Αποζημιώθηκαν πάνω από 600 οικογένειες για την τραγωδία του Hillsborough!

Γράφει ο Αποστόλος Παπανικολόπουλος,

Μερικά από τα πιο όμορφα νέα των τελευταίων ημερών βγήκαν σήμερα στη δημοσιότητα, αφού σύμφωνα με τον Guardian 601 οικογένειες και επιζώντες των θυμάτων της τραγωδίας του 1989 στο Hillsborough, έλαβαν σήμερα αποζημιώσεις από την αστυνομία του South Yorkshire και των West Midlands για απόπειρα κάλυψης των τραγικών συμβάντων.

96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη μέρα εκείνη της 15ης Απριλίου. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Όλοι επειδή ήθελαν να δουν την αγαπημένη τους ομάδα. Η αστυνομία, τότε, έριξε το φταίξιμο στους οπαδούς, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως είχαν μπει στο γήπεδο μεθυσμένοι και χωρίς να έχουν εισιτήρια στην κατοχή τους. Όλα ψέματα!

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις του 2012 όμως, έφεραν στο φως την πραγματικότητα. Οι ευθύνες της αστυνομίας αμέτρητες. Οι αστυνομικοί επέτρεπαν στον κόσμο να περάσει στο γήπεδο, ενώ οι κερκίδες ήταν ήδη γεμάτες και όταν συνέβη το αναπάντεχο αντί να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που σκαρφάλωναν στα κάγκελα για να γλιτώσουν, τους έσπρωχναν πάλι μέσα στις εξέδρες, νομίζοντας πως θέλουν να μπουν στο γήπεδο.

Οι λεπτομέρειες είναι ανατριχιαστικές, ενώ είναι αυτονόητο πως το χεράκι της σε όλο αυτό έβαλε και η ακατανόμαστη φυλλάδα, που επέσυρε πάσα ευθύνη στους «χούλιγκανς».

Φτάνουμε, όμως, στο σήμερα όπου η δικαιοσύνη έρχεται για να πάρει τη θέση της. Από το 2016 και τη δίκη για το συμβάν, οι φίλαθλοι της Liverpool είχαν ήδη αθωωθεί βάσει νόμου, αφότου είχε γίνει και η πρώτη αποκάλυψη για την συγκάλυψη των γεγονότων το 1989 από την αστυνομία.

Flowers, scarves, flags and photos

Συγκεκριμένα, από το 2015 μέχρι και τον περασμένο Απρίλη, ο τέως επικεφαλής της αστυνομίας του South Yorkshire, Donald Denton (83), ο πρώην ντετέκτιβ Alan Foster (74) και ο τότε δικηγόρος της αστυνομίας, Peter Metcalf, δικάστηκαν λόγω της επίσημης θέσης τους να αποβάλλουν την ευθύνη από την πλευρά της αστυνομίας. Ωστόσο, αθωώθηκαν διότι σύμφωνα με τον δικαστή οι δηλώσεις τους δεν αφορούσαν τη δημόσια δικαιοσύνη.

Παρ’όλα αυτά, οι κατηγορούμενοι θα κληθούν να υποβάλλουν χρηματική αποζημίωση στους επιζώντες ή στις οικογένειες των αποθανόντων για ψυχική και υλική ζημιά, ενώ θα παρέχεται και χρηματοδότηση στους συγγενείς των θυμάτων για περαιτέρω ψυχιατρική βοήθεια, μετά και τον γολγοθά που πέρασαν τόσα χρόνια.

Η αστυνομία, λοιπόν, του South Yorkshire που συγκάλυψε την αλήθεια και αυτή των West Midlands για αποτυχημένη διεξαγωγή μακροχρόνιας έρευνας πάνω στην τραγωδία, θα κληθούν να αποζημιώσουν τις οικογένειες των θυμάτων ή τους επιζώντες με τα παραπάνω. Το ποσό του εξωδικαστικού συμβιβασμού δεν έγινε γνωστό.

Η υπεράσπιση των θυμάτων έκανε λόγο για «τη λήξη μια απίθανης και άνευ προηγουμένου μάχης, που έληξε με μια σπουδαία νίκη υπέρ των θυμάτων Hillsborough», δίνοντας οριστικό τέλος σε μια πάρα πολύ σημαντική υπόθεση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *