Klopp: «Οικογένεια και φίλοι, με ρωτάνε αν προπονούμαστε στις ανατροπές!»

Προετοιμασμένος για μια πιο υποψιασμένη Genk εμφανίστηκε ο Jurgen Klopp, που τόνισε πως η ομάδα του δεν θα παρουσιαστεί εφησυχασμένη μετά την εύκολη επικράτηση στο προηγούμενο παιχνίδι.

Έτοιμη να καθαρίσει εν πολλοίς την υπόθεση πρόκριση είναι η Liverpool, που μετά το 1-4 στο Βέλγιο ελπίζει σε τρίτη σερί νίκη στον όμιλο, ώστε να πιάσει τους 9 βαθμούς και να πλησιάσει ακόμη περισσότερο τα knock-out.

Ωστόσο, ο Γερμανός τεχνικός είναι σίγουρος πως η ομάδα του θα εμφανιστεί πλήρως έτοιμη και συγκεντρωμένη, ανεπηρέαστη από το μεγάλο επερχόμενο ντέρμπι με την Manchester City.

Για το VAR…

«Πιστεύω πως όλοι περιμένατε μια σαφή βελτίωση από το VAR. Νομίζω πως ακόμα είναι εφικτό. Όλοι αναμέναμε να υπάρχουν μερικά προβλήματα στο ξεκίνημα. Δεν ήμουν στην Γερμανία όταν ξεκίνησαν το VAR, αλλά είμαι αρκετά κοντά και έχω καταλάβει πως υπήρχαν προβλήματα και εκεί την πρώτη χρονιά, αλλά γίνεται όλο και καλύτερο. Κάνουν κάποια πράγματα διαφορετικά από ότι στην Αγγλία, όχι καλύτερα ή χειρότερα, απλώς διαφορετικά. Υπήρχαν κάποιες στιγμές όπου ήταν ξεκάθαρο offside, ξεκάθαρο χέρι και όλα αυτά και λες «ωραία, για αυτό το θέλαμε» ή για επιβεβαίωση. Όταν ήρθε σκεφτήκαμε «οκ, μια χαρά» -καλές αποφάσεις υπέρ σου κάποιες φορές, κατά σου κάποιες άλλες, όμως σωστές αποφάσεις. Νομίζω πως αυτή τη στιγμή συζητάμε πολύ περισσότερο για τις διαιτητικές αποφάσεις μετά το παιχνίδι από ότι κάναμε πριν από το VAR και δε νομίζω πως αυτός ήταν ο πραγματικός στόχος, οπότε είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να βελτιωθεί συνολικά. Πιστεύω πως είναι δρομολογημένο, θα υπάρξουν μερικές συναντήσεις. Είναι δύσκολο για μας να συμμετέχουμε σε τέτοιες συναντήσεις, γιατί έχουμε πολύ φορτωμένο πρόγραμμα, αλλά θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε από ποδοσφαιρικής πλευράς, όσο μπορούμε. Θα δούμε τι θα γίνει».

Για την ικανότητα της Liverpool να σκοράρει στα τελευταία λεπτά…

«Υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι, προφανώς. Μπορείς να πεις ότι πρέπει να το κάνουμε λόγω του αποτελέσματος του αγώνα και άλλα τέτοια, πρέπει να κυνηγάμε τη νίκη. Από την άλλη, είμαστε εκεί να πάρουμε όσα μπορούμε από τα 95 λεπτά του αγώνα. Δυστυχώς, δεν ήμασταν πάντα σε θέση να ελέγξουμε τα παιχνίδια στο τέλος και αυτή είναι μια κατάσταση. Φυσικά, φαίνεται ως πρόβλημα ότι δεχόμαστε γκολ σε διάφορες στιγμές όταν δεν προηγούμαστε με δυο, τρία ή τέσσερα γκολ. Τις τελευταίες τρεις φορές δεχθήκαμε πρώτοι γκολ στο παιχνίδι, αλλά το καλό είναι πως αυτό δεν έχει σοβαρή επιρροή πάνω μας. Είναι όπως θα έπρεπε να είναι: μια πληροφορία και τίποτα παραπάνω. Καμία επίπτωση, απλά συνεχίζεις. Δεν είναι ότι σκεφτόμαστε πριν από κάποιο παιχνίδι ότι πρέπει να σκοράρουμε μια φορά και αυτό θα είναι αρκετό και μετά τρώμε γκολ και σκεφτόμαστε: «Ω Θεέ μου, τώρα μόνο ισοπαλία μπορούμε να πάρουμε», θέλουμε να κερδίζουμε τους αγώνες. Θέλουμε να εξαντλούμε την τύχη, αλλά το παιχνίδι με την Aston Villa για παράδειγμα, δεν ήμουν 100% σίγουρος ότι θα σκοράρουμε, αλλά ήμουν βέβαιος πως θα είχαμε τις ευκαιρίες μας αν μέναμε συγκεντρωμένοι όπως ήμασταν, όσο ήρεμοι και δημιουργικοί, όσο άμεσοι όσο ήμασταν στο δεύτερο ημίχρονο, τότε θα είχαμε τις στιγμές μας και έπρεπε να τις εκμεταλλευτούμε, προφανώς. Αυτό έκαναν τα παιδιά σε πολύ κρίσιμες στιγμές, για αυτό νικήσαμε το ματς, για αυτό σκοράραμε δυο φορές στο τέλος, με την Tottenham στο τέλος, με την Manchester United στο τέλος και όλα αυτά».

«Είναι σημαντικό, αλλά έχει να κάνει με το αποτέλεσμα στο ματς και έπρεπε να το πάρουμε, οπότε για αυτό έχουμε τόσα γκολ. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν με νοιάζει. Πρέπει να νικάμε τους αγώνες και δεν αναμένω τέλεια παιχνίδια -δεν είναι ότι πιστεύω πως δεν επιτρέπονται τα λάθη. Το γκολ που φάγαμε κόντρα στην Aston Villa είναι ένα καλό παράδειγμα, διότι δεν υπήρχε κανένα λάθος. Κανένα λάθος, αμυνθήκαμε στη στημένη φάση όπως συνήθως, αλλά πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Villa τα πήγε καλύτερα από εμάς σε εκείνη τη φάση. Ένα έξυπνο μπλοκ στον Virgil, που συνήθως δεν αρκεί, και πολύ καλό timing στα τρεξίματα, που βοηθάει πολύ στα στημένα. Το εκτέλεσαν πολύ καλά και άξιζαν εκείνο το γκολ. Δεν ήταν σφάλμα, μπορείς να δεχθείς τέτοια γκολ στο ποδόσφαιρο. Κανένα πρόβλημα, κανείς δεν χρειάζεται να νιώθει άσχημα για αυτό και έτσι συνεχίσαμε και στο τέλος τα καταφέραμε».

Για τον Alisson που δήλωσε «ενοχλημένος» με το να τρώει γκολ…

«Το φαντάζομαι! Είναι πάντα μέρος της ανάπτυξης, πολλά πράγματα δούλεψαν καλά την περασμένη σεζόν. Ήδη έχουμε 11 ματς και, ναι, φαίνεται πολύ περισσότερο, αλλά είναι μόνο 11 παιχνίδια. Πάντα θα προσπαθούμε να βελτιωθούμε, όμως ο βασικός στόχος μας δεν μπορεί να είναι οι ανέπαφες εστίες. Πρέπει να έχουμε και ανέπαφες εστίες, αλλά οφείλουμε να είμαστε και δημιουργικοί. Όλα τα γκολ που φάγαμε ήταν διαφορετικά. Απέναντι στην Tottenham, ήταν η πρώτη τους επίθεση, ένα σουτ που κόντραρε, δοκάρι… Για μένα, είναι πολύ σημαντικότερο οι αντίπαλοί μας να μην δημιουργούν πολύ. Αν σκοράρουν με μια ευκαιρία που θα τους δοθεί, δεν είναι ευχάριστο αλλά δεν υπάρχει και κάτι που μπορείς να κάνεις. Φυσικά, δεν θες να δέχεσαι γκολ και σαν τερματοφύλακας, μπορώ να φανταστώ ότι ενοχλείται. Στην τελική, είναι τόσο χαρούμενος όσο οι υπόλοιποι και δεν τον πειράζει τόσο πολύ η ανέπαφη ή μη εστία. Θα έχουμε ανέπαφες εστίες μέσα στη σεζόν, είμαι 100% σίγουρος, και θα υπάρχει και περίοδος που θα αμυνόμαστε πολύ καλύτερα. Βέβαια, θα πρέπει ακόμα να σκοράρουμε για να κερδίζουμε τους αγώνες».

Για τη διαβεβαίωση ότι το μυαλό των παικτών είναι στο παιχνίδι με την Genk και όχι στο κυριακάτικο απέναντι στην Manchester City…

«Μπορείς να πεις τις λέξεις «Manchester City», απλά δεν τους σκέφτομαι την προκειμένη στιγμή -γιατί να το κάνω; Δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να το πω στα παιδιά. Η ιστορία που έγραψαν τα παιδιά τα τελευταία τρία χρόνια ήταν πιθανή επειδή ήμασταν συγκεντρωμένοι κάθε φορά. Κανείς δεν σκέφτεται τη City τώρα και δεν χρειάζεται να τους το πω γιατί το ξέρουν ήδη. Κανένας δεν χρειάζεται να πει στα παιδιά ότι η City είναι την Κυριακή και η Genk αύριο. Έχουμε υψηλές φιλοδοξίες για αυτή τη διοργάνωση και είναι ένας ανοιχτός όμιλος, με πολλά να διακυβεύονται ακόμη και πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι για αύριο το βράδυ. Πρέπει να δημιουργήσουμε απίστευτη ατμόσφαιρα πάλι, πρέπει να κάνουμε άβολη τη ζωή τους, πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι θα πάρουμε τους τρεις βαθμούς και είναι πολύ σημαντικό για τους παίκτες να το κάνουν αυτό. Δεν αμφισβητώ τους παίκτες μου καθόλου. Θα ένιωθα πραγματική ντροπή αν έπρεπε να τους πω το εξής, «Παρεμπιπτόντως, παιδιά, να μην σκεφτείτε ακόμα την Manchester City.» Τους ξέρω αρκετά καλά, δεν χρειάζεται να το κάνω».

Για την πρόκληση του να προετοιμαστείς για ένα παιχνίδι, στο οποίο είσαι αδιαμφισβήτητο φαβορί…

«Είναι πρόκληση αλλά είναι η καλύτερη δυνατή που μπορείς να έχεις, γιατί σημαίνει ότι είσαι προπονητής μιας πολύ καλής ομάδας και είσαι σε καλή φάση. Έτσι είναι. Μας πήρε πολύ για να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση, οπότε δεν θέλω να είμαι σε θέση να σκέφτομαι ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί δεν είναι. Πάντα αυτά τα μεσαία παιχνίδια στους ομίλους είναι ένα εντός και ένα εκτός. Το ίδιο είχαμε και πέρσι με τον Ερυθρό Αστέρα και νικήσαμε εντός άνετα, αλλά μετά χάσαμε εκτός. Θέλουν να ανταποδώσουν, έτσι είναι η ζωή, έτσι είναι ο αθλητισμός, είναι εντελώς ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε μια σωστή εμφάνιση αύριο βράδυ. Ξεκινήσαμε τον όμιλο με το δυσκολότερο ματς, εκτός με Napoli. Βασικά ήταν ένα καλό ματς και ένα κακό αποτέλεσμα που μας έβαλε υπό πίεση αμέσως και έπρεπε να πάρουμε τα επόμενα δυο. Το κάναμε και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό το ρυθμό αύριο».

«Για αυτό τους χρειαζόμαστε όλους. Είπα ότι ο όμιλος είναι ανοιχτός και αυτό ισχύει και για την Genk, όποιος κι αν είναι ο στόχος της τώρα, να περάσει στην επόμενη φάση ή στο Europa League, αυτό είναι εφικτό ειδικά άμα κερδίσουν αύριο, επομένως έχουν μεγάλους στόχους. Αυτό πρέπει να σεβαστούμε και πάντα το κάνουμε. Η ιστορία των τελευταίων δυο ετών είναι ότι ήμασταν πάντα σωστοί στις κρίσιμες στιγμές και αυτό πρέπει να δείξουμε και τώρα, αλλιώς δεν θα έχουμε την ευκαιρία και δεν θα αξίζουμε να προχωρήσουμε στο θεσμό ή και να τον κερδίσουμε. Έχεις ευκαιρία μόνο αν σεβαστείς τον κάθε αντίπαλο. Αυτό κάναμε, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και παραμένει μια πρόκληση, αλλά καλή πρόκληση».

Για το αν εξασκείται η ομάδα στα comebacks στην προπόνηση…

«Θα ήθελα πολύ να σας πω ότι το προπονούμε όλη τη βδομάδα αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο να το κάνουμε. Το εξασκήσαμε σε παιχνίδια παλιότερα, αν θέλετε. Έχετε δίκιο, όλη η οικογένεια και οι φίλοι μου με ρωτάνε αυτό το πράγμα. Προσπαθούν να απολαύσουν τα παιχνίδια μας, αλλά είναι πιο αγχωτικά και ενθουσιώδη από ότι θα έπρεπε, κατά τη γνώμη τους. Αλλά για να πω την αλήθεια δεν ήταν τόσο έντονο σε βαθμό εμφράγματος, γιατί πρέπει να αποδεχθείς ότι στο ποδόσφαιρο αν είσαι πραγματικά καλός, πρέπει να κερδίζεις τον αγώνα. Δεν ήμασταν όσο καλοί μπορούσαμε στο πρώτο ημίχρονο, στο δεύτερο ήμασταν πολύ καλοί αλλά το αποτέλεσμα ήταν κατά μας. Μερικά πράγματα στο παιχνίδι ήταν ενάντιά μας επίσης και το να παραμένεις ζωντανός δείχνει χαρακτήρα, νοοτροπία, να μην επηρεάζεσαι από πράγματα που δεν μπορούν να σε πειράξουν. Αυτό είναι κάτι που προφανώς λειτουργεί καλύτερα σε μια ομάδα που δουλεύει καιρό μαζί, έχουμε πολλούς παίκτες παρόντες για τρία ή τέσσερα χρόνια. Δεν είμαστε μαζί μερικές βδομάδες μόνο και καταφέραμε όλοι μαζί να χτίσουμε αυτή την πίστη σε αυτό που κάνουμε. Αλλά δεν περιμένουμε να συμβεί χωρίς την επιρροή των παιδιών και τα έχουν καταφέρει. Για αυτό το αξίζαμε και φαντάζομαι πως είναι δύσκολο να μας ακολουθεί κανείς και ζητώ συγγνώμη! Αλλά τουλάχιστον στο τέλος υπάρχει ανακούφιση και είναι καλό αυτό».

Για την ικανότητα της Genk να παράγει ταλέντα μέσω των ακαδημιών και για το αν βλέπει κάποιον στην παρούσα ομάδα να εξελίσσεται όπως οι Kevin de Bruyne, Kalidou Coulibaly και Divock Origi…

«Δεν θα κάνω το λάθος να φορτώσω την πλάτη ενός νεαρού παίκτη μιας άλλης ομάδας. Δεν θα το κάνω ούτε για τους παίκτες της Genk, αλλά είναι ένα αξιόλογο club με ωραία ιστορία. Όταν παίξαμε εκεί είδαμε εικόνες παλαιότερων αγώνων και σκεφτήκαμε εκείνη τη στιγμή: «Ευτυχώς δεν είναι αυτοί εδώ να τους αντιμετωπίσουμε!». Όχι ότι δεν σέβομαι τους τωρινούς παίκτες, αλλά είναι ένα απίστευτο σύνολο παικτών που τους στέλνουν σε όλον τον κόσμο. Αυτό λέει πολλά για τον χαρακτήρα του συλλόγου και τις ομάδες που συνεχώς φτιάχνουν. Πέρσι, έγιναν πρωταθλητές, που είναι ένα τρομερό επίτευγμα. Έχασαν βασικούς παίκτες, αλλά και πάλι είναι στο δρόμο να το ξανακάνουν, με νέες αποφάσεις, νέους παίκτες».

«Αυτή είναι μια υπέροχη ιστορία, αλλά δυστυχώς δεν είμαστε εδώ για να δείξουμε τον θαυμασμό μας ή το πόσο εκτιμούμε τις ιστορίες τους. Πρέπει να τους κερδίσουμε και αυτό θα προσπαθήσουμε, αλλά σέβομαι τους άλλους συλλόγους σαν κι αυτούς και είναι εντυπωσιακοί. Θα υπάρξουν ακόμη περισσότερα ονόματα που θα έρθουν από εκεί, επειδή αυτή είναι η κατεύθυνση της ομάδας να φέρνει νέα παιδιά που θα κάνουν το ίδιο. Έχουν τα δικά τους μοντέλα για το ποδόσφαιρο και είναι σημαντικό. Φανταστείτε έναν ποδοσφαιρικό κόσμο, πως θα ήταν χωρίς αυτούς τους υπέροχους παίκτες που ξεκινούν ή μεγαλώνουν στην Genk. Δεν θα ήταν ωραίο για αυτό απολαμβάνουμε αυτό που κάνουν στο ποδόσφαιρο. Σε ευχαριστούμε, Genk!» 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *