«Energized»: Ο Klopp ανανέωσε γιατί νιώθει και πάλι ζωντανός

Είναι έντιμος απέναντι στον εαυτό του: αν δεν ένιωθε ότι μπορεί, αν δεν έβλεπε λόγο, δε θα συνέχιζε, ούτε για το 2024, ούτε για το 2026. Και ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Jurgen Klopp το παραδέχτηκε. Ένιωσε και πάλι «energized» και γι’ αυτό ευθύνονται ορισμένα πρόσωπα.

Από τη Mainz και από τη Borussia Dortmund αποχώρησε όταν αισθάνθηκε ότι δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα περισσότερο, όταν χάθηκε η φλόγα, όταν συνειδητοποίησε ότι ίσως να μην είναι αυτός ο κατάλληλος να οδηγεί πλέον τις ομάδες. Στη Liverpool πήγε γιατί βρήκε αυτό ακριβώς. Και θα έμενε μέχρι να ξαναέχανε τη φλόγα, καθώς σβήνει σταδιακά και φυσιολογικά και το κίνητρο και το ενδιαφέρον ενός επαγγελματία. Poor Klopp, που να φανταζόσουν ότι θα γινόσουν η Liverpool…

Η πρώτη ανανέωση ήρθε αυτόματα, αναμενόμενα, μιας και πήγε την ομάδα σε δύο τελικούς μέσα σε μια (ούτε καν ολόκληρη) σεζόν. Δεν είχε έρθει για να δουλέψει λίγο (τριετούς διάρκειας το πρώτο συμβόλαιο) και, βλέποντας από την πρώτη στιγμή τη σύνδεση που μπορούσε να (ξανα)δημιουργήσει μεταξύ ομάδας και πόλης, έβλεπε και το μέλλον μακρύ.

Η επόμενη ανανέωση ήρθε μετά από μια ήδη επιτυχημένη περίοδο, όταν είχε φτιάξει την πρώτη βερσιόν της υπερομάδας του και το ερώτημα τότε ήταν: και γιατί να μην συνεχίσουμε προς την κορυφή;

Όμως, όλοι οι ψίθυροι σχετικά με την ανάγκη του να κάνει ένα διάλειμμα, η αποδεκτή άποψη ότι τόσες σεζόν στα κόκκινα προσθέτουν βαρύ φορτίο και πολλή πίεση σε έναν άνθρωπο, κάποιες γλώσσες για εθνική Γερμανίας και άλλα διάφορα, άρχισαν να διαμορφώνουν μια γενική αντίληψη μεταξύ του fan base παγκοσμίως ότι η εποχή Klopp αυτήν τη φορά δε θα επεκταθεί και, αμά τη ολοκληρώσει του 2024, θα σφίξουμε τα χέρια, θα αφήσουμε κάποια αβίαστα δάκρυα και θα αποχαιρετηθούμε. Δεν μπορείς να ζητήσεις από κάποιον να συνεχίσει να πιέζεται επειδή απλά το θέλεις εσύ.

Εκτός αν οι πιο σημαντικοί άνθρωποι της ζωής του τού δείξουν ότι ο δρόμος είναι ένας. Αν τον επαναφέρουν σε «energized» μουντ, αν βρουν για χάρη του το κίνητρο που θα τον κάνει να ξαναζήσει με λαχτάρα τα πάντα. Ulla, Pep, και οι λοιποί, σας ευχαριστούμε πολύ.

«Υπάρχουν πολλά να αγαπήσεις για αυτό το μέρος. Το ήξερα από πριν έρθω, το έμαθα ακόμα καλύτερα αφού ήρθα και τώρα το ξέρω τόσο καλά όσο ποτέ. Υπάρχει μια φρεσκάδα για εμάς ως σύλλογο και αυτό μου δίνει ενέργεια. Για όσο είμαι εδώ, οι ιδιοκτήτες μας ήταν εκπληκτικά αφοσιωμένοι και ενεργητικοί για το σύλλογο και είναι ξεκάθαρο ότι αυτό ισχύει και για το μέλλον μας, όσο ποτέ άλλοτε.

Όταν μου πρότειναν να ανανεώσουμε, αναρωτήθηκα αυτό που και δημόσια εξέφρασα: έχω να δώσω από μεριάς μου την ενέργεια και την όρεξη που απαιτεί αυτό το υπέροχο μέρος από τον τύπο που βρίσκεται στο γραφείο του προπονητή; Δε χρειάστηκε να σκεφτώ πολύ για να πω την αλήθεια. Η απάντηση ήταν πολύ εύκολη. Είμαι ερωτευμένος με το “εδώ” και νιώθω καλά (σ.σ. κατά παράφραση του γνωστού συνθήματος που αφορά τον ίδιο)!»

Στην κουζίνα με την Ulla

Όπως παραδέχτηκε ο Γερμανός προπονητής, το ότι μετά την τελευταία επέκταση συμβολαίου ως το 2024 είχε αναφέρει πως τότε θα τελείωναν όλα, οφειλόταν σε μια «ιδιωτική συμφωνία με το πιο σημαντικό συμβόλαιο της ζωής του», δηλαδή με τη γυναίκα του, Ulla.

Και από κει ξεκίνησαν όλα για να έρθουμε στην επέκταση του 2026. Καθισμένοι στην κουζίνα του σπιτιού τους, οι δυο σύντροφοι ήρθαν αντιμέτωποι με ένα καταθλιπτικό ερώτημα: «Δε μπορώ να μας φανταστώ να φεύγουμε το 2024», μουρμούρισε η Ulla. «Τι; Όχι, όντως, με όλους αυτούς τους ανθρώπους γύρω μας». Οι φίλες τους, Lisa και Danielle, ήταν οι πρώτες που ήρθαν στο μυαλό του Jurgen. Η Ulla έβαλε τη σπίθα και πάλι. Που να πάνε; Η «πρώτη κυρία» της πόλης, αν θεωρήσει κανείς ότι ο Klopp λειτούργησε ως Δήμαρχος, έριξε τις άμυνες της. Δεν είχε πλέον άμυνες. Δεν θέλει πια να φύγει. Ο άνδρας της άλλαξε την πόλη και σε αυτήν την πόλη απολαμβάνει μαζί του τα καλύτερα τους χρόνια, περιμένοντας τον πάνω σε έναν δημοτικό κάδο για να τον χαιρετήσει όταν θα περνούσε με το ανοιχτό πούλμαν από κάθε δρόμο, κουβαλώντας την κούπα του Champions League!

«Αυτό που αγαπώ εδώ είναι το πώς οι άνθρωποι ζουν το ποδόσφαιρο και δεν είχα ιδέα πόσο αληθινό ήταν αυτό», εξηγεί ο Klopp. Είχα ήδη σκεφτεί “ναι, είναι ποδόσφαιρο, είναι κάτι τρομερό εδώ”. Αλλά στο Liverpool είναι προφανώς τεράστιο. Το θέμα είναι ότι όπου κι αν πάμε στον κόσμο, μας περιμένουν δικοί μας άνθρωποι. Είναι απλά υπέροχο όταν σου επιτρέπεται να δουλέψεις στον μοναδικό τομέα στον οποίο είσαι καλός στη ζωή σου και δη για έναν σύλλογο όπως η Liverpool, το ποδόσφαιρο στα καλύτερα του – όχι μόνο στο χορτάρι αλλά και οπωσδήποτε γύρω από αυτό. Νομίζω πως ως σύλλογος και ως κοινότητα ή ως μια μεγάλη, μεγάλη, μεγάλη οικογένεια, έχουμε βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Δεν ξέρω ακριβώς πώς ήταν εδώ πριν έρθω – ήταν ένας φανταστικός σύλλογος προφανώς – αλλά από τότε που ήρθα νιώθω ότι κάθε μέρα ήρθαμε και λίγο πιο κοντά, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα ο ένας τον άλλο, εκτιμούμε ο ένας τον άλλο λίγο περισσότερο».

Τον Pep τον ρωτήσατε;

Το διαζύγιο μεταξύ Klopp και Buvac – και τη στιγμή που ήρθε, πριν τον τελικό Champions League με τη Real Madrid – μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας, έφερε μεγάλη ανησυχία στις τάξεις των οπαδών της Liverpool. Πώς θα λειτουργούσαν Klopp και Krawietz χωρίς το τρίτο μέλος, για πρώτη φορά οι δυο τους;

Ο μόνος που δεν έδειχνε να ανησυχεί ήταν ο Klopp. Στο κλείσιμο εκείνης της χρονιάς, ο Γερμανός κατάλαβε το λάθος του να αφήσει τον Pep Lijnders να δοκιμάσει την τύχη του ως πρώτος προπονητής (στην ολλανδική Nijmegen) και τον κάλεσε πίσω για να αναλάβει ενεργό ρόλο στο προπονητικό επιτελείο της ανδρικής ομάδας της Liverpool.

Εντυπωσιασμένος από τη διαφορετική λογική και τις σύγχρονες μεθόδους του Pep, ο Klopp παραδεχόταν ανοιχτά μέσα στις επόμενες σεζόν ότι έχει μείνει… αρκετά πίσω, με αποτέλεσμα να αφήνει στον Ολλανδό να αναλάβει όλο το ασκησιολόγιο των προπονήσεων: ο Klopp έδινε το ζητούμενο και ο Lijnders έφτιαχνε την άσκηση από την οποία οι ποδοσφαιριστές έπαιρναν το maximum. Η συνεργασία τους απογειώθηκε με τα χρόνια και ο Jurgen δεν έχει σταματήσει να τον αποθεώνει.

Αν, λοιπόν, ο Klopp σκεφτόταν να κάνει ένα διάλειμμα ακόμα στην προπονητική του καριέρα, ήρθε ο Pep Lijnders να του ξαναβάλει τη σπίθα για όλα όσα μπορούν να καταφέρουν μαζί. Η Liverpool είναι στη κορυφή και οι δύο άνθρωποι αισθάνονται – και βλέπουν – ότι μπορούν να κάνουν κι άλλα!

«Είπα ας το σκεφτώ, και όταν το σκέφτηκα, τότε μου έγινε ξεκάθαρο ότι έπρεπε να κάνω άλλη μια πολύ σημαντική συζήτηση και αυτή ήταν με τον Pep Lijnders. Μάλλον πρόκειται για τον βασικό λόγο της ανανέωσης γιατί είναι πραγματικά γεμάτος ενέργεια – τον ξέρετε, ο άνθρωπος είναι όλος φωτιά και η σύνδεση μας ξεπερνά το πλαίσιο του ποδοσφαίρου. Όταν είπε “Ω, ναι, είμαι μέσα!”, τότε ήταν ξεκάθαρο ότι θα είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συζήτηση. Γι’ αυτό σήμερα καθόμαστε εδώ (σ.σ. αφού έχει επεκτείνει ως το 2026)».

«Μήπως η κούραση είναι στο μυαλό μου; Οι άλλοι γιατί δεν κουράστηκαν;»

Καλές οι σκέψεις για διάλειμμα, για κύκλους που κλείνουν και άλλους που ανοίγουν. Αλλά για μισό λεπτό: Αυτό θα έπρεπε να σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι world class ποδοσφαιριστές θα έπρεπε να θέλουν κι εκείνοι με τη σειρά τους ένα διάλειμμα. Αυτοί, όμως, συνεχίζουν να ξεπερνούν κάθε χρονιά τους εαυτούς τους και δείχνουν διψασμένοι όσο ποτέ. Η ομάδα του Klopp δεν έχασε ποτέ το κίνητρο της, ούτε όταν τερμάτισε στο -1, ούτε όταν κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα μετά από δεκαετίες «περπατώντας», ούτε με τόσους τελικούς! Εξάλλου, μόνο φέτος, έχει κι άλλους να παίξει!

Φυσικά, η Liverpool δε θα παίζει αιώνια με τον Salah, τον Mane και τον Henderson. Και, αν μη τι άλλο, ως το 2026 θα πρέπει να έχει επέλθει ως ένα βαθμό μια ανανέωση. Διαδικασία που ξεκίνησε ήδη με Τσιμίκα και Luis Diaz. Λαμβάνοντας τις εγγυήσεις από τη διοίκηση ότι η ανανέωση θα γίνει σοβαρά (βλ. πρώτες δηλώσεις σχετικά με τους ιδιοκτήτες που «είναι πολύ αφοσιωμένοι, ενεργητικοί, και αυτό ισχύει και για το μέλλον»), ποιος δεν θα ήθελε να είναι ο μαέστρος της;

«Είναι σα μια μίξη τρομερών ανθρώπων και τύπων εξαιρετικά καλών στα πράγματα που κάνουν ως επαγγελματίες», ανέφερε ο Γερμανός μιλώντας για συνεργάτες και ομάδα. «Αυτό κάνει τόσο απολαυστική την παρουσία σου εδώ. Ξανά το λέω, αυτός είναι ο λόγος που το θέμα της ενέργειας δεν είναι πια θέμα, επειδή δίνουμε ο ένας στον άλλο καθημερινά ένα boost και το να δουλεύεις γι’ αυτόν το σύλλογο είναι πολύ ιδιαίτερο. Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από το ποδόσφαιρο εκεί έξω, αλλά όταν έχεις την ευκαιρία να δουλέψεις στο ποδόσφαιρο τότε δε μπορώ να διαλέξω ένα καλύτερο μέρος για να είμαι ειλικρινής. Αυτήν τη σιτγμή, η Liverpool είναι και για όλους τους υπόλοιπους το καλύτερο μέρος να βρίσκεσαι – για τους παίκτες και το επιτελείο δηλαδή. Είναι φανταστικό, αυτή είναι μόνο η αρχή, όπως το είπαμε μεταξύ μας. Δεν είναι ότι προσπαθούμε τώρα να περάσουμε τα επόμενα χρόνια! Αισθανόμαστε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή και αυτό είναι τέλειο!»

Το είπε στο τέλος της συνέντευξης του, αλλά το έχουμε ήδη σκεφτεί και από μόνοι μας: «Τέλεια εποχή να είσαι Liverpool»…

photo credit: Liverpoolfc.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *