Είναι. Ακόμη. Πρώτη (Arsenal – Liverpool 1-1)

Πολλά μπορούν να γραφτούν για το σημερινό αποτέλεσμα, με το 1-1 να μοιάζει άδικο τόσο για την Arsenal, τόσο για την Liverpool, όσο και για το ποδόσφαιρο το ίδιο. Πάντως, οι Reds του Jurgen Klopp παραμένουν πρώτοι. Γράφει ο Νίκος Γιαμπολδάκης.

Δεν ήταν μια εντελώς πειστική εμφάνιση. Ήταν, όμως, καλή και ήταν η συνηθισμένη που βλέπουμε στα παιχνίδια με την Arsenal, κάτι που αν το καλοσεφτεί κανείς προκύπτει από τον τρόπο που πάντα τα προσέγγιζαν αυτά οι Λονδρέζοι, είτε παίζουν με την Liverpool, είτε με την City, είτε με την Chelsea. 

Όσο και να επιθυμείς να μην δώσεις χώρους και δικαιώματα, η ταχύτατη και έξυπνη Arsenal πάντα θα βρει κάποιος και θα αξιώσει ορισμένα τέτοια από την εκάστοτε αναμέτρηση. Στην ουσία του πράγματος, όμως, η Liverpool ήταν ένα κλικ ανώτερη των γηπεδούχων σήμερα. 

Από την πρώτη στιγμή του, το παιχνίδι είχε πολύ καλό ρυθμό. Όχι φρενήρη, αλλά πολύ καλό και απολαύσαμε μπάλα. Στο 16ο λεπτό ήρθε η πρώτη μεγάλη ευκαιρία, που έκανε το Emirates να πανηγυρίσει: η λάθος έξοδος του Alisson έδωσε το δικαίωμα στον Mkhitaryan να πάρει ανενόχλητος κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι προς την άδεια εστία του Βραζιλιάνου keeper, όμως η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι και πέρασε οριακά άουτ.

Η Liverpool απάντησε άμεσα, με τον Arnold να βγάζει έξυπνη μπαλιά στην πλάτη της άμυνας προς τον εκτεθειμένο Mane και τον καλυπτόμενο Firmino. Ενώ και οι δύο, λοιπόν, πήγαν προς την μπάλα, χωρίς μαρκάρισμα αντιπάλων, την τελευταία πήρε ο Bobby που προσπάθησε να κρεμάσει τον Leno. Η προσπάθεια του, ομως, κατέληξε στο δοκάρι, η μπάλα κατέληξε στον Mane που από κοντά την έβαλε στα δίχτυα, για να δει τον επόπτη γραμμής να τον υποδεικνύει σε θέση offside. Η αλήθεια, όμως, είναι πως ο Σενεγαλέζος δεν επηρέασε την φάση στην αρχή της (αν του καταλογίστηκε η αρχική κίνηση) αλλά και ήταν πίσω από την μπάλα στο τελείωμα του Firmino (αν τελικά ο επόπτης νόμιζε πως εδώ ήταν η παράβαση).

Λίγο μετά, στο 22′, ο Salah βρήκε με υπέροχη γλυκιά σέντρα τον van Dijk μες στην περιοχή, ο Ολλανδός κατέβασε όμορφα αλλά νικήθηκε από τον Leno. Ένα λεπτό μετά, ο Robertson βρέθηκε σε θέση για σουτ εντός περιοχής, όμως έστειλε την μπάλα στα χέρια του τερματοφύλακα της Arsenal. Οι Λονδρέζοι ξύπνησαν από τον πεντάλεπτο αυτόν εφιάλτη στο 24′, με ένα δυνατό αλλά λίγο άστοχο σουτ του Bellerin, ενώ μεγάλη ευκαιρία έχασε στο 38 ο Lacazette, όταν από διαγώνια θέση έστειλε την μπάλα συρτά και ξυστά από το δοκάρι του Alisson. Σπουδαία φάση για το 0-1, τέλος, έχασε στην εκπνοή του ημιχρόνου ο van Dijk, όταν, εκμεταλλευόμενος την άστοχη έξοδο του Leno, πήρε την κεφαλιά και έστειλε την μπάλα αργά στο δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας.

Στο δεύτερο ημίχρονο τα πράγματα ηρέμησαν. Είναι αλήθεια πως η Liverpool δεν πήρε καθόλου βοήθειες από τους παίκτες του άξονα και, κυρίως, Fabinho και Wijnaldum, οι οποίοι δεν συμμετείχαν σχεδόν καθόλου στις επιθέσεις και τις αντεπιθέσεις της ομάδας. Περισσότερη βοήθεια έδινε ο Milner, αλλά όχι αρκετή, με τους Reds να προσπαθούν να διασπάσουν την άμυνα των Λονδρέζων από τα αριστερά, με συνεργασίες των Robertson και Mane. Αλήθεια είναι, επίσης, πως ο Klopp θα προτιμούσε τον Henderson αντί του Fabinho σήμερα, λόγω του ανοιχτού χαρακτήρα του παιχνιδιού, αλλά ο αρχηγός του θα επανέλθει σε διαθεσιμότητα από την Δευτέρα.

Στο 61ο λεπτό, μετά από ένα τέταρτο δίχως σημαντικές φάσεις, ήταν από τα αριστερά που βγήκε όμορφα μια επίθεση για την Liverpool, με τον Mane να κάνει δυνατό παράλληλο γύρισμα προς την περιοχή και τον Leno να στρώνει την μπάλα στον Milner στην προσπάθεια του να την γραπώσει. Ο Τζιμάκος δεν αρνήθηκε το… κέρασμα και έγραψε με δυνατό σουτ το 0-1 πανηγυρίζοντας το μπροστά στο away end!

Το ματς δεν έχρηζε αλλαγών, αφού πλέον κύριος σκοπός γινόταν η άμυνα, επομένως ούτε ο Sturridge, ούτε οι Lallana – Shaqiri θα έδιναν περισσότερες λύσεις στον τομέα αυτό απ’ ότι οι ήδη αγωνιζόμενοι. Μόνο όταν κουράστηκε ο Firmino, o Klopp έριξε στο ματς τον Ελβετό χαφ, τοποθετώντας τον στα πλάγια και στέλνοντας τον γρήγορο Salah μπροστά, σε μια απόπειρα να πάρει το maximum από ενδεχόμενη αντεπίθεση. Στο μεταξύ, είχε προηγηθεί μια καλή ευκαιρία του Torreira, λίγο μετά το 0-1, με τον Ουρουγουανό αμαρκάριστο στο ύψος της μεγάλης περιοχής να πλασάρει πάνω στον Alisson, καθώς και μια κεφαλιά του van Dijk ύστερα από κόρνερ στο 73′, την οποία απέκρουσε με ενστικτώδη εκτίναξη ο Leno.

Στο 82′, όμως, ο δραστήριος και ίσως υπεύθυνος για την επερχόμενη ισοφάριση, Alex Iwobi, πέρασε μια έξυπνη κάθετη πάσα στον Lacazette, ο οποίος βρήκε μπροστά του τον Alisson να του κλείνει το πεδίο. Ο Γάλλος φορ έκανε στροφή με την μπάλα μέχρι ο τερματοφύλακας της Liverpool να επιστρέψει στην εστία του και, δοθείσης της ευκαιρίας που κανένας αμυντικός δεν του έκλεισε το πεδίο προς την κενή γωνία αυτής, έκανε με ωραίο σουτ το 1-1 εν μέσω έξαλλων πανηγυρισμών!

Το ματς «έσφιξε» έκτοτε, με τον Klopp να βάζει και τον Matip στις καθυστερήσεις. Μάλιστα, η Liverpool είχε την ευκαιρία της στο 93′, όταν μετά από λάθος των γηπεδούχων, o Salah βγήκε μπροστά, παρέσυρε πάνω του δύο αμυντικούς και, προσπαθώντας να μεταβιβάσει την μπάλα στον επερχόμενο και ολομόναχο Mane, σπατάλησε την ευκαιρία με μια κακή πάσα, χάνοντας και την κατοχή.

Το 1-1 έμεινε ως το τέλος, αφήνοντας πικρία στο στρατόπεδο της Liverpool και φυσικά αισιοδοξία σε εκείνο της Arsenal, αφού αντικειμενικά, όταν είσαι κοντά σε μια ήττα, το να παίρνεις ισοπαλία έχει τεράστια αξία. Μετά από αυτά, η Liverpool παρέμεινε πρώτη στην βαθμολογία, περιμένοντας το Chelsea – Crystal Palace και το Manchester City – Southampton, ενώ η Arsenal ίσως πέσει από την τετράδα, αλλά λίγο την νοιάζει, νομίζω, με τις εμφανίσεις που κάνει.

Επόμενο παιχνίδι το βράδυ της Τρίτης στο Βελιγράδι, σε μια must-win αναμέτρηση απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα για το Champions League.

photos: liverpoolfc.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *