Δεν το άξιζε κανείς, δεν το κέρδισε κανείς (Liverpool – Manchester City 0-0)

Δεν μας έχουν συνηθίσει σε… άσφαιρες επιδόσεις. Μόνο που σήμερα δεν ήταν απλά άσφαιροι, αλλά ούτε καν στόχευσαν. Γράφει ο Νίκος Γιαμπολδάκης. 

Το derby πρωταθλητισμού μεταξύ Liverpool και Manchester City ολοκληρώθηκε με δικαιότατο αποτέλεσμα: 0-0. Οι δύο ομάδες ήταν ισάξιες, αλλά κυρίως, κανείς δεν έπαιξε τόσο ώστε να αξίζει νίκη. Jurgen Klopp και Pep Guardiola σκέφτηκαν περισσότερο την άμυνα (ο πρώτος ειδικά μετά την αναγκαστική αντικατάσταση του James Milner με τον Naby Keita) και άφησαν την προσωπική ικανότητα ορισμένων να κάνει όσα είναι να κάνει στο επιθετικό κομμάτι. Μόνο που και ατομικά, οι αστέρες που παρέλασαν στο Anfield βρίσκονταν μακρυά από τον καλό τους εαυτό. Aguero, Salah, Firmino, Mane, Sterling, ο David Silva έμοιαζε κουρασμένος και γενικότερα η παραγωγή δεν είχε την… τιμητική της.

Το παιχνίδι, λοιπόν, ξεκίνησε με πολύ καλό ρυθμό, με τη Liverpool να έχει το πάνω χέρι και να γυρίζει γρήγορα την μπάλα. Όλα αυτά σταμάτησαν εν μέρει μετά το τέταρτο, μιας και η City της βαρετής κυκλοφορίας ισορρόπησε και αύξησε τα ποσοστά κατοχής της και ολοκληρωτικά όταν ο Milner τραυματίστκε στο 29′ και αντικαταστάθηκε από τον Naby Keita. Ο Άγγλος πρώην διεθνής είχε ως τότε μεγάλο μερίδιο στην ανάπτυξη των Reds, «φορτώνοντας» ως συνήθως την αριστερή πλευρά αλλά και κινούμενος σε πολλούς χώρους. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι ο Milner αποτελούσε τον απόλυτο συνδετικό κρίκο όλης της Liverpool.

Ο ρυθμός, πάντως, συνδυαζόταν με πολλά λάθη, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα μονάχα μία τελική συνολικά στο πρώτο μισάωρο του αγώνα, ένα σουτ του Salah. Το ίδιο σκηνικό διατηρήθηκε και στο δεύτερο μέρος, στο οποίο οι δύο ομάδες ξεκίνησαν νωχελικά, για να ανεβάσουν ρυθμό – κυρίως η Liverpool – μετά το 55′ και επί ένα δεκάλεπτο τουλάχιστον. Την επιθετικότητα της Liverpool διέκοψε η μεγάλη φάση του Mahrez στο 60ό λεπτό, όταν ο Αλγερινός σούταρε συρτά out. Η Liverpool απάντησε με ένα τεχνικό πλασέ του Salah ένα λεπτό αργότερα, το οποίο μπλόκαρε εύκολα ο Emerson. Αυτό ήταν και το μοναδικό 10λεπτο κατά το οποίο μπήκε ο Αιγύπτιος στο παιχνίδι, έχοντας και δεύτερη καλή στιγμή στο 68′, όταν ο Robertson του πέρασε ωραία μπαλιά, ο ίδιος έκανε καταπληκτικό κοντρόλ αλλά το τελείωμα του ήταν απελπιστικά κακό.

Σε εκείνο το σημείο, ο Klopp πέρασε τον Sturridge στο παιχνίδι, στη θέση του Firmino, θέλοντας να αλλάξει τα δεδομένα και κυνηγώντας κάποιο γκολ, όμως την ίδια ώρα η City αποφάσισε να γίνει πιο πιεστική και ο Pep πέταξε στο ματς Sane και Jesus. Οι φιλοξενούμενοι έφτασαν κοντά στο γκολ στο 74′ με τον Mahrez να σουτάρει συρτά και ύπουλα στην κλειστή γωνία του Alisson αναγκάζοντας τον σε ενστικτώδη επέμβαση. Κατά τα άλλα, οι εξαιρετικοί Lovren, Gomez και van Dijk δεν άφησαν πολλά περιθώρια στη City για να ξεθαρέψει.

Η πιο μεγάλη στιγμή, όμως, ήταν αδιαμφισβήτητα η φάση του 84ου λεπτού. Ο Sane πατάει περιοχή, ο Dijk πέφτει στα πόδια του και τον ρίχνει κάτω, με τον Murray να καταλογίζει penalty. Mahrez και Jesus είχαν ένα μικρό debate, με τον Αλγερινό να ισχυρίζεται ότι έχει εντολή Guardiola να αναλάβει εκείνος την εκτέλεση. Ευτυχώς για τη Liverpool, γιατί ο Αλγερινός έστειλε την μπάλα στο Goodison Park, απογοητεύοντας όλους τους ταξιδιώτες από το Manchester που ήταν έτοιμοι να τον αγκαλιάσουν πίσω από την εστία. 

Το 0-0 έμεινε ως το τέλος, ευνοώντας την Chelsea που έπιασε ξανά τους δύο σημερινούς αντιπάλους στην κορυφή της Premier League, αλλά και τις Arsenal-Tottenham που μειώνουν μετά τις δικές τους νίκες. Σημαντικό είναι ότι η Liverpool παραμένει αήττητη στο πρωτάθλημα, βγαίνοντας μάλιστα από δύσκολο πρόγραμμα, κατά το οποίο αντιμετώπισε Tottenham, Chelsea και City. Η συνέχεια δεν μπορεί παρά να είναι άκρως ενδιαφέρουσα!


photo: liverpoolfc.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *