Η Liverpool βάζει εργαζομένους της στο πρόγραμμα υποχρεωτικής άδειας της κυβέρνησης

Σε μια κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των υποστηρικτών της, η Liverpool αποφάσισε την ένταξη μερικών εργαζομένων της στο πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας του κράτους.

Με μια εκτενή δήλωση της το απόγευμα του Σαββάτου (04/04), η Liverpool ενημέρωσε το κοινό για τη διαχείριση εκ μέρους της της κρίσης του κορωνοϊού. Όμως τα πολλά καλά και οι θετικές πρωτοβουλίες της επισκιάστηκαν από μία και μόνον αρνητική.

Πιο συγκεκριμένα, τα βλέμματα όλων δικαιολογημένα έφυγαν από τη δράση των προγραμμάτων του LFC Foundation (πχ. Red Neighboor), τις δωρεές εκ μέρους των παικτών προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη στήριξη του αγγλικού ΕΣΥ καθώς και των ομάδων των EFL και National League εκ μέρους όλων των συλλόγων της Premier League (πρωτοβουλία που έγινε γνωστή με την κοινή τους ανακοίνωση την Παρασκευή), τη συνεχή υποστήριξη των ηλικιωμένων μελών της κοινότητας του Liverpool με τηλεφωνικές γραμμές του συλλόγου, τις ψυχολογικές και διατροφολογικές συμβουλές από τους επιστήμονες του συλλόγου προς τους εργαζομένους του, καθώς και την εκτέλεση των προγραμματισμένων επισκέψεων σχολείων στο Anfield μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων από το σύλλογο προς αυτά. Όλα αυτά έχασαν την αξία τους μπροστά στην είδηση ότι η ομάδα θέτει τους μισούς σχεδόν εργαζομένους της σε καθεστώς υποχρεωτικής άδειας.

Liverpool place non-matchday staff on furlough, but guarantee 100 ...

Στην Αγγλία, το σύστημα διατήρησης θέσεων εργασίας που προετοίμασε και έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση, καλύπτει το 80% των μισθών των υπαλλήλων μιας επιχείρησης που δικαιούται να ενταχθεί σε αυτό (κάτι αντίστοιχο με το ελληνικό επίδομα υποχρεωτικής άδειας, αλλά φυσικά με πολύ μεγαλύτερη κάλυψη μισθού).

Στην περίπτωση της Liverpool πρόκειται για υπαλλήλους που χάνουν το αντικείμενο εργασίας τους μετά την αναβολή των αγώνων της Premier League, αφού τα πόστα τους ήταν προσανατολισμένα στο Anfield για τις ημέρες των αγώνων και για τη συνολική προετοιμασία. Πριν ένα μήνα, πάντως, ο σύλλογος είχε δηλώσει επίσημα ότι όλοι οι εργαζόμενοι του θα πληρώνονταν το πλήρες ύψος των απολαβών τους, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις. Το σύστημα διατήρησης θέσεων εργασίας που εισήγαγε η κυβέρνηση, ωστόσο, φαίνεται πως έδωσε στους «Reds» την ευκαιρία να καλύψουν το 80% των εξόδων με χρήματα του κράτους, με την παράλληλη δέσμευση τους (όπως τονίζεται στην ανακοίνωση) να συμπληρώνει ο σύλλογος το υπόλοιπο 20%.

Αναλυτικά το σχετικό κομμάτι της ανακοίνωσης:

«Η Liverpool FC έθεσε μερικούς εργαζομένους της που επηρέαζονται από την αναβολή της Premier League σε καθεστώς υποχρεωτικής άδειας. Ο σύλλογος επιβεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα πληρωθούν 100% των μισθών τους ώστε να εξασφαλιστεί ότι κανένα μέλος του προσωπικού δε θα βλαπτεί οικονομικά. Τον προηγούμενο μήνα, ο σύλλογος επιβεβαίωσε επίσης ότι θα πλήρωνε το προσωπικό τόσο των αγωνιστικών ημερών όσο και των υπολοίπων ημερών, όσο η Premier League θα βρίσκεται υπό αναβολή».

Φυσικά, η επιλογή της Liverpool (ακολουθώντας το παράδειγμα τεσσάρων ακόμα συλλόγων της Premier League), ενός συλλόγου τόσο εύρωστου τα τελευταία χρόνια, με καθαρό κέρδος περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ το τελευταίο έτος, να βασιστεί στα χρήματα του αγγλικού κράτους για να πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των απολαβών των υπαλλήλων της, έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των φιλάθλων, που θεωρούν πως μια τέτοια κίνηση αντιτίθεται στις αρχές του συλλόγου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *