίες της EFL τελείωσαν όλα τα ματς. Υπάρχει και το Κύπελλο Αγγλίας, ευρωπαϊκές διοργανώσεις και σχεδόν τα πάντα για να παιχτούν ακόμα.

Η συνάντηση της Premier League είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή και κύριο θέμα της κουβέντας μας θα είναι το πότε μπορούν να ξανά παιχτούν παιχνίδια. Στην προηγούμενη συνάντησή μας είχαμε συμφωνήσει να τελειώνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και θα παίξουμε και τον Ιούλιο αν χρειαστεί για να τελειώσει η σεζόν. Αυτό είναι το πλάνο και αυτό θέλουμε να κάνουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *