Αποκάλυψη: Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στο… φιλικό παιχνίδι στη Marbella

Λίγες ημέρες πριν τον μεγάλο τελικό του Champions League, η Liverpool έδωσε φιλικό παιχνίδι στην Marbella, πίσω από κλειστές πόρτες. Ο αγώνας αυτός, ωστόσο, δεν αποτελούσε ένα παιχνίδι προετοιμασίας, αλλά μια στοχευμένη επιλογή για πολύ συγκεκριμένο λόγο.

Κάτι περισσότερο από τρεις εβδομάδες είχαν οι «κόκκινοι» του Jurgen Klopp ώστε να προετοιμαστούν για τον τελικό της 1ης Ιουνίου. Ζήτημα αποτελούσε, βέβαια, εκτός από την διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης και η διατήρηση της αγωνιστικής τους κατάστασης. Έτσι, ο Γερμανός τεχνικός, μια εβδομάδα πριν το παιχνίδι με την Tottenham, τους έβαλε να παίξουν με την… Tottenham.

Jurgen Klopp και Pep Lijnders ανακάλυψαν πως η Benfica B (η δεύτερη ομάδα της Benfica) είχε ακριβώς το ίδιο στυλ παιχνιδιού με την Tottenham του Mauricio Pochettino και έτσι προσκάλεσαν τους Πορτογάλους στο φιλικό.

Ερχόμενοι σε επικοινωνία με τον προπονητή των «αετών», Renato Paiva, οι άνθρωποι της Liverpool του ζήτησαν να «βγάλει» στο φιλικό παιχνίδι όσα περισσότερα στοιχεία της Tottenham μπορεί, αναπαριστώντας ουσιαστικά την τακτική προσέγγιση των Λονδρέζων, ώστε η Liverpool να εξασκηθεί απέναντι σε αυτά και στο να βρίσκει λύσεις.

Ο ίδιος ο Paiva, σε δηλώσεις του στην «A Bola», εξήγησε:

«Αναπαραστήσαμε δύο από τις επιθετικές και δύο από τις αμυντικές τους (σ.σ. της Tottenham) προσεγγίσεις, όπως επίσης και τις στατικές φάσεις που πιστεύαμε πως θα χρησιμοποιούσαν στον τελικό. Αντιγράψαμε τις συνθισμένες τους κινήσεις στο χτίσιμο παιχνιδιού από τον τερματοφύλακα και τους στόπερ, καθώς και το αμυντικό 4-2-3-1 τους, όπου ο φορ κόβει τον διάδρομο ανάμεσα στους κεντρικούς αμυντικούς του αντιπάλου και ο 10 εμποδίζει τον αμυντικό χαφ της Liverpool. O Vinicius μιμήθηκε τον Eriksen, o Bernardo κινήθηκε σαν τον Alli και ο Jose Gomes ήταν περισσότερο σαν τον Kane».

Έπρεπε να προσαρμόσουμε αυτό το 4-2-3-1, τόσο στην άμυνα όσο και στην κατοχή, με δύο αμυντικούς χαφ να έρχονται χαμηλά κοντά στους στόπερ ώστε να τραβήξουν πάνω τους την πίεση της Liverpool. Θεωρητικά, η Tottenham θα ήθελε να προσελκύσει τους παίκτες της Liverpool κοντά στην περιοχή της, ώστε μετά από μερικές πάσες μεταξύ των στόπερ και του τερματοφύλακα, να επιτεθούν στους χώρους που θα δημιουργηθούν μπροστά, με τους επιθετικούς και τους φουλ-μπακ τους.

Καταλήξαμε να εφαρμόζουμε μόνον μικρές αλλαγές στο κανονικό μας σύστημα. Ένα κεντρικό τρίγωνο με τον Alli να κινείται πιο κοντά στον έναν στόπερ (και τον Kane στον άλλον), τον Eriksen να μεταφέρεται εσωτερικά για να βγάλει εκτός τον φουλ-μπακ και τον Trippier να καλύτει τον εξωτερικό χώρο. Το ίδιο με τον Son και τον Rose στα αριστερά. 

Ο Klopp μάλιστα μας επιβράβευσε, λέγοντας το εξής: «όταν χαμηλώσατε τους κεντρικούς σας αμυντικούς για το χτίσιμο της επίθεσης, κατευθείαν εμείς εφαρμόσαμε την πίεση που ασκούμε κα στην Manchester City και καταφέρατε να τη σπάσετε τρεις-τέσσερις φορές!».

Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς, πόσο μεγάλο μερίδιο στην τακτική προετοιμασία και εν τέλει στην επικράτηση της Liverpool στον τελικό είχε το συγκεκριμένο φιλικό, με τα εύσημα να πηγαίνουν βεβαίως τόσο σε εκείνον που είχε την ιδέα όσο και στον Paiva και τους παίκτες του, που ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *