Το 97ο αδικοχαμένο θύμα του Hillsborough – Ιστορία που συγκλόνισε

Ακριβώς τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν από τη μαύρη εκείνη μέρα, όπου στο Hillsborough, η Liverpool αντιμετώπιζε την Nottingham Forest για τον ημιτελικό του κυπέλλου και 96 άνθρωποι δεν γύρισαν ποτέ σπίτια τους. Γράφει ο Μάνος Χαχλιούτης. 

Μια τραγωδία που συγκλόνισε τον πλανήτη και δυστυχώς, ακόμα συνεχίσει να συγκλονίζει. Τα τελευταία χρόνια, η δικαίωση των ψυχών που έφυγαν είναι μια λύτρωση για τις οικογένειες, καθώς χρόνια ολόκληρα κατηγορούσαν τους νεκρούς πως έφταιγαν. Τελικά, το 2016 το δικαστήριο έδωσε όλη την ευθύνη στην Αστυνομία και τους υπεύθυνους ασφαλείας.

Οι 96 ψυχές που έφυγαν, δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Όπως δεν θα ξεχαστεί και η 97η και η συγκλονιστική ιστορία της.

Ο Stephen Whittle, φανατικός φίλαθλος της Liverpool, ο οποίος δεν έχανε αναμέτρηση των Reds. Εκείνο το μεσημέρι, δε μπορούσε να βρεθεί στο γήπεδο της Sheffield για την αναμέτρηση, με αποτέλεσμα να πουλήσει το εισιτήριο που είχε σε έναν φίλο του για να βρεθεί στον αγώνα. Ο φίλος του, δυστυχώς ήταν ένα από τα 96 θύματα.

Απλά συγκλονιστικό. Ο Stephen, κουβαλούσε μέσα του τύψεις για το υπόλοιπο της ζωής του, ζώντας πλέον με την κατάθλιψη στο πλευρό του, μη μπορώντας ποτέ να συγχωρέσει τον εαυτό του, καθώς ένιωθε ότι έπρεπε να ήταν εκείνος στη μαύρη λίστα και όχι ο φίλος του. Πλέον λοιπόν, ζούσε με την κατάθλιψη και τις τύψεις να του βαραίνουν την ψυχή.

Το 2011, δεν άντεξε άλλο. Εργαζόταν σε εργοστάσιο υαλικών και είχε βραδινή βάρδια, όμως ειδοποίησε από νωρίς τον πατέρα του, να μην του πάει φαγητό, όπως έκανε κάθε φορά, καθώς δεν αισθανόταν καλά και δεν θα βρεθεί στη δουλειά, παίρνοντας αναρρωτική άδεια.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που μίλησε με τους αγαπημένους του ανθρώπους.

Ο Stephen λίγες ώρες μετά, έπεσε στις ράγες του τραίνου, δίνοντας τέλος στη ζωή του στα 50 του χρόνια, γεμάτος τύψεις. Όταν την επόμενη μέρα η αστυνομία πήγε στο σπίτι του για να συλλέξει λεπτομέρειες, ανακάλυψε ότι ο 50χρονος είχε σπρώξει κάτω από την πόρτα τα κλειδιά του, κάτι που έδειξε ότι ποτέ δεν είχε σκοπό να επιστρέψει, ενώ είχε αφήσει και τα χαρτιά από την ασφάλεια του επάνω στο τραπέζι.

Όμως, ο Whittle, έδειξε το πόσο μεγάλος άνθρωπος είναι. Όλο αυτό το διάστημα, μάζευε υπομονετικά χρήματα. Κατάφερε να μαζέψει 61.000 λίρες, τις οποίες δώρισε στις οικογένειες των θυμάτων.

Οι γονείς του, σκεπτόμενοι ότι όλο αυτό θα προκαλούσε νέα αναστάτωση στις οικογένειες, δεν αποκάλυψαν ποτέ το όνομα του ανθρώπου, στον οποίο ο γιος του πούλησε εκείνο το εισιτήριο.

Ωστόσο, το συγκλονιστικό στην ιστορία του δεν τελειώνει εδώ. Ο αδικοχαμένος Stephen, έζησε από κοντά ακόμα μια τραγωδία, αυτή του Heysel το 1985, μη μπορώντας πλέον να αντέξει ψυχολογικά.

Το 2012, ο γιατρός που τον παρακολουθούσε, ο Ashok Atrey, αποκάλυψε αυτή την συγκλονιστική ιστορία: «Πούλησε το εισιτήριο του σε ένα φίλο και δυστυχώς ήταν ανάμεσα στα θύματα. Προσπαθήσαμε να του δώσουμε θεραπεία, αλλά δεν ήταν θετικός σε αυτό, λέγοντας μας ότι είχε στήριξη από δικούς του ανθρώπους και δεν χρειαζόταν τη δική μας. Όταν τον ρωτήσαμε εάν έχει αυτοκτονικές τάσεις, μας είπε πως δεν είχε καμία».

Η ιστορία του Stephen Whittle, αποδεικνύει περίτρανα το τι παιχνίδια μπορεί να παίξει η μοίρα. Μία συγκλονιστική ιστορία που αφήνει άπαντες με το στόμα ανοιχτό. Το 97ο θύμα του Hillsborough που έζησε με τύψεις για το υπόλοιπο της ζωή του, μέχρι να της δώσει οριστικό τέλος. Κάτι που έκανε κι ένας φίλος της Nottingham Forest, ο οποίος βρισκόταν στο απέναντι πέταλο τη μέρα της τραγωδίας και μη μπορώντας να πιστέψει όλα όσα έγιναν μπροστά στα μάτια του, λίγες ημέρες μετά, έδωσε τέλος στη ζωή του.

You’ll Never Walk Alone.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *