Ο Nagelsmann στο δρόμο της Liverpool!

Το Liverpoolfans.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη προσεχή αντίπαλο στη «φάση των 16» του Champions League, τη Λειψία.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η πρώτη κλήρωση για την φάση των νοκ-άουτ του Champions League και για μία ακόμη φορά δεν έκανε το… χατίρι στους Reds.

Αντίπαλος της Liverpool είναι η RB Leipzig, με την ομάδα του Nagelsmann να αποτελεί ένα αρκετά αξιοπρόσεκτο και εντυπωσιακό project, με αρκετές παγίδες αλλά σε καμία περίπτωση φόβητρο για τους Πρωταθλητές Ευρώπης του 2019.

Το πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων θα διεξαχθεί στη Γερμανία στις 16/2, ενώ ο επαναλληπτικός του Anfield στις 10/3.

Ίδρυση του Συλλόγου

Ο σύλλογος RB Leipzig είναι ένας αρκετά νέος σύλλογος μιας και ιδρύθηκε το 2009. Τη πρωτοβουλία για την ίδρυση την πήρε η γνωστή εταιρεία Red Bull GmdbH, η οποία αγόρασε τα δικαιώματα της ομάδας της πέμπτης κατηγορίας, Markranstadt με στόχο να οδηγήσει την ομάδα ως τη Bundesliga εντός διαστήματος 8 ετών. Η επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα του συλλόγου, μαζί με την ομάδα νέων, διευθύνεται από την εταιρεία RasenBallsport Leipzig GmbH, το 99% της οποίας κατέχει η εταιρεία Red Bull και το υπόλοιπο 1% ανήκει στο σύλλογο έπειτα από την άνοδο της ομάδας στη 2.Bundesliga το 2014. Στη πραγματικότητα δηλαδή, ο σύλλογος βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Red Bull, κάτι το οποίο είχε προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες των οπαδών προς τους ιθύνοντες.

Γρήγορο πέρασμα από τις χαμηλές κατηγορίες και άνοδος στη Bundesliga

RB LEIPZIG: The Story Of A Team With A Mission - Soccernet NG

Το χρονικό διάστημα 2012-2016 είναι αρκετό ώστε η Λειψία να κερδίσει τη θέση ανάμεσα στις 18 ομάδες που βρίσκονται στη πρώτη Εθνική κατηγορία της Γερμανίας. Η ομάδα ανεβαίνει εύκολα τις κατηγορίες, μέχρι που την έξαλλη πορεία της τη σταματάει η σκληρή 2.Bundesliga. Τη πρώτη χρονιά η Λειψία θα τερματίσει στη πέμπτη θέση και δε θα καταφέρει να πάρει τη πολυπόθητη, έχοντας απολύσει και τον επί τρία χρόνια προπονητή της Achim Beierlorzer. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς αποφασίζει να δώσει τα ηνία του συλλόγου στον Ralf Rangnick και η άνοδος έρχεται μαζί και με τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα της 2.Bundesliga.

Καθιέρωση στη Bundesliga και η πορεία μέχρι το «πάντρεμα» με τον Nagelsmann

An intro to Ralph Hasenhuttl - the Alpine Klopp... - Football News -

Με την εξασφάλιση της ανόδου στη κορυφαία Εθνική κατηγορία της χώρας, ο σύλλογος αποφασίζει να κάνει προπονητή της ομάδας τον τωρινό της Southampton, Ralph Hasenhuttl. Ο Αυστριακός προπονητής κάνει πραγματικά εκπλητική πρώτη σεζόν και η Λειψία τερματίζει στη δεύτερη θέση, πίσω από τη πρωταθλήτρια και Γερμανική υπερδύναμη Bayern Munchen. Η επόμενη σεζόν δεν έχει την ίδια κατάληξη, η ομάδα δε καταφέρνει να κληρωθεί για το Champions League της επόμενης περιόδου, και, παρόλο που η Λειψία φτάνει έως και τα προημιτελικά του Europa League, ο Hasenhuttl απολύεται και η Λειψία έρχεται σε συμφωνία με τον Naggelsman για τη σεζόν 2019-2020. Μέχρι τότε, τα ηνία της ομάδας δίνονται στον ήδη γνωστό Rangnick, ο οποίος καταφέρνει να βάλει την ομάδα στη πολυπόθητη τετράδα, τερματίζοντας στη 3η θέση και αφήνει τη θέση του στον νεαρό Julian Nagelsmann.

Η σεζόν 2019-20 αποτελεί το πρώτο βήμα της Λειψίας και του Nagelsmann στο δρόμο προς την Ελίτ του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Η πρώτη σεζόν του Nagelsmann είναι αρκετά εντυπωσιακή, όχι μόνο για τις διακρίσεις του συλλόγου, αλλά και λόγω του επιθετικού και όμορφου ποδοσφαίρου της ομάδας, η οποία φαίνεται να έχει αποκτήσει κατευθείαν τη ταυτότητα του προπονητή της. Στο πρωτάθλημα, ύστερα και τη διακοπή λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, καταφέρνει να πάρει και πάλι τη 3η θέση, ώστε να βρίσκεται και πάλι στο Champions League το 2020-21, ενώ στην Ευρώπη τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Το σύνολο του Nagelsmann περνάει εύκολα τη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης καταλαμβάνοντας τη πρώτη θέση, ενώ στη φάση των 16, αποκλείει με εμφατικό τρόπο και δύο νίκες (0-1,3-0) τη Tottenham του Moyrinho. Στα προημιτελικά, είναι η σειρά της Atletico να πέσει θύμα των παικτών του νεαρού Γερμανού coach, με τη Λειψία να κερδίζει την ομάδα του Simeone με 2-1. Η έξαλλη πορεία των Γερμανών θα σταματήσει στα ημιτελικά όπου υποκύπτει στις ορέξεις του Neymar και του Mbappe, με αποτέλεσμα να ηττηθεί με 3-0 και να αποχαιρετήσει το Champions League έχοντας εντυπωσιάσει τους πάντες.

Αποδυνάμωση ή ενίσχυση του ρόστερ στο επιθετικό κομμάτι;

Η Λειψία το καλοκαίρι του 2020 αποχαιρέτησε τον Timo Werner, ο οποίος αποχώρησε με προοριμό τη Chelsea και δεν αγωνίστηκε με την ομάδα του στη φάση των νοκ-άουτ του Champions League. Μεγάλη και σκληρή αποχώρηση για τη Λειψία, η οποία ωστόσο δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια.

Απέκτησε τον «γκολτζή» που μεγαλούργησε στο Τουρκικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Trabzonzspor, στην οποία αγωνίστηκε με τη μορφή δανεισμού από την Αγγλική Crystal Pallace. Αλλά δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτόν για την ενίσχυση στον επιθετικό τομέα. Πήρε τον Ιάπωνα επιθετικό της Salzburg, Hee-chan Hwang και τον Ολλανδό ταλαντούχο εξτρέμ Justin Kluivert με τη μορφή δανεισμού για ένα χρόνο από τη Roma.

Τρόπος παιχνιδιού

Julian Nagelsmann backs RB Leipzig to challenge Bayern Munich for  Bundesliga title | Goal.com

Ο εναλλακτικός, προοδευτικός και σύχρονος Nagelsmann δε θα μπορούσε να λείψει από το αφιέρωμα. Το κύριο σύστημα που χρησιμοποιεί είναι το «3-4-3».

Βασικός τερματοφύλακας της ομάδας είναι ο Ούγγρος διεθνής Peter Gulasci.

Στο αριστερό άκρο της άμυνας βρίσκουμε τον Angelino, ενώ στα δεξιά τον Mukiele. Στο κέντρο της άμυνας συναντάμε τη τριάδα Upamecano-Orban-Konate με τον Upamecano να έχει ένα πιο ελεύθερο ρόλο κάλυψης γύρω από τα σέντερ μπακ.

Στο μεσοπιθετικό κομμάτι τα πράγματα μπερδεύονται αρκετά. Ο Nagelsmann παρατάσσει πάντα έναν εκ των Kampl και Adams, ώστε να έχει τη κάλυχη ενός παίκτη κόφτη στο κέντρο της ομάδας, αλλά και για να δίνει κουράγιο και στηρίγματα στη τριάδα των στόπερ. Ο παρτενέρ του είναι συνήθως ο Sabitzer, ο παίκτης-μυαλό αυτής της καλοκουρδισμένης μηχανής του Γερμανού προπονητή. Η τριάδα στην επίθεση εμφανίζεται συνήθως χώρις «καθαρόαιμο», μιας και ο Nagelsmann παρατάσσει τις περισσότερες φορές τη τριάδα Forsberg-Nkunku-Olmo.

Η ομάδα του Nagelsmann παίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, που δύσκολα συναντάς σε άλλη ομάδα. Είναι ένα σύνολο με αρκετά τεχνήτες ποδοσφαιριστές, ευκίνητους και αρκετά επικίνδυνους στο επιθετικό transition. Η ταθτότητα του Nagelsmann έχει αποτυπωθεί πλήρως στο DNA της Λειψίας, την έχει κάνει μία καθαρά επιθετική ομάδα, με αρκετές ωστόσο αδυναμίες στις αντεπιθέσεις και στην ανασταλτική της λειτουργία.

Το Αστέρι

Bundesliga | Angelino rejoins RB Leipzig on loan from Manchester City

Αν μιλούσαμε για οποιαδήποτε άλλη χρονιά, τον συγκεκριμένο τίτλο θα τον είχε ο Sabitzer. Φέτος όμως, τον τίτλο τον δικαιούται ο αριστερός μπακ-χαφ, Angelino.

Πρώτος σκόρερ και πρώτος σε συνεισφορά γκολ φέτος για την ομάδα του. Ασυνήθειστοι χαρακτηριμοί για αριστερό μπακ, που κι όμως είναι αληθινοί. Ο Ισπανός μπακ πραγματοποιεί εντυπωσιακή σεζόν, γεμίζοντας με απορία όλους εμάς σχετικά με την επιλογή του Guardiola να τον αφήσει εκτός πλάνων ενόψει της νέα χρονιας. Αρκετά επιθετικό μπακ, δημιουργεί προβλήματα σε όλες τις ομάδες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος, ενώ δε του λείπουν και οι κινήσεις… Φορ!

Η Liverpool και ο Jurgen Klopp πρέπει να εστιάσουν ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση αυτής της απειλής, καθώς ο Angelino, παρότι αριστερό μπακ, κινείται σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *