Ο κορωνοϊός, ο Werner και ο λόγος που η Liverpool περιμένει να λήξει η ρήτρα του

Ο Νίκος Γιαμπολδάκης ξετυλίγει τις σκέψεις για την επόμενη μέρα και πώς αυτή θα επηρεάσει και ήδη επηρεάζει τη μεταγραφική στρατηγική της Liverpool.

Με τον Jurgen Klopp να έχει χτίσει μια υπερομάδα, η οποία, ακόμα και παρά τις φωνές που κάνουν λόγο για μέτριας ποιότητας βάθος πάγκου, καταφέρνει πολύ άνετα να βρίσκεται στο +25 από τον Μάρτιο και να έχει κατακτήσει τρία διεθνή κύπελλα σε έξι μήνες, ήταν δεδομένο ούτως ή άλλως πως η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος θα ήταν σχετικά ήσυχη για τη Liverpool.

Ο στόχος της απόκτησης ενός πολυθεσίτη επιθετικού, που δεδομένα πάντως να μπορεί να αγωνιστεί ως winger τουλάχιστον, είναι ο πρωταρχικός και στην έσχατη περίπτωση ο μόνος. Η λογική θα οδηγούσε και στην απόκτηση ενός μπακ-απ για τη θέση του αριστερού μπακ, ίσως και σε μία ακόμα προσθήκη στο κέντρο, ελέω της δεδομένης (προ κορωνοϊού τουλάχιστον) αποχώρησης Shaqiri και (μάλλον) Lallana. Από τις παραπάνω, και επιμένω, η μόνη… επιτακτική προσθήκη θεωρείται στους κύκλους των ανθρώπων της ομάδας αυτή του winger.

Ο Timo Werner αποτελεί τον διακαή πόθο του Jurgen Klopp, ο οποίος θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον συμπατριώτη του την άνοιξη, αν δεν είχε παρεμβληθεί ο κορωνοϊός. Ο Γερμανός επιθετικός της RB Leipzig έχει ρήτρα περί τις £50εκ., η οποία προβλέπει προθεσμία καταβολής ως τον Ιούνιο. Πρόσφατα, όμως, έγινε γνωστό πως η Liverpool δεν ενδιαφέρεται να καταβάλει το ποσό και θα περιμένει το πέρας της προθεσμίας ώστε να διαπραγματευθεί απευθείας την τιμή της αγοράς του Werner με την RB Leipzig, είδηση που γέννησε απορίες, αφού θα μπορούσε εύλογα κάποιος να υποθέσει (και μάλιστα με σιγουριά) πως οι Γερμανοί θα ζητήσουν πολλά περισσότερα από £50εκ. Μετά τη σύντομη ανάλυση που ακολουθεί, έρχεται και η απάντηση στην απορία αυτή.

RB Leipzig's Timo Werner opens the door for potential exit to ...

Η πανδημία του κορωνοϊού και η παγκόσμια υγειονομική κρίση θα συμπαρασύρει στον κυκλώνα της και την παγκόσμια οικονομία. Η αλλαγή είναι δεδομένη. Η αγορά θα αλλάξει μορφή σε όλους τους τομείς και το ποδόσφαιρο δε θα μπορούσε να μείνει απ’ έξω. Τα μεγάλα κεφάλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, είτε μιλάμε για στελέχη ομοσπονδιών είτε για στελέχη συλλόγων, ήδη παραδέχονται (και αποδέχονται) δημόσια και στις μεταξύ τους συζητήσεις πως όλο το σύγχρονο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα και χρηματιστήριο δε θα είναι πια το ίδιο: οι τιμές σε χορηγίες, τηλεοπτικά δικαιώματα και αγοραπωλησίες θα πέσουν κατακόρυφα, μιας και η υπεραξία που συσσωρεύτηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια θα βρεθεί χωρίς αντίκρυσμα και κάλυψη, λόγω της τεράστιας ζημίας που θα υποστούν αυτόν (και γιατί όχι και τον επόμενο) χρόνο οι οργανισμοί και οι σύλλογοι.

Στα πρωταθλήματα που διεκόπηκαν οριστικά (γαλλικό, ολλανδικό, βελγικό κλπ), δόσεις τηλεοπτικών δικαιωμάτων έμειναν φυσικά απλήρωτες, χορηγοί δεν κατέβαλαν τα υπόλοιπα για τους μήνες που δεν… προβλήθηκαν από τους πελάτες τους, οι μισθοί παικτών δεν μειώθηκαν παντού, ενώ «χάθηκαν» και τα διαφυγόντα κέρδη από εισιτήρια σε εντός έδρας αγώνες. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα, και ενώ Ισπανία, Ιταλία και Αγγλία έχουν γνωρίσει το σκληρότερο πρόσωπο του κορωνοϊού, το μόνο που έλαβε την απόφαση οριστικής διακοπής είναι το λιγότερο εμπορικό (αυτό με το στενότερο οικονομικό βεληνεκές), το γαλλικό. Αντίθετα, Premier League, La Liga, Serie A και Bundesliga, έχουν ήδη αρχίσει τις προπονήσεις και τρέμουν στην ιδέα της οριστικής διακοπής και της ζημίας που αυτή συνεπάγεται.

Το πλαίσιο αυτό είναι από μόνο του δυσοίωνο για τους συλλόγους. Αλλά δε σταματάμε εδώ. Με τις προτάσεις των διάφορων διοργανωτρίων αρχών να κάνουν λόγο για μια σεζόν 2020/21 σχεδόν εξολοκλήρου κεκλεισμένων των θυρών, μια γρήγορη εκτίμηση της «χασούρας» από τα έσοδα εισιτηρίων και εμπορίου στα εντός έδρας παιχνίδια προκαλεί ιλίγγους. Στο παράδειγμα της Liverpool, που εκτιμάται ότι αποκομίζει περί τα £3εκ. σε κάθε εντός έδρας αναμέτρηση, μιλάμε για «χασούρα» (διαφυγόντα κέρδη) ύψους περίπου £80εκ. στο πιο αισιόδοξο σενάριο! Μειωμένα θα είναι, βέβαια, και τα χορηγικά έσοδα και άλλες παρόμοιες πηγές. Όλα αυτά δημιουργούν την ανάγκη για σιγύρισμα των οικονομικών και φειδωλές επενδύσεις στο άμεσο μέλλον, για να προστατευθούν τα ταμεία στο φάσμα του αγνώστου και αβέβαιου…

Midnight Caller: Melissa Reddy On Games Behind Closed Doors | The ...

Επιστρέφοντας στο ζήτημα του Timo Werner, σύμφωνα με τα παραπάνω και τα έως τώρα δεδομένα που το ίδιο το LiverpoolFans.gr μετέδωσε με μεγάλη υπευθυνότητα, καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα:

Αρχικά, η Liverpool όχι απλώς δεν λειτούργησε απερίσκεπτα όταν αποφάσισε να περιμένει τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της ρήτρας των £50εκ, αλλά αντίθετα, επέδειξε σπουδαία διορατικότητα και ευφυΐα, άλλη μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Michael Edwards. Με τον κορωνοϊό να καθορίζει τη νέα οικονομική εικόνα του ποδοσφαίρου όπως αναλύθηκε παραπάνω, η RB Leipzig (και η κάθε πωλήτρια ομάδα) όχι απλώς δε θα ζητήσει περισσότερα από £50εκ., αλλά θα είναι και ευχαριστημένη με πολύ λιγότερα. Αν οδηγηθεί σε απευθείας διαπραγματεύσεις δηλαδη, η Liverpool θα κατορθώσει – εκμεταλλευόμενη τις νέες συνθήκες, σα να κάνει… surfing πάνω στο κύμα αλλαγών – να πετύχει ένα πολύ πιο συμφέρον deal για την αγορά του παίκτη, γλυτώνοντας πολλά εκατομμύρια.

Το παραπάνω είναι το αισιόδοξο σενάριο, το τι μπορεί να κερδίσει ο σύλλογος από την αλλαγή που φέρνει ο κορωνοϊός. Υπάρχει από την άλλη και το αρνητικό: υπό τα νέα δεδομένα, καταρχάς, είναι πλέον κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι ο πρωταρχικός στόχος απόκτησης winger θα αποτελέσει και τον μοναδικό μεταγραφικό στόχο, αποσβήνοντας οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις ενίσχυσης (με εξαίρεση πιθανώς απόκτηση ελεύθερου παίκτη). Δεν είναι καιρός για έξοδα… Επιπλέον, όμως, σε μια εποχή (Ιουλίου – Αυγούστου) όπου η Liverpool θα πρέπει να εξετάσει τους αριθμούς και τα δεδομένα και να επιλέξει ένα ασφαλές πλάνο να ακολουθήσει για την επόμενη κρίσιμη και δύσκολη διετία, ακόμα και η προσθήκη Werner μπορεί να κριθεί ως κίνηση οικονομικά επικίνδυνη και ενέχουσα αυξημένο και αδικαιολόγητο ρίσκο, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί.

Εν κατακλείδι, αυτήν τη στιγμή το «τσουνάμι» έχει ήδη σηκωθεί και έρχεται αργά και απειλητικά κατά την ακτή. Όλοι ξέρουμε ότι θα σκάσει και θα φέρει δεινά, αλλάζοντας το τοπίο. Αυτό που περιμένει η Liverpool (και πρέπει απ’ ό,τι φαίνεται να περιμένουν και οι ρεπόρτερ και οι φίλαθλοι) είναι ακριβώς τα αποτελέσματα του σκασίματος, οι δυνατότητες ανασύνταξης, η κρίση περί του πόσα εύκολα θα «ξαναχτιστεί» το σπίτι. Μόνον έχοντας συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία και συμπεραίνοντας ότι υπάρχει ασφάλεια, θα προχωρήσουν οι ιθύνοντες του συλλόγου ακόμα και σε αυτήν τη μία μεταγραφική προσθήκη. Αν οι δείκτες συνηγορούν για το αντίθετο, ο Werner έχασε την ευκαιρία του να παίξει στην Premier League, ίσως και για ολόκληρη την επόμενη διετία…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *