«Καμπανάκι» της UEFA προς ομοσπονδίες: «Μην ματαιώνετε διοργανώσεις»

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου προειδοποίησε με επιστολή της προς τις ομοσπονδίες ότι θα εξετάσει κατά πόσον δικαιούται ένας σύλλογος να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση έχοντας πάρει το εισιτήριο του από πρωτάθλημα που ματαιώθηκε.

Με κοινή επιστολή που υπογράφουν η UEFA, η ECA (ευρωπαϊκή ομοσπονδία συλλόγων) και η EL (European Leagues), γνωστοποιείται στις ομοσπονδίες η πρόθεση της UEFA να ολοκληρωθεί η σεζόν και όλες οι διοργανώσεις στα γήπεδα.

Η επιστολή συνοδεύεται από μια προειδοποίηση, σχετικά με την επιφύλαξη της UEFA να εξετάσει τις προϋποθέσεις συμμετοχής στις διοργανώσεις της ομάδων που προκρίθηκαν σε αυτές δίχως να ολοκληρώσουν στο γήπεδο το πρωτάθλημα τους.

Φυσικά, η επιστολή αποτελεί σπουδαίο δείγμα της γενικότερης κατεύθυνσης, που ευνοεί μεταξύ άλλων και την ολοκλήρωση της Premier League εντός αγωνιστικών χώρων, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ και τη στάση του LiverpoolFans.gr τις τελευταίες εβδομάδες.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Η τρέχουσα υγειονομική κρίση με τον COVID-19 δεν έχει προηγούμενο στην κοινωνία μας, και απειλώντας κατά κύριο λόγο τη δημόσια υγεία, που αποτελεί αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα, έχει χτυπήσει δραματικά όλες τις αγορές και τους οικονομικούς τομείς. Το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί εξαίρεση, μιας και εδώ και μερικές εβδομάδες όλες οι διοργανώσεις μας, εγχώριες και διεθνείς, έχουν αναβληθεί.

Σε μια τόσο σοβαρή περίπτωση, εντούτοις, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει ως μια ενωμένη οικογένεια. Η κοινή εξαγγελία της 17ης Μαρτίου από UEFA, ECA και EL προέβλεπε ότι έπρεπε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να επιτραπούν σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις να ολοκληρωθούν σύμφωνα με το καταστατικό τους. Είναι εξέχουσας σημασίας ακόμη και ένα αποδιοργανωτικό γεγονός όπως αυτή η επιδημία να μην εμποδίσει τις διοργανώσεις μας από το να κριθούν στα γήπεδα, σύμφωνα με τους κανονισμούς τους και με την αρχή ότι όλοι οι αθλητικοί τίτλοι αποδίδονται με βάση τα αποτελέσματα. Ως υπεύθυνοι ηγέτες τους αθλήματος μας, αυτό είναι που πρέπει να εξασφαλίσουμε, όσο ακόμα υπάρχει έστω και μια πιθανότητα, καθώς και όσο, κατά τη διάρκεια του προγραμματισμού, υπάρχουν διαθέσιμες λειτουργικές και ρυθμιστικές λύσεις».

Liverpool 1-0 Wolves: Five talking points - Liverpool FC

«Βαδίζουμε ενωμένοι έχοντας επίγνωση πως μόνο μια εξαιρετικά συντονισμένη προσπάθεια εκ των οργανωτών όλων των διοργανώσεων θα μπορούσε να βοηθήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να εξέλθει της κρίσης, αποκαθιστώντας πλήρως τη δυναμική του, δηλαδή τις διοργανώσεις του. Χωρίς ενότητα και αλληλεγγύη, κανείς δε θα μπορέσει να εξέλθει από την κρίση, αφού όλοι αλληλοξαρτόμαστε.

Η σχετική δέσμευση μας έχει πάρει σάρκα και οστά με τη σύσταση δύο συλλογικών ομάδων εργασίας, που έχουν ως έργο τη μελέτη λύσεων σχετικών το πρόγραμμα, καθώς επίσης και τις νομικές, ρυθμιστικές και οικονομικές συνέπειες ενός πιθανούς υπερχειλούς προγράμματος, που θα οδηγήσει τις διοργανώσεις της σεζόν 2019/20 να ξεπεράσουν την 30ή Ιουνίου.

Αυτές οι ομάδες εργασίας έχουν διεξάγει αρκετά meetings και βρίσκονται σε καθημερινή επαφή ώστε να εξασφαλίσουν πως ο επιτακτικός στόχος της ολοκλήρωσης όλων των διοργανώσεων στα γήπεδα θα επιτευχθεί. Η εργασία τους εστιάζει σε σενάρια εμπεριέχοντα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, συμπεριλαμβάνοντας την πιθανότητα οι διοργανώσεις της UEFA να συνεχιστούν μετά την ολοκλήρωση των εγχώριων. Απαιτείται αυστηρά κοινή διαχείριση του προγράμματος, αφού η ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν πρέπει να συντονιστεί με την έναρξη της επόμενης, κάτι που μπορεί να επηρεαστεί μερικώς από την υπέρμετρη παράταση.

Εξετάζοντας προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης, η ομάδα εργασίας επί του προγράμματος θα υποδείξει όσο συντομότερα γίνεται, ιδανικά στα μέσα Μαΐου, ποια από τα πλάνα μπορούν να εφαρμοστούν, δίχως να μείνει κανείς (σ.σ. καμία ομοσπονδία) πίσω. Η ματαίωση διοργανώσεων θα πρέπει πραγματικά να αποτελεί την έσχατη λύση, εφόσον προκριθεί πως καμία εναλλακτική λύση σχετικά με το πρόγραμμα δεν μπορεί να προσφέρει δυνατότητα ολοκλήρωσης της σεζόν.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες – υπό τις συνθήκες που θα υποδείξουν οι αρμόδιες αρχές – και πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε απόφαση ματαίωσης εγχώριας διοργάνωσης είναι, επί της παρούσης, πρόωρη και δεν δικαιολογείται. Δεδομένου ότι η συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA καθορίζεται από το αποτέλεσμα στο τέλος μιας πλήρους εγχώριας διοργάνωσης, μια πρόωρη ματαίωση της θα έθετε υπό αμφισβήτηση την πλήρωση του σχετικού όρου. Η UEFA διατηρεί το δικαίωμα να εξετάσει το δικαίωμα συλλόγων να γίνουν αποδεκτοί στις διοργανώσεις της τη σεζόν 2020/21, με βάση και τις σχετικές εφαρμοστέες διατάξεις των διοργανώσεων αυτών.

Γνωρίζουμε πόσο συμμερίζεστε τις θεμελιώδεις αρχές του αθλήματος μας και αισθανόμαστε την υποστήριξη σας στην αποστολή μας να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα των διοργανώσεων. Καλούμε όλους σας να στηρίξετε πιστά τις συντονισμένες προσπάθειες μας προς το συλλογικό συμφέρον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και να εμπιστεύεστε τους εκπροσώπους σας στις ομάδες εργασίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *