Αν έχεις…Salah, διάβαινε! (xGoals analysis)

Ο Νίκος Γιαμπολδάκης αποδίδει τα εύσημα που του πρέπουν στον Ryan της Brighton και εξαίρει τη χειρουργικής ακρίβειας εκτέλεση του Salah που έδωσε στη Liverpool τους 3 βαθμούς. 

Κακά τα ψέμματα, για να κάνεις πρωταθλητισμό θέλεις το καλύτερο από όλους όσους διαθέτεις: τερματοφύλακα που να δέχεται γκολ πολύ δύσκολα, αμυντικούς που να περιορίζουν δραματικά τους κινδύνους για την εστία σου, μέσους που να παράγουν και να σκοράρουν και επθετικούς που να μπορούν να πάρουν παιχνίδια.

Και η Liverpool τα έχει όλα αυτά και της χρησίμεψαν για ακόμα ένα παιχνίδι, ώστε να κάνει το 3/3 κόντρα στην Brighton. Καταρχάς αμυντικά, οι Reds περιόρισαν εντυπωσιακά την Brighton, επιτρέποντας της 6 τελικές συνολικής απόδοσης 0.57xGoals. Δηλαδή, τα σουτ των φιλοξενουμένων είχαν – συνολικά – 57% πιθανότητες να μπουν γκολ με βάση το στατιστικό των expected goals. Βεβαίως, από τα 0.57 σχεδόν το 0.3 ήταν η κεφαλιά του Gross στο τέλος, οπότε – εξαιρουμένης της φάσης αυτής – οι υπόλοιπες είχαν ποσοστό επιτυχίας σχεδόν 5% (δηλαδή παρόμοιες τελικές μπαίνουν γκολ μία στις 20 φορές!), δείγμα του πόσο ακίνδυνη παρέμεινε καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού η Brighton. Η φάση του Gross εξουδετερώθηκε από τον Alisson και έτσι οι «Γλάροι» έμειναν στο 0. 

Στον αντίποδα, η Liverpool ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 22 τελικές, οι οποίες μπορεί μεν να ακούγονται πολλές, αλλά σημασία έχει να είναι και ποιοτικές. Όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα του 11tegen11, η Liverpool θα έπρεπε να έχει πάρει 2 γκολ από τις τελικές που δημιούργησε, όμως, θες η αστοχία πχ του Arnold στο τέλος, θες η εντυπωσιακή επέμβαση του Ryan στην κεφαλιά του Firmino στην αρχή (φάση που είχε 0.36xGoals από μόνη της!), τελικά τα πράγματα δυσκόλεψαν ιδιαίτερα για τους Reds και χρειάστηκε η ατομική ποιότητα του Mohamed Salah για να εξασφαλίσει το τρίποντο.

Credits, φυσικά, αποδίδονται και στον James Milner για το κλέψιμο και την αντεπίθεση, όμως δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το τελείωμα του Salah, ο οποίος σούταρε με πιθανότητες 8% (0.08xGoals) και έστειλε τη μπάλα στο πλεκτό. Με άλλα λόγια, 92/100 παρόμοιες προσπάθειες θα είχαν αποτύχει (λόγω αστοχίας ή επέμβασης του τερματοφύλακα) από τη δύσκολη αυτή γωνία. 

Με τον τρόπο αυτό, χάρη στην ατομική ποιότητα του Αιγυπτίου δηλαδή, η Liverpool κατάφερε να πάρει τα ηνία του αγώνα ήδη πριν από το ημίωρο και να τον προσαρμόσει στα δικά της δεδομένα, καταλήγοντας εν τέλει σε ένα σημαντικό τρίποντο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *