Η τεράστια ζημία που απειλεί την Premier League δεν έχει προηγούμενο

Η πανδημική κρίση του κορωνοϊού θα αλλάξει τα δεδομένα στον κόσμο, στις αγορές και στο ποδόσφαιρο, αφού τα πρώτα δεδομένα είναι… ιλιγγιώδη.

Η Premier League συμπληρώνει σύντομα ένα μήνα με κατεβασμένα ρολλά και λουκέτο στη δραστηριότητα της, ενώ οι ρυθμοί συνεδριάσεων των αρμοδίων και υπεύθυνων σωμάτων είναι πυρετώδεις, ώστε να βρεθεί λύση.

Τα πρώτα νούμερα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας προκαλούν ιλίγγους και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αυξάνονται όσο το ποδοσφαιρικό lockdown συνεχίζεται.

Πιο συγκεκριμένα, η εκτιμώμενη ζημία της Premier League ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο λίρες (1,375εκ.), που προκύπτει από απραγείς χορηγίες, έλλειψη στα έσοδα από εισιτήρια και τη γενικότερη κίνηση στις υπηρεσίες των συλλόγων τις ημέρες των αγώνων και άλλους δείκτες. Σε αυτά μπορεί να προστεθεί μια αβάσταχτη επιπλέον ζημία: αν η σεζόν δε συνεχιστεί, τότε η Premier League θα υποχρεωθεί να καταβάλει ως ποινή άλλες 762 εκατομμύρια λίρες προς τους τηλεοπτικούς φορείς, εξαιτίας της ματαίωσης προβολής των εναπομεινάντων αγώνων.

Καταλαβαίνει κανείς ότι το τεράστιο αυτό έλλειμμα θα επιστρέψει ως boomerang στους ίδιους τους συλλόγους, αφού η Premier League θα πρέπει να μειώσει δραματικά τα καταβληθέντα μπόνους κατάταξης προς αυτούς, ενώ επίσης θα στενέψει και η αντλία των τηλεοπτικών εσόδων που μοιράζονται οι σύλλογοι.

Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση οριστικής ματαίωσης της σεζόν, η Liverpool θα λάβει από την Premier League ως το μέρισμα της για τα τηλεοπτικά δικαιώματα 50εκ. λίρες λιγότερες σε σχέση με το αναμενόμενο για φέτος (123εκ. αντί για 178), η Norwich θα χάσει περίπου 15εκ. λίρες, ενώ η Burnley 33εκ. λίρες. Η τελευταία ανακοίνωσε ήδη, μάλιστα, ότι απειλείται με χρέωση των ταμείων της κατά 50 εκατομμύρια λίρες, ενώ τα πιο απαισιόδοξα ρεπορτάζ στην Αγγλία κάνουν λόγο για κίνδυνο χρεοκοπίας.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το κάδρο που κάνει αναγκαία σε βαθμό σωτηρίας για τους συλλόγους την περικοπή (ή αναστολή ή συνδυασμό των δύο πρακτικών) στους μισθούς των παικτών. Στην πρόσφατη τηλεσυνεδρίαση με τον PFA (τον αντίστοιχο ΠΣΑΠ της Αγγλίας), η Premier League εξήγησε την κατάσταση στους ποδοσφαιριστές και τους ζήτησε να συγκαταθέσουν σε περικοπή (ή αναστολή ή συνδυασμό) του 30% των απολαβών τους για το διάστημα του lockdown.

Μια τέτοια πρακτική θα οδηγούσε σε δημιουργία αποθέματος περί τις 500 εκατομμύρια λίρες (300εκ. μετά την αφαίρεση φόρων), ποσό που θα μετέτρεπε την κατάσταση από καταστροφική σε διαχειρίσιμη. Όμως, η PFA απάντησε αρνητικά στην πρόταση περικοπής, με ένα πολύ ιδιαίτερο επιχείρημα, όπως εξηγούμε ΕΔΩ.

Η συνέχεια αναμένεται δύσκολη και κρίσιμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *