Μια γρήγορη και συγκεντρωμένη Liverpool θα «εξαφανίσει» την Brighton

Ο Νίκος Γιαμπολδάκης γράφει πώς θα μπορέσει η Liverpool να…ξεμπερδέψει με τους «Γλάρους» απόψε.

Ο πρωταρχικός λόγος που όταν ο Klopp ανακοινώθηκε από τη Liverpool τον Οκτώβρη του 2015 όλοι πανηγύριζαν για κάθε τι που έκανε – μικρό ή μεγάλο – ήταν ακριβώς το φετινό ρόστερ. Μπορεί να παρέλαβε τη μέτρια ποιοτικά ομάδα του Rodgers (κι όμως μετέτρεψε μέχρι και αυτήν σε ανταγωνιστικό σύνολο), όμως κάθε χρόνο προσέθετε τα δικά του τούβλα (όχι δα και λιθαράκια) για να φτάσουμε πλέον στην 4η σεζόν του Γερμανού στον πάγκο της Liverpool με ένα σύνολο παικτών να ξεχειλίζει ποιότητα. Ωστόσο αυτή είναι η πρώτη, γενική εκτίμηση.

Το ζήτημα είναι ακόμα πιο βαθύ. Ο Klopp έχει φέρει στη Liverpool παίκτες ιδανικής ηλικίας, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν έναν σταθερό κορμό (πολύ υψηλού επιπέδου) για τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια. Και το καλύτερο είναι πως η σύνθεση αυτού του πολύ σημαντικού παζλ έχει γίνει πολύ προσεκτικά και συνδυαστικά. Καλός τερματοφύλακας και σκληροί αμυντικοί, επιθετικά και γρήγορα πλάγια μπακ, δύο πολύ καλά εξάρια και όλοι οι μεσοεπιθετικοί με χαμηλό κέντρο βάρους, ταχύτητα, τεχνική και ταχυδύναμη. Ο Klopp έχει βρει – και έχει συνδυάσει – τους παίκτες που θα παίξουν το απόλυτο ποδόσφαιρο.

Και φέρνοντας, πλέον, το γενικότερο αυτό πλαίσιο στην ειδικότητα της σημερινής αναμέτρησης, η Liverpool είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη νίκη, με αντίπαλο την Brighton. Κατά τη γνώμη μου δε, δυό είναι τα στοιχεία που θα δώσουν στους Reds μια νίκη ιδιαίτερα άνετη και ευρεία: ταχύτητα και συγκέντρωση. 

Έχοντας δει ολόκληρο το παιχνίδι της Brighton του Chris Hughton κόντρα στη Manchester United, στο οποίο οι «Γλάροι» πήραν τη νίκη με 3-2, μπορώ με ευκολία να ποντάρω σε μια εύκολη σημερινή νίκη της Liverpool. Σκέφτηκα αρκετά αν θα ακουστεί αισιόδοξη η γνώμη μου, ωστόσο συνεχίζω να τη θεωρώ ρεαλιστική.

Με μέσο όρο ηλικίας της 11άδας της Brighton στα 27.3 έτη, ο μόνος λόγος που η Manchester πήρε «0» βαθμούς από το παιχνίδι ήταν επειδή πολύ απλά δεν μπορούσε με τίποτα να νικήσει, εξαιτίας της προσέγγισης που η ίδια είχε. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, η Brighton φυσικά και «κάθισε» ώστε να κλείσει όσους περισσότερους χώρους μπορούσε και ενδεχομένως να «κλέψει» το παιχνίδι – κάτι που έγινε – και η Manchester όχι απλώς δεν την δυσκόλεψε σε αυτό το έργο, αλλά, ακόμα χειρότερα, δεν την…ενόχλησε καθόλου. Οι «κόκκινοι διάβολοι» έπαιζαν πολύ αργό ποδόσφαιρο, επιτρέποντας στην «γηρασμένη» Brighton να προλαβαίνει να κλέινει τους διαδρόμους. Επιπλέον, οι ψηλοί αμυντικοί του Hughton δεν είχα ιδιαίτερο πρόβλημα στον αέρα, με αποτέλεσμα η United να μοιάζει ανήμπορη. 

Δείγμα του ότι η Brighton δεν απειλήθηκε ποτέ σοβαρά είναι και το γεγονός πως τα γκολ της United ήρθαν από καραμπόλα κατόπιν στημένου (το πρώτο) και από πέναλτι (το δεύτερο). Στον αντίποδα, ο 34χρονος Murray βρέθηκε σε καλή μέρα και σκόραρε ένα πολύ όμορφο γκολ απέναντι στην (απρόσμενα;) ανοργάνωτη άμυνα του Jose Mourinho. Τα άλλα δύο γκολ της Brighton προήλθαν επίσης από καραμπόλα κατόπιν στημένου και από πέναλτι.

Δεδομένου, λοιπόν, αρχικά, πως η αμυντική λειτουργία της Liverpool είναι πολύ πιο ποιοτική και αποτελεσματική αυτήν τη στιγμή από εκείνην της United, ενώ περιέχει και πρόσθετα στοιχεία όπως το καλό transition και το gegenpressing που κρατά τον αντίπαλο μακρυά από την οικεία περιοχή, στοιχεία που αναμένεται να μπλοκάρουν οποιαδήποτε επιθετική σκέψη της Brighton, η λογική (τουλάχιστον η δική μου) υπαγορεύει πως με σοβαρότητα και προσωπική υπευθυνότητα όλων στον αμυντικό τομέα, η Brighton θα σκοράρει μονάχα τυχαία.

Στην άλλη άκρη του γηπέδου τώρα, όσα έκανε η Manchester (αργές εναλλαγές πασών) η Liverpool δεν τα κάνει ούτε στην κακή της ημέρα. Έχω ξεχάσει την τελευταία φορά (αν υπήρξε πρώτη) που η Liverpool του Klopp κυκλοφορούσε την μπάλα με καθυστέρηση ή δεν είχε κινητικότητα μπροστά Επομένως, οι Reds αναμένεται να…τεντώσουν πολύ περισσότερο από τους «κόκκινους διαβόλους» την άμυνα της Brighton (η τελευταία 11άδα της Liverpool ήταν κατά μ.ό 4 χρόνια νεότερη από την αντίστοιχη της Brighton), με μόνο θέμα να είναι οι επιλογές στην τελική πάσα, σημείο όπου και πάλι τα λάθη αρχίζουν να περιορίζονται λόγω της αυξημένης ποιότητας που χαρακτηρίζει το ρόστερ. Με τελευταία μεταβλητή στην εξίσωση το γεγονός πως οι επιθετικοί της ομάδας βρίσκονται σε δαιμονιώδη φόρμα, δεν βρίσκω τρόπο με τον οποίο η Brighton θα κρατήσει τη Liverpool κάτω από τα δύο γκολ. 

Η Brighton δεν είναι Crystal Palace, ούτε σε δύναμη ούτε σε ταχύτητα (παρεμπιπτόντως εξαιρετική σε όλα η Palace, ίσως φέτος κλειδώσει από πολύ νωρίς την παραμονή της). Το Anfield δεν…χόρτασε ακόμα (είμαστε μόνο στο δεύτερο εφετινό εντός έδρας παιχνίδι) και ο Klopp «φροντίζει να διατηρεί τους παίκτες άγριους», σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Wijnaldum.

Όλα τα παραπάνω, με κάνουν να περιμένω εκτός τρανταχτού απροόπτου μια νίκη της Liverpool κοντά στο 3-0. Δεν θα με απογοητεύσει, ωστόσο, ούτε το μισό-μηδέν. Έμειναν, εξάλλου 36 τελικοί και στους τελικούς σε νοιάζει να βγαίνεις νικητής όπως και να χει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *