Οι τρεις πολύ θετικές ειδήσεις από την περυσινή ζημία £46εκ. της Liverpool

Η Liverpool ανακοίνωσε ζημία – προ φόρων – ύψους 46 εκατομμυρίων λιρών για τη σεζόν 2019/20, όμως ούτε το νούμερο ούτε οι λεπτομέρειες είναι σοβαρά ανησυχητικές. Αντίθετα, κρύβουν τρεις χαρμόσυνες ειδήσεις για το σύλλογο. Γράφει ο Νίκος Γιαμπολδάκης.

Η ζημία για την περυσινή – και πολύ λογικά και για τη φετινή – σεζόν ήταν δεδομένη για όλους τους συλλόγους και απλώς περιμέναμε να μάθουμε για τον καθένα το ύψος αυτής.

Με πρόχειρους υπολογισμούς και εκτιμήσεις δημοσιογράφων και τεχνοκρατών στα τέλη της περυσινής σεζόν, τρεις μήνες μετά από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού που επέβαλε «lockdown» – μεταξύ άλλων και – στο ποδόσφαιρο, υπήρχε η αίσθηση ότι οι μικρότερες ομάδες θα εμφανίσουν απώλειες της τάξης των 50 περίπου εκατομμυρίων λιρών, ενώ οι μεγαλύτερες ζημία άνω των 100 (η City άγγιξε τις £126εκ., ενώ η ισχυρή λόγω χορηγών Manchester United, μόλις 23.2εκ.).

Εν τέλει, η Liverpool όχι μόνο «έκλεισε» στις £46εκ. προ φόρων, αλλά οι καταστάσεις της περιέχουν τρεις πολύ ενθαρρυντικές ειδήσεις.

Οι σημαντικοί δείκτες αυξήθηκαν – Οι υπόλοιποι κάποια στιγμή θα επανέλθουν

Η Liverpool κατέγραψε αύξηση των εμπορικών εσόδων, έχοντας υπογράψει 8 νέες χορηγικές συμφωνίες μέσα στην περασμένη σεζόν και με την εντός έδρας φανέλα της New Balance να κάνει.. τρελές πωλήσεις. Μέχρι και οι πωλήσεις λιανικής γνώρισαν τεράστια αύξηση, ενώ άνοιξαν νέα καταστήματα – μπουτίκ σε Σιγκαπούρη, Ινδονησία και Νεπάλ, βάζοντας στο «παιχνίδι» και αυτές τις αγορές. Συνολικά, η Liverpool κέρδισε πέρυσι από την εμπορική της δραστηριότητα £217εκ., £29εκ. περισσότερες από πρόπερυσι!

Αυτοί ήταν και οι μοναδικοί οικονομικοί δείκτες που γνώρισαν αύξηση, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Γιατί τα έσοδα από τις αγωνιστικές ημέρες θα επιστρέψουν, όταν επιστρέψει και ο κόσμος στα γήπεδα – και αυτό θα γίνει με σιγουριά κάποια στιγμή, όπως επίσης θα επιστρέψουν σε ομαλά επίπεδα και τα έσοδα από τα media (τηλεοπτικά δικαιώματα κλπ), τα οποία κάπου… χάθηκαν μεταξύ των δύο σεζόν, όπως θα δείτε παρακάτω. Ο δείκτης που αφορά, λοιπόν, το εξωαγωνιστικό πρόσωπο του συλλόγου και δεν επηρεάζεται από το πότε παίζει η Liverpool, άρα ούτε και από τις άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας στο ποδόσφαιρο, ο εμπορικός δείκτης, γνώρισε αύξηση 15% (!), θέτοντας τις βάσεις για ακόμη πιο κερδοφόρες σεζόν στο μέλλον, όταν όλα θα είναι ομαλά και πάλι.

Η μείωση των εσόδων από τα Media είναι… φαινομενική

Ο δείκτης των εσόδων από τα Media, δηλαδή από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του συλλόγου, γνώρισε τη μεγαλύτερη μείωση: £59εκ. κάτω! Αλλά η πραγματικότητα δεν είναι τόσο σκληρή όσο ακούγεται…

Το τελευταίο παιχνίδι της Liverpool πριν το «lockdown» στο ποδόσφαιρο ήταν ο επαναληπτικός με την Atletico Madrid στο Anfield, στις 11 Μαρτίου. Για τους επόμενους 3 μήνες και 10 ημέρες (!), η ομάδα του Klopp δεν έδωσε κανένα παιχνίδι, λόγω της αναστολής όλων των διοργανώσεων, με αποτέλεσμα, φυσικά, να μην πάρει και χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Η επόμενη αναμέτρηση ήταν το ντέρμπι με την Everton στις 21 Ιουνίου (!), για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες αγωνιστικές ενός πρωταθλήματος που ολοκληρώθηκε με φοβερή παράταση στις 27 Ιουλίου.

Ωστόσο, η οικονομική αναφορά που μελετούμε εκτείνεται ως τις 31 Μαΐου 2020, δηλαδή τα τηλεοπτικά δικαιώματα… σταμάτησαν να φέρνουν έσοδα από τον Μάρτιο. Τρεις μήνες «κάηκαν» και, ουσιαστικά, εφόσον τα παιχνίδια μεταφέρθηκαν και η σεζόν πήρε μια… θερινή επέκταση, τα μιντιακά έσοδα για εκείνα τα 9 τελευταία παιχνίδια δεν μπορούν να προσμετρηθούν στη χρήση της σεζόν 2019/20.

Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι τα έσοδα αυτά… χάθηκαν. Αντιθέτως, θα τα δούμε στις οικονομικές καταστάσεις της φετινής σεζόν, όταν αυτές θα ανακοινωθούν σε περίπου 10 μήνες από τώρα. Επομένως, φέτος η Liverpool θα καταγράψει τα στάνταρ έσοδα από τα media ΣΥΝ όσα της χρωστά ο… λογιστής από το περυσινό πρωτάθλημα.

Αν το μέλλον είναι στα social media, τότε η Liverpool είναι το μέλλον

22 εκατομμύρια επιπλέον χρήστες των social media παγκοσμίως ακολούθησαν τους διαφόρους λογαριασμούς της Liverpool στα social media κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, σημάνοντας άυξηση της τάξης του 32% στους συνολικούς followers των «Reds».

Παραθέτοντας από την επίσημη ανακοίνωση του συλλόγου: «Η LFC παραμένει ο σύλλογος της Premier League με τους περισσότερους ακολούθους στο Youtube και είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος σύλλογος στο Instagram. Οι λογαριασμοί του συλλόγου στο Twitter έφτασαν τους 17.4εκ. followers – αύξηση της τάξης του 29%, τριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το αντίστοιχο που καταγράφηκε τη σεζόν 2018/19».

Αν, λοιπόν, το μέλλον – όσον αφορά την επικοινωνία και το επιχειρείν – είναι στα social media, τότε το μέλλον είναι η Liverpool, που τυγχάνει τόσο σπουδαίας αναγνωρισιμότητας ανά την υφήλιο.

Στο διά ταύτα

Όταν μετά από το πρώτο, σφοδρό τρίμηνο της πανδημίας, η ζημία της ανέρχεται στις £46εκ., με τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα σε 9 παιχνίδια πρωταθλήματος να… μεταφέρονται στην επόμενη οικονομική χρήση, με ρεκόρ στους δείκτες εμπορικότητας και σε ό,τι σχετίζεται με τα social media, μπορούμε να πούμε ότι η πανδημία άγγιξε μεν (θα ήταν σκάνδαλο αν δεν την άγγιζε) τη Liverpool, αλλά δεν την επηρέασε σφοδρά.

Και με το βλέμμα στη χρήση της τρέχουσας σεζόν, το μόνο που φαίνεται ότι λείπει είναι τα έσοδα από τα εισιτήρια. Τα υπόλοιπα υπάρχουν, οι διοργανώσεις διεξάγονται κανονικά και – το καλύτερο; – η Fenway Sports Group πήρε στο όνομα της εταιρίας (και όχι του συλλόγου) ένα δάνειο που καλύπτει τις ζημίες της Liverpool. Και η ζωή στο λιμάνι συνεχίζεται…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *