Το προφίλ της Porto

Την αρκετά γνώριμη Porto έβγαλε η κληρωτίδα για δεύτερο αντίπαλο της Liverpool στην φάση των ομίλων του UEFA Champions League.

Η Porto αισθητά αλλαγμένη – προς το καλύτερο – καθιστά ένα καθόλου αμελήτεο εμπόδιο για την πρόκριση των Reds στην νοκ-άουτ φάση της διοργάνωσης.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Conceicao wary of Chelsea backlash as Porto prepare for tinkering Tuchel

Προπονητής της Porto από την 1η Ιουλίου του 2017, ο Sergio Conceicao έχει ωριμάσει μαζί με την ομάδα του, αποκτώντας περισσότερη εμπειρία και καλύτερη διαχείριση του ρόστερ του, και πλέον έχει να παρουσιάσει ένα αρκετά συμπαγές σύνολο, αρκετά πιο σοβαρό και ώριμο από ό,τι ήταν τα πρώτα χρόνια επί της δικής του εποχής.

Με την Porto, ο Conceicao έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα, ένα την σεζόν 2017/18, κι άλλο ένα το 2019/20, σεζόν κατά την οποία η ομάδα του κέρδισε και το Κύπελλο της Πορτογαλίας.

Αγαπημένο του σύστημα είναι το 4-4-2, το οποίο το προτιμά σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια. Το αρκετά δεμένο και συμπαγές σύνολο που έχει δημιουργήσει, έχει σαν μεγάλη βάση την προσήλωση των παικτών του στα ανασταλτικά τους καθήκοντα, κάνοντας πιο «απλή» την ομάδα του επιθετικά. Βασισμένη σε αντεπιθέσεις, η ομάδα του Conceicao βασίζεται κυρίως στην ατομική ποιότητα, ευελιξία και ταχύτητα των εξτρέμ του, και κυρίως του Luis Diaz, την επιθετικής δυνότητας και κυνικότητας του Taremi, αλλά και την μαεστρία του Sergio Oliveira.

Με λίγα λόγια, σύνολο που βασίζεται κατά κύριο λόγο στους ακραίους του, δεν μπορεί να αποτελέσει φόβητρο για την ομάδα του Jurgen Klopp.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ

Την περσινή σεζόν, η Porto τερμάτισε στην δεύτερη θέση του Πρωταθλήματος, 5 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Sporting Lisbon, μη πετυχαίνοντας τον βασικό στόχο που θέτει κάθε σεζόν, δηλαδή την κατάκτηση της Primeira Liga.

Στο Champions League, οι παίκτες του Sergio Conceicao έκαναν μία αξιοπρεπέστατη πορεία προχωρώντας μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης όπου αποκλείστηκαν με μία ήττα (2-0 εντός έδρας), και μία νίκη (1-0 εκτός έδρας), από τους Πρωταθλητές Ευρώπης, την Chelsea του Thomas Tuchel. Στην φάση των ομίλων πέρασαν ως δεύτεροι με 13 βαθμους, 3 βαθμούς πίσω από την πρώτη Manchester City, και 10 πάνω από τον Ολυμπιακό.

Στη φάση των 16 έκαναν την έκπληξη και έβγαλαν εκτός συνέχειας την Juventus, με νίκη 2-1 στο Dragao και ήττα 3-2 (μετά από παράταση) στο Juventus Stadium.

ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ

Pepe/ Αριστερό Εξτρέμ/Gremio(15.000.000€)

Wendell/ Αριστερό Μπακ/ Bay.Leverkusen(4.000.000€)

Bruno Costa/ Κεντρικός Μέσος/ Portimonense(2.500.000€)

Marko Grujic/ Κεντρικός Μέσος/ Liverpool(Δανεικός με υποχρεωτική οψιόν 9.000.000€)

ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ

Danilo Perreira/ Αμυντικός Μέσος/ Paris SG(16.000.000€)

Awaziem/ Κεντρικός Αμυντικός/ Boavista(5.000.000€)

Andrade/ Επιθετικός/ Al-Fayha(Δανεικός με ποσό δανεισμού 250.000€)

Marega/ Επιθετικός/ Hilal(Ελεύθερος)

Ewerton/ Κεντρικός Μέσος/ Portimonense (Ελεύθερος)

Diogo Leite/ Κεντρικός Αμυντικός/ Braga (Δανεικός)

Romario Baro/ Κεντρικός Μέσος/ Estoril (Δανεικός)

Carraca/ Δεξί Μπακ/ Belenenses (Δανεικός)

ΑΣΤΕΡΙ

Sérgio Oliveira - Player profile 21/22 | Transfermarkt

Με βάση τις επιδόσεις του τα τελευταία δύο χρόνια, ο Sergio Oliveira αξίζει και με το παραπάνω αυτόν τον τίτλο. Με το ρόστερ να μην αλλάζει ριζικά, χωρίς να υπάρχει δηλαδή κάποια μεταγραφή που να κάνει την διαφορά στο ήδη υπάρχον σύνολο, ο Πορτογάλος μέσος είναι ο πολυτιμότερος παίκτης στο ρόστερ του Sergio Conceicao την δεδομένη χρονική στιγμή.

Παίκτης προερχόμενος από τις ακαδημίες της ομάδας, με εξαίρεση την αποδέσμευσή του ως ελεύθερο και αγορά του για 1.000.000 ευρώ από την Pacos Ferreira, ο Oliveira έχει περάσει από πολλούς δανεισμούς μέχρι να τον εμπιστευτεί ο νυν προπονητής της Porto,  κάτι το οποίο έγινε από την σεζόν 2019/20.

Η σεζόν-σταθμός στην καριέρα του Πορτογάλου «μαέστρου» ήταν η περσινή, αφου με 15 γκολ και 5 ασίστ στο Πρωτάθλημα, και 5 γκολ σε 8 ματς στο Champions League αποτέλεσε το βαρόμετρο της Porto και στις δύο διοργανώσεις, προσθέτοντας και γκολ στο ήδη πλούσιο ρεπερτόριο του ως δημιουργικός κεντρικός μέσος.

ΓΗΠΕΔΟ

Το στάδιο Dragao είναι σχετικά καινούργιο γήπεδο μιας και χτίστηκε για το Euro 2004, και από τότε χρησιμοποιείται ως έδρα της Porto. Ήρθε ως αντικατάσταση της ιστορικής έδρας Das Antas, και εγκαινιάστηκε στις 16 Νοεμβρίου 2003 σε φιλικό κόντρα στην Barcelona. Έχει χωρητικότητα 52.000 θέσεων και πέρυσι φιλοξένησε τον τελικό του Champions League.

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ

Liverpool και Porto έχουν συναντηθεί συνολικά 8 φορές σε επίσημους αγώνες, είτε Champions League, είτε Europa League (σ.σ. τέως UEFA Cup), με τους Reds να μετρούν 5 νίκες, 3 ματς έχουν λήξει ισόπαλα, ενώ οι Πορτογάλοι να μην έχουν ούτε μία νίκη. Τελευταία δισταύρωση των δύο ομάδψν ήταν το 2019, με την Liverpool να περνά ξεκούραστα στην επόμενη φάση με μία νίκη στο Anfield με σκορ 2-0, και άλλη μία στο Dragao με 4-1.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Οι δύο ομάδες ομάδες θα αναμετρηθούν δύο φορές, για την 2η και 5η αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Η πρώτη θα λάβει μέρος στο Dragao στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ η προτελευταία αγωνιστική θα γίνει στο Anfield στις 24 Νοεμβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *