Klopp: «Όχι απλά δεν είμαστε κοντά στο τέλος, δεν είμαστε ούτε στα μισά από εκεί που θέλουμε να φτάσουμε»

Γεμάτος χαρά και ευτυχία, ο Jurgen Klopp μίλησε για τα σπουδαία νέα της ανανέωσης συμβολαίου του και την παραμονή του στο Anfield για 4 ακόμα χρόνια.

Τα νέα έσκασαν το πρωί της Παρασκευής με τη Liverpool να ανακοινώνει την επέκταση της συνεργασίας της με τον Γερμανό τεχνικό, που θα μείνει έως το 2024 στην ομάδα και θα κλείσει μια δεκαετία στο τιμόνι της.

Ο ίδιος έκατσε και μίλησε με το Liverpoolfc.com για την «εύκολη» αυτή απόφαση, η οποία συνδυάστηκε και με την ανανέωση των συμβολαίων των βοηθών του, Pep Lijnders και Peter Krawietz. Μίλησε για τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή του, για την μέχρι τώρα πορεία του, αλλά και για το τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Για το λόγο που ήταν σωστή αυτή η απόφαση…

Στην πραγματικότητα ήταν πολύ εύκολο, αλλά δύσκολο να το εξηγήσω -ίσως επειδή νιώθω πως είναι το σωστό. Είχαμε ένα εκπληκτικό ταξίδι μαζί ως τώρα, καθεμιά μέρα αισθανόσουν πως ήταν ιδιαίτερη. Δεν υπήρχαν μόνο καλές μέρες προφανώς, υπήρχαν και οι συνηθισμένες μέρες, μεγάλες ήττες, μεγάλες νίκες, όλα αυτά. Αλλά αυτό ήταν που με έκανε να θέλω να μείνω μέρος αυτού του συλλόγου. Η σχέση μας είναι ξεχωριστή και θέλαμε να τη συνεχίσουμε. Μίλησα με τον Pete και τον Pep, το είδαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, τότε οι κατάλληλοι άνθρωποι μίλησαν και μετά από μερικές μέρες είχαμε συμφωνία. Είναι τέλεια νέα και για τους τρεις μας, για τις οικογένειές μας, είναι πολύ ωραίο.

Για τη σημασία του να συμφωνήσουν και οι Pete και Pep για ανανέωση…

Αν δεν συμφωνούσαν τα παιδιά, τίποτα δεν θα είχε συμβεί. Έτσι είναι. Έτσι ήταν πάντα στη ζωή μου, έλεγα πως πρώτο και κυριότερο είναι να είναι χαρούμενοι οι βοηθοί μου και μετά μιλάμε. Δούλεψα με τον Pete για καμιά εικοσαριά χρόνια. Με τον Pep τέσσερα χρόνια με ένα μικρό διάλειμμα που έλειψε στην Ολλανδία. Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο, εμπιστευόμαστε και βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Χωρίς αυτούς θα ήμουν ο μισός προπονητής που είμαι σήμερα. Χωρίς να ξεχνάμε φυσικά και τους Vitor Matos, John Achtenberg, Jack Robinson -θα μείνουν όλοι εδώ φυσικά, υπέγραψαν πρόσφατα νέα συμβόλαια.

Για τη συλλογικότητα που υπάρχει στην ομάδα και την επιρροή που έχουν όλοι από το coaching staff μέχρι και τη διοίκηση…

Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που αισθανόμαστε τόσο καλά εδώ. Τώρα είμαστε πολύ καλά, στο παρελθόν υπήρξαν και δύσκολες περίοδοι, πιθανώς να υπάρξουν και στο μέλλον. Η δουλειά με τον Mike Gordon και τον Michael είναι εξαιρετική. Όποιον και να ρωτήσεις στο Melwood θα σου πει πόσο απολαμβάνει να έρχεται εδώ κάθε πρωί, το ίδιο θα είναι και στο Kirkby. Θα είναι δύσκολα όταν αφήσουμε το Melwood, αλλά ανυπομονούμε για το Kirkby. Όταν υπογράφεις ένα νέο συμβόλαιο, ξέρεις ότι θα πρέπει να πάρεις δύσκολες αποφάσεις στο μέλλον, αλλά γνωρίζοντας το club τόσο καιρό ελπίζω πως εμείς είμαστε οι κατάλληλοι άνθρωποι για να το κάνουν. Το να έρθει νέος προπονητής να πάρει δύσκολες είναι αχρείαστο. Πραγματικά πιστεύω πως είμαστε οι σωστοί άνθρωποι για αυτό τώρα και για τα επόμενα 4,5 χρόνια. Είμαστε στη μέση του συμβολαίου. Ξέρουμε την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε.

Για το πως ήταν το ταξίδι του μέχρι τώρα στην ομάδα μετά από 5 χρόνια…

Τρελό, έτσι; Ήταν γεμάτο ένταση, ωραίο, όμορφο με αποκορύφωμα τη βραδιά στη Μαδρίτη. Τα είχε όλα -τελικούς, ήττες, νίκες, συναισθήματα παραπάνω από όσα «επιτρέπεται». Σπουδαίες βραδιές στο Anfield, μεγάλες εκτός έδρας νίκες, τα πάντα. Φανταστικοί παίκτες ήρθαν, φανταστικοί παίκτες έφυγαν. Θα έλεγα πως το 80-90 τοις εκατό του χρόνου ήταν θετικό. Κι έτσι πρέπει να είναι το ποδόσφαιρο. Όταν οι οπαδοί μας σκέφτονται τη Liverpool να τους έρχεται ένα χαμόγελο. Κρατήσαμε αναμνήσεις και ελπίζουμε να φτιάξουμε ακόμη περισσότερες στο μέλλον.

Για το πώς αισθάνεται από την ανάπτυξη της ομάδας τα τελευταία χρόνια…

Πάρα, πάρα πολύ καλή. Στην αρχή ήταν αρκετά δύσκολα. Ήρθαμε 5-6 ημέρες πριν το πρώτο παιχνίδι. Όλοι ξέρουν πως δεν είναι πραγματικά πιθανό να αλλάξεις κάτι, αλλά από την άλλη όλοι το ελπίζουν κάπως. Αν όχι μετά από 5 μέρες, τότε σίγουρα για το επόμενο παιχνίδι και ύστερα μπαίνουν Νοέμβρης, Δεκέμβρης, Γενάρης με πολύ φορτωμένο πρόγραμμα, οπότε είναι δύσκολο. Τα παιδιά τα πήγαν καλά, προσαρμόστηκαν γρήγορα σε αυτά που ζητήσαμε. Προφανώς ήταν μια καλή ομάδα από πριν, δεν ήταν κάποιο θαύμα. Πήγαμε σε δυο τελικούς στην αρχή και αυτό ήταν θετικό πρώτο βήμα. Έπρεπε να εντρυφήσουμε ένα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού -αρκετά άγριο, επιθετικό, με υψηλή ένταση. Φυσικά απαιτούνταν χρόνος. Το καλό όταν έχεις μακροχρόνιο συμβόλαιο σαν προπονητής είναι ότι μπορείς να κάνει διαφορετικά βήματα κάθε σεζόν, να μαθαίνεις από τα προηγούμενα και να μαθαίνουν και οι παίκτες μαζί. Οπότε κάναμε αλλαγές, όμως όχι βιαστικές. Είχαμε πολύ καλή ευστοχία στις επιλογές παικτών και μου αρέσει αυτό. Όλα τα παιδιά είχαν επιρροή, όχι μόνο παικτικά αλλά και σαν χαρακτήρες. Δε νιώθουμε πως είμαστε κοντά στο τέλος, αντιθέτως δεν είμαστε ούτε στα μισά από εκεί που θέλουμε να φτάσουμε. Κάθε χρόνο προσαρμοζόμαστε στο πόσο διαφορετικά μας αντιμετωπίζουν οι αντίπαλες ομάδες σε σχέση με το ξεκίνημά μας. Στην αρχή πιέζαμε συνεχώς, βγαίναμε στην κόντρα, έπρεπε να βελτιώσουμε την κατοχή μας χωρίς να χάνουμε τη δύναμη σε άλλα πράγματα. Στο θέμα της κατοχής είμαστε πραγματικά στο επόμενο επίπεδο. Σκεφτείτε ότι στην προετοιμασία έχουμε την πρώτη ομάδα μαζί μόνο 4 μέρες, που είναι τρελό. Αν κάνεις προετοιμασία με παρόντες μόνο 6,7,8,9 βασικούς τότε θες μια σεζόν για να προσαρμοστείς. Σε φυσική κατάσταση χρειαστήκαμε μια σεζόν, όμως τακτικά δεν αλλάξαμε πολλά πράγματα, κάναμε απλά μερικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό είναι πιθανό όταν το σύνολο των παικτών δουλεύει μαζί για τόσο καιρό.

Για την ανάπτυξη της ομάδας και εκτός γηπέδου…

Αυτό είναι. Είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι, διότι το να είσαι έτοιμος τώρα δεν σημαίνει το ίδιο και για το μέλλον. Δεν πρέπει να σκέφτεσαι μόνο το παρελθόν ή μόνο το μέλλον, αλλά να μην ξεχνάς κανένα από τα δυο. Σε αυτό το club κανείς δεν αμφιβάλλει για το πόσο αγαπάμε την ιστορία και το παρελθόν μας, μας αρέσει το παρόν μας, αλλά το μέλλον είναι επίσης λαμπρό. Και ναι, η ομάδα μας στηρίζει, η FSG μας στηρίζει εκπληκτικά: έφτιαξε το νέο stand, ετοιμάζει ένα ακόμη, χτίζει το νέο προπονητικό κέντρο και μια καινούρια ομάδα, είναι απίθανο. Αν τους γνωρίζατε, θα καταλαβαίνατε και πόσο φανταστικοί άνθρωποι είναι. Ο Mike, που τα κάνει σχεδόν όλα, αλλά και οι John και Tom μόλις έμαθαν για τη συμφωνία, πήραν τηλέφωνα έστειλαν μηνύματα, όλη τους η καρδιά είναι εδώ στη Liverpool. Δε ζουν εδώ, όμως ό,τι κάνουν είναι γύρω από την LFC και αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε. Θέλαμε να πάμε στην ακαδημία για να φέρουμε κοντά τα πράγματα, διότι αυτό είναι το μέλλον μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε 4 παίκτες πολύ κοντά στην πρώτη ομάδα: Rhian Brewster, Curtis Jones, Harvey Elliott και Neco Williams, συν τον Caoimhin Kelleher στο τέρμα. 5 παιδιά που δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να ξεκινήσω αύριο αν χρειαζόταν. Ο Curtis πήρε τα πρώτα του λεπτά στην Premier League και φυσικά έχει όλο τον χρόνο να βελτιωθεί, αλλά είναι μόλις 4-5 παιδιά και πρέπει να αυξήσουμε αυτόν τον αριθμό στο μέλλον. Με το Brexit και όλα αυτά κάποια πράγματα θα αλλάξουν και για τα νεαρά τμήματα επίσης -από που θα παίρνουμε παίκτες; Οπότε αυτοί οι παίκτες χρειάζονται μια προοπτική και να νιώθουν ότι το να έρθουν στη Liverpool είναι η καλύτερη επιλογή από το big six, ας πούμε, για να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και συνεχώς σκεφτόμαστε πως θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα, γιατί η ομάδα δεν είναι απλά μεγαλύτερη από σχεδόν όλες τις υπόλοιπες, είναι μεγαλύτερη και από όλους εμάς και χρειάζεται ένα λαμπρό μέλλον, για το οποίο δουλεύουμε.

Για το υπάρχουν, γεμάτο special παίκτες, ρόστερ…

Ναι, είναι τέλειο. Χθες ήμασταν στο Alder Hey και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο υπερήφανος να βλέπω τα παιδιά να αντιδρούν έτσι σε τέτοιες δύσκολες στιγμές. Είμαι 52 και μου είναι δύσκολο να αντιμετωπίζω τέτοιες καταστάσεις, αλλά έχεις πολλά νεαρά παιδιά και είναι αξιαγάπητοι άνθρωποι. Από την άλλη, όμως, είναι και πραγματικοί πολεμιστές όταν αντιμετωπίζουμε τον επόμενο αντίπαλο, έτσι είναι και έτσι θα έπρεπε να είναι. Δε νομίζουμε πως είμαστε στο 100% μας αλλά προσπαθούμε να το πλησιάσουμε όλο και περισσότερο. Αυτό είπαμε μετά τον τελικό του Champions League, τον πρώτο, τον δεύτερο: δεν είναι αυτό το τελευταίο κεφάλαιο αυτής της ομάδας, υπάρχουν πολλά ακόμα να γράψουμε και πρέπει να είμαστε όσο πιο εμπνευσμένοι γίνεται. Δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσει αυτό, αλλά είναι η στιγμή. Δεν γνωρίζω τις προηγούμενες ομάδες προτού έρθω, αλλά αυτή η ομάδα είναι η πιο αφοσιωμένη στον σύλλογο και είναι πραγματικά πολύ, πολύ ωραίο να είσαι μέρος αυτού.

Ένα μήνυμα για τους φιλάθλους που ακολουθούν πιστά την ομάδα σε όλο αυτό το ταξίδι…

Σας ευχαριστώ! Σας ευχαριστώ για κάθε δευτερόλεπτο που είμαστε μαζί και ας το συνεχίσουμε. Δεν πάει άσχημα ως τώρα, ας το κάνουμε ακόμη καλύτερο στο μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *