Το προφίλ του Ajax

Τον Ajax έβγαλε ο Drogba από τις ομάδες του δεύτερου γκρουπ δυναμικότητας της UEFA ως έναν από τους τρεις αντιπάλους της Liverpool για τη φάση των ομίλων του UEFA Champions League.

Πρώτη φορά μετά το μακρινό 1966 αντιμετωπίζουν οι Reds τον «Αίαντα» σε επίσημο αγώνα. Μετά την εκπληκτική σεζον 2018-19, ο Ajax είναι εμφανώς αποδυναμωμένος και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση την «ομάδα-φόβητρο» εκείνης της σεζόν. Όμως, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, επιδιώκει την ανάδειξη νεαρών ποδοσφαιριστών, πάνω στους οποίους θα βασιστεί ελπίζοντας σε μία ανάλογη πορεία τα επόμενα χρόνια.

Προπονητής: Erik ten Hag

Erik ten Hag 'Likely' to Join Bayern Munich Next Summer But Thomas Tuchel  Remains on Shortlist | 90min

O 50χρονος ολλανδός προπονητής ανέλαβε τον Ajax τον Δεκέμβρη του 2018 και η μέχρι στιγμής θητεία του στον «Αίαντα» θεωρείται άκρως πετυχημένη. Το 2018-19 οδήγησε τον Ajax σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ολλανδίας, αλλά δεν ήταν αυτό το εντυπωσιακό εκείνης της χρονιάς.. Ο Ajax παίζοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο υπό τις οδηγίες του ten Hag, απέκλεισε, για το Champions League, κατά σειρά τη Ρεάλ Μαδρίτης (κάτοχο του τροπαίου για τρεις συνεχόμενες χρονιές) και τη Γιουβέντους, στη πρώτη χρονιά του Cristiano Ronaldo με τη φανέλα της. Στα ημιτέλικα η τύχη δεν ήταν με το μέρος και γνώρισε δραματικό αποκλεισμό στη τελευταία φάση του παιχνιδιού από τη Τότεναμ. Ο ten Hag βρέθηκε και στα ραντάρ τόσο της Real, όσο και της Bayern, όμως αμφότερα έμειναν απλά στο ενδιαφέρον.

Το αστέρι: Dusan Tadic

Με τη φυγή και των Hakim Ziyech και Donny Van de Beek, το βάρος πέφτει στον αρχηγό της ομάδας, Tadic, ο οποίος καλείται να ηγηθεί της προσπάθειας των Ολλανδών για μία καλή πορεία στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Πρώτος σε ασίστ πέρυσι στο Ολλανδικό πρωτάθλημα τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και μέλος της καλύτερης ενδεκάδας τόσο στην Eredivisie όσο και στο Champions League το 2019. Η ποιότητά του είναι αδιαμφισβήτητη, διαθέτει άριστη τεχνική κατάρτιση και μπορεί να αγωνιστεί σε όλες της θέσεις της επίθεσης.

Ποιοί αποχώρησαν και ποιοί αποκτήθηκαν

Οι αποχωρήσεις του Hakim Ziyecj και Donny Van de Beek ήταν αυτές που σημάδεψαν το φετινό καλοκαίρι τον Ajax κατά τη μεταγραφική περίοδο για τη σεζόν 2020-21. Αναλυτικά:

Αποχώρησαν: Hakim Ziyech, Donny van de Beek, Sergiño Dest, Joël Veltman, Lisandro Magallán, Carel Eiting, Kik Pierie, Benjamin van Leer.

Αποκτήθηκαν: Antony, Mohammed Kudus, Sean Klaiber, Maarten Stekelenburg, Razvan Marin, Hassane Bandé, Jurrien Timber, Lisandro Magallán, Carel Eiting, Kik Pierie.

Περσινή σεζόν

Το Ολλανδικό πρωτάθλημα διακόπηκε λόγω κορονοιού και έτσι Ajax και AZ πήραν τα εισητήρια για το Champions League της φετινής περιόδου. Στο Champions League τερμάτισε στη τρίτη θέση πίσω από Chelsea και Valencia, ενώ στο Europa League αποκλείστηκε από τη Getafe στη φάση των 32.

Τελευταία αναμέτρηση των δύο ομάδων

Δεν έχει τόση σημασία καθώς όπως αναφέραμε προηγουμένως, η τελευταία φορά που τέθηκαν αντίπαλοι σε επίσημο ματς οι δύο ομάδες ήταν πριν 54 (!) χρόνια, και συγκεκριμένα στις 7 Δεκεμβρίου 1966. Τότε, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, ο Ajax επικράτησε με το εντυπωσιακό 5-1!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *