Οι πρώτες… αγωνιστικές δηλώσεις Klopp μετά από τρεις μήνες

Διαβάστε τα κεντρικά σημεία της συνέντευξης Τύπου του Jurgen Klopp από το Melwood, ενόψει του κυριακάτικου (21/06) ντέρμπι με την Everton στο Goodison Park.

Η Liverpool αντιμετωπίζει την Κυριακή (21/06, 21:00 Ελλάδας) την Everton στο Goodison Park, επιστρέφοντας με τοπικό ντέρμπι στην αγωνιστική δράση μετά την καραντίνα και την πανδημία του κορωνοϊού.

Η κατάσταση όλον αυτόν τον καιρό ήταν πρωτόγνωρη για όλους, στελέχη, επιτελεία, παίκτες και φιλάθλους και οι «κόκκινοι» δε θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση.

Διαβάστε τις πρώτες δηλώσεις του Klopp από την πρώτη εδώ και τρεις μήνες συνέντευξη Τύπου – η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη – όπου και ρωτήθηκε…

Για το αν η Liverpool είναι έτοιμη – από άποψη φυσικής κατάστασης – για το ντέρμπι της Κυριακής:

«Ναι, βέβαια σε εννιά εβδομάδες όπου δεν κάνεις τίποτα μπορεί να χάσεις σχεδόν τα πάντα – το μόνο που χρειάζεται είναι να το δοκιμάσεις ο ίδιος! Όταν ήσουν καλός σε κάτι αλλά παύεις να το κάνεις για εννιά εβδομάδες ή δεν κάνεις τίποτα για εννιά εβδομάδες, μοιάζει διαφορετικό μετά. Οι παίκτες προπονούνταν καθημερινά, αλλά δεν πρόκειται γι’ αυτό. Δεν τους προπονούσαμε για κάποια συγκεκριμένη περίσταση όλη αυτήν την περίοδο, επειδή δεν είχαμε ποτέ ιδέα (σ.σ. για το πρόγραμμα), μέχρι περίπου μία εβδομάδα πριν να επιστρέψουμε στο γήπεδο για προπόνηση. Δεν ξέραμε καθόλου πότε θα αρχίζαμε και αυτό έκανε δύσκολα τα πράγματα.

Η προπόνηση είναι εντελώς διαφορετική όταν απλά θες να διατηρηθείς σε φόρμα, σε σχέση με το αν θες να είσαι στην καλύτερη σου κατάσταση μια συγκεκριμένη μέρα. Είναι απλά η επιστήμη του αθλητισμού, τίποτα παραπάνω. Διατηρήσαμε τη φόρμα μας μέχρι να μάθουμε (σ.σ. πότε αρχίζουν οι αγώνες) και τώρα πάμε πάλι. Μπορείς να χάσεις πολλά, αλλά τα παιδιά δεν έχασαν πολλά αναφορικά με τη φυσική τους κατάσταση».

Liverpool players won't be the only happy Premier League stars for Project  Restart – Andy Dunn – Archysport

«Στο ποδόσφαιρο, έχουμε το πρόβλημα ότι δυστυχώς δεν είναι σαν το ποδήλατο, που, όπως λέμε στη Γερμανία, “δεν το ξεχνάς ποτέ” επειδή έκανες μια φορά και μετά θα ξέρεις να κάνεις μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής σου. Δεν είναι έτσι στο ποδόσφαιρο. Γιατί εδώ πρέπει να φέρεις στο γήπεδο 11 ή και περισσότερους παίκτες που θα έχουν την ίδια ιδέα την ίδια στιγμή. Αυτά που πρέπει να προπονήσουμε, πρέπει να τα προπονούμε και σε μια φυσιολογική ακόμα εβδομάδα, που θα παίζουμε Κυριακή με Κυριακή ή Σάββατο με Σάββατο, πρέπει να τα δουλέψεις και αυτό κάνουμε. Πρέπει να τα δουλέψεις μάλιστα ακόμα περισσότερο μετά από μια μεγάλη διακοπή και αυτό κάνουμε. Πάνε καλά τα πράγματα, έχουμε διατηρήσει πολλά στοιχεία, αλλά το τάιμινγκ και τέτοια πράγματα πρέπει να δουλευτούν και αυτό κάναμε.

Περιμένω να είμαστε σε καλή κατάσταση, αλλά θα δούμε πόσο καλά θα τα πάμε. Περιμένω, όπως πάντα, η Everton να είναι σε πολύ καλή κατάσταση και έτσι να είναι δύσκολο για εμάς – και είναι λογικό, μιλάμε για την Premier League. Δεν παίξαμε για αρκετό διάστημα, οπότε θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα σε αυτό το παιχνίδι, όπως επίσης και να τους προκαλέσουμε εμείς κάποια και ύστερα βλέπουμε».

Για τη θετική νοοτροπία που επέδειξαν οι ποδοσφαιριστές του κατά τη διάρκεια της καραντίνας:

«Πρώτα και κύρια, εκτιμώ ότι και άλλοι σύλλογοι έκαναν κάποια πράγματα επίσης – δεν ξέρω ακριβώς, δεν το παρακολούθησα – αλλά δεν με εξέπληξε η στάση της δικής μου ομάδας, για να είμαι ειλικρινής. Το ότι βρισκόμαστε στη θέση που είμαστε βαθμολογικά, και ποδοσφαιρικά την τελευταία διετία, οφείλεται μόνο στα παιδιά, στην ομόνοια του γκρουπ μας και στον χαρακτήρα των παιδιών. Δε με εκπλήσσει αυτό. Ήταν όπως είναι πάντα.

Δε χρειαζόταν να πούμε στα παιδιά να παραμένουν σε επαφή, ήθελαν οι ίδιοι να είναι σε επαφή. Αυτή είναι τεράστια διαφορά. Οργανωθήκαμε λίγο με κάποια πράγματα, τους δώσαμε μερικές ευκαιρίες να είναι μαζί, με προπονητικές συνεδρίες κυρίως. Τα παιδιά έκαναν αρκετή γιόγκα – οι συνεδρίες μέσω Zoom ήταν αρκετές φορές συνεδρίες γιόγκα – και όλα αυτά τα πράγματα ήταν πραγματικά ωραία, βοηθούσαν στη διάθεση μας. Μπορούσατε να το δείτε, όταν συνδεθήκαμε για πρώτη φορά στο Zoom μετά από μια εβδομάδα περίπου, δεν είμαι σίγουρος, που όλοι ήταν κάπως “Επιτέλους βλέπω αυτόν, αυτόν, εκείνον ξανά…” και αυτό βοηθά, αυτό θέλαμε να πετύχουμε».

Reds take part in another online training session | Klopp & Van Dijk talk  BBQs - YouTube

«Την Παρασκευή πριν την καραντίνα, είπα στα παιδιά να δημιουργήσουν ένα γκρουπ στο WhatsApp – ένα γκρουπ συνομιλίας – και ήθελα πραγματικά όλοι να το χρησιμοποιήσουν ως ευακιρία για εμάς. Τα παιδιά γράφουν ο ένας στον άλλον και τέτοια και δεν υπάρχουν μυστικά – αν μιλήσουμε σε κάποιον, το βλέπουν όλοι. Αυτό κάναμε και ήταν ιδιαίτερα “ζωντανό” καθόλη τη διάρκεια. Οπότε ναι, ήμουν πολύ χαρούμενος με όσα έκαναν κατά τη διάρκεια της καραντίνας και τώρα, μετά την επιστροφή μας.

Κοιτάξτε, κάποιος ανόητος που θα ερχόταν κάθε μέρα εδώ (σ.σ. στο Melwood), θα σκεφτόταν “ουάου, ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα πριν, που μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το αναψυκτήριο ή εκείνο ή το άλλο…”, αλλά τώρα είναι όλα διαφορετικά και είναι ωραίο αν θέλετε, λίγο περιπετειώδες επίσης! Ποτέ δεν πίστευα ότι θα επιστρέφαμε σε εποχές όπου το γυμναστήριο μας θα ήταν κάτω από μια τέντα! Ο τρόπος που το οργάνωσαν οι άνθρωποι μας – αυτά που έκανε ο Ray Haughan ήταν καταπληκτικά, αυτά που έκανε για τη φυσική κατάσταση ο Andreas Kornmayer ήταν υπέροχα, όσα έκανε η Mona Nemmer για τη διατροφή κατά την καραντίνα ήταν υπέροχα, αλλά και τώρα επίσης, επειδή η κατάσταση είναι όπως είναι.

Δε μπορούμε να πάμε για μαναβική έξω έτσι απλά. Θα έπρεπε να μπορούμε, αλλά σε μια τέτοια κατάσταση δεν είναι εύκολο να κάνεις τέτοια πράγματα ενώ όλοι σου λένε να παραμείνεις ασφαλής. Για εμάς, θα ήταν τεράστιο πρόβλημα αν κάποιο από τα παιδιά μας νοσούσε και ισχύει ακόμα αυτό, οπότε πρέπει να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να τους κρατάμε σε ασφαλές μέρος όσο περισσότερο γίνεται. Αυτό κάναμε και τα παιδιά το επέτρεψαν. Τα παιδιά το κάνουν χωρίς να το σκέφτονται, δε θεωρούν τίποτα δεδομένο, και αυτό δείχνει πάλι τον χαρακτήρα της ομάδας. Και πάλι, δεν εκπλήσσομαι γιατί ξέρω πόσο ευλογημένος είμαι με αυτό το γκρουπ».

Για το αν ανησυχεί σχετικά με τον κίνδυνο τραυματισμού των παικτών του στην επιστροφή τους στη δράση:

«Ανησυχώ, όπως πάντα, όχι κάτι διαφορετικό. Πάντα ανησυχώ για τραυματισμούς, γιατί θες να τους αποφεύγεις. Θες να έχεις όλους τους παίκτες σε καλή κατάσταση και διαθέσιμους, να έχεις επιλογές, να βρίσκεσαι στην κατάσταση όπου πρέπει να πάρεις δύσκολες αποφάσεις. Προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά θα είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Αν σκεφτόμουν ότι δεν υπήρχε περίπτωση μετά από τέσσερις εβδομάδες να παίξουμε το υπόλοιπο της σεζόν, θα το είχα πει. Δεν το σκέφτομαι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί τίποτα.

Για παράδειγμα, οι τραυματισμοί της Arsenal και του Garcia της City δεν είχαν σχέση με την βραχύχρονη “προετοιμασία” ή κάτι τέτοιο – αυτά τα πράγματα μπορούν πάντα να συμβούν, είναι ένα άθλημα επαφής. Θες να τα αποφύγεις, αλλά συμβαίνουν. Οπότε ναι, ανησυχώ αλλά όχι στο βαθμό που να πιστεύω ότι δεν πρέπει να παίξουμε. Όχι, καθόλου. Νομίζω ότι είχαμε πριν το τέλος εννιά ή δέκα εβδομάδες – δεν είμαι σίγουρος πόσο κράτησε η καραντίνα μας χωρίς προπόνηση – αλλά τα παιδιά προπονούνταν και τότε. Δεν κάθονταν σε μια καρέκλα για εννιά εβδομάδες. Ύστερα προπονηθήκαμε για τέσσερις εβδομάδες μαζί και ήταν πραγματικά ενεργοί, έπρεπε να είναι. Είναι νεαροί αθλητές, οπότε νομίζω πως όλοι – όχι μόνο εμείς, όλοι – θα είμαστε καλά».

Για την απουσία κοινού από τα παιχνίδια:

«Ξέρουμε εδώ και καιρό ότι δε θα έχουμε τους οπαδούς μαζί μας. Απαντούσα αυτήν την ερώτηση σχεδόν κάθε μέρα, αλλά η απάντηση μου δεν αλλάζει. Είναι όλα διαφορετικά, αλλά δε μπορούμε να τα αλλάξουμε τώρα. Οπότε, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις παρούσες συνθήκες, όχι να υποφέρουμε από αυτές. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα παιχνίδι μεταξύ Everton και Liverpool, το οποίο παραμένει ντέρμπι και σημαντικό και για τις δύο ομάδες για διαφορετικούς λόγους. Ανυπομονούμε γι’ αυτό.

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, που προπονούμασταν, προσπαθήσαμε να συνηθίσουμε στο γεγονός ότι οι συνθήκες είναι αυτές που είναι, παίζοντας με τη Blackburn και δύο οικογενειακά διπλά. Και θύμιζε ποδόσφαιρο, αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε ποδόσφαιρο (σ.σ. ως παιδιά) ήταν χωρίς κοινό. Όταν παίζουμε σήμερα, που και που μπορεί πάλι να μην έχει κόσμο – σπανίως βέβαια – αλλά και πάλι θέλω να κερδίζω. Έτσι ακριβώς είναι. Δεν πρόκειται για την τέλεια κατάσταση, αλλά είναι τόσο καλή όσο μπορεί να είναι, και γι’ αυτήν προετοιμαζόμαστε. Δε θα μου λείψει κατά τη διάρκεια του αγώνα, γιατί ήδη ξέρω ότι δεν είναι εκεί. Αλλά πραγματικά ανυπομονώ για τις μέρες που θα επιστρέψει και το κοινό, μπορώ να σας το πω αυτό».

Latest Liverpool training pictures as Jurgen Klopp's stars play 11 v 11 in  full kit at Anfield | London Evening Standard

Για τη δυνατότητα να κάνει πέντε αλλαγές στα εναπομείναντα παιχνίδια:

«Οι πέντε αλλαγές είναι απαραίτητες, για να είμαι ειλικρινής. Είμαι πραγματικά σίγουρος και χαρούμενος ότι όλοι σχεδόν συμφώνησαν σε αυτήν τη ρύθμιση. Άκουσα στην αρχή των σχετικών συζητήσεων, ίσως από ομάδα που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, ότι η ρύθμιση θα δώσει πλεονέκτημα στις μεγάλες ομάδες και τέτοια. Δεν το είδα καθόλου έτσι, επειδή για μια ακόμα φορά, όλο αυτό έχει να κάνει με τους παίκτες, με το να ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση σώοι. Θα έχουμε δύο παιχνίδια σε τρεις μέρες τώρα, μετά διακοπή οκτώ ημερών, το οποίο δεν είναι και τόσο καλό αλλά δεν θα αλλάξει, και μετά παίζουμε τέσσερα παιχνίδια σε εννιά μέρες.

Αν δεν μπορείς να κάνεις αλλαγές και να ψάξεις να βρεις ποιος μπορεί να παίξει και πόσο σε κάθε περίοδο – και ελπίζω ότι έχουμε τους παίκτες για κάτι τέτοιο – τότε θα ήταν πραγματικά πολύ, πολύ δύσκολο. Οπότε μου αρέσει που μας δίνετε η ευκαιρία να το κάνουμε (σ.σ. τις πέντε αλλαγές), αλλά φυσικά είναι απλά απαραίτητο, ειλικρινά, τίποτε άλλο. Είμαι πολύ χαρούμενος που όλοι συμφωνήσαμε σε αυτό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *