Krawietz: «Όταν είδαμε τι κάνει ο Salah, σκεφτόμασταν ώρες πώς να τον αξιοποιήσουμε»

Ο δεύτερος βοηθός του Jurgen Klopp στην τεχνική ηγεσία της Liverpool, Peter Krawietz, απάντησε σε ερωτήσεις της «Athletic» αναφορικά με τακτική, πρόσωπα, αγώνες και πρόοδο, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Ξετυλίγοντας το νήμα από το καλοκαίρι της σεζόν 2017/18, όταν η Liverpool ξεκινούσε νωρίς τις επίσημες υποχρεώσεις της με τον αγώνα play-off Champions League κόντρα στη Hoffenheim, ο Peter Krawietz εξήγησε τη λογική και τις δυσκολίες της προετοιμασίας, τις συνθήκες που αντιμετώπισε η ομάδα του και τα μεταγραφικά σενάρια εκείνης της περιόδου.

Διαβάστε αναλυτικά το σχετικό απόσπασμα όπως γράφτηκε στην «Athletic»:

«Λίγο πριν είχαμε δουλέψει πολύ σκληρά για να τερματίσουμε τέταρτοι και το θεωρούσαμε μεγάλη επιτυχία. Πλέον ήταν ώρα να του δώσουμε αξία και να τελειώσουμε τη δουλειά. Θέλαμε να φτάσουμε στους ομίλους του Champions League. Αυτή η έγνοια μας απασχολούσε καθόλη τη διάρκεια της προετοιμασίας. Θέλαμε να εξασφαλίσουμε ότι η ομάδα θα λειτουργούσε όσο το δυνατόν καλύτερα, αφού έπρεπε να είμαστε έτοιμοι στα πρώτα πρώτα παιχνίδια μας».

«Αυτό μας βοήθησε για μια καλή αρχή στην Premier League, αλλά το Σεπτέμβρη δυσκολευτήκαμε. Τον Ιούλιο ήμασταν πολύ απασχολημένοι και έπρεπε παράλληλα να ασχοληθούμε και με όλες τις δραστηριότητες που απαιτούνται από τους αγγλικούς συλλόγους: το εμπορικό τμήμα έπρεπε να τρέχει μαζί με δύσκολες προπονήσεις. Ήταν τεράστια πρόκληση. Προσπαθούσαμε να ζούμε ως ποδοσφαιρική ομάδα υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες. Δεν ήταν εύκολο κατά την περίοδο των βροχών στην Άπω Ανατολή».

«Ήταν επίσης η εποχή που ο Coutinho δέχτηκε την πρόταση από την Barcelona. Προκαλεί μεγάλη σύγχυση όλο αυτό. Ύστερα ήρθε ο Salah. Γνωρίζαμε ότι ήταν καλός παίκτης. Αλλά όταν τον είδαμε στις πρώτες του προπονήσεις είπαμε “ουάου, τι είναι αυτό;”».

«Και περάσαμε με επιτυχία το τεστ της Hoffenheim. Το να το κάνουμε αυτό σε εκτός έδρας παιχνίδι, απέναντι σε μια τόσο καλά οργανωμένη ομάδα, τόσο νωρίς στη σεζόν, ήταν σπουδαίο. Αλλά γνωρίζαμε ότι μπορούσαμε να τα πάμε ακόμη καλύτερα εντός έδρας. Τότε, είχαμε ήδη προσπαθήσει να υπογράψουμε τον Van Dijk. Φυσικά ήταν στόχος μας, αλλά προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου έγινε ξεκάθαρο ότι δε θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε». 

«Θέλαμε να γίνουμε πιο σταθεροί και να βρούμε τη σωστή ισορροπία ενόψει κάθε αγώνα. Να χτίσουμε στις βάσεις που ήδη είχαμε. Ποτέ δεν ξεχνούσαμε όλες εκείνες τις καταστάσεις που μας απομάκρυναν από την επιτυχία την προηγούμενη σεζόν. Περισσότερο απ’ όλα, έπρεπε να γίνουμε πιο συνεπείς, αναφορικά με τον τρόπο που αμυνόμασταν και κρατούσαμε τη μπάλα. Θέλαμε να βελτιώσουμε το επιθετικό μας παιχνίδι: τέμπο, τρανζίσιον και έλεγχος. Συνειδητοποιήσαμε πόσο απίστευτα γρήγορος είναι ο Salah και σκεφτήκαμε πολλά αναφορικά με τρόπους να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα του στο γήπεδο. Υπό το πρίσμα να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο την ικανότητα του να ξεφεύγει, χρειαζόταν να περάσουμε από τις κλασικές, τυχαίες καταστάσεις αντεπιθέσεων και να ετοιμάσουμε αντίθετα συνθήκες αποκλειστικά για αυτόν, συστηματικά».

Και πώς καταφέρατε να αξιοποιήσετε στο μέγιστο τις δυνατότητες του Salah;

«Θα μπορούσαμε να μιλάμε για αυτό επί μία ώρα. Μπορείς – δομικά – να “σπάσεις” το επιθετικό παιχνίδι σε δύο ή τρεις τυπικές συνθήκες.
Υποθέτοντας πως ο αντίπαλος έχει τη μπάλα, πρέπει να μιλήσουμε για ενεργητική άμυνα. Αυτό δε σημαίνει να προστατεύεις την εστία σου, αλλά να προσπαθείς να δημιουργείς συνθήκες στις οποίες θα μπορείς να κερδίσεις τη μπάλα. Στο πίσω μέρος του μυαλού σου, πάντα θέλεις να εκμεταλλευτείς αυτές τις συνθήκες, είτε ψηλά στο γήπεδο είτε στο κέντρο. Μόλις κερδίσεις τη μπάλα, μπαίνουν στο παιχνίδι κάποιες αυτόματες διαδικασίες: αν αμύνεσαι συστηματικά, ξέρεις που βρίσκονται οι συμπαίκτες σου.
Μπορείς έπειτα να κατευθύνεις το χτίσιμο παιχνιδιού του αντιπάλου στην κατεύθυνση που εσύ θέλεις. Στήνεις συνθήκες που ετοίμασες κατά την προετοιμασία του παιχνιδιού. Γνωρίζεις πώς χτίζει το παιχνίδι του ο αντίπαλος και αν ανεβάζουν ή όχι τους μπακ τους».

Είναι πιο δύσκολο να δημιουργήσουν ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα όταν έχουν αυτοί την κατοχή της μπάλας;

«Λοιπόν, ο αντίπαλος έχει κάνει σούτ, η μπάλα είναι στα πόδια του τερματοφύλακα μας. “Οκ φίλοι μου, ώρα να παίξουμε ποδόσφαιρο”. Υπάρχουν ποικίλα σενάρια και όλα εξαρτώνται από τον αντίπαλο.
Ένα από αυτά είναι μέσω ενός δημιουργικού χτισίματος παιχνιδιού. Η πρώτη πάσα είναι χαμηλή και ύστερα αρχίζουν οι συνδυασμοί με σκοπό να προχωρήσεις στο γήπεδο. Αν ο αντίπαλος προσθαπεί να παρέμβει, πρέπει να ανεβάσει παίκτες μπροστά. Σε αυτήν την περίπτωση, η πρώτη σκέψη είναι να παίξεις μια μεγάλη μεταβίβαση και να βρεις τη συνθήκη όταν και θα πρέπει να επιταχύνεις το παιχνίδι σου. Μπορείς να το εκμεταλλευτείς αυτό και να παίξεις κάποιες “killer” μεταβιβάσεις προς τα μπροστά. Προσπαθείς να βρεθείς πίσω από την τελευταία γραμμή άμυνας.
Αλλά έχεις επίσης και ένα αμυντικό σενάριο. Έστω ότι ο αντίπαλος είναι πολύ καλά οργανωμένος και έχει στηθεί χαμηλά, μέσα και γύρω από την περιοχή του. Σκοπός σου τώρα είναι να βρεις τρόπους και μέσα να προσπεράσεις αυτόν τον σχηματισμό. Αυτό έχει να κάνει και με τον έλεγχο του παιχνιδιού επίσης. Πρέπει να βρεις τη σωστή στιγμή για να ανεβάσεις την ταχύτητα σου. Ακόμα και αν δεν υπάρχει πολύς χώρος, θέλεις να παίξεις τη μπάλα πίσω από την τελευταία γραμμή άμυνας. Στην αρχή, παίζεις από τον άξονα, αλλά λίγο πιο ψηλά. Θα δουλέψει και στις πτέρυγες επίσης. Μόλις το καταφέρεις αυτό, θα τοποθετήσεις τον εαυτό σου μπροστά από την εστία με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεις επικίνδυνος με μια πάσα ή μια σέντρα.Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, αυτές είναι οι τρεις συνθήκες.Αυτά τα πράγματα σκεφτόμαστε όταν προετοιμάζουμε ένα παιχνίδι, αλλά από την άλλη, πρόκειται και για μια συνεχή διαδικασία μέσω της προπόνησης. Όλα όσα είδες κατά την ανάλυση του αγώνα, αισθάνεσαι ότι θα τα συναντήσεις και το σαββατοκύριακο. Ποιοι θα είναι οι βασικοί μας στόχοι; Ποιες λύσεις μπορούμε να σκεφτούμε; Ιδανικά, μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα μαθήματα που πήραμε και για μελλοντικούς αγώνες επίσης, σε περίπτωση που βρεθούμε ενώπιν μιας παρόμοιας συνθήκες όπου θα τα χρειαστούμε.Αυτές είναι οι συστηματικές διεργασίες που συναντάς σε μια σεζόν. Επί χρόνια, έδωσαν τη δυνατότητα στην ομάδα μας να γίνει ένα οργανωμένο σύνολο. Πάντα να βελτιώνεται, πάντα να βρίσκει παραλλαγές. Προσπαθείς να μάθεις για ατομικές ικανότητες και προσπαθείς επίσης να δημιουργείς ατομικά βήματα ώστε να διευκολύνεις την πρόοδο (σ.σ. του καθενός). Θυμάσαι ποια ήταν η δύναμη σου σε αυτήν την κατάσταση; Κράτησε τη και χρησιμοποίησε την όταν χρειαστεί ξανά. Αυτό είναι το μονοπάτι που θα περιγράφαμε ως πρόοδο».

Μιλάμε περισσότερο για διαδικασίες ή πραγματικές… χορογραφίες;

«Τίποτα δε γίνεται ανεξάρτητα από τον αντίπαλο. Κάθε αντίπαλος έχει το δικό του μοναδικό σχηματισμό. Ίσως να μοιάζουν σε οργανωτική δομή, αλλά πάντοτε έχουν ιδιαίτερα ατομικά χαρακτηριστικά. Μια ομάδα που αμύνεται χαμηλά δεν είναι ίδια με μια άλλη που κάνει το ίδιο. Η προσέγγιση για τη λύση του προβλήματος μπορεί να μοιάζει από παιχνίδι σε παιχνίδι, αλλά ποτέ δεν είναι ίδια.Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο έχουμε πραγματικά προοδεύσει. Η ομάδα μας είναι εξαιρετικά παρατηριτική. Προσπαθούμε να τους δείξουμε πράγματα και ύστερα προσπαθούμε να προετοιμαστούμε ανάλογα, μέσα από video-ανάλυση και σε συνδυασμό με την προπόνηση. Απλά πρέπει να δίνεις στα παιδιά μικρά στοιχεία και θα τα εντοπίσουν. Επίσης θυμούνται προηγούμενες συνθήκες και λύσεις σε προβλήματα. Γι’ αυτό αργότερα μπορούν να εφαρμόσουν αυτά τα πράγματα σε υψηλότερο τέμπο και κάτω από μεγάλη πίεση στο γήπεδο. Είναι η ύψιστη μορφή συνεργασίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *