Klopp: «Όταν θεωρείς ότι έφτασες στην κορυφή, τότε είσαι ήδη στην κατηφόρα…»

Ο Jurgen Klopp, μίλησε για πρώτη φορά ενόψει αγώνα ως πρωταθλητής Αγγλίας, τονίζοντας όμως με κάθε αφορμή ότι αυτό δε θα αλλάξει κάτι στην αντιμετώπιση της ομάδας του από εδώ και πέρα.

Τόνισε επίσης την ανάγκη υπευθυνότητας από τους φιλάθλους όσο καραδοκεί ο κίνδυνος ραγδαίας εξάπλωσης του COVID-19. Μίλησε για  το επίπεδο της ομάδας του, τη σταθερότητά της, την κατάκτηση του πρωταθλήματος και ακόμα και την ανάγκη για βελτίωση. Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα στην συνέντευξη τύπου που σας μεταφέρουμε.

Αναλυτικά…

Για τους φιλάθλους που διαβεβαιώνουν ότι πανηγυρίζουν με ασφαλή τρόπο:

«Το ελπίζω. Μπορώ να το ξαναπώ, είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους μας και μπορώ πραγματικά να καταλάβω τα συναισθήματα όλων. Το καταλαβαίνω, δεν είναι μόνο τα 30 χρόνια. Οι περισσότεροι απ’ τους φιλάθλους μας έκαναν ότι έπρεπε όλοι να έχουμε κάνει, έμειναν σπίτι, ίσως στην μπροστινή ή την πίσω αυλή τους, μπροστά απ’ την πόρτα και πέρασαν ωραία μαζί με τις οικογένειές τους και πιθανότατα και με τους γείτονες. Οι εικόνες που είδαμε από το κέντρο της πόλης δεν ήταν προφανώς αυτές που θέλαμε να δούμε. Το είπα αυτό πρώτη φορά στη ζωή μου γιατί συνήθως λατρεύω να βλέπω τέτοιες εικόνες, αλλά δεν είναι ώρα για κάτι τέτοιο. Αυτό πρέπει να σιγουρέψουμε, ότι δε θα ξανασυμβεί. Ελπίζω οι άνθρωποι να ακούσουν, ειλικρινά».

Για το τι είναι αυτό που επέτρεψε στη Liverpool να φτάσει στο επίπεδο των τελευταίων 2 χρόνων:

«Συγγνώμη, δεν μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό γιατί όλοι θα το έκαναν. Είναι απλά τα παιδιά, η αφοσίωσή τους, τα επίπεδα συγκέντρωσης που είχαν και το ότι δεν σκέφτονταν το προηγούμενο παιχνίδι κάθε φορά. Είναι ο σύλλογος, η πίεση που λαμβάνουμε από το μέγεθός του, είναι λίγο απ’ όλα. Είναι η θέληση να κάνεις κάτι ξεχωριστό, η θέληση να δημιουργήσεις τη δική σου ιστορία. Αυτό θέλαμε και πλέον νιώθουμε ότι βρισκόμαστε στη μέση όχι στο τέλος. Το έχω πει αυτό τα τελευταία 2 χρόνια και είναι αλήθεια. Υπολογίζουμε σαν “τέλος” τη λήξη της καριέρας μας. Μέχρι τότε πρέπει να δίνουμε τα πάντα. Θα το ξαναπώ, μου αρέσει να το λέω, όσο φοράς αυτή τη φανέλα οτιδήποτε λιγότερο από το 100% δεν επιτρέπεται. Δεν είναι δική μου φράση, προέρχεται από τους “All Blacks”. Το είδα σε ένα ωραίο ντοκιμαντέρ για τους All Blacks πριν 15-16 χρόνια και το κρατούσα πάντα για τον εαυτό μου. Ισχύει το ίδιο και για κάθε παίκτη της Liverpool και για μένα είναι το ίδιο, έτσι προσπαθούμε να ζήσουμε και αυτό λειτουργεί κάποιες φορές. Δυστυχώς όχι όλες τις φορές, γιατί είμαστε άνθρωποι».

Για το πως η Liverpool μπορεί να σιγουρευτεί ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση στη σταθερότητά της:

«Δε θα σταματήσω ποτέ να το περιμένω. Εντάξει, θα το πω έτσι, όσο παραμένουμε ταπεινοί μα και άπληστοι, τόσο διατηρούμε πιθανότητες να είμαστε άβολοι αντίπαλοι. Όταν είσαι άβολος αντίπαλος για κάθε άλλη ομάδα, τότε έχεις την ευκαιρία να κερδίσεις. Και αν έχεις την ευκαιρία, πρέπει να κερδίσεις. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις, η ζωή συνεχής πρόκληση, η δική μας είναι να είμαστε πρωταθλητές και να παίξουμε 7 παιχνίδια απέναντι σε ομάδες που παλεύουν για τα πάντα. Μπορούμε να δείξουμε ότι δεν τρέχουμε επειδή πρέπει, αλλά ότι τρέχουμε επειδή θέλουμε. Την επόμενη σεζόν θα φτιάχνετε ιστορίες μ’ αυτό, με την “υπεράσπιση του τίτλου του πρωταθλητή” και όλα αυτά. Γι’ αυτό λέω ότι δε θα υπερασπιστούμε τίποτα, θα επιτεθούμε. Δεν έχω ιδέα τι θα πάρπουμε με αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν έχει αλλάξει κάτι. Το νιώθω πλέον, ήταν μια από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου το δευτερόλεπτο που γνώριζα ότι είμαστε πρωταθλητές Αγγλίας, αλλά δεν το έχω συνεχώς στο μυαλό μου τώρα. Δεν χρειάζεται να το υπενθυμίζω στον εαυτό μου, αλλά δε με κρατάει αυτό μέσα στη μέρα. Την περασμένη εβδομάδα και αφού είχαμε 2 μέρες να σιγουρευτούμε ότι το πήραμε και να καταλάβουμε τι συμβαίνει γύρω μας, προετοιμαστήκαμε απόλυτα για το ματς με τη Manchester City με πλήρη συγκέντρωση. Αυτό δε σημαίνει ότι θα τους κερδίσουμε, αλλά ότι θα είμαστε προετοιμασμένοι και έτσι θα είμαστε και στη νέα σεζόν. Έτσι πάει και δεν ξέρω κάποιον άλλο τρόπο. Αν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος τότε ίσως οι άνθρωποι μου ΄τον πουν, αλλά έχω μάθει πως όταν θεωρείς ότι έφτασες στην κορυφή, τότε είσαι ήδη στην κατηφόρα. Δε νιώθουμε έτσι, ειλικρινά. Μπορώ να το πω 100% πως δε νιώθω επιτέλους ικανοποιημένος. Είναι απλά ένα ακόμα βήμα, ένα μεγάλο βήμα, απίστευτα μεγάλο, αλλά όχι το μοναδικό πράγμα που θέλω να συζητάω με τα παιδιά όταν τους συναντήσω σε 20 χρόνια από τώρα».

Για το πώς πιστεύει ότι μπορεί να βελτιωθεί η Liverpool:

«Δεν είχαμε το χρόνο να μιλήσουμε γι’ αυτό, γιατί είναι τόσα πολλά πράγματα να πούμε. Που μπορούμε να γίνουμε πιο σταθεροί, πιο δημιουργικοί, να βρούμε λύσεις, να αντιδράμε ταχύτερα, να δούμε περισσότερα, να βελτιώσουμε την αντίληψή μας. Είναι πολλά αυτά για τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε. Για τη βελτίωση των άλλων ομάδων, επειδή παίζουμε με άλλες ομάδες ανά 3 μέρες ή κάθε βδομάδα και κάθε ομάδα έχει τις δικές της ιδέες. Για το πώς αντιδράμε σ’ αυτές και πόσο επιρροή έχει στις άλλες ομάδες το παιχνίδι μας. Όταν άλλες ομάδες βελτιώνονται, πρέπει και εμείς να βελτιωνόμαστε. Ο καλύτερος τρόπος είναι να βελτιώνεσαι πριν βελτιωθούν οι άλλες ομάδες αλλά είναι δύσκολο. Το καλό είναι ότι δείξαμε υψηλά επίπεδα σταθερότητας μέχρι τώρα και η πρόκληση είναι να τα διατηρήσουμε. Αυτό θα ήταν ήδη μια βελτίωση αν καταφέρναμε να το διατηρήσουμε για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο. Είναι πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα, πράγμα που σημαίνει και να τα κάνουμε διαφορετικά πολλές φορές για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα. Αυτό πρέπει να ρωτήσουμε του εαυτούς μας. Είμαστε όλοι πολύ απαιτητικοί από αυτούς (τους εαυτούς μας) και έτσι αυτό δε θα είναι πρόβλημα. Δεν είμαστε κουρασμένοι. Είμαστε στη μέση και θέλουμε να συνεχίσουμε».

Για το γεγονός ότι η City προτίθεται να συγχαρεί πριν τον αγώνα τη νέα πρωταθλήτρια Liverpool:

«Δεν είμαι σίγουρος ότι κέρδισα τίτλο εκεί, αλλά πάει πολύς καιρός από όταν κέρδισα κάτι στη Γερμανία. Δεν ξέρω αν είναι κάποια παράδοση εκεί αλλά είναι σίγουρα μια Αγγλική, μια παράδοση για την Premier League».
«Το δεχόμαστε, είναι μια όμορφη χειρονομία 100%. Δε θα το χρειαζόμουν για να είμαι ειλικρινής, επειδή πάμε εκεί για να παίξουμε ποδόσφαιρο και όπως και να ‘χει θέλουμε να κερδίσουμε».
«Δεν πανηγυρίζω για πράγματα που συνέβησαν 1 εβδομάδα πριν αλλά και πάλι είναι μια όμορφη χειρονομία αλλά αυτό είναι όλο».

Για τις αντιπάλους του στο πρωτάθλημα:

«Ναι η City θα είναι δυνατή τη νέα σεζόν, η United θα είναι δυνατή τη νέα σεζόν, η Chelsea θα είναι δυνατή τη νέα σεζόν. Όλοι θα είναι δυνατοί τη νέα σεζόν, όχι μόνο αυτές οι 3 ομάδες. Η City είναι μια εκπληκτική ομάδα, η United είναι σε δαιμονιώδη φόρμα και η Chelsea επίσης, ενώ κάνει και κάποιες ενδιαφέρουσες κινήσεις. Η Tottenham δε θα… κοιμάται, όπως και η Arsenal, αλλά και η Leicester θα είναι εκεί. Είναι πολλές ομάδες».
«Το θέμα είναι πως πρέπει να παίξουμε 38 παιχνίδια μέσα σε ένα χρόνο και όποιος κερδίσει τα περισσότερα θα κερδίσει και τον τίτλο. Αυτό συνέβη για εμάς πρώτη φορά. Όσα καταφέραμε την περασμένη σεζόν, σε αυτή την περίπτωση την περασμένη εβδομάδα, είναι για τα βιβλία ιστορίας. Τα υπόλοιπα είναι απλώς σκληρή δουλειά. Θα προσπαθήσουμε να το δείξουμε αυτό αύριο το βράδυ, αλλά θα είναι δύσκολο γιατί η City είναι μια τέλεια ομάδα, απολύτως τέλεια και θα πρέπει να αποδείξουμε όλα αυτά».

Για το ματς απέναντι στη City:

«Είδα τη City να παίζει ήδη 3 φορές. Έχουν παίξει περισσότερες φορές αλλά αυτά που είδα είναι ότι παίζουν εξαιρετικά κυριαρχικό ποδόσφαιρο, κάνουν τον αγωνιστικό χώρο να φαίνεται μεγάλος, κάνουν μακρινές μπαλιές για να ανοίξουν χώρους ή το ανάποδο. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο και αυτό θέλουμε να δούμε και από τους εαυτούς μας».
«Δεν μπορείς να αμυνθείς απέναντι στη City αν δεν παίξεις ένα έντονο παιχνίδι. Νομίζω ότι είναι δύσκολο να αμυνθείς και απέναντί μας επίσης αν δεν παίξεις έντονα. Οπότε νομίζω ότι αυτό δείχνει πως θα είναι το παιχνίδι».
«Δεν μπορώ να φανταστώ ένα παιχνίδι όπου και οι 2 ομάδες δεν είναι ενεργές και απλώς περιμένουν το σφύριγμα της λήξης. Θα είναι ένα κανονικό ποδοσφαιρικό παιχνίδι, 100%. Πάντα θα είναι έτσι και σε κάθε σεζόν. Είχαμε και ένα 0-0 μεταξύ μας αλλά νομίζω πως αυτό είναι ένα σχετικά απίθανο αποτέλεσμα για να είμαι ειλικρινής. Συνέβη αυτό μια φορά, αλλά είχαν χάσει και ένα πέναλτι».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *