Klopp: «Κίνητρο για μας να διορθώσουμε την κατάσταση»

Ο Jurgen Klopp τόνισε στη σημερινή συνέντευξη τύπου, ότι ο ίδιος και η ομάδα του πρέπει να έχουν το κατάλληλο κίνητρο για να βελτιώσουν τα πράγματα, σε μία δύσκολη σεζόν για τους Reds.

Δείτε τι είχε να πει ο Γερμανός:

Για το αν η εμφάνιση της προηγούμενης εβδομάδας με τη Brighton, τον έκανε αισιόδοξο για τη συνέχεια…

«Ναι με έκανε – αλλά και όχι, γιατί πρώτα από όλα στόχος μας είναι να κερδίζουμε παιχνίδια. Νομίζω ότι μπορούσαμε να κερδίσουμε σε αυτό το παιχνίδι – ήταν πιθανό, οπότε αυτό είναι καλό. Οπότε, σίγουρα στο προηγούμενο παιχνίδι με τη Brighton που χάσαμε, σίγουρα δεν ήταν πιθανό να κερδίσουμε με την εμφάνιση που είχαμε, αλλά την περασμένη Κυριακή ήταν. Δε θα έπρεπε να το χάσουμε, αλλά το χάσαμε, και είναι αλήθεια αυτό επίσης. Μετά το παιχνίδι υπήρχε μεγάλη απογοήτευση, γιατί μπαίνουν στη μέση τα συναισθήματα».

«Υπήρχε μια στιγμή στο παιχνίδι του πρωταθλήματος, όπου ξέραμε ότι λίγο πολύ μπορεί να τους αντιμετωπίσουμε ξανά. Οπότε κανένα πρόβλημα. Κάναμε κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μετά ο τρόπος που δεχθήκαμε το γκολ προφανώς δεν ήταν ωραίος. Οπότε ναι, υπάρχουν πράγματα που πραγματικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε. Αυτό πρέπει να δείξουμε και αύριο».

Για την πρόκληση του να αντιμετωπίζουν οι Reds την ίδια ομάδα 3 φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα…

«Ναι είχαμε τη Brighton και τώρα τη Wolves. Δεν είναι τέραστια πρόκληση για να είμαι ειλικρινής. Θα κάνουν και εκείνοι μερικές αλλαγές, προφανώς, επειδή οι Nunes και Neves δεν έπαιξαν για παράδειγμα μαζί στο κύπελλο. Ίσως και σε άλλες θέσεις που σε προηγούμενα παιχνίδια στο πρωτάθλημα έκαναν αλλαγές. Αυτό μπορεί να έγινε λόγω rotation ή ανταγωνισμού, δε μπορώ να γνωρίζω. Φυσικά αυτές οι αλλαγές που θα γίνουν, το κάνουν λίγο διαφορετικό παιχνίδι. Έχει γίνει πολύ συχνά κάτι τέτοιο – αντιμετωπίσαμε την Arsenal δύο φορές στη σειρά, σε διαφορετικές διοργανώσεις. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν, Ναι είναι 3 φορές, αλλά δεν ήταν σε μία εβδομάδα, οπότε υπήρχε χρόνος μεταξύ των παιχνιδιών. Έπαιξαν παιχνίδια, παίξαμε κι εμείς οπότε αυτό θα χρησιμοποιήσουμε για την ανάλυση. Και οι δύο ομάδες πιθανότατα θα ξέρουν πολύ καλά η μία την άλλη μετά και τα δύο παιχνίδια που παίξαμε. Τα πάνε καλά τώρα και τώρα δουλεύουν περισσότερο καιρό με τον καινούριο προπονητή και προφανώς θα το δούμε αυτό. Είναι πολύ ανταγωνιστικοί, σε όλα τα παιχνίδια ήταν. Οπότε ας προσπαθήσουμε ξανά».

Για το αν τα δύσκολα παιχνίδια που έρχονται, μπορούν να δώσουν κίνητρο στην ομάδα του…

«Δεν ανησυχώ για τα επόμενα παιχνίδια, καθόλου. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που έχουμε για να βελτιωθούμε, να παίξουμε το ποδόσφαιρο που πρέπει να παίξουμε, να δουλέψουμε σε πράγματα που είναι απαραίτητα για τον τρόπο που θέλουμε να παίξουμε ποδόσφαιρο. Αυτό κάναμε συνέχεια, όλα αυτά τα χρόνια. Το καταλαβαίνω 100% ότι υπάρχει απογοήτευση…είδαμε κάποια βήματα στο τελευταίο παιχνίδι. Ήμασταν αρκετά καλύτεροι σε πολλούς τομείς. Στο τέλος βέβαια, όταν το αποτέλεσμα δεν είναι το σωστό, τα σκεπάζει όλα. Αλλά θα παλέψουμε για θετικά αποτελέσματα, υπάρχουν πολλά παιχνίδια ακόμη και έχουμε παίξει μόλις τη μισή σεζόν, που είναι τρελό, αλλά αυτό σημαίνει ότι έχουμε έναν ολόκληρο δεύτερο γύρο. Μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε με θετική κατεύθυνση φυσικά και αυτό είναι το πλάνο. Οπότε δεν έχει να κάνει με τα επόμενα παιχνίδια, αλλά με το αμέσως επόμενο, και αυτό είναι αύριο με τη Wolves. Αυτή είναι η αρχή στο δεύτερο μισό και εμείς αποφασίζουμε πόσο θετικό θα είναι το αποτέλεσμα».

Για το πόσο δύσκολο είναι για world class παίκτες να φτάνουν σε top επίπεδο ξανά, όταν χάνουν τη φόρμα τους…

«Δεν έχει μεγάλη διαφορά από τους λιγότερο καλούς παίκτες. Αν υπάρχει μια πτώση στην απόδοσή τους, πρέπει να το αντιμετωπίσεις. Νομίζω ότι όλοι μπορείτε να δείτε ότι κάποιοι παίκτες μας δεν έχουν φτάσει τα επίπεδα που έφταναν συστηματικά τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Συμβαίνει και σε άλλους παίκτες επίσης. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα είναι ο Marcus Rashford. Δε νομίζω ότι μπορεί να εξηγήσει και ο ίδιος την περσινή σεζόν που έκανε αλλά και τη φετινή που διανύει».

«Φυσικά, ο ερχομός του Eric ten Hag, μια νέα φωνή, μία νέα προσέγγιση, και όλα αυτά τα πράγματα κάνουν μεγάλη διαφορά. Δεν είναι ότι ο Marcus δεν ήθελε να αποδώσει πέρσυ, είμαι σίγουρος για αυτό. Αλλά τώρα είναι σε εξαιρετική κατάσταση και έτσι έχουν τα πράγματα. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις τον χρόνο μεταξύ δύο τέτοιων extreme δεδομένων, πρέπει να παλέψεις και να δουλέψεις. Το να λυπάσαι τον εαυτό σου δεν επιτρέπεται σε τέτοιες καταστάσεις. Ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να το αλλάξει είσαι έσυ. Τέτοια πράγματα συμβαίνουν και μπορούν να συμβούν και στο μέλλον. Φυσικά, πρέπει να μειώσεις το χρόνο που δεν είσαι σε top κατάσταση και να επανέλθεις. Η ομάδα μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Η εμφάνιση της ομάδας είναι προφανώς το σύνολο ατομικών εμφανίσεων αλλά λειτουργεί αμφίδρομα. Έτσι είναι, μερικές φορές η ομάδα σε βοηθάει σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά αν έχεις 1,2 ή 3 τέτοιες εμφανίσεις, τότε είναι όλο και πιο δύσκολο».

«Αυτό δεν αλλάζει την εικόνα των παικτών γενικά – αλλά πρέπει να πάρεις αποφάσεις για εκείνη τη στιγμή – για την ενδεκάδα και άλλα τέτοια πράγματα. Αυτό πιθανότατα είναι κάπως σαν πρόβλημα για τον προπονητή όταν δεν είναι απλά πτώση στην απόδοση και κρατάει περισσότερο. Πρέπει να σκεφτείς εναλλακτικές. Για έναν παίκτη, είναι μια κατάσταση που θα αντιμετωπίσει σε μια μεγάλη καριέρα όχι μόνο μία φορά αλλά πιθανότατα δύο ή τρεις φορές και αυτό είναι φυσιολογικό, οπότε πρέπει να το ξεπεράσεις. Ξέρω ότι οι παίκτες μου θα το ξεπεράσουν αυτό και θα δείξουν ξανά πόσο καλοί είναι».

Για το αν σκέφτεται να κάνει αλλαγές ή να αλλάξει την προσέγγιση του σαν προπονητής, όταν η ομάδα του περνάει δύσκολες περιόδους…

«Αλλάξαμε αρκετά. Πρέπει να αλλάζεις και σε καλές περιόδους επίσης. Δε μπορείς να σκεφτείς ότι ‘αυτό δουλεύει καλά, ελπίζω κανείς να μην το συνηδειτοποιήσει’. Οι υπόλοιπες ομάδες προσαρμόζονται και αλλάζουν. Κάνουμε την ανάλυσή μας όπως και οι αντίπαλοί μας. Πάντα αλλάζαμε μικρά πράγματα. Τις περισσότερες φορές, όταν κάναμε αλλαγές, βλέπαμε άμεσα βελτίωση. Αυτό είναι πολύ εύχαριστο, όταν βλέπεις μια καλή ιδέα να δουλεύει. Αυτή είναι η κατάσταση τώρα. Είχα πει ότι στο παιχνίδι με τη Brighton στο πρωτάθλημα είχα μια ιδέα που προφανώς δε βγήκε. Αλλά κάνουμε αλλαγές μέσα στη χρονιά, έχουμε αλλάξει πολλές φορές το σύστημα φέτος από ότι άλλες χρονιές».

«Ο κύριος λόγος που αλλάξαμε είναι επειδή δεν αμυνόμαστε τόσο καλά όσο μπορούμε. Αν φαίνεται σε αυτήν την στιγμή ότι δε μπορούν τα παιδιά, τότε πρέπει να τους βοηθήσεις με διαφορετικό σχηματισμό και αυτό προσπαθήσαμε. Παίξαμε αρκετά συχνά το 4-4-2. Αυτό είναι επίσης μέρος της δουλειάς. Και ξαναλέω, έτσι έχουν πάντα τα πράγματα – αλλάζεις κάτι και θες να πετύχει αλλιώς φαίνεσαι χαζός. Είναι κάπως σαν ‘Ποια ήταν η ιδέα πίσω από αυτήν την επιλογή;’. Η ιδέα μπορεί να είναι καλή αλλά μερικές φορές στην πράξη να μην αποδίδεται το ίδιο καλά. Αλλά έτσι είναι, πρέπει να κάνεις πριν τις αλλαγές και μετά να δεις αν είχαν αποτέλεσμα. Για αυτό και η εμπειρία είναι πολύ σημαντική. Ξέρω ότι μπορούν να συμβούν τέτοια πράγματα, είναι φυσιολογικό».

Για τη σημαντικότητα του Fabinho και το πως αντιμετωπίζει το γεγονός ότι δεν είναι τακτικά βασικός…

«Δεν υπάρχουν διαφωνίες στην προπόνηση ή κάτι τέτοιο. Αν νομίζετε κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ξέρει ότι δε βρίσκεται στην τέλεια κατάσταση και πρέπει να δουλέψει για να επανέλθει στη βασική ενδεκάδα. Έτσι έχουν τα πράγματα. Είναι πολύ βοηθητικό τώρα που έχουμε τον Stefan, επειδή κάνει πολύ καλή δουλειά. Σε αυτήν τη θέση χρειάζεσαι έναν παίκτη που να κερδίζει μονομαχίες, που προστατεύει τους πάντες, αλλά και που παίζει ποδόσφαιρο επίσης. Είναι πολύ σημαντικό και για αρκετά χρόνια, ο Fabinho ήταν ο καλύτερος σε αυτήν τη θέση. Αυτήν τη στιγμή δεν πάνε πολύ καλά τα πράγματα και αυτό είναι αλήθεια επίσης, αλλά πρέπει να περάσεις αυτήν τη φάση. Δεν είναι ο πιο χαρούμενος άνθρωπος στον πλανήτη αλλά καταλαβαίνει την απόφαση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *