Χριστουγεννιάτικο… κέρασμα και +6 από τον δεύτερο (Liverpool – Newcastle Review)

Η Liverpool έδωσε άλλη μια απολαυστική παράσταση-μήνυμα ετοιμότητας προς όλους, αποδεικνύοντας ξανά πόσο σταθερή είναι φέτος. Η ήττα της City στο King Power δίνει στους Reds φτερά… τίτλου!

Ονειρεμένα Χριστούγεννα κάνει η Liverpool και μαζί οι φίλαθλοι της που είδαν την ομάδα τους να ξεφεύγει από το +1 στο +6 από την δεύτερη θέση μέσα σε τέσσερις ημέρες! Οι παίκτες του Klopp κατάπιαν την Newcastle του Rafa Benitez και εκμεταλλευόμενοι τη νίκη-ανατροπή της Leicester επί της Manchester City, έφυγαν 7 βαθμούς πάνω από τους «Πολίτες» και 6 από την δεύτερη πλέον Tottenham!

Ο Rafa Benitez παρέταξε τους ασπρόμαυρους με 5-3-2, «καταδικάζοντας» τους ουσιαστικά όσον αφορά στο επιθετικό κομμάτι αφού δεν έχει παίκτες που να μπορούν να κάνουν κούρσες στις πτέρυγες και να χτυπούν στις αντεπιθέσεις. Μάλιστα, δεν κατάφερε να ωθήσει την Liverpool προς τον ισχυρό του άξονα, με αποτέλεσμα οι Reds να κάνουν πραγματικά πάρτι, ορμώμενοι από παντού, τόσο από τα πλάγια που ήταν παντελώς ελεύθερα ελλείψει αντίπαλων wingers όσο και από τον άξονα όπου δημιουργούνταν άπλετοι χώροι όταν το ένα από τα τρία 8άρια της Newcastle έβγαινε να μαρκάρει στα πλάγια. Οι δύο επιθετικοί των φιλοξενούμενων, Muto και Joselu απλά περιφέρονταν, δίχως να βοηθούν ούτε επιθετικά αλλά κυρίως ούτε αμυντικά.

Παρά ταύτα, την πρώτη απειλή δημιούργησε η Newcastle, όταν από μακρυνή σέντρα του Ritchie, o Joselu έστειλε με κεφαλιά την μπάλα άουτ, δίχως να ανησυχήσει τον Alisson. Οι Reds απάντησαν άμεσα, όταν σε μια ωραία επίθεση, ο Mane έσπασε στο πέναλτι όπου ο Shaqiri δεν βρήκε γεμάτα την μπάλα και έχασε μοναδική ευκαιρία. Ό,τι, όμως, δεν έκανε ο Ελβετός το έκανε δύο λεπτά μετά, στο 11′, ο Lovren. Κόρνερ από την αριστερή πλευρά στην γωνία Kop και Kenny Dalglish Stand εκτελέστηκε πλασαριστά, ο Robertson σέντραρε και ο Lascelles απομάκρυνε αδρανώς πάνω στον Lovren. Ο Κροάτης στόπερ έπιασε ένα τρομερό sdrop βολέ και έστειλε την μπάλα με δύναμη στα δίχτυα του Dubravka! 1-0!

Η επιλογή του 4-3-3 αντί του συνηθισμένου κόντρα σε κλειστές άμυνες 4-2-3-1 ήταν πολύ έξυπνη από τον Klopp, αφού το σύστημα του αντιπάλου επέτρεπε επιθέσεις από παντού και οι επιθετικοί της Liverpool κινούνταν ελεύθερα σε κάθε χώρο. Κορυφαίος όλων ήταν ο Firmino που με τις κινήσεις, τις τοποθετήσεις και τις ενέργειες του έσπαγε πανεύκολα τις γραμμές της Newcastle, ενώ το κάθετο ποδόσφαιρο του Shaqiri δημιουργούσε συνεχώς απειλητικές προϋποθέσεις. Ο ρυθμός έπεσε με την Liverpool να ελέγχει πλήρως το παιχνίδι και η επόμενη καλή στιγμή, που ήταν και η τελευταία του πρώτου ημιχρόνου, ήρθε στο 44ο λεπτό, όταν ο Shaqiri εκτέλεσε φάουλ από καλή θέση και ανάγκασε τον Dubravka σε δύσκολη απόκρουση.

Στο δεύτερο μέρος, με το καλημέρα η Liverpool σφράγισε τη νίκη. Ο Salah βρέθηκε στην περιοχή, ο Frederico Fernandez του τράβηξε ελαφρώς το χέρι και ο Αιγύπτιος βρήκε αφορμή να πέσει, εξαπατώντας σε μεγάλο βαθμό τον Graham Scott που καταλόγισε πέναλτι υπέρ του. Ο Mo ανέλαβε την εκτέλεση και έστειλε την μπάλα ακριβώς στην γωνία για το 2-0!

Η κυριαρχία της Liverpool δεν αμφισβητήθηκε ποτέ και ο Klopp το γύρισε σε 4-2-3-1, με Mane και Robertson να κάνουν πάρτι από τα αριστερά. Ήταν ίσως το καλύτερο ημίχρονο του Shaqiri που σέρβιρε ασύστολα κάθε συμπαίκτη του και έδειξε τρομερή ετοιμότητα, την ώρα που ο Klopp απέσυρε Wijnaldum και Firmino.

Το αξιομνημόνευτο του σημερινού αγώνα είναι πως πρόκειται μάλλον για τον κορυφαίο αγώνα του Jordan Henderson με τη φανέλα των Reds. Ο αρχηγός είχε 85/96 επιτυχημένες πάσες, 23 στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου και 65 με κατεύθυνση προς τα μπροστά, ενώ μέτρησε 110 επαφές με την μπάλα, τον θερμικό χάρτη των οποίων μπορείτε να δείτε ακριβώς απο κάτω, με εξαγόμενο συμπέρασμα ότι εκτός από την θέση του ως καθαρό και ως δεύτερο εξάρι (έντονες κίτρινες περιοχές όπου φυσικά κινήθηκε περισσότερο), ο αρχηγός κινήθηκε αρκετά και γύρω από την αντίπαλη περιοχή, φτάνοντας σε κάθε γωνία αυτής, όπως και κατά μήκος όλου του άξονα (μπλε περιοχές)!

Ο Henderson είχε κρίσιμη συμβολή στο 3-0 στο 78′, όταν, μετά από φάση διαρκείας, πέρασε την σωστή σε δύναμη και timing κάθετη στον Alexander-Arnold που ολομόναχος πέρασε παράλληλη συρτή μπαλιά στον Shaqiri που δεν δυσκολεύτηκε να σκοράρει!

Στο 84′, σκόρερ χρίστηκε και ο Fabinho, όταν χωρίς να κουνηθεί και πολύ, έστειλε την μπάλα με κεφαλιά από το πρώτο δοκάρι στα δίχτυα του Dubrovka, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Salah. Ακολούθησε μεγάλη φάση του Mane, που για άλλη μια φορά είχε τις σωστές κινήσεις αλλά όχι το κατάλληλο τελείωμα, για να κλείσει το ματς με μια θριαμβευτική απόκρουση του Alisson, ο οποίος αρνήθηκε εντυπωσιακά και επιβλητικά το γκολ στον Longstaff, διατηρώντας ακόμα ένα clean sheet στην Premier League (12ο σε 19 παιχνίδια!).

Την ίδια ώρα, η Leicester έκανε ανατροπή κόντρα στην Manchester City και προσέφερε στους «Πολίτες» το δεύτερο εορταστικό στραπάτσο μετά την ανατροπή που υπέστησαν εντός έδρας από την Crystal Palace! Πλέον η Liverpool βρίσκεται πρώτη στο +6 από την Tottenham και 7 πόντους πάνω από την City! Καλές γιορτές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *