Κώστας Τσιμίκας: Transfer analysis (+vid)

Ο Κώστας Τσιμίκας είναι με κάθε επισημότητα ποδοσφαιριστής της Liverpool και το LiverpoolFans.gr σας προσφέρει στο… πιάτο τον ταλαντούχο αριστερό μπακ.

Εννέα χρόνια μετά την αποχώρηση του Σωτήρη Κυργιάκου για τη Wolfsburg, η Liverpool απέκτησε ξανά Έλληνα ποδοσφαιριστή. Το όνομα αυτού; Κώστας Τσιμίκας!

Ο 24χρονος αριστερός μπακ γεννήθηκε στις 12 Μαΐου του 1996 στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Από μικρός είχε μια μεγάλη αγάπη για το ποδόσφαιρο, γεγονός που τον έκανε πεισματάρη με το όνειρό του.


ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ»

Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε σε ακαδημίες των Σερρών, όταν το 2011 τον «ανακάλυψε» ο Πανσερραϊκός.

Σε ηλικία 17 ετών ντεμπούταρε με τα «λιοντάρια» και τη σεζόν 2013/14 αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της γ’ εθνικής, «μετρώντας» 20 συμμετοχές και 5 γκολ.


ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ΔΑΝΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ

Το ταλέντο του δεν πέρασε απαραίτητο από τις μεγάλες ελληνικές ομάδες και το καλοκαίρι 2014 ο Ολυμπιακός τον απέκτησε από τον Πανσερραϊκό με ένα ποσό περίπου στις 35 χιλιάδες ευρώ.

Στην πρώτη του σεζόν στον Πειραιά, ο Έλληνας ακραίος μπακ αγωνίστηκε με την ομάδα νέων, παίζοντας όλα τα ενενηντάλεπτα εκείνης της σεζόν στο UEFA Youth League, ενώ συμμετείχε και σε κάποιες αποστολές του Κυπέλλου Ελλάδας, χωρίς, όμως, να αγωνιστεί.

Την επόμενη χρονιά πήρε το… «βάπτισμα του πυρός» στην πρώτη ομάδα, αγωνιζόμενος σε τέσσερα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος και σε έξι του κυπέλλου.

Στο πρώτο μισό της επόμενης χρονιάς πραγματοποίησε λίγες συμμετοχές με την πρώτη ομάδα και τον Ιανουάριο του 2017 έγινε αντιληπτό πως το ταλέντο υπήρχε, όμως χρειάζονταν παιχνίδια στα πόδια του και παραστάσεις, προκειμένου να «ψηθεί».

Δανεισμός στη δανέζικη Esbjerg με απολογισμό 13 εμφανίσεις, και τέσσερις συμμετοχές σε γκολ.

Λίγο μετά το τέλος εκείνης της σεζόν, Ολυμπιακός και Τσιμίκας συμφώνησαν για έναν ακόμη δανεισμό, προκειμένου ο ποδοσφαιριστής να γυρίσει πιο έτοιμος στον Πειραιά την άλλη σεζόν.

Και πράγματι, έγινε ακριβώς έτσι! Δανεικός στη Willem, όπου ήταν μάλιστα συμπαίκτης με τον Pedro Chirivella, αφού ο Ισπανός είχε παραχωρηθεί δανεικός στους Ολλανδούς από τη Liverpool. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο ποδοσφαιριστές δέθηκαν και ανέπτυξαν μία φιλία στην κοινή παρουσία τους και ακόμη και σήμερα κρατούν επαφές, με τα… μεταξύ τους «πειράγματα» στα social media να δίνουν και να παίρνουν.

Ας μιλήσουμε όμως για τον απολογισμό του δανεισμού του Κώστα στη Willem τη σεζόν 2017/18.

Ήταν η πιο γεμάτη χρονιά της μέχρι τότε επαγγελματικής του καριέρας με 37 εμφανίσεις, 6 γκολ και 4 ασίστ σε 3.182 αγωνιστικά λεπτά, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ανακηρύχθηκε κορυφαίος U21 παίκτης της χρονιάς στο ολλανδικό πρωτάθλημα. Ένα πρωτάθλημα που, αν μη τι άλλο, διαθέτει κάθε χρόνο παρά πολλά νεαρά ταλαντούχα παιδιά.

Φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2018 και με την έλευση του Pedro Martins στον Ολυμπιακό, τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα από κάθε άλλη καλοκαιρινή προετοιμασία με τον Ολυμπιακό. Είχε φτάσει πια η ώρα να καθιερωθεί. Καταπληκτικός στις προπονήσεις, στην προετοιμασία και στα πρώτα ματς της χρονιάς κέρδισε την εμπιστοσύνη του προπονητή του.

Σύνολο 30 συμμετοχές τη σεζόν 2018/19. Έίχε πάρει τη θέση βασικού στον Ολυμπιακό ενώ ήρθαν και οι πρώτες του συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Βέβαια, όσοι παρακολούθησαν την πορεία του παίκτη, ξέρουν ότι το μεγάλο «μπαμ» έγινε τη φετινή σεζόν.

Ένας Κώστας Τσιμίκας που κυριάρχησε σε κάθε αγώνα στην αριστερή πτέρυγα και ήταν πραγματικά εντυπωσιακός.

Συνολικά 46 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, συνοδευόμενες με επτά ασίστ. Οι 16 από τις 46 πραγματοποιήθηκαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όταν ο Τσιμίκας ήταν κυριαρχικός και περιόρισε εξτρέμ ευρωπαϊκών ομάδων, όπως της Bayern Munich, της Tottenham, της Arsenal και της Wolves.

Πιο πρόσφατη απ’ όλες η εκτός έδρας κόντρα στη Wolves, με τον ποδοσφαιριστή, πλέον, της Liverpool να «καταπίνει» τον Adama Traore, αναγκάζοντας τον Nuno Espirito Santo να τον αντικαταστήσει στο 56ο λεπτό της αναμέτρησης.


ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗ LIVERPOOL

«Καλά όλα αυτά, αλλά τι μπορεί να προσφέρει στη Liverpool;», θα πει κάποιος και η απάντηση είναι αρκετά απλή.

Ο Τσιμίκας είναι ένας σύγχρονος μπακ, με μεγάλες αρετές, τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα.

Καταρχήν, έχει εξαιρετική αμυντική συμπεριφορά. Πάντα μαχητικός. Στην συντριπτική πλειοψηφία των αγώνων είναι ορθά διαβασμένος για τον αντίπαλο που έχει να αντιμετωπίσει. Τις περισσότερες φορές οι αντίπαλοι του στην πτέρυγα περιορίζονται δραματικά, αναγκάζοντας πολλές φορές τους προπονητές τους να… αλλάζουν τα πλάνα τους.

Είναι ένας ταχύτατος μπακ, ακούραστος, κυνηγώντας μπάλες και αντιπάλους δίχως σταματημό.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η αμυντική του συμπεριφορά είναι πάρα πολύ καλή, δεν σημαίνει πως δεν είναι εξίσου καλός στα επιθετικά του καθήκοντα.

Πολύ καλές επιθετικές ενέργειες, πολύ καλές σέντρες, πολύ καλές προωθήσεις, με την επιθετική του δημιουργία γενικότερα να «ξεχειλίζει».

Στο σημείο αυτό να πούμε κάτι που ίσως πολλοί δεν το γνωρίζουν.

Στην αρχή της καριέρας του, λοιπόν, και μέχρι την μετακίνησή του στον Ολυμπιακό, έπαιζε ως αριστερό εξτρέμ και αργότερα έγινε αριστερό μπακ.

Κάποιος που είδε προσεκτικά τον Τσιμίκα όλη τη χρονιά, σίγουρα θα αναρωτήθηκε πως γίνεται να μην κουράζεται αυτός ο παίκτης.

Ο διεθνής μπακ έχει αστείρευτες δυνάμεις και μεγάλη υπομονή τόσο μέσα στο παιχνίδι, όσο και έξω από αυτό.

Θέλει συνεχώς να εξελίσσει το ταλέντο και το παιχνίδι και δε σταματάει ποτέ να δουλεύει σκληρά για να πετύχει τους στόχους του. Κατάφερε από ένας «άγουρος πιτσιρικάς» να γίνει ένα πολύ μεγάλο ταλέντο με πολλές ευρωπαϊκές ομάδες να τον «γλυκοκοιτάζουν», με τη Liverpool όμως να είναι αυτή που κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή του.

Ο Τσιμίκας σε πρώτη φάση έρχεται να πάρει τη θέση αναπληρωματικού πίσω από τον Andy Robertson στο αριστερό άκρο της άμυνας.

Άλλωστε το ότι έκανε «κλικ» τόσο στον Jürgen Klopp και στους συνεργάτες του, όσο και στο υπόλοιπο team των scouters, μόνο τυχαίο δεν είναι.

Το σίγουρο είναι ότι με την επιμονή, τη δίψα για διάκριση και καθιέρωση και τη μεγάλη όρεξη για δουλειά που έχει, ο Κώστας Τσιμίκας υπό τις οδηγίες του Jürgen Klopp μπορεί να εξελιχθεί πολύ περισσότερο και να αποτελέσει μελλοντικά ένα σημαντικό γρανάζι στη μηχανή της Πρωταθλήτριας Αγγλίας.

Κώστα Τσιμίκα, καλωσόρισες στη μεγαλύτερη ομάδα της Αγγλίας, καλωσόρισες στην οικογένεια της Liverpool FC!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *