«Αυτή είναι η στιγμή μας»: Το ανοιχτό γράμμα του Klopp προς τους φίλους της Liverpool

Διαβάστε το συγκινητικό ανοιχτό γράμμα που απέστειλε σε όλους τους φιλάθλους της Liverpool ο Jurgen Klopp, μέσω της εφημερίδας «Liverpool Echo».

Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Γερμανός προπονητής της Liverpool, Jurgen Klopp, θέλησε για πρώτη φορά να απευθυνθεί δημόσια και απευθείας στους φίλους και ανθρώπους της ομάδας. Έτσι, σκέφτηκε να συντάξει και να δημοσιεύσει – μέσω της «Liverpool Echo» – την παρακάτω ανοιχτή επιστολή προς όλους τους φιλάθλους.

Διαβάστε την ολόκληρη και στα ελληνικά παρακάτω:

«Αγαπητέ αναγνώστη της Echo,

Πρώτα απ’ όλα αν διαβάζεις αυτή την εφημερίδα είναι επειδή ενδιαφέρεσαι για την πόλη του Liverpool και θες να ξέρεις περισσότερα γι’ αυτό, άρα με αυτή την έννοια έχουμε ήδη κάτι κοινό.

Δεν έχω ξαναγράψει ποτέ γράμμα σε εφημερίδα. Έχω δώσει πολλές συνεντεύξεις τύπου και ξέρω ότι υπάρχουν πολλές αναφορές σε εμένα στα μέσα, ίσως περισσότερες απ’ το φυσιολογικό, αλλά είναι η πρώτη φορά που ένιωσα την ανάγκη να γράψω ένα γράμμα και ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι θέλω να μιλήσω απευθείας στους ανθρώπους του Liverpool.

Αυτή είναι μια απίστευτη στιγμή για απίστευτους φιλάθλους σε ένα απίστευτο σύλλογο μιας απίστευτης πόλης. Για κάποιους από εσάς, είναι το τέλος μιας μεγάλης αναμονής με τη Liverpool πρωταθλήτρια, αλλά είτε περιμένατε 30 χρόνια, είτε 30 λεπτά, ελπίζω να απολαμβάνετε τη στιγμή όσο σας αξίζει.

Έχω το ιδιαίτερο προνόμιο να είμαι προπονητής της Liverpool. Είναι ένα προνόμιο που κουβαλάω μαζί μου κάθε μέρα επειδή ξέρω ότι δουλεύω για εσάς. Ήξερα ότι το Liverpool ήταν ένα ιδιαίτερο μέρος πριν έρθω εδώ, σχεδόν δηλαδή πριν 5 χρόνια, αλλά μόνο όταν νιώσεις το χτύπο της καρδιάς αυτής της πόλης μπορείς να συνειδητοποιήσεις ακριβώς πόσο ξεχωριστή είναι.

Αυτό δεν πηγαίνει μόνο για τους φιλάθλους της Liverpool. Είμαι προφανώς προκατειλημμένος, επειδή η Liverpool είναι η ομάδα μου, αλλά όχι τόσο ώστε να αγνοήσω ότι και οι φίλαθλοι της Everton είναι στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος και ότι η έχθρα που υπάρχει είναι πολύ σημαντική για την ταυτότητα της πόλης.

Ξέρω ότι δεν είναι η καλύτερή τους στιγμή και αν οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι δε θα ήταν η δική μας καλύτερη στιγμή, αλλά ο Carlo Ancelotti είναι ένας εξαιρετικός προπονητής για την Everton και ένας εξαιρετικός άνθρωπος και δεν έχω καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι η βελτίωση που υπάρχει από όταν ήρθε θα συνεχιστεί. Η Everton είναι μια εξαιρετική αντίπαλος με κάθε έννοια. Δε χρειάζομαι κανέναν να μου το υπενθυμίσει.

Για εμάς το να τερματίσουμε πάνω από την Everton και 18 άλλες ομάδες της Premier League είναι ένα απίστευτο κατόρθωμα. Τους σέβομαι όλους επειδή συνδυαζόμαστε για να φτίαξουμε ένα Αγγλικό ποδόσφαιρο τόσο ανταγωνιστικό και τόσο συναρπαστικό, που άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα γοητεύονται από αυτό.

Το λάθος θα ήταν να εστιαστεί το πόσους βαθμούς μπροστά είμαστε επειδή δεν μπορώ να σκεφτώ πολλά παιχνίδια στα οποία δεν αναγκαστήκαμε να παλέψουμε για κάθε ίντσα. Σε κάποια έπρεπε να σκάψουμε βαθιά στις ψυχές μας για να βρούμε έναν τρόπο να κερδίσουμε. Σε τόσες πολλές περιπτώσεις περπάτησα προς τα αποδυτήρια έκπληκτος και τόσο χαρούμενος από όσα είχα μόλις δει, μόνο για να βρω τα παιδιά στα πόδια τους, γιατί είχαν δώσει τόσα πολλά στο γήπεδο. Αυτό είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα και κερδήθηκε με δύσκολο δρόμο, ανεξαρτήτως του τι λέει η βαθμολογία.

Για να συμβεί αυτό χρειαστήκαμε πολλά συστατικά που ενώθηκαν μαζί. Οι πράξεις και τα επιτεύγματα των παικτών μας μιλάνε από μόνα τους. Όλοι οι ύμνοι που έχουν λάβει τους αξίζουν απόλυτα και σαν προπονητής τους δε θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος. Αλλά παρά την τόση έκταση που έχει δοθεί στις ικανότητες και την αφοσίωσή τους, ένα πράγμα που έχει παραβλεφθεί είναι ότι σαν ομάδα κατανοούν ακριβώς το τι σημαίνει να εκπροσωπείς αυτή την πόλη και να κουβαλάς το όνομά της.

Αυτή είναι η βενζίνη στη δεξαμενή τους και είναι πάντα εκεί να μας ωθεί σε κάθε βήμα μας.

Όπως και με τους τωρινούς μας παίκτες θα ήθελα να αποδώσω φόρο τιμής σε 2 από τους πρώην παίκτες μας, οι οποίοι αποτέλεσαν πρότυπα που απολουθήσαμε. Ο Kenny Dalglish είναι η ψυχή αυτού του συλλόγου. Η αντίληψή του για το τι είναι η Liverpool και τι σημαίνει για τους ανθρώπους είναι ζωτικής σημασίας για όλα όσα κάνουμε. Είδα πόσο χαρούμενος ήταν αφού ανακυρηχθήκαμε πρωταθλητές την Πέμπτη και το χαμόγελό του σήμαινε τόσα πολλά για μένα που δε θα μπορούσα να το περιγράψω με λόγια.

Ο Steven Gerrard είναι τα πόδια. Βοήθησε το σύλλογο με πολλούς τρόπους ως παίκτης και δεν υπάρχει κανείς που να αξίζει αυτόν τον τίτλο περισσότερο από εκείνον. Μαζί με τον Kenny, ο Steven είναι ένα σύμβολο για το σύλλογο και σε μια στιγμή σαν κι αυτή είναι σημαντικό να θυμόμαστε όλα όσα έκαναν όλοι οι πρώην παίκτες και προπονητές μας για να βρισκόμαστε εμείς σε αυτή τη θέση που είμαστε σήμερα.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που έχτισαν τη Liverpool. Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιοκτήτες μας και δεν μπορώ να μιλήσω αρκετά γι’ αυτούς (ώστε να περιγράψω) και όσα έχουν κάνει. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο πρέπει να έχεις ένα όραμα, μια στρατηγική και μια άτρωτη δέσμευση για αυτό ώστε να έχεις πιθανότητες επιτυχίας. Και στα 3 αυτά μέτωπα η FSG (Fenway Sports Group μου έδειξε ότι είναι ηγέτης. Η εκτίμησή μου για εκείνους είναι απόλυτη.

Επομένως, έχουμε υπέροχους παίκτες, απίστευτους πρώην παίκτες, ξεχωριστούς ιδιοκτήτες και τους καλύτερους φιλάθλους που θα μπορούσε να επιθυμεί ο κάθε σύλλογος, και ο ρόλος τους στην οικοδόμηση του συλλόγου εμπνέοντας το και ωθώντας το να είναι το καλύτερο που μπορεί, είναι τόσο σημαντικό, που χωρίς αυτό τίποτα από όσα έχουμε πετύχει δε θα ήταν δυνατό.

Λατρεύω το πάθος σας, τα τραγούδια σας, την άρνησή σας να αποδεχτείτε την ήττα, τη δέσμευσή σας, την κατανόησή σας για το παιχνίδι και την πίστη σας σ’ αυτό που κάνουμε. Παρόλο που δεν μπορείτε να είστε μαζί μας στα παιχνίδια μας αυτή τη στιγμή, μου αρέσει που ακόμα προσπαθείτε με κάθε τρόπο να είστε εκεί, κάνοντας το Kop να δείχνει πράγματι σαν το Kop, ακόμα κι αν δεν ακούγεται σαν κι αυτό. Δεν μπορώ να αρχίσω να σας λέω το πόσο οι παίκτες και εγώ ο ίδιος το εκτιμούμε αυτό, άλλωστε χωρίς καμία αμφιβολία αυτός ήταν ένας από τους λόγους που είχαμε τόσο καλή απόδοση απέναντι στην Crystal Palace.

Αυτό που δε μου άρεσε, και πρέπει να το πω αυτό, ήταν τα όσα συνέβησαν στι Pier Head την Παρασκευή. Είμαι άνθρωπος και το πάθος σας είναι και δικό μου πάθος, αλλά αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι δεν κάνουμε αυτού τέτοιου είδους δημόσιες συγκεντρώσεις. Το χρωστάμε αυτό στους πιο ευάλωτους της κοινότητάς μας, στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που έχουν δώσει τόσα πολλά και τους οποίους επικροτήσαμε και στην αστυνομία και τις τοπικές αρχές που μας βοηθούν ως σύλλογο ώστε να μη συμβαίνουν αυτά. Σας παρακαλώ, γιορτάστε, αλλά γιορτάστε με ασφαλή τρόπο  και σε ιδιωτικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει ρίσκο να εξαπλώσουμε αυτή την απαίσια ασθένεια περαιτέρω στην κοινότητά μας.

Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, δε θα αγαπούσα τίποτα περισσότερο από το να γιορτάζουμε μαζί, να κάνουμε παρέλαση που θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη και από αυτή που ακολούθησε μετά την κατάκτηση του Champions League την περασμένη χρονιά, ώστε να μπορέσουμε να μοιραστούμε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή, αλλά είναι αδύνατο. Έχουμε όλοι κάνει τόσα πολλά για να παλέψουμε τον COVID-19 και δεν μπορεί αυτή η προσπάθεια να πάει στράφι. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και ο ένας στον άλλον να κάνουμε το σωστό και αυτή τη στιγμή αυτό σημαίνει να είμαστε μαζί και εκεί ο ένας για τον άλλον με το να μένουμε μακριά.

Όταν η στιγμή είναι σωστή θα πανηγυρίσουμε. Θα χαρούμε τη στιγμή και θα κάνουμε την πόλη κόκκινη. Αλλά προς το παρόν, σας παρακαλώ μείνετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν είναι η στιγμή για να είστε στο κέντρο της πόλης πολλοί μαζί ή να πηγαίνετε κοντά σε γήπεδα. Στην αρχή αυτής της κρίσης είχα πει ότι δεν θέλουμε να παίξουμε σε άδειο γήπεδο αλλά αν αυτό σημαίνει ότι θα βοηθήσουμε έστω και έναν άνθρωπο να παραμείνει υγειής τότε θα το κάναμε χωρίς αμφιβολία και τίποτα δεν άλλαξε για να με κάνει να αλλάξω κι εγώ γνώμη.

Ήδη ήξερα ότι μου αρέσει η γερμανική λέξη «solidarität», πριν καν έρθω στο Liverpool και τώρα έμαθα ότι η αγγλική λέξη είναι «solidarity» (=αλληλεγγύη) επειδή την άκουσα να χρησιμοποιείται από τους φιλάθλους μας τους τελευταίους μήνες. Για μένα, είναι μια λέξη πάνω από κάθε άλλη και καταγράφει ακριβώς ποιοί είναι οι άνθρωποι του Liverpool. Αυτός είναι ο λόγος που έχουν ενωθεί για να φτιάξουν την PPE, είναι ο λόγος που έχουν παραδώσει δέματα τροφίμων και φάρμακα σε ανθρώπους όταν το έχουν ανάγκη και γι’ αυτό είναι δεμένοι με πολλούς διαφορετικούς τρόπους σε μια τόσο δύσκολη στιγμή.

Εάν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί όντας χωριστά, ελπίζουμε ότι θα παίξουμε σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση αυτής της ασθένειας. Ξέρω ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και οι παίκτες και εγώ έχουμε βοηθηθεί από αυτό. Ας ελπίσουμε ότι σε λίγους μήνες από τώρα, ή περισσότερο αν χρειαστεί, θα μπορέσω να γράψω ένα άλλο γράμμα στο Liverpool Echo για να σας ευχαριστήσω που βάζετε την υγεία των ανθρώπων μας μπροστά από οτιδήποτε άλλο.

Τίποτα δε θα με έκανε πιο περήφανο από αυτό.

Για την ώρα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φιλάθλους της Liverpool και τους ανθρώπους αυτής της πόλης που βοήθησαν ώστε να γίνουμε πρωταθλητές. Αυτή είναι η στιγμή μας. Είναι ξεχωριστή για τις ζωές όλων μας και εσείς είστε εκείνοι που το έκαναν πιθανό να συμβεί. Ο καθένας από εσάς είναι πρωταθλητής με το δικό του δικαίωμα και δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να μας δοθεί η ευκαιρία να πανηγυρίσουμε για όσα πετύχατε.

You’ll Never Walk Alone
Jürgen»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *