Αποφάσισαν οι ένορκοι για την ευθύνη Duckenfield και Mackrell στο Hillsborough

Η 3η Απριλίου του 2019 καταγράφεται στην ιστορία ως μια σπουδαία ημερομηνία. Πρόκειται για την ημέρα που ολοκληρώθηκε η δίκη για τους David Duckenfield και Graham Mackrell.

Μετά την προ τριών ετών αθώωση των θυμάτων του Hillsborough, των φιλάθλων της Liverpool δηλαδή, την απαλλαγή τους από κάθε πρόταση που υποστήριζε ότι είχαν μερίδιο ευθύνης στην καταστροφή και των θάνατο τους, σήμερα οι ένορκοι έδωσαν στο δικαστήριο του Preston Crown την ετυμηγορία τους για τις κατηγορίες εις βάρος του υπεύθυνου ασφαλείας του αγώνα την μαύρη ημέρα της 15ης Απρίλη 1989, David Duckenfied, καθώς και του γραμματέα της Sheffield Wednesday την εποχή εκείνη, Graham Mackrell.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στον Duckenfield, το σώμα ενόρκων δεν κατάφερε να καταλήξει σε συγκεκριμένο πόρισμα για τις κατηγορίες που βάρυναν τον υπεύθυνο ασφαλείας σχετικά με ανθρωποκτονία 95 ατόμων με βαριά αμέλεια. Επιπλέον, με βάση το νόμο που ίσχυε το 1989, ήταν αδύνατον να καταδικαστεί ο Duckenfield και για τον θάνατο του Tony Bland, μιας και ο τελευταίος απεβίωσε περισσότερο από ένα χρόνο και μία ημέρα μετά το συμβάν της καταστροφής, οπότε κρίθηκε αθώος για το συγκεκριμένο θύμα.

Αντίθετα, ο Mackrell καταδικάστηκε για παραβίαση του νόμου του 1974 περί Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, με την αιτιολογία ότι παρέλειψε να εξασφαλίσει πως θα υπάρχουν αρκετά τουρνικέ διαθέσιμα για το παιχνίδι (θεωρητικά και για όλα τα παιχνίδια στο συγκεκριμένο γήπεδο όσο είχε ο ίδιος χρέη γραμματέα, απλώς θύματα και άρα έγκλημα υπήρξαν μόνον στο παιχνίδι της Liverpool με τη Nottingham).

Όπως ανέφερε μετά το τέλος της δίκης ο Sue Hamming, υπεύθυνος νομικών υπηρεσιών της Υπηρεσίας Διώξεων του Crown, «οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται και πάντα υπό το πρίσμα του δικαιώματος του καθενός για δίκαιη δίκη». Ο ίδιος έκανε λόγο για προσπάθεια της ΥΔ του Crown να ξαναδικαστεί ο Duckenfield, για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας με βαριά αμέλεια 95 ατόμων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *