Τέσσερις βασικοί και μια προπόνηση λιγότερη…

Η Liverpool έκλεισε την προετοιμασία της με νίκη κόντρα στη Λυών σε μια άκρως πειστική εμφάνιση για τουλάχιστον μία ώρα αγώνα. Οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν αποτελούν απαντήσεις για τους επικριτές.

Ο συνωστισμός μεγάλων διοργανώσεων εθνικών ομάδων το φετινό καλοκαίρι είχε ως συνέπεια να παρακολουθήσουμε ως επί το πλείστον μια προετοιμασία της… U23.

Ο Jurgen Klopp δεν είχε στη διάθεση του τους πρωταθλητές νοτίου Αμερικής, Alisson Becker και Roberto Firmino, τον Mohamed Salah και τον φιναλίστ του Κόπα Άφρικα, Sadio Mane, κοινώς τέσσερις από τους βασικότερους άξονες της ομάδας του και όλη την επιθετική τριάδα αυτής. Επιπλέον, εκτός δράσης λόγω τραυματισμών βρίσκονταν οι Naby Keita και Xherdan Shaqiri.

Ταυτόχρονα, οι ρυθμοί των προπονήσεων ήταν εξαντλητικοί, κανείς πλην του Mignolet δεν έβγαλε ενενηντάλεπτο στη φετινή προετοιμασία και η Liverpool ταξίδεψε από την Αγγλία στην Αμερική, στη γαλλική Εβιάν και πάλι πίσω στην Αγγλία.

Οι «κόκκινοι» δέχτηκαν, λοιπόν, ιδιαίτερα έντονη κριτική για το συνδυασμό δύο παραγόντων: αφενός για τις προβληματικές τους εμφανίσεις, αφού κατάφεραν να κερδίσουν μόνο τις αγγλικές ομάδες που αντιμετώπισαν (3ης και 4ης κατηγορίας), αφετέρου για το γεγονός ότι δεν ενισχύθηκαν, με την ανάγκη απόκτησης αναπληρωματικών σε αρκετές θέσεις να είναι εμφανής. 

Την ίδια ώρα, ο Klopp επέμενε πως Chamberlain, Lallana και Brewster αποτελούν «μεταγραφές» για την ομάδα του. Επίσης την ίδια ώρα, έφερνε τον 16χρονο Harvey Elliott από τη Fulham και τον έβλεπε να… βγάζει μάτια στα δύο φιλικά που έπαιξε, ενώ έδινε και ικανοποιητικό χρόνο συμμετοχής στον 17χρονο Ki-Jana Hoever, που έκανε πέρυσι το ντεμπούτο του σε αγώνα FA Cup και μπορεί να αγωνιστεί με ικανότητα και θράσος τόσο ως stopper όσο και ως δεξιός μπακ. Επομένως, στο μυαλό του Γερμανού η ενίσχυση δεν αποτελεί πια προτεραιότητα, ειδικά όταν μιλάμε για τον προπονητή που παραδοσιακά δεν παίρνει τίποτα εκτός από αυτό που ξέρει πως είναι ραμμένο στα μέτρα της ομάδας του. Σε κάθε περίπτωση, η μεταγραφική… λακωνικότητα θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Όσον αφορά στις προβληματικές εμφανίσεις κατά την περίοδο της προετοιμασίας, ο συνάδελφος David Maddock που παρακολούθησε από κοντά τις προπονήσεις της ομάδας του Klopp σημείωσε χθες, μετά τη νίκη των «κόκκινων» με 3-1, κάτι πολύ σημαντικό: «είναι αστείο πόσο θετική επιρροή μπορεί να έχει το να μην κάνεις διπλές προπονήσεις την παραμονή ενός αγώνα…». 

Και πράγματι, η Liverpool ήταν πολύ πιο κοντρολαρισμένη κόντρα στη Λυών, γιατί ήταν ξεκούραστη και μπορούσε να κάνει όσα ήθελε. Αν δεν είχε δεχτεί το αστείο πρώτο γκολ, ίσως να κρατούσε και clean sheet. Και όλα αυτά ενώ στη βασική της εντεκάδα αγωνίζονταν πέντε παίκτες (Alisson, Shaqiri, Keita, Firmino και Salah) που βρίσκονταν μόλις για δύο ημέρες στην κυρίως προετοιμασία. Μάλιστα, ενώ Shaqiri και Firmino αντικαταστάθηκαν στο μισάωρο, Keita και Salah άντεξαν να παίξουν σαρανταπέντε λεπτά, δείγμα του πόσο «ζεστοί» κρατήθηκαν στην off-season περίοδο. 

Για να κλείσουμε, κρατάμε οπωσδήποτε την επιφύλαξη για την επιλογή του Klopp να μην ενισχύσει την ομάδα με νέα πρόσωπα. Την κρατάμε στην άκρη, όμως, και θα την κρίνουμε εκ του αποτελέσματος όπως προανέφερα. Στο θέμα ετοιμότητας, τώρα, το να μη φέρνεις καινούριους παίκτες σε ένα ρόστερ έχει και ένα πλεονέκτημα: δε χρειάζεται κανείς να προσαρμοστεί στην τακτική της ομάδας. Δεν ξεκινάς από το μηδέν, αλλά από το πέντε. Και όταν οι βασικοί σου αστέρες (πλην Mane) επιστρέφουν βγάζοντας στο… τρεχαλητό ένα σαρανταπεντάλεπτο, τότε το πολύ σε δύο εβδομάδες η σφυρίχτρα θα ηχήσει και το τρένο θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Το «για που» είναι άλλη ιστορία, την οποία θα αναλύσουμε τον Μάιο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *