Πώς περνάει η Liverpool στο επόμενο Champions League; Όλα τα σενάρια πρόκρισης.

Γράφει ο Απόστολος Παπανικολόπουλος,

Το μυθικό γκολ του Alisson Becker διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες των Reds για πρόκριση στο επόμενο UEFA Champions League, μετά και τη νίκη με 1-2 επί της West Brom.

Η ομάδα του Klopp έφτασε μια ανάσα από το να πετάξει στα σκουπίδια την μεγάλη νίκη στο Old Trafford, αλλά και τη γενικότερη αγωνιστική βελτίωση τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς βρέθηκε στο 1-1 απέναντι στην ήδη υποβιβασμένη και αδιάφορη West Brom και χρειάστηκε ένα γκολ…εξ ‘ουρανού για να πάρει την υπερπολύτιμη νίκη.

Έτσι, η ομάδα, πλέον, κοιτάει τα δυο εναπομείναντα κομβικά ματς, ώστε να διεκδικήσει το εισιτήριο για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και συνάμα να περισώσει την φετινή απογοητευτική σεζόν.

Σε αυτό το άρθρο θα κοιτάξουμε, όσο πιο αναλυτικά μπορούμε, τα πιθανά σενάρια πρόκρισης των πέντε ομάδων που θα δώσουν τη μάχη για την τετράδα. Leicester, Chelsea, Liverpool, Tottenham και West Ham είναι οι μοναδικές ομάδες που έχουν μαθηματικές ελπίδες για μια από τις πολυπόθητες θέσεις.

Βαθμολογία και πρόγραμμα.

Ο πίνακας παραπάνω μας δείχνει την βαθμολογία στην πρώτη εφτάδα μετά και το πέρας της 36ης αγωνιστικής. Σε αυτή την αγωνιστική η Liverpool επικράτησε με 1-2 της West Brom, η Tottenham με 2-0 της Wolves, η Leicester με 1-2 της Manchester United, η West Ham έμεινε στο 1-1 με την Brighton και η Chelsea γνώρισε οδυνηρή ήττα με 0-1 από την Arsenal.

Πάμε να δούμε αναλυτικά το υπόλοιπο του προγράμματος για όλες τους «μνηστήρες» της τετράδας:

Leicester City:
vs Chelsea (A) (18/05, 22:15)
vs Tottenham (H) (23/05, 18:00)

Chelsea:
vs Leicester City (H) (18/05, 22:15)
vs Aston Villa (A) (23/05, 18:00)

Liverpool:
vs Burnley (A) (19/05, 22:15)
vs Crystal Palace (H) (23/05, 18:00)

Tottenham:
vs Aston Villa (H) (19/05, 20:00)
vs Leicester City (A) (23/05, 18:00)

West Ham:
vs West Brom (A) (19/05, 22:15)
vs Southampton (H) (23/05, 18:00)

Πώς περνάει η Liverpool;

Είναι ξεκάθαρο πως το παιχνίδι ανάμεσα σε Chelsea και Leicester είναι αυτό που επικεντρώνει όλο το ενδιαφέρον για την είσοδο των Reds στην τετράδα.

Οι Μπλε του Tuchel βρίσκονται στους 64 βαθμούς και οι Αλεπούδες του Rodgers στους 66 με τη Liverpool στους 63. Τα σενάρια είναι τα εξής:

Νίκη Chelsea: Η Chelsea φτάνει τους 67 βαθμούς και η Leicester παραμένει στους 66. Αυτό σημαίνει πως η Liverpool με νίκη ισοβαθμεί με την Leicester και ελπίζει είτε σε αρνητικό αποτέλεσμα των Κυπελλούχων Αγγλίας τελευταία αγωνιστική με την Tottenham, είτε στο να διατηρήσει καλύτερη διαφορά τερμάτων με το πέρας της τελευταίας αγωνιστικής.

Η βαθμολογία σε περίπτωση νίκης της Liverpool με 1 γκολ διαφορά απέναντι στην Burnley και νίκη της Chelsea με 1 γκολ διαφορά επί της Leicester.

Αυτή τη στιγμή η διαφορά τερμάτων είναι ακριβώς ίση στο +21 και για τις δυο ομάδες, πράγμα που σημαίνει πως αν η Leicester ηττηθεί από την Chelsea και η Liverpool επικρατήσει της Burnley, αυτομάτως οι Κόκκινοι θα έχουν τουλάχιστον 2 γκολ καλύτερη συγκομιδή και το μοναδικό σενάριο που θα τους στερήσει την 4η θέση στην ισοβαθμία θα είναι να κερδίσει με τρομερά μεγάλη διαφορά η Leicester την Tottenham την τελευταία αγωνιστική (αν φυσικά η Liverpool επικρατήσει και της Crystal Palace στο Anfield).

Η βαθμολογία σε περίπτωση νίκης της Liverpool με 1 γκολ διαφορά απέναντι στην Palace και νίκη της Leicester με 2 γκολ διαφορά επί της Tottenham.

Ισοπαλία: Αυτό το σενάριο φέρνει σε δύσκολη θέση και τις δυο αντιπάλους των πρώην Πρωταθλητών Αγγλίας. Αν το μεταξύ τους παιχνίδι λήξει ισόπαλο τότε η Chelsea φτάνει τους 65 και η Leicester τους 67. Με νίκη της η Liverpool φτάνει τους 66 και εφόσον επικρατήσει της Crystal Palace τελευταία αγωνιστική έχει ήδη εξασφαλίσει εισιτήριο για το επόμενο Champions League, ενώ με απώλεια της Leicester απέναντι στην Tottenham πιάνει και την 3η θέση.

Η βαθμολογία σε περίπτωση νίκης της Liverpool επί της Burnley και ισοπαλία μεταξύ Chelsea και Leicester.

Νίκη Leicester: Και αυτή η περίπτωση βολεύει την ομάδα του Klopp, αφού η Leicester πιάνει τους 69 και καθαρίζει για την τετράδα, ενώ η Chelsea μένει στους 64 και θέλει οπωσδήποτε νίκη επί της Villa τελευταία αγωνιστική και απώλεια βαθμών της Liverpool σε ένα από εναπομείναντα παιχνίδια της.

Η βαθμολογία σε περίπτωση νίκης της Liverpool με 1 γκολ διαφορά απέναντι στην Burnley και νίκη της Leicester με 1 γκολ διαφορά επί της Chelsea.

Στην προκειμένη φάση η Chelsea έχει κατά 1 γκολ καλύτερη διαφορά τερμάτων από την Liverpool (22 έναντι 21). Με ήττα κόντρα στην Leicester οι Μπλε πέφτουν στην καλύτερη στο +21, πράγμα που σημαίνει πως με νίκη απέναντι στην Villa και συνάμα μια ισοπαλία και μια νίκη της Liverpool στα δυο τελευταία της ματς θα βρίσκονται και οι δυο ομάδες στους 67 και θα δώσουν μάχη για την καλύτερη συγκομιδή.

Η βαθμολογία σε περίπτωση νίκης της Liverpool με 1 γκολ διαφορά απέναντι στην Palace, νίκη της Leicester με 1 γκολ διαφορά επί της Tottenham και νίκη της Chelsea με 1 γκολ κόντρα στην Villa.

Αν η Chelsea με το πέρας της 38ης αγωνιστικής έχει καλύτερη διαφορά σε γκολ από την Liverpool (είναι πολλά τα σενάρια για τα σκορ), τότε την ξεπερνά στην ισοβαθμία και προκρίνεται εκείνη. Και αντίστροφα. Στην περίπτωση που και οι δυο ομάδες βρεθούν στους 67 με ίδια διαφορά τερμάτων, τότε υπερέχει η καλύτερη επίθεση που εκτός απροόπτου θα ανήκει στους Κόκκινους του Merseyside, που αυτή τη στιγμή έχουν 63 γκολ ενεργητικό έναντι 55 της Chelsea, απόσταση πολύ μεγάλη για να καλυφθεί.

Η βαθμολογία σε περίπτωση ισοβαθμίας Chelsea και Liverpool με ίση διαφορά τερμάτων.

Πιθανότητες και συμπεράσματα.

Πάμε να δούμε τώρα τις πιθανότητες των Reds ανάλογα με τους βαθμούς που θα συγκεντρώσουν στα δυο τελευταία τους παιχνίδια.

0 βαθμοί (2 ήττες): προφανώς 0% πιθανότητα πρόκρισης.

1 βαθμός (1 ήττα, 1 ισοπαλία): 0% πιθανότητες σε νίκη της Chelsea ή ισοπαλία, 16% πιθανότητα σε περίπτωση νίκης της Leicester. Το μόνο σενάριο που αρκεί σε αυτή την περίπτωση είναι η Chelsea να ηττηθεί και από Leicester και από Aston Villa και να έχει ίδια ή χειρότερη διαφορά τερμάτων από την Liverpool στο τέλος του πρωταθλήματος.

Η βαθμολογία σε περίπτωση 1 βαθμού της Liverpool στα τελευταία 2 παιχνίδια και ήττας της Chelsea από Leicester και Aston Villa.

2 βαθμοί (2 ισοπαλίες): 0% πιθανότητα σε νίκη Chelsea, 16% πιθανότητα σε ισοπαλία (ίδια περίπτωση με την προηγούμενη) και 40% σε νίκη Leicester, καθώς αρκεί και η ισοπαλία της Chelsea απέναντι στην Villa τελευταία αγωνιστική για να οδηγηθούμε και πάλι στη μάχη των γκολ.

Η βαθμολογία σε περίπτωση 2 βαθμών της Liverpool στα τελευταία 2 παιχνίδια και ήττας της Chelsea από Leicester και ισοπαλίας με Aston Villa.

3 βαθμοί (1 νίκη, 1 ήττα): 22% πιθανότητα σε νίκη Chelsea, 40% πιθανότητα σε ισοπαλία και 46% σε νίκη Leicester. Με νίκη Chelsea οι Reds θέλουν και ήττα της Leicester από την Tottenham και χειρότερη διαφορά τερμάτων των Αλεπούδων στο τέλος. Με ισοπαλία το έργο είναι ίδιο με την προηγούμενη περίπτωση στη νίκη Leicester, ενώ σε νίκη Leicester αν η Chelsea χάσει βαθμούς στο Villa Park χάνει αυτόματα και την τετράδα, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση ισοβαθμίας.

Η βαθμολογία σε περίπτωση 3 βαθμών της Liverpool στα τελευταία 2 παιχνίδια, ήττας της Chelsea από την Leicester και ισοπαλίας των Μπλε με την Aston Villa.

4 βαθμοί (1 νίκη, 1 ισοπαλία): 56% σε νίκη Chelsea, 58% σε ισοπαλία και 86% σε νίκη της Leicester. Στην πρώτη εκδοχή, οι Κόκκινοι προκρίνονται με ήττα της Chelsea τελευταία αγωνιστική ή απώλεια βαθμών της Leicester κόντρα στην Tottenham. Στην δεύτερη περίπτωση, ο μόνος τρόπος αποκλεισμού είναι ευρεία επικράτηση της Chelsea απέναντι στην Villa και νίκη ή ισοπαλία της Leicester με την Tottenham. Στο τελευταίο ενδεχόμενο, για να μείνει εκτός η Liverpool πρέπει η Chelsea την τελευταία αγωνιστική να κάνει πολύ μεγάλη νίκη, για να υπερβεί σε διαφορά τερμάτων την Liverpool.

6 βαθμοί (2 νίκες): 94% πιθανότητα σε νίκη της Chelsea και 100% πιθανότητα σε ισοπαλία ή νίκη Leicester. Η μόνη περίπτωση να μείνουν εκτός τετράδας οι Reds είναι να πάρει η Chelsea και τα δυο παιχνίδια της και η Leicester να νικήσει την Tottenham με πολύ μεγάλη διαφορά, όπως έχουμε αναφέρει και νωρίτερα.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι το αποτέλεσμα που συμφέρει περισσότερο είναι το διπλό της Leicester στο Stamford Bridge και το πιο επικίνδυνο είναι ο άσος της Chelsea. Βέβαια, αν γίνει το 2/2 από τους παίκτες του Klopp είναι σχεδόν αδύνατο να χάσουν την τετράδα και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος.

Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως μαθηματικά στο παιχνίδι της Ευρώπης είναι και οι Tottenham και West Ham, όμως όντας αμφότερες στους 59 βαθμούς χρειάζονται τρομακτικό συνδυασμό αποτελεσμάτων για να καταλάβουν την 4η θέση της βαθμολογίας.

Το παιχνίδι στο Stamford Bridge θα κρίνει πολλά, όμως με το απόλυτο μέχρι το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων, η Liverpool θα έχει τον πρώτο λόγο για τον μοναδικό στόχο που της απέμεινε για φέτος και θα τα δώσει όλα για να τον πετύχει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *