Πρώτη συνέντευξη Klopp vs σήμερα: Τον δικάζεις ή τον ευγνωμονείς;

Στην παρουσίαση του ως προπονητής της Liverpool, τον Οκτώβρη του 2015, ο Jurgen Klopp «υποσχέθηκε» πως θα έχει κατακτήσει με τους Reds τουλάχιστον έναν τίτλο σε βάθος τετραετίας. Απομένουν τρία παιχνίδια για να μην… εκτεθεί. Αν δεν τα καταφέρει, όμως…; Ο Νίκος Γιαμπολδάκης εξηγεί τα δεδομένα. 

Τι μέρα εκείνη η 9η Οκτώβρη του 2015! Όλοι, μα όλοι οι φίλοι της Liverpool είδαν στο χαμόγελο του Klopp το όραμα τους για να ξαναγίνει η ομάδα τους μεγάλη και σπουδαία. Fast forward στο σήμερα και πολλοί από αυτούς έχουν γίνει… πλεονέκτες.

Η αλήθεια είναι πως η μεγαλοστομία του Klopp τούς δίνει δικαίωμα. Μπορώ σχεδόν να… ορκιστώ ότι πέτυχε όλα όσα είπε πως θα κάνει για τον εαυτό του και την ομάδα, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ως προπονητής της Liverpool, όμως ένα εκκρεμεί: ο τίτλος εντός τετραετίας.

Ερωτώμενος για την αίσθηση, την διαφορά σε σχέση με προηγούμενους συλλόγους και τις ευθύνες του να είναι προπονητής της Liverpool, ο Γερμανός, αφού ζήτησε από τους υπόλοιπους δημοσιογράφους να είναι λίγο πιο ήσυχοι ώστε να ακούσει καλά την ερώτηση μιας γλυκιάς δημοσιογράφου, της απάντησε:

«Πρέπει να το αποδεχτώ. Χθες το βράδυ υπογράψαμε το συμβόλαιο και σήμερα ξύπνησα ων ο προπονητής της Liverpool. Αλλά δεν με ενδιαφέρει να κοιτάω έτσι τα πράγματα, δεν ασχολούμαι πολύ με τον Τύπο επίσης, είμαι πραγματικά ένας φυσιολογικός προπονητής, θέλω να δουλεύω με την ομάδα, να βρίσκομαι στο γήπεδο. Και αυτά είναι παρόμοια σε όλον τον κόσμο. Φυσικά, κάποια πράγματα είναι διαφορετικά (σ.σ στη Liverpool), αλλά είμαι προετοιμασμένος για αυτό χάρη στην εμπειρία μου από άλλους συλλόγους αλλά και ως ποδοσφαιριστής, οπότε είμαι προετοιμασμένος. Φυσικά, είναι απόλυτα τρελό αυτό που συνέβη εδώ». Και ως εδώ, έμεινε πιστός στα λεγόμενα του. Απέδειξε στην πορεία πως είναι από τους προπονητές που αγαπούν την προπόνηση και την δουλειά, μετατρέποντας μια ομάδα μετρίου ρόστερ σε ευρωπαϊκό φόβητρο. 

«Και αυτό είναι που θέλω να αναφέρω», συνέχισε. «Όταν έφυγα (σ.σ από την Dortmund) το τελευταίο πράγμα που είπα ήταν πως δεν είναι τόσο σημαντικό το τι λέει ο κόσμος όταν έρχεσαι, αλλά τι λέει όταν αποχωρείς. Σας παρακαλώ, δώστε μας τον χρόνο να δουλέψουμε και θα σκέφτεστε πολύ πιο θετικά μετά τόσο για μένα όσο και για τους ανθρώπους στο σύλλογο. Αν το θέλουμε, η σημερινή θα είναι μια πολύ ιδιαίτερη μέρα, αν το θέλουμε. Και αν δουλέψουμε. Αν το θέλουμε, αν είστε υπομονετικοί, αν το θέλετε. Θα ξεκινήσουμε σε ένα πολύ… δύσκολο πρωτάθλημα, με αντιπάλους που είναι μεγάλοι, μεγαλύτεροι και πολύ μεγαλύτεροι ίσως, αλλά με έναν ιδιαίτερο “Liverpool” τρόπο μπορούμε να πετύχουμε. Εφόσον περιμένουμε…». Έγινε και αυτό. Τέσσερα χρόνια μετά, όλοι μας σκεφτόμαστε πολύ καλύτερα για τον Jurgen Klopp και το επίπεδο της Liverpool, που σφύζει από υγεία σε όλα τα επίπεδα ως σύλλογος και, κυρίως, αυτό που ενδιαφέρει και το κοινό της άλλωστε, στο ποδοσφαιρικό.

«Φυσικά δεν υπονοώ να περιμένουμε άλλα 20 χρόνια σε αυτήν την πόλη», είπε ο Klopp κλείνοντας και ετοιμάστηκε να δεσμευτεί. «Ξέρω, όμως, ότι αν μείνω σε αυτήν την πόλη για 4 χρόνια (σ.σ ρίχνει βλέμμα στον τότε CEO, Ian Ayre, που κάθεται δίπλα του), νομίζω θα κατακτήσουμε τουλάχιστον έναν τίτλο αυτό το διάστημα. Είμαι σχεδόν σίγουρος. Αν δεν γίνει, τότε το επόμενο (σ.σ βήμα στην καριέρα του) θα είναι… δεν ξέρω… στην Ελβετία ίσως». Το βλέμμα στον Ian Ayre και η εκπληκτική πρώτη χρονιά (εκπληκτική για τα δεδομένα της ομάδας τότε) ήταν αρκετά για να ανανεωθεί το επόμενο καλοκαίρι το συμβόλαιο του ως το 2022! Ο τίτλος, όμως, αποτελεί την μοναδική ως τώρα εκκρεμότητα και, μην γελιόμαστε, δεν είναι στο χέρι της Liverpool να το αλλάξει αυτό στα επόμενα τρία παιχνίδια της.

Σε περίπτωση που η Manchester City «σπάσει» είτε κόντρα σε Leicester είτε κόντρα σε Brighton, τότε η Liverpool θα κατακτήσει ένα ιστορικό πρωτάθλημα και το… debate αυτού του άρθρου θα πάει στα σκουπίδια. Το ίδιο θα συμβεί και αν η Barcelona αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων στο Anfield και η Liverpool κερδίσει στον τελικό Ajax ή Tottenham.

Οι πιθανότητες, όμως, όπως είναι φυσικό και λογικό, θέλουν τη Liverpool να τελειώνει άλλη μια χρονιά χωρίς… silverware, που λένε και οι Άγγλοι. Χωρίς… ασημικά. Τότε ο Klopp θα βρεθεί… εκτεθειμένος αναφορικά με την προηγούμενη υπόσχεση του. Tότε στο θεωρητικό πλαίσιο της τιμής και του λόγου θα πρέπει πράγματι να μετακομίσει στην Ελβετία και να προπονήσει την… Λουκέρνη ή τη Βασιλεία. Αλλά δεν θα το κάνει. Ούτε που θα το σκεφτεί. Όπως απαγορεύεται να το σκεφτούν οι φίλοι της Liverpool.

Τι γίνεται λοιπόν αν δεν κατακτήσει τίτλο: «τον δικάζεις ή τον ευγνωμονείς;» έγραψα στον τίτλο για να σας βάλω στο κλίμα του debate.

Με την τετραετία και την δουλειά του Klopp να έχουν ήδη απαντήσει οι ίδιες, το μοναδικό ερώτημα που απομένει – ρητορικό ίσως – είναι το εξής: θα προτιμούσες να χάσει πέναλτι ο Yaya Toure τον Φλεβάρη του 2016, να είχε δοθεί ένα από τα τρία χέρια-πέναλτι της Σεβίλλης και να κέρδιζες τον τελικό του Europa League τον Μάη της ίδιας χρονιάς, να μάθαινες αν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό στον περυσινό τελικό Champions League αν δεν έπαιζε ο Karius ή…. να ξέρεις ότι πλέον, τέσσερα χρόνια μετά, είσαι σταθερά – και αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία – στην ελίτ, διεκδικώντας Champions League και πρωτάθλημα σε ετήσια βάση;

Θα δικάσουμε τελικά τον Klopp επειδή δεν του… έκατσε ή θα τον ευγνωμονούμε επειδή δημιούργησε την μεγάλη Liverpool που δεν θα έχει ανάγκη να της… κάτσει, αλλά θα τα παίρνει πριν μπει στο γήπεδο….;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *